Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, februari 18, 2005

Op naar dubbele productie bij asperges?


De Boerenbond in het Limburgse Helden presenteert eind maart een nieuwe teeltmethode die meer dan twee keer zo veel asperges per hectare belooft.
Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste aspergerassen, waarvan verwacht wordt dat zij voor 90% alleen maar dikke stengels opleveren. Daarnaast worden er meer planten per hectare geplant. Tegelijk met het planten worden plastic verwarmingsbuizen aan weerszijden van de plant gelegd. Met grondverwarming gaat de aspergeplant maanden eerder uitlopen dan normaal.
Om het groeiproces nog verder te versnellen worden de percelen tijdelijk bedekt met uit Engeland afkomstige plastic folietunnels. Deze tunnels zijn voorzien van telescoopbuizen en in hoogte verstelbaar. Tijdens de opwarmperiode, zijn de tunnels dicht tot aan de grond om zo weinig mogelijk lucht te hoeven verwarmen. Tijdens de oogst, worden de tunnels omhoog gedraaid.
Lees het volledig artikel in Dagblad De Limburger

Labels:

woensdag, februari 16, 2005

Plantuien

Plantuien telen kan iedereen, als je er vroeg mee begint. Plantuien zijn makkelijker te telen en vergen minder zorgen dan zaaiuien. Het plantgoed vindt u te koop in het vroege voorjaar (februari-maart) in z alle tuincentra. Het is het jaar voordien gewonnen op gespecialiseerde bedrijven uit zaad. Ze groeien snel, verdragen goed lage temperatuur en hebben minder last van ziekten en insecten dan zaaiui.
Lees het volledig artikel over plantuien.

dinsdag, februari 15, 2005

Sla in het vroege voorjaar

In het voorjaar kan de slateelt aanmerkelijk vervroegd worden door te telen in een koude serre (kas) of plastiektunnel. Zonder risico op vorstschade kan je er de zelf geteelde of aangekochte plantjes uitplanten vanaf half februari. Dan oogst je half april. De kans op vorstschade op kleine slaplantjes is eerder gering. Het mag al eens wat vriezen in de kas, de plantjes zullen zich hiervan snel herstellen. (Grote oogstbare kroppen lopen sneller vorstschade op, dit is dan vooral in het late najaar)
Komt er toch nog een late vorstperiode, dek de slaplantjes dan wat af met agryldoek of plastiekfolie. Zo valt de groei niet stil en blijft de kwaliteit optimaal. Maar het moet niet!
Onder beschutting planten kan tot einde maart, vanaf dan schakelen we zeker over naar de buitenteelt. In de maand maart kan je al buiten planten, als ja afdekt met geperforeerde plastiekfolie of agryldoek.

Welke groenten je nog kan vervroegen lees je in dit artikel
vervroegen en verlaten van groenten onder glas en onder plastiek


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen