Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juli 08, 2006

Gutteren bij glasgroenten: een aanwijzing van goede groeikracht.

Het verschijnsel is momenteel opvallend bij de vruchtgroenten onder glas. 's Morgens zie je bij heel veel planten waterdruppels aan de bladranden hangen. Alhoewel het gutteren positief kan zijn moet je er toch op beducht zijn dat de bladeren niet de hele dag nat blijven.

Als een plant lange tijd veel moet verdampen worden de wortels zeer actief. Als daarop een wat koelere nacht en ochtend volgt komt kan je druppels aan bladeren van de planten zien. Dit verschijnsel noemt men gutteren. De plant perst, door de sterke wortelactiviteit, het water door de bladranden heen. Het is alvast een teken van goede groeikracht en van gezonde wortels.

Voldoende worteldruk heeft nog bijkomende voordelen.
Bij tomaten zorgt de extra worteldruk voor een beter aanvoer van calcium naar de vruchten, waardoor de kans op neusrot afneemt (zie artikel over neusrot).
Bij meloen en komkommer wordt de kans op het optreden van brandkoppen heel wat kleiner als er ‘s morgens wat druppels aan de bladeren hangen. Druppelvorming aan de jonge hartblaadjes van aardbeien zijn bijna vanzelfsprekend. De plant heeft immmers na de winter een sterk wortelstelsel over gehouden dat eerst slechts enkele jonge blaadjes moet bevoorraden.

Hoe positief een goede worteldruk en gutteren ook zijn, toch moet je er voor zorgen dat deze druppels niet te lang aan de plant blijven hangen. Er zijn ook nadelen aan verbonden.
Bij aarbei, komkommer en meloen kunnen bij te extreme worteldruk de bloemen ook nat worden. Als deze dan overdag niet tijdig opdrogen komt de goede bestuiving in het gedrang. Dit is met name bij aardbeien zo, en is minder erg bij meloenen.
Bij komkommer kunnen bloemen die te lang nat blijven later aangetast worden door rot, met name Mycosphaerella.
Tijdig de kas luchten is de boodschap,en dat kon je hier al meer dan eens lezen. Dat was dan meestal om de condens op de bladeren en vruchten tijdig te laten opdrogen ( zie artikel over grond en klimaat in de kas). Nu is het om om de druppels op de bladeren snel te doen verdwijnen.
Op de foto : het gutteren (druppelvorming op de bladranden van de bladeren) bij respectievelijk meloen (juli), komkommer (juli), tomaat (mei) en aardbeien (maart)
Klik op de foto’s om de details goed te zien.

Meloen-gutterenGutteren-komkommerTomaten-gutteren
Aardbeien-gutteren

Labels: ,

vrijdag, juli 07, 2006

Koninginnepage houdt van peen, venkel, pastinaak en engelwortel.

Ooit gedacht dat de waarneming van een vlinder de krant kon halen? Helaas is het ondertussen al zover.
Wie een moestuin heeft met venkel, wortelen, pastinaak, engelwortel of dille heeft meer kans ooit eens de bont gekleurde rups van de koninginnepage te zien. Leden van de schermbloemenfamilie zijn waardplant voor deze rups. De rups leeft solitair waardoor de eventuele schade meevalt. De vlinder zelf is waarschijnlijk één van de mooist gekleurde soorten die in onze regio (nog) voorkomt. Maar om de vlinder te zien woon je best in de zuidelijke helft van de Lage Landen.

EEFSELE – In een vlindertuin in Eefsele is, mede door het mooie weer, de zeldzaam voorkomende Koninginnepage gezien. Deze vlinder, met een spanwijdte van 6 tot 8 centimeter, komt zelden voor in Noord- en Oost-Nederland.
De kleurrijke dagvlinder, die tot de grootste van Nederland behoort, komt wel voor in Zuid-Nederland en België en daarnaast in Midden en Zuid-Europa.De vlinder kan al zwevend grote afstanden afleggen. De mannetjes en vrouwtjes ontmoeten elkaar op de toppen van hoge punten, zoals heuvels en torens van kastelen en kerken. De eitjes worden afgezet op de stengels, bloemstelen en bladeren van de waardplanten (planten waar rupsen van eten).
De laatste melding van de Koninginnenpage in een Groenlo was in augustus 2005. Toen werd er in een moestuin de rups van de Koninginnepage ontdekt. Deze was drie centimeter lang en een halve centimeter dik en zat op een takje van een wortelplant.
Bron S t r e e k g i d s . n l : Elke dag vernieuwend!.

Paul heeft een goede tip voor wie deze vlinders absoluut in zijn tuin wil

In onze tuin hebben we speciaal "dille" staan omdat deze plant zeer gewaardeerd wordt door de koninginnepage voor hun eitjes op te leggen en om voor de rupsen voldoende voedsel te voorzien. Gisteren konden we trouwens zien dat een vrouwtje koninginnepage haar eitjes kwam plaatsen op die plant en binnenkort hopen we te kunnen genieten van die prachtige rupsen. Mensen die graag van deze prachtige rupsen en vlinders in hun tuin willen genieten moeten beslist deze plant zaaien of planten, deze plant zaait zich dan jaarlijks gemakkelijk verder, de vlinders en ook de bijen zullen u ook dankbaar zijn. Bron : Natuur.forum :: waard-plant voor koninginnepage.

Klik hier voor afbeeldingen van de vlinder en rups.

woensdag, juli 05, 2006

Coloradokever in aubergine

Aubergine behoort, naast tomaat en paprika, tot dezelfde familie als aardappelen.(Nachtschadefamilie – Solanaceae) Het is dan ook niet verwonderlijk dat de coloradokever eveneens in een auberginegewas kan opduiken. Alhoewel dat, volgens onderstaand bericht al een tijdje geleden was.

Op meerdere auberginebedrijven is plaatselijk Coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) gesignaleerd. Het is enige jaren geleden sinds deze plaag voor het laatst optrad, dus het is goed om het geheugen op te frissen. De felrode larven (zie foto) zijn in staat de plant volledig kaal te vreten. Meestal begint het probleem plaatselijk. Dan kan met simpelweg dood drukken van alle kevers veel worden bereikt. Vroeger gaf de roofwants Podisus een goede bestrijding, maar deze predator is vanwege de Flora en Fauna wetgeving niet meer beschikbaar. (Bron :Koppert)

Lees ook op deze site:
Gewasonderhoud bij aubergine.
Aubergines gaven slechte vruchtzetting deze zomer.
Aubergines zaaien en verspenen : warmte nodig

Labels:

Roostertijd en roosterhoogte groenten op de barbecue

De Barbecuewijzer geeft overzichtelijke informatie over het voorbereiden van een goede en veilige barbecue en praktische tips voor het zelf barbecuen. Erg handig is de grote tabel met roostertijden van groente. (naast ook gangbare soorten vlees, vis, vleesvervangers)

Klik hier voor de tabel met een overzicht van roostertijd en roosterhoogte van diverse groenten De volledig brochure in pdf (Acrobat) met gegevens van de andere ingrediënten kan je downloaden op Barbecuewijzer.

Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

Moestuinen in Mol worden onderzocht

De bodem van een vijftiental moestuinen in Mol in de Kempen wordt vanaf vandaag op cadmium onderzocht.
Cadmium is een stof die jaren lang uitgestoten werd door de plaatselijke zware industrie.
Uit een studie van begin dit jaar bleek dat de buurtbewoners meer kans zouden hebben op longkanker.
Daarom kunnen ze de grond in hun tuin laten onderzoeken.
De bewoners krijgen binnen twee maanden de resultaten van het cadmiumbodemonderzoek. Bron: vrtnieuws.net - Moestuinen in Mol worden onderzocht.
Meer info over deze problematiek lees je in het artikel Groenten telen en  cadmiumververvuiling

dinsdag, juli 04, 2006

Uien op de barbecue.

De uien in water leggen zodat ze volledig bedekt zijn.
Ze een half uur laten trekken.
Dan 30 tot 45 minuten op de hete barbecue leggen, af en toe keren.
Na het grillen zien ze er uit als brikets maar van binnen zijn ze verrukkelijk!!
Snij ze door de helft en lepel het
heerlijk uienvlees eruit! Uit : Barbecue-Uien » Recepten » Smulweb » Eten en Drinken.

Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

zondag, juli 02, 2006

Drempelwaarde ozon bij groenten moeilijk te bepalen.

Door de hittegolf scheert de ozonconcentratie overal hoge pieken. Termen als drempelwaarden en alarmdrempel zijn schering en inslag. Hier en daar wordt ozonalarm afgekondigd.

Ook voor de groei van de groenten is ozon schadelijk. Alleen valt er tot nu toe weinig zinnigs te zeggen over de ozonwaarden die schade veroorzaken bij de groenten. Typisch voor schade verooraakt door ozon zijn de bruine, al dan niet grote, sproeten op de bladeren. Dit betekent een acute schade veroorzaakt door een te hoge ozonconcentratie.
Maar er is ook niet zichtbare schade veroorzaakt door ozon. Doordat de plant zichzelf probeert te beschermen tegen hoge ozonwaarden verbruikt ze zeer veel energie, die anders de groei ten goede zou komen. Dit is dus chronische schade met een kwantitatief verlies tot gevolg.
Het vroegtijdig vergelen en zelfs afsterven van een gewas kan eveneens veroorzaakt worden door een te hoge ozonconcentratie. Dit als gevolg van een verhoogde concentratie van het plantenhormoon ethyleen, dat in normale omstandigheden zorgt voor afrijping van vruchten.

Aardappel-ozon

Foto : ozonschade bij aardappelen (Bron : ministerie van landbouw, USA)

Ozon zal slechts schade veroorzaken als het gas de plant binnendringt. Daarvoor moeten de ozonmoleculen naar het blad worden gebracht waar ze kunnen binnendringen via de huidmondjes. Als deze gesloten zijn kan ozon niet binnendringen in het blad en kan het gas geen schade aanrichten. De huidmondjes sluiten zich vooral om waterverlies tegen te gaan. Dit brengt met zich mee dat ozon in zeer warme en droge periodes relatief weinig schade veroorzaakt!
Vooral wanneer de watervoorziening aan de wortels verhoogd wordt, samen met een verhoging van de luchtvochtigheid lopen de planten groot gevaar op ozonaantasting. Serreplanten zijn daardoor vrij gevoelig voor ozonaantasting……
……In functie van de bescherming van de vegetatie zijn de drempelwaarden voor ozon van zeer weinig nut. Ze zijn enkel gericht op het voorkomen van acute schade en zelfs daarvoor bieden ze weinig bescherming. De inwerking van ozon op planten is immers dermate complex (klimatologie, bodemvochtigheid, ontwikkelingsstadium van de plant, voedingstoestand, standplaats, cultuurvariëteit, enz.) dat het niet eenvoudig is daarvoor een wetgeving uit te werken…... (tekst gebaseerd op een tekst van de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu)

Kort samengevat veroorzaakt ozon volgende schade bij planten : zichtbare, bruine sproeten op de bladeren, verminderde fotosynthese, versnelde veroudering en verminderde opbrengst

Foto’s van ozonschade :
ozonschade bij aardappel
ozonschade bij tomaat
ozonschade bij watermeloen
ozonschade bij ajuin
Of tik in bij Google, afbeeldingen, “ozone injury

Gevulde tomaatjes op de barbecue

Ingrediënten
15 Flandria-tomaatjes, 100 g visfilet (bv. wijting), 1 eiwit, 50 g room,
4 eetlepels fijngehakte Flandria-peterselie, 75 g gepelde grijze garnalen,
peper en zout, 1 aluminiumbakje voor de barbecue, aluminiumfolie.

• Snij de kapjes van de tomaatjes, hol ze voorzichtig uit een lepeltje, bestrooi de binnenkant met zout en laat ze omgekeerd uitlekken.
• Mix de visfilet met het eiwit en de room fijn tot een smeuïge massa. Roer er de peterselie onder en breng smaak met peper en zout. Voeg tot slot de gepelde garnalen
toe en meng goed.
• Vul de tomaten met deze mengeling. Schik ze in het aluminiumbakje en dek ze af met een vel aluminiumfolie. Zet het bakje op de rand van de barbecue en laat 10
minuten roosteren.
• Uiteraard kan u de tomaten ook opvullen met andere schelpdieren (gamba’s, mosselen, krab…). Zo geeft u een verfrissende wending aan een alom gekend recept!


Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen