Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

woensdag, december 13, 2006

Groenten in de keuken: van het seizoen en modern bereid!

Vandaag presenteerde Albert Kooy zijn boek "De Nieuwe Nederlandse Keuken".

Zoek niet naar recepten in een boek of op internet, maar zoek ze in de moestuin. Zou zou je de gedachten van Albert Kooy kunnen vertalen voor wie het geluk heeft over een moestuin te bezitten. Maar zorg er  voor dat ze op een moderne manier klaar gemaakt en gepresenteerd worden.

De basisprincipes die hij hanteert bij de Nieuwe Nederlands Keuken zijn:

  • De beste producten vind je dichtbij. (zie artikel over energieverbruik groenten). Mensen laten zich in hun eigen keuken ook veel te veel leiden door de supermarkt, die alle groenten brengt soms zelfs uit Kenia!
  • De beste producten zijn de producten van dit moment; seizoensproducten dus. Dus geen tomaten, courgettes en basilicum in de winter, maar witlof, bieten en knolselderij. ,,Als iemand in het restaurant dan toch aardbeien wil, heeft die pech gehad'', aldus Kooy.
  • De bereiding moet minimaal zijn, dat maakt de natuurlijke kwaliteit van de producten niet kapot. Zorg voor een modernisering van de Nederlandse groentegerechten, onder andere door te spelen met temperatuur (lauw) of smaak.
  • De verschillende ingrediënten moeten elkaar ondersteunen in plaats van verdoezelen. Zo bereidde de meesterkok voor het publiek wat hij noemde een 'groentebiefstuk' van winterspinazie, op smaak gebracht met een marinade van sojasaus en stroop. ,,Zo maak je wel gebruik van wat internationaal allemaal voorhanden is aan technieken en smaken, maar je blijft wel bij de bron: de Nederlandse groente.

'Niet voor niets heeft de kok midden tussen de mensa en het restaurant van de school Koning Willem I College in Den Bosch een moestuin aangelegd. Koolrapen, lof, schorseneren en prei sieren samen met boerenkool, pastinaak, topinamboer en tijm - de wintertuin van de school. Het nagenoeg kale stuk met wat uitgeschoten venkel erop was de herfsttuin. In de zomer- en lentetuin is de leegte illustratief. Kooy :" Waarom kiezen we niet voor de Nederlandse keuken? Waarom zijn we daar niet trots op?’’ Hij doelt daarmee vooral op de bistro's, de restaurants voor de massa, maar ook de volkskeukens. (Bronnen Noordhollands Dagblad & Nieuws Artikel / Vara Kassa-online)

  1. Bent u geïnspireerd door de gedachten van Albert Kooy? Dan biedt deze site u ook enkele vertrekpunten. Zo  zijn er de vijftig moderne gerechten met groenten en de verschillende artikels die verwijzen naar een Groente- en Fruitwijzer:
    **
    Groente- en Fruitwijzer nu ook in Nederland **Groenten en Fruitwijzer **Wie kent nog het juiste seizoen van de groenten?

maandag, december 11, 2006

Een boek voor de feestdagen

De Groente en Fruit Encyclopedie blijft scoren, ook in 2005!
Heel veel tevreden gebruikers van het boek zorgen ervoor dat het  één van de best verkopende naslagwerken voor de tuin geworden is. Wie het boek in zijn bezit heeft, zal het zeker en vast aan anderen aanraden!

Ook tijdens deze donkere wintermaanden blijft de Groente & Fruitencyclopedie sterk gewild. Niet zo verwonderlijk natuurlijk. Het is immers nu het moment om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen!

Hier kan je alle info en 10 verschillende persrecensies lezen

Winter 2006-2007

  *Tweede best verkopende tuinboek bij Boekhandel Bol.com 
Klik hier

*Tweede  best verkopende tuinboek  bij internetboekwinkel Proxis
Klik hier

* Het boek staat als enige tuinboek in de top 50 van best verkopende non-fictie boeken van boekenwinkel Azur.
Klik hier 
Bestel hier aan de laagste prijs!

* Het best verkopende werk bij de Tuinkrant Boekenshop
Klik hier

Een ideaal geschenk voor kerst of nieuwjaar!
Bestel het boek nu, zodat je op het tijd ontvangt!

Een standaardwerk
Een bestseller
Ook voor 2007!

zondag, december 10, 2006

Landgoed Vollenhoven en zijn moestuin op TV

Ieder jaar is er in Langoed Vollenhoven een Moestuindag. Klik hier voor het artikel daarover.
In de eerste aflevering van de nieuwe AVRO-serie Groene Monumenten, die op zaterdag 6 januari om 17.25 uur op nederland 2 van start gaat komt het Landgoed Vollenhoven en zijn moestuin aan bod.

Vollenhoven is één van de weinige overgebleven landgoederen in particuliere handen en een zeer belangrijk groen monument. Het landgoed, dat vroeger één geheel vormde, is inmiddels doorsneden door verschillende wegen, maar het huis, de bijgebouwen en het landschapspark vormen nog steeds één harmonieus geheel. Marten laat de kijker onder andere de gerestaureerde ijskelder zien, die inmiddels door een kolonie vleermuizen in gebruik is genomen als winterverblijf. Verder de prachtige ommuurde moestuin, waarin nog steeds 18e eeuwse druivenkassen en een monumentale Victoriaanse kas staan. Ook laat hij het gedeelte van het landgoed zien dat speciaal is ingericht om de natuur meer ruimte te geven en neemt hij de kijker mee naar een deel aan de andere kant van de snelweg waar binnenkort drie nieuwe landhuizen zullen verrijzen. Een belangrijk project omdat de opbrengst van deze huizen het voortbestaan van het landgoed voor de toekomst zou garanderen. Bron: TV-Visie - AVRO brengt 6-delige serie over groene monumenten


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen