Misschien toch beter de knolvenkel binnenhalen?

klik op foto's voor vergroting
Het zachte weer kan ook wel voor onaangename verrassingen zorgen. Normaal gezien is de knolvenkel nu al geoogst of op zijn minst binnengebracht in de kas of garage. Dit jaar blijft deze soms wat langer op het veld. Daardoor stijgt wel de kans dat er schimmelinfecties optreden. Zo zijn op deze plant grijs schimmelpluis en bruine vlekken te zien. Een gevolg van een aantasting door Botrytis cinerea.




Met deze hoge nachttemperaturen is het nog zeer goed mogelijk dat enkele knolvenkelplanten aangetast zijn door Sclerotinia. Deze schimmel is zeer goed te herkennen aan het sneeuwwitte schimmelpluis.





De stengels van de knolvenkel groeien ook nog verder door. Daardoor kan het zijn dat de bol gaat openbarsten. De wonden die daarbij ontstaan kleuren bruin en zijn natuurlijk invalspoorten voor schimmels.



Tot slot nog een tip van Tuinclub Velt Jabbeke.

'Verleden jaar kuilde ik de venkel in de serre in maar vergat één keer weer af te dekken en was natuurlijk de klos. Nu plant ik ze in een kuip in rijnzand. Eerst buiten onder een afdak en dan als het begint te vriezen verhuist de kuip naar de garage die vorstvrij is.'
Je kan hier de foto ervan bekijken.

Lees ook het artikel Knolvenkel, een smaakmaker uit het zuiden

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen