Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juni 16, 2007

Tijd voor tuinbonen, fotoreportage.

In België weet men nauwelijks wat ze zijn. En verwart menigeen de tuinboon met de sperziebonen. In België worden ze ook wel labbonen genoemd.
In Nederland lijkt het dan wel het nationale gerecht te zijn.
Het is weer tuinbonentijd.
Op de pagina over tuinbonen telen kon u al lezen over het zaaien, planten, bemesten en teelttechniek.

Met deze fotoreportage over
tuinbonen, van bloei tot oogst
wordt het artikel vervolledigd

De teelt zelf is een aanrader, ook voor wie nog weinig ervaring heeft met de moestuin. Er zijn weinig problemen te verwachten. Enkel op het eind kunnen bladluizen wat roet in het eten gooien, maar kan knijp je gewoon de jonge toppen, waar de bladluizen meestal zitten, eruit. De schade van de bladrandkever valt meestal wel mee. En wormstekigheid kan ook wel eens een boontje doen sneuvelen. (zie foto's onderaan)

Meer info over doppen en oogsttijdstip vindt u onderaan dit artikel, eerst de foto's.

Bloeiende tuinbonen

Bloeiende tuinbonen

Tuinbonen ondersteunen om omvallen te vermijden

Tuinbonen, niets te zien
De vruchtbeginsels blijven lang klein, het lijkt wel of het niets wordt.

Jonge tuinbonen, vruchthuid nog wat donzig 
Uiteindelijk beginnen de peulen te zwellen. Jonge tuinbonen hebben een donzige peulwand

Oudere tuinbonen zijn blinkend, maar nog niet zwart 
Oudere tuinbonen blinken, maar worden nog niet zwart

Naad verwijderen
Tuinbonen doppen met handschoenen

 

Wil je geen zwarte vingers, dan is handschoenen dragen bij het doppen noodzakelijk. De schillen van tuinbonen bevatten looizuur (tannine) dat een zwarte kleur op de handen achterlaat, en niet onmiddelijk verdwijnt na het handen wassen. 

Het is zaak regelmatig te oogsten, want jonge tuinbonen smaken beter. Hebben de peulen de neiging zwart te verkleuren, dan ben je eigenlijk te laat.
Bij vroeg oogsten verlies je dan weer wat gewicht.
Bij laat oogsten hebben de zaden de neiging meliger te worden naarmate ze groter worden. Zodra het later in het seizoen is, worden de schilletjes van de bonen harder en bitterder. Wil je dit vermijden of hou je in het algemeen niet zo van de typisch licht bittere smaak van grotere tuinbonen, dan kan je ze dubbeldoppen. 
Dubbeldoppen betekent dat je  de taaie vliesjes verwijdert. Daardoor gaan ze echt heel anders smaken. Het grijze velletje wat je verwijdert is taaiig en bitter. Wat je overhoudt is zoetig. Natuurlijk is dit veel werk en heb je een kwart gewichtsverlies.

Bladrandkever.
De volwassen grijsbruine snuitkevers (Sitona lineatus) vreten aan de bladranden; de larven die ontluiken uit de afgelegde eitjes, leven in de grond en vreten aan de wortelknobbeltjes en de wortels. De schade die aangericht wordt door de kevers is meestal niet zo groot. De larven kunnen echter meer schade aanrichten doch zijn onbereikbaar. Deze kevers vormen een probleem bij onvoldoende vruchtwisseling.


Wormstekigheid door de larve van de bonekever (Bruchus rufimanus).

Labels:

Snelle groenten bij het studeren

Vooral het eten van verse groenten schiet er in de bloktijd bij in omdat studenten bang zijn dat de bereiding te veel tijd vergt. Dat is dubbel jammer. Ten eerste zijn
verse groenten en fruit onze belangrijkste leveranciers van de vitaminen en mineralen die we voor de nodige concentratie goed kunnen gebruiken. En ten tweede is het een misverstand dat verse groenten veel werk vragen.
“Belangrijk is dat je er ook in de examentijd op let géén enkele maaltijd over te slaan”, adviseert de studentenarts. "Vaak weten studenten dat wel, maar vinden ze drie maaltijden te veel tijdverlies."

Daarom dit handige lijstje van "snelle" groenten die "traag" verbrand worden door het lichaam:

Snelle groenten voor studenten

"Het advies is altijd: tussendoortjes eten en knabbelen, doe het gerust. Eén enkele keer een snoepreep of een stuk chocolade tijdens het studeren kan geen kwaad, maar kies liever voor een stuk fruit, een rauwe groente, een stuk brood of een potje yoghurt. Dan neem je waardevolle voedingsstoffen in die bovendien traag verbranden".

In dit bericht vind je groenten en fruit als gezonde knabbels die je zo uit het vuistje kunt eten.

Knabbelen mag, maar niet van suikerpiek naar suikerpiek

Recepten uit de wereld met eigen groenten.

Zopas verschenen : de miniwebsite
Zuiderse gerechten met groenten van bij ons.

Heel veel groenten uit onze eigen tuin zijn helemaal niet Europees. De aardappel lijkt wel altijd in Europa te zijn geweest, maar is afkomstig uit Amerika. Net als de tomaat, paprika, de courgettes en pompoenen. Aubergine  uit tropisch Azië. De komkommer groeide eerst in Azië.  En Chinese kool, paksoi, tatsoi en aanverwante bladgroenten zijn echte Aziaten. Een bont gezelschap uit de hele wereld!

Veel van die groenten hebben via een omweggetje langs de mediterrane landen vorige eeuw hun intrede gedaan bij ons.

Het is dus perfect mogelijk recepten uit de hele wereld te bereiden met groenten uit onze eigen tuin. Of bij gebrek hieraan,  in ieder geval met groenten die bij ons geteeld werden (neem dan Flandria  groenten).

Met de tips en de recepten van wok- én wereldkok Eddy Peeters maken we thuis een reis langs vijf continenten.

Van Italië naar Australië: met Eddy als gids gaan we hieronder op reis naar acht landen en streken op vijf continenten (Europa, Afrika, Amerika, Azië en Oceanië). Telkens vertelt hij welke groenten en welk fruit van bij ons we het best kunnen gebruiken om gerechten van ginds te maken. Met het vrij eenvoudige recept van een heerlijk vakantiegerecht kunnen we dan aan de slag.

In onze keuken reizen we naar

  • Marokko : Tajine
  • Thailand : wokken
  • Turkije : kebabschotel
  • Spanje : gazpacha
  • Italië : Lasagne
  • Californië : Dumplings
  • Australië & Nieuw-Zeeland: barbecue
  • Louisiana : cajunfood
  • vrijdag, juni 15, 2007

    Groente op de barbecue

    Barbecuetijd! Wist je dat je bijna alle groentesoorten op de barbecue kunt leggen? Het is een gezonde én lekkere manier om groenten te laten garen.

     

     

    Dit is deel 17 uit de serie
    Groenten op de barbecue, hoe doe je dat?

    Met deze tips ga je gegarandeerd smullen:

    • Asperges, aubergines (in dikke plakken), bleekselderij (de dikke stengels), grote champignons, courgettes (in schijfjes), knolselderij (in dikke plakken), paprika's, prei, raapjes, suikermaïs, tomaten, uien, venkel (in dikke plakken) en wortelen (de dunnere exemplaren) kan je rechtstreeks op de vuurgloed roosteren. Strijk ze dan wel eerst aan alle zijden in met een heel dun laagje olie. Keer ze tijdens het roosteren geregeld om en kruid ze pas op het einde met peper en zout. (zie ook 10 tips voor groenten op de barbecue)

    • In een papillot van aluminium (of gebruik de nieuwste rage : de Q-bag) kan je werkelijk alle soorten groenten laten garen. Doe dit bij voorkeur op een niet te hevige gloed.
    • Werk met verse groenten die stevig aanvoelen, nergens beschadigd zijn en een gave schil vertonen. Groenten met het Flandria-keurmerk vormen een goede keuze, want die beantwoorden aan deze vereisten.

    • Tomaten op de barbecue zijn een geval apart. Snijd ze middendoor en rooster de helften altijd eerst met het snijvlak naar beneden en draai ze dan om op hun bolle kant. De geroosterde zijde kunt u dan bestrooien met zout, peper, geperst knoflook en eventueel wat paneermeel. Reken 4 minuten roostertijd per kant, maar na 2 minuten moet u de helften een kwartslag draaien om een ruitjespatroon te krijgen.

    • Erg lekker zijn salades met een garnituur van geroosterde groenten!

    (bron www.start2eat.be)

    De andere zestien berichten kunt u lezen in 
    Groenten op de barbecue, hoe doe je dat?

    woensdag, juni 13, 2007

    Tomatenplanten te groot? (Tomaten telen met Herman 2007, deel 4)

    In dit artikel biedt Herman twee oplossingen voor wie onverhoopt te kampen krijgt met te te grote planten die te vroeg zijn voor de buitenteelt. Welke oplossing het best is zal moeten blijken binnen enkele weken.


    13/05/07 : De planten van de 2de zaaibeurt (voor buitenteelt) vragen om aktie!

    Ondertussen blijkt de opkweek van de 2de zaaibeurt ruim te vroeg volwassen en, met het minder gunstig weer, is er teveel risico(koud en eventueel nog nachtvorst) om buiten uit te planten.

    Om te beginnen worden alle planten wat verder uit mekaar gezet zodat er maximaal licht gegeven wordt. Gezien de ver gevorderde inworteling in de reeds te kleine potten (9cm) en het alsmaar bleker worden van de bladkleur is het nodig om iets te doen.

    16/05/07 Belangrijke test

    Gezien ik over zelfgemaakte koepels (geplooid en gelast betonijzer van diameter 6 mm) beschik, doe ik volgende test:

    - 9 planten (één volledige rij ), worden uitgeplant buiten onder de koepels en afgedekt met plastiek (geperforeerd)

    - 6 planten (nu nog in potjes van 9 cm) worden verplant in grotere potten (diameter 13 cm) gevuld met geraniumgrond

    Zelfgemaakte koepel met geperforeerde folie

    tomaten verplant in grotere pot

    Bedoeling is om de koepels weg te nemen op een gunstig ogenblik en terzelfdertijd de 6 planten buiten uit te planten. Later zal blijken wat de beste methode is.

    Probleem is dat de 6 planten voldoende moeten ingeworteld zijn in hun grotere pot en men dus in zekere mate niet op gelijk welk moment buiten kan uitplanten.

    Ondertussen is er altijd mogelijkheid om, bij mooi weer, de plastiek van de koepels af te wikkelen en de planten te laten gewennen(afharden) aan het weer; 's nachts gaat de plastiek er terug op. Ook de 6 planten met hun grotere pot kunnen overdag , bij mooi weer, buiten geplaatst worden om af te harden.

    Nu maar afwachten wat dit geeft.

    25/05/07 Uitplanten van de buiten-tomaten (pot van 13 cm)

    Vandaag gebeurt het definitief uitplanten van de 6 tomaten in een tweede rij  buiten in de volle grond naast de serre (kant morgenzon).

    De planten zijn ondertussen heel goed doorworteld, relatief weinig gegroeid in hoogte maar hebben, naast een stevige stam, een mooiere groene kleur gekregen.

    Terzelfdertijd wordt de plastiek van de koepels verwijderd.Nu maar zien welke methode het beste resultaat geeft...

    Het resultaat zal maar pas binnen een paar weken kunnen geevalueerd worden aangezien de 6 nieuwkomers zich nu pas kunnen inwortelen in de volle grond.


    Foto : Links de rij tomaten uit het koepeltje, rechts deze uit de grote pot, die geplant werden op hetzelfde moment als het verwijderen van het koepeltje.

    11/06/07 Eerste bespuiting tegen de aardappelplaag

    Gezien de alarmerende berichten omtrent de aardappelziekte,spuit ik vandaag, nu het eens droog is, de buitentomaten.Tot nu toe geen enkel spoor van ziekten.
    Aangezien mijn tomaten onbeschermd staan(geen afdakje dus) is het risico zoveel groter.
    Terzelfdertijd worden alle takken en/of bladeren die de grond raken zover als nodig weggesneden dit om schimmelaantasting vanuit de grond te vermijden.

    16/06/07 Tweede bespuiting tegen aardappelplaag

    De afgelopen dagen heeft het dusdanig geregent dat de intervallen tussen opeenvolgende bespuitingen(normaal elke 10 dagen) moeten ingekort worden vandaar de bespuiting van vandaag.

    Hopelijk regent het niet te vlug...

    De buitentomaten komen nu in de 2de bloementros en doen het goed

    19/06/07 Derde bespuiting tegen aardappelplaag.

    De vorige bespuiting is nauwelijks enkele uren regenvrij geweest.Het regende met bakken.De spuit dus nog maar eens uithalen.

    27/06/07 Vierde bespuiting tegen aardappelplaag

    Sinds de vorige behandeling(ongeveer een week) is er geen dag voorbij gegaan zonder belangrijke regen.

    Vandaag waag ik het erop om opnieuw te spuiten.Men voorspelt evenwel opnieuw regen.

    30/06/07 Vijfde bespuiting en een eerste aantasting van aardappelplaag is er op één plant.

    Vandaag blijft het normaal gezien droog.Vooraleer te bespuiten ga ik aanbinden en dieven wegnemen.

    Hierbij vind ik op één plant één tak aangetast door de aardappelziekte. Waar doorgaans de ziekte aanvangt op de bladeren is het hier begonnen vanop de tak. Vandaar dat het zo goed verborgen is gebleven.

    De aangetaste tak wordt volledig verwijderd. Hij is binnenin bruin en rot. Slechts een beperkt aantal bladeren op de tak zijn eveneens aangetast. Dit was gisteren nog niet het geval aangezien ik elke dag alle planten nauwkeurig op de bladeren kontroleer. Het kan dus heel vlug gaan die aardappelziekte.

    01/07/07 Het resultaat van  mijn test

    Tussen de planten van de eerste rij en de tweede rij is geen enkel verschil te merken,noch qua grootte of aantal bloemtrossen of dikte van de stam (maw wortelgestel)

    Dit is een gunstig resultaat. Het blijkt dat  planten afkomstig van verpotting in grotere potten tov planten onder koepel in de buitengrond even goed presteren.

    Algemene conclusie:

    Wie tomatenplanten heeft die vroegtijdig volgroeid zijn, en gezien het weer nog niet kunnen uitgeplant worden, heeft twee mogelijkheden:

     

    1)Wie geen koepels heeft om de planten buiten te beschermen kan verplanten in grotere potten(bvb van diameter 9 naar 12 cm).

    De planten blijven dan noodzakelijkerwijze in de serre tot wanneer de kluit voldoende beworteld is. Bij goed weer belet niks van de planten overdag buiten te zetten om af te harden.

    Van zodra de kluit ok is (en het weer ook) kan uitgeplant worden.Toch trachten van geen planten te kweken die op het ogenblik van uitplanten reeds een eerste bloemtros hebben.

    Die planten hebben het extra moeilijk om in de groei te komen...

     

    2) Wie wel koepels heeft kan kiezen maar indien men kiest voor (vroegtijdig) uitplanten onder koepels toch bedenken dat de fameuze ijsheiligen nog eens kunnen parten spelen.

    Dit jaar is er geen nachtvorst meer geweest na 13 mei (de datum waarop ik uitplantte in volle grond onder de koepels).

    Persoonlijk vind ik het verpotten in grotere potten het beste. Bij mooi weer,als het echt warm wordt in de serre,kunnen de planten buiten gezet worden om af te harden en veilig binnen staan in de serre wanneer het s' nachts een beetje vriest. Nadeel is dat het verpotten meer werk (en materiaal zoals potten en bijkomende geraniumaarde) vraagt...alles hangt ervan af over hoeveel planten het gaat. 

    Foto's buitentomaten op 01/07/2007 (klik om te vergroten)
    IMAG0162 IMAG0165

    Dit bericht werd geschreven door Herman. Wie Herman is en een overzicht van zijn berichten uit 2006 en 2007 vind je op deze pagina : http://herman.plantaardig.com .

    Stuur uw reacties op de artikels van Herman naar groenten@plantaardig.com

    maandag, juni 11, 2007

    Bestuiving en bevruchting bij courgettes is belangrijk om misvormde en rotte vruchten te voorkomen

    Courgette_bestuivingDat er bij courgettes zo nu en dan een misvormde vrucht ontstaat is moeilijk te vermijden. Ook rot aan het uiteinde van de vrucht zal iedereen die ooit al courgettes teelde wel eens gezien hebben. Het is zaak te voorkomen dat er te veel misvormde of rotte vruchten ontstaan. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het komt dat vruchten misvormen en rotten. Daarna wordt stap voor stap met foto's uitgelegd hoe je zelf handmatig een courgettebloem kunt bestuiven.

    Bijen, hommels en andere insecten zorgen voor de overdracht van het stuifmeel van de mannelijke bloemen naar de vrouwelijke bloemen. Dit moet altijd ’s morgens vroeg gebeuren omdat courgettebloemen na de middag verwelken. Bij minder goed weer vliegen er ’s morgens soms niet voldoende insecten en verloopt de bestuiving niet goed.

    Als er geen bestuiving is van de stamper van de vrouwelijke bloem kan er ook geen bevruchting van het vruchtbeginsel plaats vinden. Er is dan ook geen zaadvorming. De zaadvorming stimuleert de vrucht om uit te groeien. Zonder zaadvorming groeit de vrucht slechts een heel klein beetje. Het gedeelte bij de steel groeit nog wat uit, terwijl het uiteinde van de vrucht dun blijft. Het is beter niet te wachten op de uitgroei van deze vruchten, verwijder ze onmiddelijk. Zo komt er extra groeikracht vrij voor de plant en zullen er makkelijker nieuwe vruchten gevormd worden.

    Watergebrek kan ook een oorzaak zijn van misvormde vruchten, maar dan moet het toch wel extreem droog zijn.

    Courgette_misvormd Een misvormde courgettevrucht, let op het smalle uiteinde.

    Courgette_rot Rot begint steeds aan het uiteinde van de vrucht.

    Samengaand met een slechte vruchtuitgroei zien we dikwijls ook dat de punt van de vrucht aan het rotten gaat. Het gaat meestal om grijs schimmelpluis. Het is de schimmel Botrytis cinerea die ook bij veel andere (vrucht)groenten wel eens voor problemen kan zorgen.

    Ook bevruchte courgettes kunnen rotten. Bij vochtig weer ontstaat een schimmel op het verdroogde bloempje dat aan het uiteinde van de vrucht overblijft. Deze schimmel kan dan, bij koude en vochtige omstandigheden, de punt van de vrucht aantasten. Zo'n vruchten moet je onmiddellijk verwijderen.

    Courgette_verdroogde_bloem foto : de verdroogde bloem aan het uiteinde van de vrucht kan bij vochtig weer makkelijk rotten en dan ook de vrucht besmetten.

    Vrees je dat er de vruchtzetting niet goed zal zijn, dan kan je best handmatig bestuiven. Je brengt dan zelf het stuifmeel van mannelijke naar vrouwelijke bloemen over. Zeker als je maar twee of drie courgetteplanten hebt is deze werkwijze aan te raden. Hoe je de bestuiving van courgette best aanpakt zie je stap voor stap op de volgende foto's.

    fotoreeks Een handje toesteken bij de bestuiving van courgettes.

    Courgettebloem_mannelijk Een mannelijke bloem, onder de bloem is enkel het bloemsteeltje te zien.

    Courgettebloem_vrouwelijk Een vrouwelijke bloem, te herkennen aan het vruchtbeginsel onder de bloem.

    Courgettebloem_mannelijk_bestuiving Ontdoe de mannelijke bloem van de kroonblaadjes.

    Wrijf voorzichtig met de meeldraden tegen de stamper van de vrouwelijke bloem. Er is voldoende stuifmeel om zo een drietal bloemen te bestuiven.


    Lees ook het uitgebreide artikel over de teelt van courgettes.

    Labels:

    zondag, juni 10, 2007

    Waarschuwing aardappelplaag, nu ook bij tomaten in open lucht!

    Jammer, maar niks aan te doen. Wie tomaten teelt in open lucht zonder enige bescherming moet vroeg of laat de aardappelplaag (Phytophthora infestans)  bestrijden. Vorig jaar was het weer pas "ideaal" in augustus. En waren er voordien weinig problemen. Resistentie blijkt bij tomaten absoluut onvoldoende. Getuige de ervaring van Herman bij het telen van het ras Ferline, dat door Thompson Morgan omschreven wordt als uiterst tolerant. Niks daarvan blijkt uit zijn ervaringen. (zie deel 4 tomaten telen met Herman in 2006)

    Dit jaar is het wel eventjes anders. De klimaatsomstandigheden zijn gewoonweg perfect om infectie van aardappelplaag te veroorzaken. Afgelopen week waren er hoge temperaturen, ook 's nachts, daarbij nu en dan wat regen, een hoge luchtvochtigheid en dikwijls bewolkt weer. Het weerbericht voorspelt toekomende week precies hetzelfde weer. Regen, zwoel, grijs en vochtig...

    Aardappelen moeten dus opnieuw behandeld worden indien dit al tien dagen geleden is en u niet van plan bent binnenkort te oogsten of het loof te verwijderen. (en daarvoor is het inderdaad nog een beetje te vroeg). Volgens het PCA verschenen nieuwe vlekken deze week bijna dagelijks bij onbehandelde percelen.

    Lees dus ook het artikel waarschuwing aardappelplaag bij aardappelen.

    Tomaten in open lucht
    Ondertussen wordt het gevaar heel groot dat ook de buitentomaten zullen geïnfecteerd worden!

    Preventie.
    Eerst dit : tomaten in de glazen kas moeten niet preventief behandeld worden. Er komt geen regen aan de bladeren en de planten blijven steeds droog. De kans op aardappelplaag is heel klein. Als onder glas de eerste symptomen van aardappelplaag verschijnen is er nog tijd genoeg om in te grijpen. De kans daartoe is trouwens heel klein, op voorwaarden dat er geen plaatsen zijn waar het water binnendruppelt tijdens regenbuien.

    Bescherming
    Daarom dat het een gouden tip is om buitentomaten onder één of andere vorm van 'open' bescherming te telen. Als je de planten kan afschermen van de regen verminder je de kans op aardappelplaag heel veel. Een afdak waarvan de opening naar het oosten gericht is  is ideaal. Je kan dit afdak bijvoorbeeld aanbouwen aan een muur, of vrijstaand in de tuin maken. Sommige firma's hebben dit ook begrepen en bieden al zulke tomaten(serres)(kassen)  aan.

    Bespuiting
    Jammer, maar ik vrees dat wie nu geen maatregelen neemt, al heel vroeg dit jaar in de problemen zal komen. Wie zijn tomaten in open lucht staan heeft, die moet, gezien de optimale weersomstandigheden voor infectie, nu ingrijpen. Het is ondertussen al bekend dat niet ingrijpen onvermijdelijk tot een misoogst zal leiden (bij buitentomaten). Met dit weer zal er om de tien dagen moeten behandeld worden. Wordt het daarna normaal zomerweer kan je de behandeling uitstellen.

    Belangrijke opmerking In regel zijn zelden meer dan drie bespuitingen nodig in de periode juni tot half juli. Dit beschermt telkens de nieuw gevormde bladeren. Tenzij er een zeer slechte zomermaand aankomt, zoals augustus 2006. Tomaten zijn toch wel iets minder gevoelig dan aardappelen.

    Producten
    Let op! Niet alle producten die bij aardappelen mogen gebruikt worden zijn ook erkend in de tomatenteelt. Eigenlijk zijn er in België slechts drie groepen producten erkend om aardappelplaag te bestrijden in tomaten. Dit zijn producten op basis van koper, de producten op basis van maneb en op basis van mancozeb en deze op basis van chloorthalonil. Je kan dus afwisselen. In Nederland zijn er heel weinig producten erkend bij tomaten, blijkbaar alleen deze op basis van chloorthalonil!
     


    Dit geringe aantal producten is omdat men er van uit gaat dat in de professionele teelt tomaten onder becherming geteeld worden en dat bespuiting tegen aardappelplaag dus eigenlijk niet nodig zal zijn. Vraag advies in uw tuincentrum! 

    Al de gegeven adviezen in dit artikel vallen buiten onze verantwoordelijkheid
    .

    • Meer info over aardappelplaag bij tomaten : hier en hier

    Bij de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen dienen de volgende 10 regels in acht te worden genomen (bron http://www.bayergarden.be/ )


    1. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing op het etiket
    Deze bevat naast de aanwijzingen voor een juiste toepassing ook informatie over de wachttijden, gevareninstructies en voorzorgsmaatregelen.
    2. Beschermende kleding dragen
    Bij het mengen en toepassen van de spuitvloeistof dient u beschermende kleding te dragen. Daartoe behoren rubberen laarzen, lange rubberen handschoenen; bij de behandeling van bomen en hogere struiken horen een hoed en - wanneer voorgeschreven - ook een beschermingsbril. De gebruiksaanwijzing bevat veelal deze speciale voorzorgsmaatregelen.
    3. Bij het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen niet eten, drinken of roken
    4. Dosering nauwkeurig vaststellen
    De door de leverancier aanbevolen dosering is het resultaat van jarenlang onderzoek. De dosering moet strikt worden opgevolgd, er mag niet over- of ondergedoseerd worden. Vele producten voor gebruik in de tuin worden reeds in de juiste dosering in praktische doseerzakjes of flacons aangeboden en vergemakkelijken daardoor de toepassing.
    Bij vloeibare producten dient bij het bereiden van de spuitvloeistof eerst het apparaat te worden gevuld en daarna dient het gewasbeschermingsmiddel te worden toegevoegd, niet omgekeerd. Een poedervormig product wordt met water tot een dunne brei gemengd en dan in het met water gevulde apparaat gegoten. Ten behoeve van een grondige vermenging van de spuitvloeistof dient het spuitapparaat telkens krachtig te worden geschud.
    5. Slechts zoveel spuitvloeistof gebruiken als nodig is
    6. Windstilte en koele temperaturen afwachten
    Daardoor kan grotendeels voorkomen worden, dat bij de toepassing van de spuitvloeistof een deel verwaait of verdampt. Bij zeer warm weer zijn koelere ochtenden of avonden meer geschikt om gewasbeschermingsmiddelen toe te passen. Niet spuiten wanneer regen verwacht wordt.
    7. Alle gebruikte gereedschappen zorgvuldig schoonmaken
    Het schoonmaakwater mag in geen geval in vijvers, sloten, beken of het rioleringssysteem terechtkomen. Dit restant moet conform de regionale reglementering afgevoerd worden.
    8. Na toepassing zorgvuldig wassen
    Na het werk dient u zich met zeep en rijkelijk water te wassen (gieters worden telkens meteen schoongemaakt). Kleding die met het gewasbeschermingsmiddel in aanraking is gekomen, dient u meteen uit te trekken en te wassen.
    9. Gewasbeschermingsmiddelen veilig bewaren
    Gewasbeschermingsmiddelen dienen steeds goed afgesloten, in de originele verpakking en op een veilige plaats bewaard te worden, zodat ze buiten het bereik van kinderen en huisdieren blijven. De verpakking van gewasbeschermingsmiddelen mag voor geen enkel ander doel gebruikt worden. Alvorens de verpakking weg te brengen naar de geschikte container (containerpark), moet ze worden leeg gemaakt en driemaal gespoeld.
    10. Wachttijd in acht nemen
    De wachttijd geeft telkens het tijdbestek aan, dat tussen de toepassing van een gewasbeschermingsmiddel en de oogst van eetbare producten moet liggen, zoals bij fruit en groenten. Het is in de gebruiksaanwijzing opgenomen en moet strikt worden nageleefd.

    Labels:


    Serie Groenten in Potten

    Meloenen kweken

    Courgettes telen

    Tomaten telen

    Aardappelen telen

    Paprika's kweken

    Bloemkolen kweken

    Ajuin telen