Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, september 25, 2004

Veel Pseudomonas infectie bij ui dit jaar

Op de website van Bejo zaden maakt men melding van Pseudomonasinfecie :"In heel veel uienpercelen heeft een Pseudomonasinfectie plaatsgevonden. Deze bacterieziekte is bij hevige regenbuien van eind juni/begin juli door opspattend water van bovenaf ingetreden. In de bewaring kan de ziekte zich openbaren in bruin wordende vleesrokken. Deze ziekte mag niet verward worden met Erwinia ‘aantasting’, dat zijn de zgn. "snotteballen" die je zo leeg kunt knijpen. "
lees verder

vrijdag, september 24, 2004

Stroom uit spinazie kan laptop voeden

Dat de fotosynthese alle energie voor de planten levert, dat wisten we al. Ook steenkool, aardolie en aardgas zijn het resultaat van plantengroei en fotosynthese uit lang vervlogen tijden.
Maar dat het fotosyntheseproces op een rechstreekse wijze ook energie zou kunnen leveren is toch wel heel speciaal. Dit bericht valt te lezen op de website van www.webwereld.nl

"Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn erin geslaagd om het biologische proces waarbij licht wordt omgezet in energie (fotosynthese), te gebruiken om energie op te wekken.
De opgewekte energie is voldoende om laptops, mobiele telefoons en andere apparaten minimaal een dag van stroom te voorzien. In totaal wordt ongeveer 12 procent van het zonlicht in energie omgezet."

lees verder op
WebWereld: Stroom uit spinazie kan laptop voeden

donderdag, september 23, 2004

Groente & Fruit Encyclopedie wint Beervelde Award 2004.

"De Groente en Fruit Encyclopedie van Luc Dedeene en Guy De Kinder is de winnaar van de 'Beervelde Award 2004' (Belgisch tuinboek van het jaar)"
" .........Elk aspect van de groente- en fruitteelt wordt helder, overzichtelijk en met het realisme van de tuinman die met beide voeten in de praktijk staat, behandeld. Haarscherpe, functionele foto's, schetsen, teeltschema's en overzichtslijsten ......."
Lees de volledige motivering van de vakjury op
De Beervelde Award 2004

woensdag, september 22, 2004

Spruitkoolboulevard

"Al enkele jaren liep DLV rond met het idee ook in spruitkool een mooie demonstratie te organiseren en hier een groot evenement van te maken. Dit resulteerde in een actie met als doel de kwaliteit en houdbaarheid van spruiten te verhogen en de spruitkoolkwaliteitsgroep.
Hiervoor zijn telersbijeenkomsten georganiseerd welke goed bezocht werden. Dit leidd naar de spruitkoolboulevard. Het doel van de Spruitkoolboulevard is om alle nieuwe en innovatieve ontwikkelingen in de teelt van spruitkool bij elkaar te brengen en laagdrempelig toegankelijk te maken voor de gehele sector. Op deze manier kunnen we met iedereen die daarbij betrokken is de teelt een nieuwe impuls geven en nieuw elan aanboren."
Op 23 oktober is de spruitkoolboulevard geopend voor het publiek
Lees meer op de website volledig gewijd aan dit evenement.


maandag, september 20, 2004

Speciale rassen tomaat : Gele kerstomaat, zelftoppend.

Klik op de foto om deze groter te zien
Cérise Jaune is een zelftoppende soort die zeer snel afrijpt. De plant vormt een compacte struik die heel dicht bij de grond blijft , wat stro onder de planten om de vruchten niet te bevuilen is aan te raden. Je zou ook kunnen planten op plastiekfolieDe vruchtjes hebben inderdaad de grootte van de gekende kerstomaten. De soort was van alle geteelde soorten in 2004 de vroegst rijpende. Interessante soort om in pot te telen. De vroegheid maakt de soort waarschijnlijk ook geschikt voor de buitenteelt (bijvoorbeeld op zwarte plastiekfolie).
Dit was het vijde tomatenras dat besproken werd, eerdere besproken rassen vindt u via deze links. Bezoek regelmatig deze website om de bespreking van de andere tomatenrassen te vinden of schrijf u in op de nieuwsbrief.
http://home.scarlet.be/~tor-1228/2004/08/speciale-tomatenrassen-johannisbeer.html
http://home.scarlet.be/~tor-1228/2004/08/speciale-tomatenrassen-gante-de.html
http://home.scarlet.be/~tor-1228/2004/09/speciale-tomatenrassen-green-zebra_18.html
http://home.scarlet.be/~tor-1228/2004/09/speciale-tomatenrassen-pche-blanche.html

zondag, september 19, 2004

Verkoop van groenten via de veiling.

Twee artikels in de krant over het kloksysteem van de groenteveilingen. Het systeem van de veilinklok bestaat al sinds de tweede wereldoorlog, en heeft al dikwijls zijn nut bewezen voor de commercialisatie van groenten.

Het Volk Online: ",,Telers kiezen zelf voor kloksysteem'' - 18/09/2004

Het Volk Online: "Prijs op basis van kostprijs'' - 18/09/2004

Dit zijn de websites van de veilingen in Vlaanderen
Reo veiling Roeselare
www.reo.be
Mechelse Veilingen www.vmv.be
Hoogstraten Veiling
www.veilinghoogstraten.be
Limburgse tuinbouwveiling (Herk-de-Stad)
www.ltv.be
Brava Zellik
www.brava.be
Belgische Fruitveiling St.-Truiden
www.bfv.be
Borgloon veiling
www.veilingborgloon.be
Haspengouwse veiling
www.veilinghaspengouw.be


Hebben sommige groenten last van de droogte?

Zonnig septemberweer tot nu toe. De najaarsschimmels krijgen geen kans zich te ontwikkelen. In sommige streken viel er de laatste weken echter weinig regen. Daarbij is er steeds een nogal sterke wind en de zon is meestal van de partij. We hebben in september al dikwijls sterk drogende dagen gekend. Dat er tot nu toe geen nevel of mist te bespeuren is hier niet vreemd aan.
Alvast op de lichtere grondsoorten is het te droog geworden. Knolselder moet nu nog veel dikken, slasoorten moeten steeds over voldoende water beschikken, bloemkool kan door de droogte een te kleine kool vormen en recent geplante groenten hebben het soms moeilijk met de wateropname. Water geven gebeurt best eenmalig en met een flinke hoeveelheid in één keer.
Andere soorten zoals prei, sluitkoolsoorten, spruitkool en de vruchtgroenten ondervinden weinig hinder van dit drogende weertype.
Maandag : het weerbericht belooft herfstweer met regen, weg droogte......
Hier vindt u interessante links naar het weer:
Verschillende links naar het weerbericht en de weersvoorspelling


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen