Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, mei 18, 2007

Neemt u voldoende antioxidanten uit groenten en fruit? (Video en Rekenblad)

Antioxidanten zijn gekend als kankerwerende stoffen. De meeste antioxidanten worden opgenomen via fruit en groenten (minstens 5 porties per dag). Hoe kleurrijker uw bord is, hoe groter en gediversifieerder ook het gamma antioxidanten die opgenomen worden. Antioxidanten gaan ook  de afbraak van cellen in het lichaam tegen beschermen ons zo tegen allerlei ziekten zoals kanker, hart-en vaatziekten en Alzheimer.

De website www.fruitrevolution.be biedt sedert deze week uitkomst voor wie twijfels heeft over de dagelijkse inname.
Je kan er  een rekenblad invullen om na te gaan of je voldoet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid antioxidantia. Of uw menu zelf samenstellen aan de hand van de mooi in elkaar gestoken antioxidantenschijf.

Bekijk ook de video van Zoom.tv over het effect van antioxidanten in Groenten en Fruit op de nieuwe website www.fruitrevolution.be

Groenten koken is schadelijk voor de gezondheid

Dat broccoli en koolgewassen gezond zijn, dat zal wel, als je het aantal berichten die daarover verschijnen gaat tellen. Recente kookboeken wijzen er ons voortdurend op dat je koolgewassen best niet al te gaar gaat koken. Dus niet heel lang koken in een pot vol water, maar slechts enkele minuutjes beetgaar maken in een klein beetje vocht. Of beter nog de groenten wokken.

Het blijkt nu dat dit ook uw gezondheid ten goede komt. Te lang koken van koolgewassen doet alle antioxidanten die deze groente bevat volledig teniet!

De kankerremmende eigenschappen van broccoli, spruitjes, bloemkool en andere Brassica-soorten gaan grotendeels verloren wanneer je de groente te lang kookt. Dat hebben chemici van de universiteit van Warwick (Engeland) proefondervindelijk vastgesteld. De anti-kankerwerking wordt veroorzaakt door een relatief hoog gehalte aan glucosinolaten. Het menselijk lichaam zet die om in isothiocyanaten, die op verschillende manieren zowel het ontstaan als de groei van tumoren afremmen. De onderzoekers hebben nu een partij verse groente gekocht en die volgens beproefd Engels recept gedurende 30 minuten tot moes gekookt. Na afloop was 77 procent van de glucosinolaten uit de broccoli verdwenen. Bij spruitjes, bloemkool en groene kool was het respectievelijk 58, 75 en 65 procent. Twintig minuten stomen, drie minuten magnetron of vijf minuten roerbakken leidde juist niet tot een significante afname van het glucosinolaatgehalte. Zeven dagen opslag bij kamertemperatuur of in de koelkast maakte ook weinig uit. Het onderzoek werd uitgevoerd door University of Warwick Bron: Koken is dodelijk - Chemisch 2 Weekblad

 

Lees meer in het artikel Waarom zijn groenten gezond, met een overzicht van alle artikels over groenten en gezondheid op deze website.

Broccoli, gezondheid! geeft u een overzicht van alle gezonde eigenschappen van deze groente.

dinsdag, mei 15, 2007

HLN verslikt zich in meloenpeer

Zo nu en dan wordt een berichtje uit buitenlandse bronnen op een veel te haastige manier vertaald. Ik schrok mij bijna een bult als ik in de krant Het Laatste Nieuws las dat een pepino een kruising is tussen een meloen en een komkommer. Terwijl het toch een nachtschadige is, namelijk de soort Solanum muricatum.  En dus familie van tomaten en aubergine. Dat wil ik hier toch even rechtzetten.

Op zoek naar de bron van dit artikel -die trouwens niet vermeld staat in de krant- werd het mij duidelijk dat zij bij de vertaling iets niet goed gedaan hadden.
Het artikel stond  oorspronkelijk  in de Daily Mail (klik hier). Er staat wel degelijk 'it tastes like a cross between melon and cucumber'.

Het smaakt er naar, maar het is geen kruising! Pepino is een soortechte plant. En nieuw is de plant ook  niet, velen onder u kennen de plant al. Indien niet, lees dan nog even dit artikel over meloenpeer op deze website. Ook het fruit is al langer bij ons verkrijgbaar.

Hieronder het foute artikel uit Het Laatste Nieuws dat gisteren verscheen.

 

Open namiddag VABI

Naar jaarlijkse gewoonte houden wij op hemelvaartsdag 17 mei onze opendeurdag in VABI vanaf 13u30 tot 18u00. Alle activiteiten voorstellen is niet gemakkelijk want wij bieden, zoals elke agrarische school, meerdere studierichtingen aan. 

*De richting landbouw(technieken) is door de meesten goed gekend: hiervoor zijn opnieuw heel wat exposanten bereid gevonden om de typische land- en tuinbouwmachines tentoon te stellen.

*Voor tuinbouw(technieken) kan iedere plantenliefhebber zijn hartje ophalen in de serres boomteelt, bloementeelt, groenteteelt en fruitteelt.

*Een andere vernieuwing in VABI zijn de nieuwe labo’s voor chemie en biologie. Voor al onze leerlingen en zeker voor de mensen van biotechnische wetenschappen is het een flinke meerwaarde om te kunnen werken in moderne labo’s.

*Voor de mensen met interesse in dierenzorg tenslotte, zal heel wat te zien zijn niet alleen in onze school maar ook op onze hoeve in de Wagenstraat in Rumbeke.

Voor de eerste maal zetten we de deuren open van onze praktijkboerderij. Om alle parkeer- en andere vervoersproblemen te vermijden zullen er bussen ingelegd worden van de school naar de hoeve en terug.

Misschien tot dan?

Meer info over VABI en het volledige programma van de opendeurdag via de website www.vabi.be

maandag, mei 14, 2007

Vijftig verschillende aardbeirassen op "Dag van de Aardbei"

De Provinciale Proeftuin voor Kleinfruit in Pamel staat op zondag 27 mei opnieuw in het teken van de promotie van de aardbei. U kan er aan tientallen stands proeven van lekkernijen. Heel wat producten zijn op basis van aardbeien gecreëerd. Nieuwe producten komen die dag op de markt, zoals het Pajots bolleke en de lekkerbes-ketchup. Kwekers laten er hun beste, sappigste en mooiste aardbeien keuren.

Blikvanger is ook de collectie van maar liefst vijftig verschillende aardbeirassen die er geteeld worden. Zij worden er getest op hun bruikbaarheid in de biologische teelt. Een dergelijke verzameling is echt uniek. Er is ook  een proeverij van verschillende aardbeisoorten

Sinds 1998 worden er aardbeien gekweekt volgens een geheel nieuwe teeltmethode die de meest geavanceerde teelttechnieken koppelt aan de volledig biologische bestrijding van insecten.

Lees meer op  Pajottenland+

Info:
Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit "Pamel" (P.P.K.)
Molenstraat 26 - 1760 Roosdaal
Tel. 054-32 08 46, fax 054-32 08 47

Aardbeien: doordragers in pot

groenten in potten, de serie De voornaamste opdeling bij aardbeien is deze tussen junidragers en doordragers (naast bosaardbeien en gezaaide aardbeien). De oogstperiode bij de junidragers is beperkt tot een 4-tal weken waarbij de bloei zowat gescheiden verloopt met de oogst. Deze teeltwijze het meest gekend. 
De oogst van de doordragende rassen loopt uit  over een periode van 4 tot 5 maanden waarbij er zowel bloemen als rijpe vruchten aan de plant hangen. Dit betekent dat er tijdens die lange periode best voldoende  aandacht aan de planten besteed wordt.
Bloemen verwijderen, vruchten snoeien, uitlopers afknippen en soms ook wel wat blad verwijderen behoren tot de gewasverzorging van doordragende aardbeirassen. Dit lukt allemaal beter als je deze aardbeien in pot teelt. In vollegrond is de gewasverzorging moeilijker bij te houden en de kans op rotte vruchten neemt toe omdat ze op de grond of stro liggen. Bij de teelt in pot hangen ze vrij.

Aardbeien  zijn vrij makkelijk in pot te telen.

Grondmengsel

Neem emmers of potten met een inhoud van 8 tot 10 liter, die voldoende drainagegaten hebben. Vul deze met een zeer goed doorlaatbaar grondmengsel, dit betekent een grote hoeveelheid witveen ( 50 % turfstrooisel, of als milieuvriendelijk alternatief kokosvezels) (liefst 50 %), de rest bestaat dan uit zwartveen. 

Kies je een grondmengsel dat weinig witveen bevat dan blijft dit substraat te lang nat en bevat het te weinig zuurstof. En van natte voeten houden aardbeien niet!

Planten
Plant vier tot vijf planten per pot van 10 liter, ietwat schuin zodat het hart van de plant naar buiten gericht is. Het is dus fout om aardbeiplanten in het midden van de pot te zetten. Dan liggen de vruchten op de bodem en zijn ze moeilijker te oogsten

Aardbeien in pot telen, doordragers 
foto 1 De aardbeien worden zoveel mogelijk langs de zijkant van de pot geplant. Hier staan in principe wel een aantal planten te veel, waardoor de bladgroei later te weelderig en te dicht zal zijn (bladpluk zal hier nodig zijn). Vijf is een maximum voor deze grootte van pot.

Gewasverzorging
De eerste reeks bloemtrossen die verschijnen (normaal eind april-begin mei) als de planten og klein zijn worden verwijderd om sterke planten te bekomen. Vanaf einde mei, maar dit jaar heel wat vroeger, de volgende bloemen laten uitgroeien. Uitlopers worden gedurende het hele groeiseizoen regelmatig verwijderd.Aan het uiteinde van de tros staan veel kleine vruchtjes. Als de eerste vijf vruchten geoogst zijn kunt u beter de tros wegnemen, dit stimuleert de vorming van nieuwe trossen. De vruchten op de uiteinden van de tros zijn ook gevoelig voor rot. 

Doordragers aardbeien in potten
foto 2 Deze aardbeipot komt voor het tweede jaar in groei en bloei. De vorming van jong blad en bloemen gebeurt haast gelijktijdig. Geef doordragers echter eerst de kans om bladeren te vormen. De eerste bloei wordt dan ook  verwijderd.

Bloemen verwijderen doordragers
foto 3 Verwijderen van de eerste bloei.  

Bloempot in de aardbeipot

foto 4 Een mogelijkheid om er voor te zorgen dat de aardbeiplanten naar buiten toe groeien  is het plaatsen van een bloempot zonder bodem, zodat alleen een smalle rand met de aarddbeiplanten overblijft. Dit is dan ook een gemak om water te geven zonder bladeren, bloemen vruchten nat te maken.

Bemesten
Vergeet niet om regelmatig bij te bemesten. De continue groei van bladeren, vruchten en bloemen vergt immers heel wat energie. Bij dit systeem zou je wekelijks een soeplepel organische meststof met een relatief grote hoeveelheid kalium kunnen strooien op de grond die zich binnen de zwarte ring bevind. Dit is bijvoorbeeld een meststof met ongeveer de verhoudingen 6-4-12. Doordat op diezelfde plaats ook steeds water gegeven wordt zal de meststof ook goed verteren en in de grond dringen. Je kan, voor een snellere werking, ook wekelijks vloeibare meststof oplossen in het gietwater.

Aardbeien maken eerst voldoende blad 
foto 5 Na het verwijderen van de eerste bloei groeien er nog heel veel bladeren bij. Er mag, bij een te gulzige groei ook wel eens wat blad geplukt worden. Dit bevordert de kwaliteit van de bloemen.

 
foto 6 Aan deze pot is wel wat werk, de trossen worden best gesnoeid op vijf vruchten en de uitlopers worden verwijderd. Je kan ook enkele van die uitlopers stekken om jong plantmateriaal te bekomen.

Enkele veel gebruikte rassen bij doordragers
‘Rapella’ - Dit fors groeiend ras geeft redelijke grote vruchten die goed smaken. Gevoelig voor bodemziekten
‘Ostara’ - Gemakkelijk te telen met een hoge produktie, goed van smaak. Rijpen in het najaar goed door. Te oogsten tot eind oktober.
’Selva’ - Grote, matig smakende vruchten, behoeft weinig trossnoei en is makkelijk te telen

Ik weet dat heel wat liefhebbers allerlei systemen en potten gebruiken om aardbeien te kweken. Heb jij een goed werkend teeltsysteem om aardbeien in pot te telen (ook voor junidragers) en wil je dit delen met de vele lezers van de nieuwsbrief? Stuur dan een berichtje met eventueel foto's naar lezersbijdrage@plantaardig.com Uw reactie wordt binnen de 24 uur behandeld.

 

Dit artikel maakt deel uit van de serie groenten in potten.

Labels:

zondag, mei 13, 2007

De prille moestuin van Vertine

Sinds november heeft Vertine de beschikking over een volkstuintje. En dit voor de eerste keer in haar leven!
Hoe het begon schrijft zij op haar weblog :
"110 vierkante meters heb ik ter beschikking gekregen, en die stonden in november vol met onkruid. Van verschillende kanten hoorde ik dat ik het niet moest laten frezen, omdat er "puunen" inzaten. Dat is de brabantse term voor kweekgras. En dus heb ik manlief lief aangekeken en hebben we het perceel omgespit, en er zoveel mogelijk "puunen" uitgehaald. Daarna de catalogi doorgespit en zaad besteld, plus plantuien en pootaardappels. "

Vertine heeft een klein deel van haar moestuin alvast mooi ingedeeld in vierkante bedden, met daarbij één bijzonder bed dat moet dienen voor square foot gardening. Zo staan de doordragende aardbeien netjes geplant, eentje per vierkant.

Alhoewel het een eerste moestuinervaring is valt alles nog wel mee, dank zij de hulp van ervaren groenten telende buren. Zo heeft zij al snel geleerd dat je de broccoli best onder insectengaas teelt. Aardappelen, broccoli, aardbeien, ajuin, spinazie, worteltjes, het groeit op korte tijd allemaal in Vertine's moestuin. Het is leuk te lezen, dat dingen die ervaren moestuinders als vanzelfsprekend beschouwen, dat echt niet voor iedereen zijn.

Lees er alles over op haar mooi uitgewerkte, maar nog prille weblog : Vertine's moestuin en laat zeker niet na haar ook een virtueel handje toe te steken via de Reageren optie onder ieder bericht van haar.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen