Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, maart 30, 2007

Groenten uit pot en blik of uit de tuin?

Volgens de consumentenbond bevatten groenten uit pot of blik bevatten net zoveel vitamines als verse groenten. Hetzelfde geldt voor diepvriesgroenten. En "verse" groenten kunnen (volgens hen) in werkelijkheid soms al weken oud zijn. Over groenten uit blik, glas en uit de diepvries doen veel fabels de ronde. In de Gezondgids van maart geeft de Consumentenbond een overzicht van de feiten.  Bij pot-, blik- en diepvriesgroenten zit er vaak slechts vier uur tussen de oogst van de groenten en het kant-en-klare product. Daardoor is het vitamineverlies gering. Aan de andere kant is er bij "verse" groenten vaak een lange weg tussen het veld en het bord. Desondanks is er qua vitaminen, mineralen en vezels bij consumptie nauwelijks verschil tussen groenten uit pot of blik en verse groenten uit de supermarkt. Bron: Consumentenbond - Fabels over groenten uit pot en blik

Maar er is natuurlijk ook nog de (subjectieve) smaak! En de sfeer die bij iets hoort.
Wie gaat dan nog beweren dat geconserveerde of diepgevroren groenten even lekker zijn als verse? Niemand toch! Verse groenten uit de eigen groentetuin kunnen in de verste verte niet vergeleken worden met verwerkte groenten. Vers is smakelijker, en als het uit de eigen moestuin of die van de buurman komt hangt er nog een mooi verhaal aan ook.

donderdag, maart 29, 2007

Zeer vroeg geplante ajuin.

Bij uienteler Van Es in Nieuwe Tonge staan de plantuien van het ras Jetset volop boven. De plantuien zijn eind januari op lichte grond geplant wat toch wel als zeer vroeg mag worden genoemd. Doordat de weersomstandigheden het echter niet toelieten om alle plantuien te poten hebben deze uien een grote voorsprong op de latere geplante uien. Hierdoor is het mogelijk om vroeg op de markt te zijn met nieuwe uien. Bron Uienzaad.nl 

Maar, je kan ook nu nog plantajuin planten. Zeker op de zwaardere gronden is het pas nu mogelijk om aan de slag te gaan. Voor 15-20 april moet de plantajuin de grond in om nog een redelijke opbrengst te halen. Lees ook het artikel over plantui telen

Maar, wil je echt de vroegste  zijn, en al in mei oogsten dan moet je winterplantui telen. Die gaan nog voor de winter de grond in
Je verneemt er meer over in deze twee berichtjes

woensdag, maart 28, 2007

Kiempercentages bij tomaten zaaien

Hebt u ook cijfers? Deze zijn heel welkom op lezersbijdrage@plantaardig.com  Onderaan dit artikel vindt u de eerste reacties.

Dit jaar koos ik er voor om de zaadjes één per één uit te zaaien in trays. Dit maakte het natuurlijk heel gemakkelijk om het kiempercentage te bepalen.
Een vergelijkende test van verschillende rassen volgt hieronder.

Eerst wat toelichting : de zaaiing gebeurde op 11 maart 2007. Daarna werden de zaaitrays in een warme, maar donkere ruimte, gebracht bij ongeveer 21-23°C. Op 14 maart waren de eerste zaailingen (van het ras Pyros) al gekiemd en was het dus hoog nodig ze te verplaatsen naar een plaats voor het raam in de verwarmde huiskamer. Andere rassen waren nog niet gekiemd en konden eventueel nog één à twee dagen in de warme ruimte blijven, doch dit werd niet gedaan. Tien dagen na de zaaiing waren er enkel   nog enkele plantjes van de nieuwe rassen van het Vlaams Zaadhuis die boven kwamen. De plantjes werden dan in een verwarmde serre gebracht. 15 dagen na het zaaien vertonen de meeste plantjes het eerste echte blaadje.

Welke rassen werden gezaaid?

 • Pyros F1 (AVEVE - VT zaden,  150 zaden ongeveer in één pakje, prijs € 1,89). Pyros werd gekozen omwille van de zeer lage kostprijs van het zaad en omdat er heel wat planten nodig waren om de tomaten te gebruiken als soeptomaat. Pyros werd dus zeker niet gekozen omwille van zijn  raseigenschappen
 • Crystal F 1 (Grote, ronde tomaat, AVEVE - VT zaden 50 zaden ongeveer in één pakje van € 2,78)
 • Riviera F1 (type Coeur de Boeuf tomaat, Vlaams Zaadhuis, 30 zaden, € 3,95)
 • Tamaris F 1 (nieuwe vleestomaat, 20 zaden voor € 5,95, Vlaams Zaadhuis)
 • Sampei F1 (nieuwe, grote, ronde (tros)tomaat, 30 zaden voor € 4,95, Vlaams Zaadhuis)
 • Ferline F1 (gewone ronde tomaat, 15 zaden voor ongeveer € 3,5, Thompson Morgan)
 • Shirley F1 (gewone, ronde tomaat, 10 zaden voor ongeveer €5,5, Thompson Morgan)

Hybride tomaten zaden kunnen heel duur zijn! De prijzen kunnen gaan tot 30 cent voor één zaadje! Daarom dat het kiempercentage zo een groot belang heeft. Bijna iedere pakje bevatte het juiste aantal zaden, eventueel eentje meer. Ferline bevatte zeker 22 zaden, veel meer dan de opgegeven 15.

Kiempercentages
-Pyros : 180 op 300 is 60%
-Crystal 118 op 150 is 79%
-Riviera 24 op 30 is 80%
-Tamaris 33 op 40 is 83%
-Sampei 25 op 30 is 83%
-Ferline 22 op 22-25 is 88-100 %.
-Shirley 8 op 10 is 80 %

Besluit : ondanks het feit dat Pyros de snelste kiemer was, is het zeker geen goede kiemer, terwijl alle andere rassen ongeveer 80 % halen, presteert Pyros ondermaats en doet daarmee gedeeltelijk zijn lage aanschafprijs te niet.

Beste lezer, hebt u een idee van het kiempercentage van uw tomatenzaden van om het even welk ras? Stuur dan uw gegevens naar lezersbijdrage@plantaardig.com. Je doet er de duizenden andere lezers van deze nieuwsbrief alvast een plezier mee!

De reacties

de heer Guy De Kinder (co-auteur (Fruit) van de Groente & Fruit Encyclopedie) stuurde mij volgende gegevens.

Ras                kiemtijd    kiempercentage

Aviro             5 dagen      6 van de 8 zaden

Martin F1      4 dagen      9 van de 9 zaden

Riviera          5 dagen      10 van de 10 zaden

Resistar F1    5 dagen      13 van de 13 zaden

Alle zijn moderne hybriden van Vlaams Zaadhuis.

Gezaaid in isomokistje afgedekt met glas. Dus zonder propagator. Het kistje stond in de living boven een verwarming. Een thermometer op de venstertablet geeft 32 °C aan. De temperatuur in het kistje zelf kan ik niet juist meten, maar ik schat tussen de 22 en 25graden.

 

de heer Cees Schipper heeft ook heel hoge kiempercentages

Gezaaid in een bak op de cv, die zeker niet altijd aangaat

Riviera 20 uit 20

San marzano 19 uit 20

Black krim (Heel lekker) 21 uit 20 ( telfoutje)

Marmande 18 uit 20

Aussonio F1 9 uit 10

zeg dus maar 95 tot 100 % van 3 leveranciers Nieuwe Tuin, Vlaamse Zaadhuis en de Bolster

nu dus veel te veel plantjes, maar ja weggeven is ook leuk

Cees Schipper

de heer Valentyn Pype heeftt ook de gegevens bijgehouden, een gewoonweg perfecte kieming!
Aviro Vlaams zaadhuis oud 2006 4 dagen 12 op 12
Rivièra oud zaad 2006  5 dagen 12 op 12
Green zebra oud Gonthier 5 dagen 12 op 12
Noire de russe oud zaad 2005 5 dagen 12 op 12
Vintage wine Gonthier 2007 5 dagen 12 op 12
Bloody Butcher Gonthier 5 dagen 12 op 12
Alles gezaaid bij temperatuur van 25°C in zaai en stekgrond DCM.

Dat is een zeer hoge kiemingsgraad! Vrijwel 100 %. Misschien zijn mijn cijfers dan toch beïnvloed doordat ze dit jaar voor het eerst in het donker (omwille van praktische redenen in bij de verwarmingsketel) bij hoge temperatuur geplaatst worden? (Natuurlijk bij de kieming direct in het licht gezet) Op de zakjes van Thompson Morgan staat in ieder geval dat licht de kieming kan helpen bevorderen.

Dit wordt wel interessant, hogere kiempercentages dan ik zelf voor ogen had. Hebt u ook cijfers? Deze zijn heel welkom op lezersbijdrage@plantaardig.com en zo de gegevens nog betrouwbaarder te maken!

Labels:

dinsdag, maart 27, 2007

Gratis bakje rauwkost bij "Uw Groenteman"

Deze week introduceert "Uw Groenteman" de nieuwe website met een ludieke actie.  Voor de klanten van "Uw Groenteman" is er wekelijks een nieuwsbrief. Wekelijks worden de klanten op de hoogte gebracht voor wat de aanbiedingen zijn van de komende week. Welke artikelen op de waardebon staan, welk artikel GRATIS is, tegen inlevering van een volle stempelkaart en welk artikel EXTRA voordelig geprijsd

Ook ontvangt “Uw Groenteman” een compleet pakket aan promotie artikelen. Dit zijn slingers, ballonnen, posters, introductiekaarten en een pakket aan prijzen.

De klant wordt verwezen naar de website van “Uw Groenteman” om daar een print te maken van een bepaalde pagina. Voor deze print ontvangt de klant een gratis bakje rauwkost. Daarnaast ontvangt de klant in deze week bij elke besteding van 5 Euro een gratis kanskaart, waarmee verschillende mooie prijzen te winnen zijn.
De uitslag van deze verloting wordt vermeld in de nieuwsbrief en op de website, zo wordt de klant nogmaals bewogen om de site van “Uw Groenteman” te bezoeken. Ga dus snel naar: www.uw-groenteman.nl

Diverse specialiteiten bij tomaten: kiezen met de tomatengids

De trend naar het telen van allerlei specialiteiten bij tomaten zet zich ook door bij de professionele teelt.

 • Nieuwkomers
  Flandria, het professionel keurmerk van de Vlaamse groenteteelt heeft  dit jaar drie opvallende nieuwkomers.  De nieuwkomers zijn LycoPlus, de Sweet Pink en de Torrito. En daarnaast nog een zestal soorten die van naam veranderd zijn.
  Lees in dit uitgebreid bericht alles over de nieuwe tomaten.

 • LycoPlus
  Met de Ministar LycoPlus-tomaatjes treedt functionele voeding binnen in het gamma van de verse, onbewerkte groenten en fruit. Tot vandaag was functionele voeding vooral gebaseerd op de toevoeging van supplementen. Het tomaatje laat zich uit het vuistje eten. De naam staat voor een trosje cocktailtomaatjes die van nature twee keer zo veel lycopeen bevatten als een klassieke tomaat. Lycopeen is een krachtige antioxidant die ons helpt beschermen tegen bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten.
  Lees in dit document alles over LycoPlus tomaten en het effect van lycopeen.

 • Tomatengids
  Het totale aantal tomatentypes van Flandria bedraagt er nu vijftien! Het wordt dus al een hele klus om uit te zoeken welke tomaat nu best past bij welk recept of gelegenheid.
  Laat u in deze tomatengids begeleiden bij uw keuze

Download hier de kleurenfolder

maandag, maart 26, 2007

Moderne tomatenrassen straks ook nog eens resistent tegen Botrytis.

 
Binnen enkele jaren nog een extra reden om moderne hybriden te gaan telen!
Botrytis of grauwe schimmel veroorzaakt heel wat uitval tijdens een langlopende tomatenteelt in de kas. Als er blad gesneden wordt kunnen op die wonden, bij hogere luchtvochtigheid, botrytis ontstaan. Op de vruchten kan er bij hoge luchtvochtigheid Botrytisstip ontstaan. (zie foto : Botrytis heeft grijs tot bruin schimmelpluis. Ontstaat bij verwondingen. De stengel kan zo volledig rotten, waardoor de plant afsterft)

Dit alles wordt binnenkort verleden tijd. Ook tegen deze schimmelziekte zal er binnenkort resistentie ingeschakeld worden. En laat, er geen misververstand over bestaan, de hieronder beschreven techniek is zeker en vast geen genetische manipulatie. De resitentie zal verkregen worden door gewone veredeling. Het enige wat gebeurt is de juiste genen aanduiden, zodat er snel kan opgevolgd worden of deze genen ook in de nakomelingen aanwezig zijn of niet.

Dit is alvast nog een extra argument is om moderne tomatenrassen te telen. Moderne tomatenrassen bevatten ook nu al heel wat resistenties, die in de oude rassen niet aanwezig zijn. Er zijn ondertussen zelfs al enkele rassen die resistent zijn tegen echte meeldauw. Dit betekent dat binnenkort het gebruik van fungiciden bij de teelt van de tomaten in de kas verleden tijd zal zijn. Want in een droge kas is de kans op aardappelplaag, zowat de enige overblijvende schimmel van betekenis waartegen geen resistentie bestaat onbestaande.
Het is alleen jammer dat de zaadhuizen voor de liefhebbers nog geen melding maken van deze resistenties. Nochtans zijn die al bij veel rassen aanwezig!
Professionele zaadhuizen doen dat wel, kijk maar eens op deze pagina. De vermelde afkortinen zijn alle resitenties!


Volgende resistenties zijn altijd aanwezig bij de recente tomatenrassen (vanzelfsprekend hybriden)

Volgende resistenties zijn van recente datum en enkel aanwezig in de totaal nieuwe rassen.

 • Resistentie tegen Echte meeldauw (Oidium neolycopersici)
 • Resistentie tegen Wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne soorten)

Grote afwezige?
Inderdaad, de aardappelplaag, wat sommigen ook beweren er is nog geen resistentie tegen aardappelplaag, noch bij tomaten, noch bij aardappelen. Ook Ferline, het dikwijls aangeprezen ras, wat betreft aardappelplaag werd vorige zomer aangetast, getuige het teeltexperiment van Herman.

Hieronder het betreffende artikel over de toekomstige resistentie tegen Botrytis in tomaat.

Tomatentelers kunnen straks waarschijnlijk nieuwe tomatenrassen telen waarin geen chemische bestrijding van de grauwe schimmel meer nodig is. Dat blijkt uit het door STW gefinancierde onderzoek van Richard Finkers aan Wageningen Universiteit, waarop hij op 3 april 2007 promoveert. Finkers ontwikkelde gereedschappen waarmee heel effectief tomatenrassen ontwikkeld kunnen worden met resistentie tegen de grauwe schimmel (Botrytis cinerea). Finkers ging aan de slag met wilde tomatensoorten die resistentie tegen de grauwe schimmel (Botrytis cinerea) hebben. Door het kruisen van de resistente wilde tomatensoort Solanum habrochaites LYC4 met de vatbare tomaat S. lycopersicum cv. Moneymaker vond hij in het DNA twee gebieden met resistentiegenen. Dit verklaarde niet alle variatie in resistentie. In de tweede selectiestap scande de onderzoeker daarom het totale DNA van de wilde tomaat stap voor stap op locaties die effect hebben op de resistentie. Daaruit kwamen tien gebieden waar resistentiefactoren tegen de grauwe schimmel aanwezig waren. Voor die gebieden zijn DNA-merkers ontwikkeld, waarmee hun aanwezigheid in veredelings-programma's kan worden gevolgd.

Met behulp van de DNA-merkers kunnen de geïdentificeerde gebieden met resistentiegenen nu gericht ingekruist worden in het veredelingsprogramma van veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds. Het bedrijf verwacht dankzij het gebruik van de DNA-merkers in de nabije toekomst nieuwe tomaten met resistentie tegen de grauwe schimmel op de markt te kunnen brengen. Dankzij deze rassen zullen tomatentelers de ziekte veel minder hoeven te bestrijden. Wellicht zal de bestrijding zelfs geheel niet meer te hoeven plaatsvinden. Een bijkomend voordeel van deze nieuwe tomaten is dat deze geschikter zijn voor teelt in een gesloten kas; een nieuw type kas waarin door hogere luchtvochtigheid meer kans op infectie van de grauwe schimmel te verwachten is. Het bedrijf voorziet met de grauwe schimmelresistente tomaten in een behoefte die wereldwijd al jarenlang bestaat. Bron: AgriHolland Nieuws: Tomatenteelt zónder chemische bestrijding dichtbij

3 miljard kg groenten in 2006 (NL)

In 2006 is in Nederland 3,1 miljard kg groenten geoogst. Dit is net zo veel als in 2005. Uit de kas kwam 1,5 miljard kg. Dit waren vooral tomaten, komkommers en paprika's. Buiten de kassen werd bijna 1,6 miljard kg groenten geoogst, waarvan 500 miljoen kg peen en ruim 200 miljoen kg champignons. De groentenoogst werd in 2006 negatief beïnvloed door een hete julimaand en een natte augustusmaand. Er zijn meer groenten ingezaaid en het zachte najaar heeft de winterteelt goed gedaan. Van de meeste groenten is in 2006 iets minder geoogst dan in 2005, maar van winterpeen, prei en spitskool is ruim 15 procent meer geoogst.  Bron  CBS

Op deze pagina kan je de exacte productie van de verschillende groentesoorten zien van 1998 tot 2006

zondag, maart 25, 2007

Spinazie telen in een groeizak.

De heer Willem L. Driessen stuurde een berichtje van een zeer opmerkelijke manier van groenten kweken : spinazie in een tuinaarde-zak!

 

"Ik heb daarvoor een zak 'bemeste tuinaarde' (van Karwei) genomen, daarvan een zijde weggesneden en vier voortjes getrokken, waarin ik vrij dik Amsterdams Reuzeblad Scherpzaad heb gezaaid in begin januari. Dat bleek nogal aan de vroege kant te zijn. Volgend jaar start ik  half februari. Zoals gemeld heb ik inmiddels een maal voor 4 personen ervan geoogst en wel op 19 maart.

Deze spinazie-kweek laat ik voorlopig in de kas om te zien of er weer zoveel groei inkomt zodat ik een tweede keer kan oogsten." (foto dd 15 mrt 07)

Willem, bedankt, voor deze mooi lezerstip. Te zien aan de groeikracht van het gewas, zal een tweede pluk zeker lukken! (p.s. Januari is niet te vroeg hoor om spinazie in de kas te telen)

Beste lezer, wilt u ook graag een  teelttip, een teeltmethode, een oogst, een groente(ras), een recept....  of gewoon een
(foto)berichtje uit uw moestuin delen met andere groentetelers stuur dit dan door naar
lezersbijdrage@plantaardig.com. Je doet er de duizenden andere lezers van deze nieuwsbrief alvast een plezier mee!

Reacties

Beste tuinvrienden,
Wanneer wij met vakantie in Denemarken waren, kweekten onze vrienden daar tomaten in de kas, niet in de vrije grond, maar ook in een zak met tuin aarde!
Een goede kennis van ons wil ook een tuintje aan leggen, op een soort verwaarloosd grasveld. Ik wil er zwart plastic op de grond doen, en dan de groente in zakken laten groeien. Als het lukt, zal ik U berichten!
Vriendelijke groeten, Adri Voetberg, uit Friesland.

Ook reageren of een tip voor de lezers? Klik dan hieronder op Reageren? Vragen? of stuur het naar lezersbijdrage@plantaardig.com

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen