Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, januari 14, 2006

Kropsla telen in de koude bak, onder glas of plastiek .

Steeds meer zie je pluksla en snijsla in alle vormen en kleuren. Je zou bijna vergeten dat er ook nog malse botersla kan geteeld worden. Maar mooie en grote kroppen telen in het vroege voorjaar of late najaar is niet makkelijk en vergt wat ervaring. Bij veel moestuinbezitters is het traditie om in het 'vroeg' en in het 'laat' kropsla in de kas te telen. Zonder risico op vorstschade kan de teelt onder glas aanvangen vanaf begin februari.
Eén van de eerste artikels op Groenteninfo was dan ook de vervroeging en verlating van kropsla onder beschutting.
Na al die jaren werd het hoog tijd om het artikel te herwerken en uit te breiden.
Veel leesplezier met het nieuwe artikel over de teelt van kropsla onder beschutting voor de liefhebber

vrijdag, januari 13, 2006

De truffelaardappel heeft nu een eigen webstek.De Belgische truffelaardappel heeft haar eigen webstek : www.schatjesvanpatatjes.be Hierbij het persbericht.

Deze website is een onmiskenbare schakel in de promotie van het exclusieve aardappelras Vitelotte-Noir. Achthonderd verschillende aardappelvariëteiten bestaan er. Sommige zijn niet om aan te zien van lelijkheid. Maar ééntje verdiende onze speciale aandacht nl. Vitelotte-Noir. Zijn opvallende verschijning, - een dikke zwartpaarse schil en paars vruchtvlees -, sprong ons in het oog. Sindsdien noemen wij ze onze schatjes van patatjes.
Onze website onderscheidt zich door ruime informatie over de truffelaardappel. De eigenschappen en teeltwijze van truffelaardappel worden op een eenvoudige manier weergegeven. Ons culinair gedeelte omvat een aantal leerrijke bereidingen en
overheerlijke recepten. De meeste recepten zijn van de hand van streekkok Dirk Boelens van restaurant De Warande te Sint-Jan-in-Eremo. Het recept "pommes moscovite" werd uitgeroepen tot het eerste recept van de maand. Je vindt bij
recept van de chef verschillende culinaire hoogstandjes. Genoeg van al dat watertanden? Ga dan zelf aan de slag. Stuur je recept met foto en bereiding naar info@schatjesvanpatatjes.be en wie weet wordt jouw recept "recept van de maand".

Deze berichten over truffelaardappel verschenen al eerder
Groenten in het Nieuws: Truffelaardappel is nieuwe delicatesse
Groenten in het Nieuws: Gastronomische teelten uit De Lovie
Nog een webpagina over
Truffelaardappel

donderdag, januari 12, 2006

Groenten zorgen voor lager bloeddruk

Een dieet dat rijk is aan groenten zou wel eens goed kunnen zijn voor de bloeddruk.

Volgens de onderzoekers is er meer onderzoek nodig naar de reden dat groenten goed zijn voor de bloeddruk. Overigens hebben ze wel een idee: het zouden de aminozuren kunnen zijn. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat bepaalde aminozuren een gunstige invloed hebben op de bloeddruk. Vlees en groenten bestaan uit andere aminozuren.

Een woordvoerder van de Britse Hartstichting wees er tegenover de BBC op dat een vegetarisch dieet al langer bekend staat als gezond voor de bloeddruk. Maar omgekeerd betekenen de conclusies volgens de onderzoekers niet dat het eten van vlees gekoppeld kan worden aan een hoge bloeddruk."

Bron: Bijzijn.nl

woensdag, januari 11, 2006

Na het pluktomaatje, het plukpaprikaatje....

In de marge van Fruit Logistica raakte ook dit nieuws bekend.
In 2006 wordt een innovatief paprikaplantje geleverd onder de naam Pick-a-Pep. Dit plantje wordt evenals Pick-a-Tom ca. 35 cm hoog en produceert meerdere oogsten groene of rode paprikaatjes. Van dit zeer sterke en sierlijke paprikaplantje worden in 2006 ca, 25.000 exemplaren geproduceerd. De verkoop van deze plantjes verloopt via dezelfde partners als Pick-a-Tom.

dinsdag, januari 10, 2006

Innovatieve groenten zijn genomineerd.

Van 2 tot 4 februari vindt in Berlijn Fruit Logistica plaats, dé internationale vakbeurs voor groenten en fruit in Europa.
Voor het eerst is er ook de Fruitlogistica Innovation Award, een prijs voor de meest vernieuwende marktintroducties in verband met groenten en fruit.
Tien producten werden door een jury genomineerd.
Twee ervan werden hier eerder besproken.

Zo onder andere Pick-a-Tom. Het is een innovatief tomatenplantje met een leuk marketing concept, dat geschikt is voor afzet via tuincentra maar ook via retail.

Ook Salanova werd genomineerd. Ondertussen is hiervan de tweede generatie geïntroduceerd: groene en rode botersla en eikenbladsla met twee tot vier keer zoveel blaadjes als de normale sla.

Nog een interessante nominatie is BroccoCress met een frisse milde broccolismaak, lekker vers op een broodje 'echt' gezond. Vooral het gezondheidsaspect van dit product wordt benadrukt. Het bevat een hoge concentratie Sulforafaan Glucosinolaat (SGS), een stof uit de groep van de oxidanten die van nature voorkomt in diverse koolsoorten.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen