Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, september 15, 2007

De Kelsae reuzenui

De reuzenui 'Kelsae' kan enorm zwaar uitgroeien en staat in het Guinness book of records als zwaarste ui met 7,726 kg (2005, zie dit krantenartikel en hier de foto van de winnaar met de zwaarste ui).
Deze reuzenuien hebben als nadeel dat ze slechts twee tot drie maanden bewaarbaar zijn. Maar door hun milde smaak zijn ze uitstekend geschikt als rauwkost.
Naast het telen van de zwaarste pompoen worden ook prijskampen verbonden aan het kweken van de zwaarste ui. Door het Vlaams Zaadhuis wordt jaarlijks een wedstrijd georganiseerd met als hoofdprijs een heuse tuinserre. Vorig jaar woog de ajuin van de gelukkige winnaar 3,655 kg. Dit jaar woog de zaarste ajuin daar in Waarschoot 3,410 kg, de winnaar volgde daarbij de aanwijzingen in de teelttips van het Vlaams Zaadhuis

Om tot dergelijke recordgewichten te komen moet er al eind december met verwarming (20-22°C) gezaaid worden. Bij het verschijnen van het tweede echte blad wordt er verspeend. Het is best eerst te verspenen in trays, en een paar weken later, als ze goed ingeworteld zijn, over te zetten in potjes. De temperatuur mag dan dalen tot 12-15°C, maar wel met zoveel mogelijk licht om fileren van de plantjes vermeden. Breng eventueel de plantjes in de koude bak vanaf einde maart om af te harden en plant uit einde april. (foto kelsae ajuin in potjes, maart). De plantjes worden dan in het voorjaar uitgeplant in de tuin op een afstand van 30 op 20 cm. In tegenstelling tot gewone uien wordt er, om de zwaarste ajuin te telen, best in het najaar goed verteerde stalmest ingewerkt en wordt er zowel voor het uitplanten als tijdens de teelt bijbemest.

Winterui (winterajuin) planten en oogsten.


Planten
Het is een eigenaardig zicht, plantajuin in de herfst. Maar winterui moet nu eenmaal in het najaar geplant worden. Bij voorkeur tussen 15 september en 15 oktober. Maar het kan ook nog tot half november.
Winteruien hebben als voordeel dat ze altijd minimaal 2 weken vroeger oogstbaar zijn dan de vroegste voorjaars(plant)uien. De nadelen zijn de zwakke huid, en de minder goede bewaarbaarheid. "RADAR" is kwalitatief een van de betere winteruien. Er zijn ook nog andere rassen winterajuin en zelfs rode winterui. Electric is een gekend ras van rode winterplantajuin. Rode winterplantajuin kan interessant zijn omdat de rode zaaiui niet zo lang bewaart. Op het moment dat je de rode winterplantajuin kan oogsten is er dan ook geen rode bewaarajuin van het vorige jaar meer beschikbaar.
Tijdens de winter kunnen de planten afsterven door uitvriezen, door wateroverlast of door dichtslempen van de bodem. Om die reden komen voor de teelt van winterui enkel goed ontwaterde percelen in aanmerking.
Winterui wordt ook als zaaiui geteeld. Na zaaien ter plaatse rond eind augustus blijft het gewas de ganse winter op het veld. De oogst als jonge busselui geschiedt al in mei-juni.
Als bemesting voor de teelt van winterplantajuin kan je, op lichte gronden, een 30g/m² patentkali gebruiken.


Vroege voorjaar (zie foto)
De winterui die geplant werd op 11 oktober (2005) deed het goed. Op dit moment, begin april 2006, zijn er zijn enkel wat droge punten aan de uiteinden van de bladeren. Het was dan ook geen kletsnatte winter en, alhoewel het geen zachte winter was is het kwik nooit heel diep onder nul gegaan. Ideaal dus voor winterajuin en ook voor de winterbloemkool. De pas gegroeide jonge blaadjes zien er alvast weer mooi groen uit. De oogst zal later zijn, maar het belooft wel een goede oogst te worden. Na een natte winter en op lichte grond geef je best een kleine hoeveelheid kaliumrijke meststof om de hergroei te bevorderen.


WinterajuinveldMei-juni
Het verhaal van de winterui of winterajuin loopt nu, begin juni 2006, stilaan ten einde. Het is alvast één van de langst durende teelten in de groentetuin: acht maanden! Al enkele weken konden ze geoogst worden als busseluitjes. Nu als flink uit de kluiten gewassen verse ajuin en straks de laatste exemplaren als bewaarui. Alhoewel de gewone plantui en de zaaui beter zijn bij de bewaring.

woensdag, september 12, 2007

Aspergekever : foto's en schadebeeld.

aspergekevertje2
Schadebeeld
Wie een jonge aanplanting van asperge staan heeft of eventueel zijn eigen planten zaait en opkweekt moet dubbel zo goed uit zijn doppen kijken voor de aspergekever en de vraatzuchtige larven. Als u enkele dagen het loof niet in de gaten hebt kan de verrassing groot zijn. Kaalgevreten stengels zijn alles wat overblijft van wat eens een mooi groen gewas was. Zowel de kevers als de larven eten enkel aspergeloof.

Levenswijze
De kevers zetten zwarte eitjes af in rijen loodrecht op de stengel en de vertakkingen. In enkele dagen komt het gewas vol te zitten met de grijze tot zwarte larven.  De eerste schade door de larven kan al opgemerkt worden in de maanden april - mei. Dit is de eerste generatie.

Na 2 tot 3 weken zijn de larven volwassen en gaan verpoppen in de grond. De tweede generatie verschijnt in juli en augustus en kan dan ook de opgroeiende aspergegewassen na de aspergeoogst aantasten. Het zijn de jonge toppen van het gewas die het eerst aangetast worden. Ze verdrogen en krijgen een stro-achtig uiterlijk. Maar ook nu zal in een jong aspergewas de schade het grootst zijn.

Bestrijding
Zeker op een jong gewas wordt er bij de eerste waarneming best onmiddelijk ingegrepen met een synthetisch (bv dit) of natuurlijk pyrethroïde (bv dit).

Verspreiding
De mate waarin de aspergekever aanwezig is en de sterkte van de aantasting kan sterk verschillen per regio en zelfs tussen verschillende tuinen in één en dezelfde regio. Blijf in ieder geval steeds alert, en wacht, zeker bij een jong gewas niet te lang met ingrijpen. In een gewas dat al volop in productie is kunnen enkele aspergekevers geduld worden, maar laat de toestand niet escaleren.

De overwintering gebeurt als volwassen aspergekever in de grond of onder afstervend loof. Het is dan ook belangrijk het loof goed op te ruimen, ook de ondergrondse stokken vanaf november. Dit is eveneens een goede maatregel ter preventie van aspergevlieg. Kevers vangen tijdens het seizoen kan ook, vooral 's morgens, boven in het gewas.

Met het aspergehaantje of  aspergekever bedoelen we ofwel de soort Crioceris asparagi ofwel de soort Crioceris duodecimpunctata. Het is vooral de eerste soort die meest voorkomt en ook op de foto's te zien is. 
aspergekevertje-larven

aspergekever_eitje
Uitvergroting van de rechterbovenhoek van de vorige foto : een zwart eitje van de aspergekever! (zie ook hier).

Moestuindag Twickel

Naast de tuinen van Twickel ligt aan de Twickelerlaan 11 te Ambt-Delden de ommuurde moestuin. Hier worden als vanouds groente, fruit en bloemen gekweekt. In 1993 werd begonnen met de gedeeltelijke reconstructie van deze tuin met al haar karakteristieke elementen zoals de grote pronkkas ('Iron House'), het leifruit langs de muren, de rabarber, gebleekt in potten en de sla onder de glazen cloches.
Zo functioneert de moestuin weer als 'gebruikstuin' voor het Kasteel, Tuinen, Park en nu ook voor de Landgoedwinkel. Met een grote groep vrijwilligers lukt het om de moestuin weer een levend cultuurmonument te laten zijn. Meer info over

Van mei tot december is er op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur gelegenheid de moestuin te bezoeken. U kunt er dan groenten en bloemen kopen.

Een keer per jaar is er in de herfst een speciale moestuindag.

DELDEN - Landgoed Twickel houdt zondag 16 september van 11.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse moestuindag aan de Twickelerlaan 11 in Ambt Delden. Enige jaren geleden is de tuin in oude glorie hersteld.
Vrijwilligers wieden, zaaien, plukken en verkopen er groente en bloemen op woensdag en vrijdag middag.

Tijdens de moestuindag informeren zij bezoekers over hun werkzaamheden. Ook de Landgoedwinkel is er vertegenwoordigd. Er komt een valkenier, die in vroeger tijden de vogels uit de moestuin verjoeg. Ook is er een imker. De hoveniers laten zien hoe er geënt wordt. Pachters tonen producten zoals geiten-, schapenkaas en meerval. Kinderen mogen heksensoep koken. De entree voor de moestuin is gratis.

Toch iets speciaal, dat langoed Twickel:
"Vlakbij het Twentse stadje Delden ligt het kasteel Twickel temidden van een prachtig landgoed van 4000 hectare"
Lees alles over het landgoed Twickel op www.twickel.nl.

Hoogstraten in Groenten en Bloemen 2007

 Elk jaar sluit Hoogstraten op een kleurrijke en originele manier de zomer af. Tijdens het weekend van zaterdag 15, zondag 16 en maandag 17 september wordt het centrum van Hoogstraten omgetoverd tot een indrukwekkende openluchttentoonstelling met ontelbare... groenten en bloemen!

'Hoogstraten in groenten & bloemen' is ontstaan in 1999 naar aanleiding van de opening van het pas gerestaureerde begijnhof.

Ontwerper, Etienne Van Nyen, laat zich bij het ontwerpen van de creaties inspireren door het basisthema ‘De vruchten van het land’. Dat is geen toeval, want land- & tuinbouw zijn in de regio sterk vertegenwoordigd.

Over een lengte van maar liefst 1 km worden gevels, gebouwen en stoepen versierd met groenten-, fruit- & bloemencreaties. In totaal gaat het om ongeveer 40 grote composities bestaande uit een 110-tal stukken. Soms zijn dat figuratieve voorstellingen rond een specifiek thema, maar meestal werkt Etienne Van Nyen echter met geometrische figuren. De meeste creaties zijn dan ook eerder abstract.

De Hoogstraatse winkeliers zetten tijdens dit weekend hun deuren open en alle bezoekers krijgen een smakelijke traktatie.

Op zondagnamiddag wordt het centrum verkeersvrij gemaakt van 12.30 tot 19 uur.

's Avonds worden de creaties verlicht en over het ganse parcours loopt een leuke zoektocht, die zowel kinderen als volwassenen ken boeien! Misschien wint u wel een ballonvaart, geschoken door Veiling Hoogstraten of één van de waardebons van de Hoogstraatse winkeliers...

Gratis programmabrochures vindt u op het parcours of bij de dienst voor toerisme.

Foto's van vorige edities vind je hier:

editie 2004

editie 2003

maandag, september 10, 2007

Dag van het witloof 2007

image

Tijdens de Dag van het Witloof is iedereen in het PAC welkom voor culinaire demonstraties, proefsessies en rondleidingen in de proeftuin. Zelfs bloemschikken met scheuten is mogelijk. 'Witloof is het bitter zoetje van onze provincie en verdient het om een hype te worden. Het is licht verteerbaar, bevat veel vitamines en weinig caloriën. Bovendien leent de groente zich uitstekend om er een hele maaltijd, compleet met witloofijs en -likeur, van te maken. Met deze dag wil men nog meer mensen overtuigen.

Programma

-Nationale witlooftentoonstelling
-culinaire demonstraties
-promotieverkoop witloof
-proeverijen rond witloofproducten
-muzikale omlijsting
-demonstraties bloemschikken met witloof
-infostanden over witloof en Hagelandse streekproducten
-rondleidingen in het PAC en bezoek installaties Nationale Proeftuin voor Witloof
-kinderanimatie

Waar?

Provinciaal Agrarisch Centrum (PAC) (website)
Blauwe Stap 25 - 3010 Herent  - België (Google kaart)

Wanneer?
Zondag 16 september 2007 van 13 tot 18 uur.

zondag, september 09, 2007

Jans moestuin

Hybride uien zijn duidelijk groter, om de preimot voor te zijn teel je best onder gaas, de junidragers (aardbeien) bloeien dit jaar op veel plaatsen voor de tweede maal (met hier en daar een bloempje), de knolselder wordt dit jaar dik, je kan nog heel wat zaaien in augustus... .

Dit en veel meer kan je leren als je het berichtje Augustus 2007 uit Jans moestuin leest. En vergeet ondertussen niet de berichtjes van de vorige maanden te lezen. Jan is duidelijk  iemand met ervaring in de moestuin!

Pompoenen dit jaar dikker dan ooit?

Zwaarste pompoen Het gaat goed met de pompoen van Jos, zo lezen en zien we op zijn pompoenendagboek. Zijn dikste momenteel, de 998pukos woog zaterdag al 491 kg en er komt iedere dag meer dan 5 kg bij! In de erelijst van het kampioenschap te Duisburg sinds 1990 is er geen zwaardere pompoen te bespeuren.

Ook bij de pompoenen heeft het voorjaar de groei bespoedigd blijkbaar. Het zijn dus niet alleen de peren, druiven, appels en meloenen die dit jaar vroeger rijp zijn. "Vooral de warme nachten in mei en juni en het uitblijven van hitte stress lagen aan de basis dat de planten nooit zo snel groeiden als nu", zo schrijft Jos op 15 juni 2007. Met als gevolg een vroege bloei in juni en dikke pompoenen in september. Het belooft alvast de moeite te worden op het kampioenschap voor de zwaarste pompoen te Duisburg op zes oktober. En we duimen voor Jos natuurlijk, want barsten of rot kan nog steeds roet in het eten gooien!

Hoe je zulke zware pompoenen teelt, lees je in de dagboeken van Jos 2004 2005 2006 en 2007  of lees de vertaling ervan in het artikel Reuzen pompoen telen is full time job.

Groenten gestolen

Bonen, prei en winterwortels blijken steeds vaker roofgoed, zo heeft de volkstuinvereniging in Hoogezand-Sappemeer ondervonden.
De laatste weken zijn de volkstuinen steeds vaker doelwit van groentedieven. Vooral de spek- en snijbonen zijn in trek. Vermoedelijk gaan de dieven op pad om de hoge groenteprijzen in de supermarkt te ontduiken. Zo moet tegenwoordig voor een kilootje bonen al snel 7 tot 11 euro worden neergelegd.
De ongenode gasten roven bovendien duidelijk niet alleen voor eigen gebruik. Zo gingen ze er onlangs met 50 kilo bonen vandoor en daar kan een paar jaar flink van gegeten worden.
De volkstuinvereniging is de wanhoop nabij en hoopt dat de politie gaat surveilleren op het terrein.

 Bekijk de videoreportage van RTV Noord
 Beluister de Voorzitter Koerts van de volkstuinvereniging Hoogezand-Sappemeer...


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen