Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, september 04, 2004

Groeistoring bloemkool door slecht weer

Gefreesde grond zal na een felle regenbui snel dichtslaan en een slechte structuur vertonen.Dit blijkt nog eens uit dit bericht op zibb.nl /tuinbouw
"Volgens Vlaar is er duidelijk verschil in percelen die gefreesd of geploegd zijn. In de geploegde velden zakt het water sneller weg dan in de gefreesde velden waar momenteel de groei helemaal stil ligt. "
lees het volledige artikel

vrijdag, september 03, 2004

Spaanse kasgroente versus Nederlandse

Plantinfo
Tuinbouwproductieketens - Minder energie, meer chemische middelen. Teelt en transport van een kilo tomaat, paprika of komkommer vraagt in Nederland 9 tot 17 keer zoveel energie als in Spanje. Maar op het gebied van chemische gewasbeschermingsmiddelen liggen de verhoudingen totaal omgekeerd: een Spaanse teler gebruikt per kilo eindproduct 16 tot 26 keer zoveel middelen als een Nederlandse."
lees verder

donderdag, september 02, 2004

Vraatschade succesvol bestreden met tobasco

AgriHolland Nieuws: "In praktijkproeven in West-Brabant in verschillende gewassen heeft tobasco zich een probaat middel getoond voor het voorkomen van vraatschade door duiven, kraaien en klein wild. "lees verder

Zomer 2004 was abnormaal warm en nat.

Het Nieuwsblad Online: Misschien heeft u het niet meteen aan den lijve ondervonden maar de voorbije meteorologische zomer - juni, juli en augustus op een hoopje - was geen gewone, stelt het Koninklijke Meteorologisch Instituut.
lees verder

woensdag, september 01, 2004

Speciale tomatenrassen : Pêche Blanche


Pêche Blanche is een kleine, zachte, witte tomaat. Ze is iets groter dan een cocktailtomaat met een ietwat hoekige vorm. De vruchthuid voelt zacht aan, bijna zoals de behaarde vruchthuid van een perzik.

De trossen zijn zeer lang, met een tiental tomaten.

De groei is zeer sterk en de planten groeien zeer gerekt. Het was het hoogste ras van alle geteelde specialiteiten dit jaar. De oogst start vrij vroeg. De kleur en de smaak kregen een goede waardering.

Labels:

dinsdag, augustus 31, 2004

Waar bewaar je nu groenten en fruit het beste?

belg.be nieuws: "Elke dag 300 gram groenten en 2 tot 3 stukken fruit eten helpt ons fit en gezond te blijven. En dat dankzij de vitaminen, mineralen, vezels en andere gezonde stoffen. Hou er wel rekening mee dat niet alle groenten en fruit op dezelfde manier bewaard moeten worden om optimaal van hun voedingsstoffen en hun lekkere smaak te kunnen genieten?
Waar bewaar je nu groenten en fruit het beste?"
lees verder:

Slager mag geen groenten verkopen

Het Nieuwsblad Online: ",,Als er in een slagerij geen groenten meer mogen verkocht worden, wat doe ik dan met mijn belegde broodjes?'' Slager Filip Verschueren uit Oostakker (Gent) weet het niet meer. Deze week kreeg hij van de eetwareninspectie te horen dat alle groenten uit zijn - overigens smetteloze - slagerij moeten verdwijnen. "
lees verder

Nieuwe gastronomische paddestoelsoorten op de Belgische veilingen

"Met de komst van de paarse schijnridderzwam (Lepista nuda), de bundelzwam of nameko (Pholiota nameko) en de kruisdisteloesterzwam (Pleurotus eryngii) breiden de Belgische groenteveilingen hun aanbod gastronomische paddestoelen verder uit."
lees verder:

maandag, augustus 30, 2004

OPEN DAG voor land- en tuinbouwers in het POVLT

Op vrijdag 10 sepember 2004 nodigen wij U vriendelijk uit op de OPEN DAG voor land- en tuinbouwers in het Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en Tuinbouw te Beitem (Rumbeke)
Er wordt geleide rondgang voorzien om 14 uur, 16 uur en 18 uur langs de proefvelden vollegrondsgroenten, groenten onder glas en het Proefbedrijf Biologische Teelt.
Vrij bezoek vnaaf 14 uur, zonder deelname aan de rondgang, is eveneens mogelijk.
lees verder

Infoavond Alternatieve vogelafweer in de bloemkoolteelt in POVLT

Klik hier voor het pdf- document

De West-Vlaamse Proeftuin voor
Industriële Groenten v.z.w. en PROCLAM
v.z.w. nodigen u vriendelijk uit op de
infoavond ‘Alternatieve vogelafweer in de
bloemkoolteelt’. Deze infoavond gaat door
op maandag 30 augustus om 19.00 uur op
de proefterreinen van de West-Vlaamse
Proeftuin, Ieperseweg 87 te Rumbeke –
Beitem.

Programma :
• Demonstratie alternatieve vormen van
vogelafweer
• Resultaten opvolging alternatieve vormen
van vogelafweer in bloemkoolteelt
• Resultaten landbouwenquête ‘Wildschade
aan landbouwgewassen’

zondag, augustus 29, 2004

Artikel in de kijker : Forcerie van witloof in de grond

"Met het oogsten van de wortels kan ook de kroppenteelt starten. De wortel moet goed afgerijpt zijn. Niet afgerijpte wortels geven kleine en losse kroppen. Indien u de vroege rassen al wenst te oogsten eind september, begin oktober is het belangrijk om dit na te gaan. Het.... "
lees verder


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen