Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, maart 12, 2005

De vroegste bloemkool : een ambachtelijke teelt

Klik op de foto's voor een vergrote weergave


Een tiental dagen later dan normaal zijn de tuinders begonnen met de allervroegste bloemkoolteelt, de weeuwenteelt, uit te planten. De grote planten, ze zijn immers gezaaid in oktober vorig jaar, laten geen machinale planting toe. Nadat de plantgaten gemaakt zijn worden de planten één voor één opgenomen, voorzichtig van de bloempot ontdaan en in de grond gestopt. De planten moeten diep geplant worden om afdraaien te vermijden.
Enkel in de streken met lichte grond kan deze teelt uitgevoerd worden. De foto werd genomen in West-Vlaanderen, maar ook in het Mechelse is de weeuwenteelt een traditie die blijft.
Gezien de lange en dus kostelijke plantenopkweek zal de tuinder dit ook zelf doen.
Kortom, met een geslaagde weeuwenteelt bewijst de teler dat hij zijn stiel onder de knie heeft!

De weeuwenteelt was ooit de aanleiding voor een nieuw glastuinbouwgebied in de streek van Gits.
Een citaat uit de website
www.tglazendak.be
Gevaert was de grondlegger van de (glas)tuinbouw in Gits.
In 1932 bouwde hij een serre (warenhuis) van 800 m2 met betonnen onderbouw. Hij was daarvoor naar het Westland in Nederland gaan kijken met een collega die een gelijkaardige serre bouwde in Roeselare. Deze serre diende voor de opkweek van de bloemkoolplanten (vroege teelt of weeuwenteelt). De opkweek van de bloemkoolplanten werd gevolgd door een teelt sla en een teelt tomaat"

vrijdag, maart 11, 2005

Eerste Belgische krulandijvie [AGRI PRESS BENELUX]

Update 2007
Op de REO Veiling van Roeselare werd woensdag 14 maart 2007 de eerste Belgische fijne krulandijvie verkocht. Deze primeur haalde een maximum prijs van 1,81 euro per stuk. Er waren 6 verschillende kopers voor 61 kisten.

Producent Dirk Declercq teelt al enkele jaren fijne krulandijvie. "Het is al de 14de keer dat we de Belgische primeur hebben", vertelt hij. De teelt van krulandijvie is volgens Declercq een zeer dure teelt. "Het is een warme plant", legt hij uit. "De plantjes worden bij een gespecialiseerde kweker bij 23°C en sterke belichting gekweekt. Na het planten moeten we ons aan een strak klimaatschema houden. Met de huidige energieprijzen is dat een dure zaak."

Wat de krulandijvie uniek maakt, is het wit-gele hart. Om dit te verkrijgen, bindt de teler een zestal dagen voor de oogst de kroppen toe met een elastiek. Met het snijvlak naar boven en elastiek er nog aan, worden de kroppen in een EPS-kist gestoken. Pas na de spoeling en de sortering is de krulandijvie klaar voor de aanvoer naar de veiling. Dirk Declercq is ook producent van serresla en alternatieve slasoorten.


Krulandijvie onderscheidt zich van de breedbladandijvie door een smaller blad en een zeer fijn ingesneden bladrand. Voor slanklijners is het met 5kcal per 100 gram een ideaal product. Omwille van de goede bewaarbaarheid wordt het vaak verwerkt in versneden voorverpakte slamengsels.
In de REO Veiling werden woensdag 9 maart de eerste honderd kisten van deze krulandijvie verkocht. "Het is een moeilijk product omdat de blaadjes tijdens de teelt gemakkelijk beschadigd worden. Zeven dagen voor de oogst worden de kroppen samengebonden met elastiekjes. Dat is nodig om de hartbladeren te bleken. Vooral de gebleekte bladeren hebben een hoge marktwaarde." aldus de teler (foto : de krulandijvie ondergaat, op de veiling, een grondig nazicht op kwaliteitskenmerken vooraleer ze te koop aangeboden kan worden)
Lees verder op AGRI PRESS BENELUX

donderdag, maart 10, 2005

Een ‘groente- en fruit-shot’ uit de koelkast.

Unilever pakt uit met vloeibare groenten en fruit. Men claimt dat het flesje groentesap van 100 ml vergelijkbaar is met 200 gram groente of fruit. ”Een belangrijke doelgroep voor Knorr Vie zijn de jongvolwassenen”, aldus Hans Peters, business leader Koelvers bij Unilever Bestfoods. Van deze 19- tot 30-jarigen eet slechts 4% voldoende groente en fruit, blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Peters: “Jongvolwassenen zijn veel onderweg en eten vaak buiten de deur. Ze zijn zich echter wel bewust van hun ongezonde eetpatroon. In een later stadium zie ik voor de drank een bredere doelgroep.”
Lees verder"

woensdag, maart 09, 2005

spinAZie van a tot z

Spinazie kan al zeer vroeg op het jaar gezaaid worden. De normale voorjaarsteelt die vanaf maart kan gezaaid worden is de makkelijkste en meest aangewezen teelt. Matig snel groeiende rassen zijn in die periode het meest aangewezen. Vanaf juni tot half augustus lukt spinazie telen minder goed. Dan zijn de snelle bloemvorming en de droogte spelbrekers. Na het warmste seizoen is er nog een herfstteelt mogelijk, evenals een overwinteringsteelt.
Of een ras geschikt is voor de gekozen teeltperiode hangt nauw samen met de groeiduur van het ras De teeltwijze bepaalt hoe dicht gezaaid wordt. In Nederland is dat snijspinazie, in Vlaanderen plukspinazie.

Lees het volledige artikel over
de teelt van spinazie

Labels:

dinsdag, maart 08, 2005

Koolsoorten gebruiken virus als wapen tegen bladluizen

Koolsoorten die plantwetenschappers kennen als Brassica oleracea, gebruiken virussen als wapen tegen belagende bladluizen. Op een nog niet helemaal doorgronde manier nemen de koolplanten virussen van besmette bladluizen op en sluizen die door naar onbesmette exemplaren.
Tijdens het onderzoek was Van Munster gestuit op een nieuw virus, Myzus persicae densovirus, dat korte metten maakt met de groene perzikbladluis.
Onderzoeker Van Munster ontdekte dat besmette bladluizen het virus konden overdragen aan hun nakomelingen en aan elkaar – en op een raadselachtige wijze aan bladluizen met wie ze geen contact hadden, maar die wel dineerden op dezelfde plant. Fysiek contact was daarbij niet noodzakelijk.
Lees het volledige artikel op WB - Weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum: "Koolraap gebruikt virus als wapen"

maandag, maart 07, 2005

De allervroegste teelt van boontjes

Klik op de foto's voor een vergrote weergave

Wie al eind mei, begin juni boontjes wil oogsten kan vanaf nu tot einde maart zaaien in potjes, drie zaadjes per pot. Zorg wel voor een omgeving waar het tijdens de kieming niet onder de 10°C gaat. En het overdag makkelijk 15°C wordt. Eenmaal de plantjes gekiemd kunnen ze wel wat meer koude verdragen, indien ze overdag maar warm genoeg staan (koude kas). Vanaf begin april kan je deze plantjes planten in een onverwarmde kas. Laat ongeveer 50 cm tussen de rijen en plant in de rij om de 30 cm een potje. De plantjes moeten dan al een tweetal echte blaadjes hebben en de potkluit moet al doorworteld zijn.
Komt er in april een periode met koude nachten, dek dan de plantjes af met een vliesdoek. Bonenplantjes kunnen nu eenmaal geen vorst verdragen.

Als alles goed gaat heb je einde mei een mooi bonengewas in de kas en kan de oogst starten.

Labels:

zondag, maart 06, 2005

Mogelijk schade bij aardbeien in grote tunnels?

Een uittreksel uit een artikel van gisteren in Het Nieuwsblad Online: "Het zachte fruit, en dan vooral de aardbeien die in de tunnels gekweekt worden, kan beschadigd zijn. ,,Hoewel daar ook nog niet veel van te zien is, pas als het dooit, kunnen we de schade opmeten'', meldt Eddy Bal van veiling Borgloon. ,,Vooral de schrale noordoosten wind doet de plantjes en blaren bevriezen.''
Aardbeien in grote tunnels waren immers al aan de groei toen de vorst toch nog plotseling opdook. Voor de aardbeien in open lucht zijn er geen problemen. De sneeuw heeft daar de laatste dagen zelfs voor een goede isolatie gezorgd. Normaal gezien waren de kleine plastiektunnels nog niet of pas heel onlangs geplaatst zodat ook daar nog geen hergroei te bespeuren was.
Lees hier meer over grote en kleine plastiektunnels bij aardbeien.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen