Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, januari 28, 2006

Put genot uit jou eie groentetuin

Solanum-familie - tamaties, aartappels, soetrissie, eiervrug en die slaaifamilie.
Allium- (uie-) familie - preie, salotte, grasuie, knoffel; en koolsoorte (Brassica) - broccoli, krulkool, blomkool, kopkool, brusselse spruite, radyse, rape en koolraap.
Peulgewasse - ertjie en boontjies.
Umbellifera- (wortel-) familie - geelwortels, seldery, witwortels en pietersielie.

Zijn dit allemaal oude en vergeten groenten? Nee. Ze zijn enkel in het oud Nederlands geschreven, 't is te zeggen Zuid-Afrikaans. In een vandaag verschenen artikel op de website Helderberg worden de basisregels bij de aanleg van een moestuin overlopen. Het artikel is gebaseerd op het boek Tuinmaak in Suid-Afrika deur die jaar, door Marianne Alexander.

vrijdag, januari 27, 2006

Groenten 36 keer in het nieuws vandaag.

Maar liefst 36 keer werd de conclusie van vergelijkende test tussen biologische en gewone groenten van de Consumentenbond Nederland in de pers verspreid. Google News lanceerde pas gisteren zijn Nederlandstalige dienst en bewijst nu al zijn nut : bekijk alle 36 artikels.
Valt het u ook op de titel van de meeste artikels geen enkele nuance toelaat? Nochtans blijkt het originele bericht van de Consumentenbond deze nuance wel degelijk toe te laten.

Ik heb hun conclusies als volgt samengevat:

  • De Consumentenbond onderzocht het ‘drogestofgehalte’, vitamine C, mineralen, vezels en anti-oxidanten. De 15 soorten onderzochte biologische groenten hebben bij elkaar een iets hoger drogestof- en vezelgehalte dan de reguliere. Het verschil is echter zo minimaal, dat het voor de gezondheid niet uitmaakt.
  • Wat betreft bestrijdingsmiddelen kunnen er voordelen zijn voor biologische groenten
  • Dat gewone groenten bol staan van de pesticiden is een fabeltje
  • Wel zijn biologisch geteelde groenten op een aantal punten beter voor het milieu.

Voedingscentrum.nl stellen in hun reactie dat de vergelijking vooral opgaat tussen biologische en binnenlandse (Belgische, Nederlandse) groente. Inderdaad, nergens is de controle op de hele voedselketen zo groot als in de België en Nederland.
U kunt ook nog even grasduinen in de meer dan veertig reacties op dit artikel in het Algemeen Dagblad.
De Nederlandse koepelorganisatie voor de biolandbouw trekt de resultaten in twijfel.

Omdat in bijna alle titels van de persberichten het woordje niet voorkomt heb ik even een positieve titel verzonnen: Alle groenten zijn gezond!
Dit artikel dat ook vandaag verscheen bewijst dit voor de zoveelste maal
'Fruit en groente verkleint kans op beroerte'

Grootste verkoop van prei ooit op één dag

Op twee december stond hier het artikel Waarom België de beste prei ter wereld teelt. Dat dit bericht niet overdreven was bewijst de zeer vlotte export van prei deze winter.
Vrijdag 27 januari heeft de REO Veiling haar eigen record verbroken in de aanvoer en verkoop van prei. Driehonderd producenten hebben samen 695 ton prei aangevoerd. Daarmee kunnen bijna 70 grote vrachtwagens gevuld worden. Deze prei wordt uitgevoerd naar diverse landen in Europa. In veel landen kan al een tijdje geen prei meer geoogst worden door de extreme vrieskou.
Veel producenten hebben de voorbije dagen enkele uren langer gewerkt om meer prei te oogsten. Er werd immers opnieuw vorst aangekondigd. De groente mag dan wel bestand zijn tegen lage temperaturen, oogsten kan niet meer als de temperatuur onder nul blijft.

Volgens de veiling is de recordaanvoer mee mogelijk gemaakt door de uitbreiding van het areaal. De moderne hybriderassen die de laatste jaren hun intrede gedaan hebben in de preiteelt hebben echter ook hun steentje bijgedragen aan de productiestijging.

donderdag, januari 26, 2006

Salanova nog makkelijker met speciale slaboor.

Het unieke product Salanova blijft in volle ontwikkeling, ook nadat ze genomineerd zijn voor de Fruit Logistica Innovation Award. Een speciale slaboor moet het "one-cut-ready" principe nog beter benadrukken. Het werd uiteindelijk een boor waarmee zowel de helft als de hele krop kan ontpit worden. De figuur spreekt voor zich.... Van productinnovatie gesproken!

woensdag, januari 25, 2006

Verse kruiden is smaakmaker in omzetgroei

Uit www.agfdetailhandel.nl

De markt voor verse kruiden zit in de lift. Steeds meer huishoudens gebruiken verse kruiden in de keuken, dankzij de lagere prijs, de grotere verkrijgbaarheid en kook- en lifestyleprogramma’s.

Volgens het Productschap Tuinbouw zit de omzet van verse kruiden al enige tijd in een opwaartse lijn. Dit komt volgens hun onderzoek doordat meer huishoudens kruiden aanschaffen. Daarnaast zijn huishoudens op zich ook méér kruiden gaan kopen. De omzet is in het eerste kwartaal van dit jaar met 32% toegenomen ten opzichte van drie jaar geleden. De hoeveelheid kruiden die verkocht werd is in dezelfde periode toegenomen met 76%.

Vooral jonge alleenstaanden, tweeverdieners en 45-plussers zijn doelgroepen in Nederland die voorop lopen met het gebruik van verse kruiden in de keuken. Consumenten koken veelal in het weekend uitgebreid en schaffen hiervoor verse ingrediënten aan. De buitenlandse keuken, bekend door vakantie of televisie, heeft ook het gebruik van diverse kruiden gestimuleerd. Naast de bestaande populariteit van de mediterrane keuken is ook de populariteit van de Aziatische keuken toegenomen.


zondag, januari 22, 2006

Europa steunt nu ook promotiecampagne voor verwerkte groenten

Deze promotiecampagne loopt in Frankrijk, Nederland en Belgie. De klemtoon zal liggen op de verbetering van het gezondheidsimago van verwerkte groenten en het gebruiksgemak ervan. De campagne richt zich vooral naar voedingsdeskundigen, artsen, docenten en journalisten. Zij moeten de consument overtuigen.
De EU geeft in Nederland een subsidie van vijf procent en het budget bedraagt er 780 000 Euro
Dit staat in EU geeft subsidie voor promotie verwerkte groenten
En in Vlaanderen, met West-Vlaanderen als groentetuin van Europa, slechts 149 000 Euro.
Dit staat in Groenteverwerkende bedrijven voeren samen promotie


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen