Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, november 18, 2006

Feestgerechten met witloof : tips en feestmenu

Televisiekok Felix Alen noemt zich een fanaat van Belgisch witloof. Ons beste wapen tegen smaakvervlakking, vindt hij. Drie  jaar geleden wijdde hij er zelfs een bekroond boek aan. Met
het oog op de eindejaarsfeesten onthult deze bevlogen ambassadeur van onze nationale groente zijn lekkerste tips en zijn ideaal feestmenu (Bron : Flandria Mail)

En hij voegt er meteen deze tips aan toe:
• Gebruik altijd witloof dat zeer stevig aanvoelt.
• De buitenste blaadjes van witloof kunt u in de plaats van lepels gebruiken voor lepelhapjes. De vulling van de blaadjes kan zowel koud als warm zijn.
• Even lekker en simpel als start- of borrelhapjes of als tussendoortje in een feestmenu zijn warme stronkjes miniwitloof of witloofblaadjes die u even laat garen in boter en dan
serveert met een plakje ansjovisboter, kreeftenboter of hofmeesterboter. Voor het bitterzoetcontrast
kunt u de stronkjes miniwitloof of witloofblaadjes ook laten garen in boter met stukjes gedroogde tomaat.
• Een bol of kommetje witloofsoep zal zeer welkom zijn, liefst zonder room.
• Geef bij vis gestoofde of gestoomde stronkjes witloof en een mousselinesaus. Op die manier laat u de volle smaak van de groente tot haar recht komen.
• Vis die u op het vel bakt, gaat prima samen met een stamppot van witloof en botersaus.
• Eén van de mooiste combinaties voor een feestgerecht is wild (fazant, hazenrug, patrijs, hertenfilet) met gestoofd en lichtjes gekaramelliseerd witloof. Net als witloof heeft wild aardse en ietwat weerbarstige smaaktoetsen, die op hun beurt goed samengaan met zoete componenten.
• Wegens alweer dat bitter-zoetcontrast kan witloof voor een subliem nagerecht zorgen, bijvoorbeeld tatintaart met witloof of gekonfijt witloof met roomijs.

vrijdag, november 17, 2006

Recepten met veel groenten en fruit

In de nieuwsbrief "Flandria Mail" verschenen zopas twaalf recepten om met de feestdagen een menu klaar te maken dat goed is voor uw lijn en cholesterol.
Alle bevatten ze natuurlijk een maximale hoeveelheid groenten en fruit.

Bekijk de 22 recepten met veel groenten en fruit
(tapas en fingerfood, soepen, voorgerechten, hoofdgerechten en desserts)

Met groenten en fruit kan heel feestelijk gekookt worden. Denk aan sushi’s, mousses, wraps, lasagnes, minibrochettes of beignets. Daarbij krijgt u meteen de kans om echte seizoensgroenten zoals prei, koolsoorten, spruitjes, witloof of knolselderij op een speelse manier te leren gebruiken.
Wilt u groenten omtoveren tot feestgerechten, dan is de kwaliteit van de groenten heel belangrijk. Vers en smaakvol natuurlijk, maar voor feestelijke gerechten moeten ze er ook aan de buitenkant schitteren. Het Flandriakeurmerk is daarbij een goede houvast: het garandeert dat de groenten en fruit een onberispelijke kwaliteit hebben en milieuvriendelijk geteeld werden. Het behoedt u dus voor onaangename verrassingen wanneer u zich durft wagen aan ongewone bereidingen.
Flandria helpt u alvast met veel tips en heerlijke recepten, verrassend en met veel groenten en fruit.
(bron : Flandria mail)


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen