Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, augustus 05, 2006

Stengelaaltje bij ajuin (ui) komt hier en daar voor.

Peter deed op het forum van tuinkrant een oproep in verband met aangetaste uien en sjalot. Na enig onderzoek bleek het om een aantasting door stengelaaltje te gaan. De moeilijkheid die ondervonden werd om de symptomen te herkennen had vooral te maken met het feit dat bij plantuien vrijwel nooit kenmerken bovengronds te zien zijn.
Lees het bericht en probleemoplossing van Peter hier. 

Het openbarsten, melig worden en een onaangename geur zijn enkele symptomen van Ditylenchus dipsaci. Het feit dat ook prei en sjalot er last van heeft en er vorig jaar ook al wat, maar minder, problemen waren is typisch. Prei en sjalot zijn immers familie van ui. En de aaltjesaantasting breidt jaar na jaar uit als er op dezelfde plaats groenten van dezelfde familie geteeld worden.Dit zijn de duidelijke foto’s van aantasting door stengelaaltje die Peter nam.

Klik op de foto’s voor vergroting
stengelaaltje bij ajuin :
Stengelaaltje_uien    Stengelaaltje_ajuin
stengelaaltje bij sjalot
Stengelaaltje_sjalot

Ook op Kennisakker. wordt melding gemaakt van aantastingen door Ditylenchus dipsaci:

Momenteel worden in de praktijk aantastingen waargenomen van stengelaaltjes in ui. Wees verdacht op onderstaande symptomen en ga ziekzoeken in het gewas. Stengelaaltjes veroorzaken kroef of bolbroek in uien en sjalotten. De bladeren blijven klein, gedrongen, broos en zijn blauwachtig van kleur (zie foto).
De bollen zelf zijn vaak voos en gebarsten. Bij zware aantasting vallen planten weg. Vooral bij vochtig en koud weer worden de plekken steeds groter. In de bewaring gaat de aantasting door. Op besmette grond zijn bovengronds in tweedejaars plantuien zelden symptomen te zien, maar er ontstaan wel scheuren in de bolbodem.

Het advies is om de vruchtwisseling te respecteren. Wacht, om te vermijden dat het stengelaaltje zich kan uitbreiden,  minimum vier jaar vooraleer terug te keren met planten van de familie van de Liliaceae. Als er aantasting was door stengelaaltje zal zes jaar een absoluut minimum zijn.

Klik hier voor meer artikels en teeltinfo over ajuin.

Spiesen met geroosterde groenten op de barbecue

Dit is een berichtje uit de serie ‘ Groenten op de Barbecue ‘

Uit : Spiesen met geroosterde groenten - AllerHande - Albert Heijn.

Ingrediënten 2 rode paprika's 2 courgettes 3 teentjes knoflook 6 eetlepels olijfolie zout en peper 8 barbecue kip/ hawaïspiesen (pakje a 3 stuks, ca. 275 g) 1/2 flesje barbecuesaus (a 250 ml) 1 zak tortilla chips (150 g)

Voorbereiden
Barbecue aansteken. Paprika's wassen, schoonmaken en in grove stukken snijden. Courgettes wassen, steeltje verwijderen en in plakken snijden. Knoflook pellen en uitpersen boven olijfolie. Knoflookolie pittig op smaak brengen met zout en peper. Groente inwrijven met knoflookolie.
Bereiden
Paprika's en courgettes op barbecue in ca. 20 minuten bruin en beetgaar roosteren. Op barbecue spiesen in ca. 8 minuten bruin en gaar roosteren. Groente en spiesen over vier borden verdelen. Serveren met barbecuesaus en chips.

 

donderdag, augustus 03, 2006

Pronkbonen (serie groenten in pot)

In Tuinkrant  verscheen in juni mijn artikel over pronkbonen in pot

Hierbij enkele foto’s van deze prachtige plant voor het terras. Een heel mooie verschijning  en je kan er zo nu en dan nog eens van proeven ook. Je moet pronkbonen wel plukken als ze nog niet volgroeid zijn.
Klik op de foto’s voor vergroting.

Pronkbonen in pot1   Pronkbonen in pot2     Pronkbonen in pot3

Bekijk ook de uitgebreide serie  over groenten in potten.

 

Labels:

woensdag, augustus 02, 2006

Meloenen kweken | Wanneer oogsten? Wanneer rijp?

Meloenen zijn rijp als ze een sterk aroma afgeven. Als je ’s morgens de kas binnenkomt dan hoef je niet te twijfelen of er eentje rijp is. De heerlijke geur overvalt je. Dan rest er enkel nog op zoek te gaan naar de vruchten die een barstje rond de vruchtsteel vertonen. Om te vermijden dat het vruchtsteeltje loslaat en de vrucht op de grond valt, oogst u best de vruchten in dit stadium.

De geoogste vruchten laat u op kamertemperatuur verder rijpen. Twee à drie dagen later zijn ze eetbaar. Wil je ze nog wat langer bewaren? Bewaar de meloenen dan niet onder de 8 °C, er ontstaan dan waterige plekken die snel schimmelen. Wikkel een meloen die rijp is bij de bewaring in aluminiumfolie. Zo behoudt hij zijn geur en smaak. En voorkomt u dat andere etenswaren naar meloen ruiken.
Alhoewel, een zelf gekweekte vrucht van een meloen in de huiskamer, dat is toch een uniek parfum die zich het hele huis door verspreidt.
Oogst de meloenen ook niet vroeger dan het stadium van het ‘kleine barstje’. De smaak zal dan absoluut niet zoet zijn.
Trouwens, is het u al opgevallen dat meloenen uit het buitenland weinig geur afgeven. En dat er geen barstje rond de steel te zien is? Deze worden immers in groen stadium geoogst. Hier kunnen we, jammer genoeg, wel spreken van nagerijpte meloenen. Het kan ook niet anders, want rijp geoogst worden zijn ze niet lang genoeg te bewaren om het transport te overleven.
Op de foto (klik voor vergroting)
Meloenen van het Charentais type. Pas geoogst in de kas. Oogstrijp. Let op de barstjes rond de steel. Binnen twee tot drie dagen zijn deze meloenen eetrijp behoren tot de smakelijkste die u ooit gegeten hebt!

dinsdag, augustus 01, 2006

Aardappelen en groenten uit volkstuinen weg

Op het volkstuincomplex aan de Dreef in Enkhuizen is een dief actief geweest. Er zijn aardappelen en groenten gestolen.
De aardappelen en groenten zijn uit een aantal tuinen weggenomen. Diverse volkstuinders zijn gedupeerd.
Er is een getuige. Die heeft, aldus de politie, gezien dat drie vrouwen aardappelen en groenten weghaalden. De vrouwen hadden een aantal kinderen bij zich.
De diefstallen hebben plaats gevonden op zaterdag 29 juli tussen 19.30 en 20.00 uur. Van de vrouwen en kinderen is geen goed signalement bekend.
Lees woensdag meer in Dagblad voor West-Friesland en Enkhuizer Courant.

Noordhollands Dagblad.

Courgettes groeien als kolen | Tijdig oogsten.

CourgettemandjeCourgettes zijn op hun best als je ze niet al te groot laat worden. En toch zorgt dat soms voor verrassingen. Een paar dagen en de courgettes passen al lang niet meer in een grote groentekist. Ook al heb je een paar dagen geen courgettes nodig, of ligt er een enorme voorraad op verwerking te wachten, toch blijf je beter oogsten. Waarom? Al eens zo'n plant met een joekel van een courgette eraan bekeken? Nieuwe, jonge courgettes zijn er niet te bespeuren. En de plant ziet er danig van af. De kans op meeldauw neemt bij zo’n verzwakte plant dan ook zienderogen toe. Wie niet blijft dooroogsten kan later dus ook geen kleine, jonge courgette meer oogste. Bij warm weer is om de twee dagen oogsten dan ook een minimum om een jonge, actieve plant te kunnen behouden. Wat doe je ermee? Wel, je kan er een goed doel mee steunen! Zo staat het in het Eindhovens Dagblad.

Gratis courgettes voor de Nierstichting KNEGSEL – ’Courgette, voor een vrijwillig bedrag voor de Nierstichting’. Deze tekst, met eronder een kistje onbespoten courgettes, voor het huis van Maria Wouters-Hendriks aan de Oeyenbosch in Knegsel was vorig jaar goed voor een donatie van zeshonderd euro ten bate van de Nierstichting. Maria Wouters-Hendriks showt haar courgettes aan de Oeyenbosch in Knegsel. Wouters begon er vier jaar geleden mee. „……. Vier jaar geleden hoorde Maria Wouters van iemand dat ze ergens langs de weg gratis een courgette kon meenemen. „Ik dacht: dat is het! Wij hadden toen pompoenen over. Die kweken we om ons erf ermee te verfraaien. Ik zette de pompoenen en enkele courgettes aan de straat met een bordje erbij dat ze gratis mee te nemen waren.“ „Maar mijn zoon vond dat maar niks. Hij bracht me op het idee om er een goed doel aan te verbinden. Toen heb ik een bordje bij de courgettes gezet met de tekst: gratis, maar wilt u toch iets geven, dan is het voor de Nierstichting. De pompoenen zijn gratis. Ik hoopte op een opbrengst van vijftig euro, maar het werden er ruim honderd.“…… Lees het volledige artikel in het Eindhovens Dagblad.
Er worden blijkbaar nogal wat courgettes langs de weg gezet, want dit staat in de BN/DeStem:
Courgettetijd Dinsdag 1 augustus 2006 - Je kunt ze bakken, grillen en je kunt er zelfs soep van koken. Kees de Rooij krijgt ze niet meer weggegeten en heeft zijn courgetteoogst daarom maar aan de straat gezet. Gratis af te halen aan de Vaartweg in Oudenbosch. ‘Ik had in het voorjaar wat plantjes in de moestuin gezet, maar dat werd niet veel. Dus had ik er nog wat extra gezaaid. Ik heb nou een plant of tien staan. Ze groeien als kool en razendsnel. Dat zal wel met het warme weer van de laatste weken te maken hebben. Als ze de ene dag nog maar tien centimeter zijn, zijn ze een dag later al twintig centimeter en de derde dag al 35 centimeter. We eten ze graag hoor, maar elke dag is een beetje overdreven. Ik verwacht zeker nog tot eind augustus voorraad te hebben. Ik vond het zonde om ze weg te gooien. Dus daarom stel ik ze maar ten dienste aan de gemeenschap’, lacht De Rooij. ( uit BN/DeStem.)
Courgettes kweken? Hoe doe je dat?

Labels:

zondag, juli 30, 2006

Aardappelen controleren op doorwas!

Telkens de bodemtemperatuur te hoog oploopt zijn er problemen met doorwas. Nu er zowat overal regen komt is het best even het gewas te controleren. In dit artikel leest u wat het is, hoe dit ontstaat, wat de nadelen zijn en hoe je best reageert.

Wat is doorwas?
De aardappelplant kent als het ware een tweede groei. Op de stengels ontstaan vlak onder de grond nieuwe uitlopers (stolonen) waarop dan kleine knolletjes groeien. Op de al gevormde aardappelen ontstaan scheuten die dikwijls uitlopen op een tweede kleinere knol. Ook zullen de planten nieuwe bladeren en scheuten bovengronds vormen.

Doorwas_aardappelen_algemeen
Foto 1 : juist onder de grond ontstaan een massa nieuwe uitlopers met kleine knolletjes. Dit veroorzaakt uiteindelijk een kleinere sortering.

Wat is de oorzaak van doorwas?
De grote hitte heeft ervoor gezorgd dat de bodemtemperatuur gedurende enkele dagen boven de 25 graden ging. Het is bekend dat dit het ontstaan van doorwas bevordert. Als daarna een regenperiode volgt worden overvloedig nieuwe scheuten, bladeren en soms zelfs bloemen gevormd. De kiemrust van de aardappelen wordt doorbroken en de knollen onder de grond die al gevormd zijn vormen uitlopers.

Doorwas_aardappelen_aanknolmetuitloper 
Foto 2 : Op de middelste aardappel is een klein scheutje aanwezig waarop het begin van ontstaan van een secundaire knol te zien is.

Kan je dit voorkomen?
Enkel als de grond voldoende toegedekt was met loof en de grond regelmatig vochtig gehouden werd zal er minder doorwas zijn omdat de bodemtemperatuur er waarschijnlijk wat lager lag. Sommige rassen zijn extra gevoelig voor doorwas, maar geen enkel ras ontsnapt er volledig aan. Maar bij een grote hittegolf zoals we nu gekend hebben is doorwas praktisch onvermijdelijk

Kenmerken van doorwas
Doorwas bij aardappelen is zeer nadelig. De knollen zijn kleiner, een deel van de knollen wordt  glazig  en het percentage misvormde knollen neemt toe. 

Doorwas_aardappelen_knol_uitlopertjes
Foto 3 : Ook deze vorm van doorwas is vervelend, Er ontstaan spruiten op knollen van planten waarvan het loof al afgestorven is, in dit geval bij het ras Première.


Nadelen van doorwas
Als het loof afsterft zal de nieuwe knol die ontstaan is na de doorwas blijven doorgroeien en de eerstgevormde knol gebruiken als voedselbron. Er wordt daarbij zetmeel onttrokken aan de eerste knol en er ontstaan glazige aardappelen.(glasaardappelen of waterzakken)

Hoe ontstaan glazige aardappelen?
Zolang het loof mooi groen is blijft de schade beperkt. Afgezien van het feit dat er soms heel veel kleine knolletjes ontstaan en de gemiddelde grootte van de knollen tegenvalt. Is het loof echter al vrijwel afgestorven (bij vroege rassen of bij aardappelen die sterk afgezien hebben door de droogte) dan kunnen er heel wat glazige aardappelen ontstaan. Bij langgerekte knollen ontstaan zo glazige plekken aan het naveluiteinde van de knol. Daar kan later ook natrot ontstaan. Dikwijls is dit ook een lichte vorm van glazigheid, die pas opvalt als de aardappelen gebakken worden, dan ontstaan daar bruine vlekken.

Wat doen als doorwas vastgesteld wordt?
Het probleem zal zich stellen als er regen valt na een droogteperiode. Dan moet er beslist worden.

Als er op dat moment doorwas aanwezig is kan je twee dingen doen

  • Is het loof al afgestorven of niet meer groeikrachtig, dan wordt er best gerooid. Anders gaan de nieuwe scheuten al hun zetmeel uit de oude knollen halen. Of zullen de aardappelen kiemen in de grond.
  • Is het loof nog mooi groen en is er nog voldoende groeikracht aanwezig dan kan je ze nog laten doorgroeien, maar zorg er wel voor dat je dan tijdig oogst en het loof niet laat afsterven. Bij late aardappelen kunnen, als er nog voldoende tijd is tot de oogst, de nieuwe knollen zelfs de oude knollen vevangen. In de meeste gevallen echter moet er op gelet worden dat aardappelen die te lijden gehad hebben van doorwas  groen geoogst worden. Het  loof afdraaien of afsnijden om de aardappelen in de grond te laten afrijpen is dan niet aangewezen. Nadeeltje is dat dergelijke groen geoogste aardappelen wat minder goed bewaren, maar dat is bij glazige aardappelen net zo. 

Meer over aardappelen :
De teelt van aardappelen.
Aardappelen planten?  Bemesting
Pootgoed kopen, voorkiemen en poten (aardappelen)
Aardappelen : Temperaturen boven 30 graden zijn heel schadelijk
Primeur aardappelen uit eigen groentetuin, genieten maar!
Aardappelen oogsten : Première vroeger dan Eersteling.
Aardappelen aanaarden
Aardappelen telen, de bemesting met kalium en stikstof
Aardappelen voorkiemen

 

HLN schrijft over de groenten en moestuin

HLN (Het Laatste Nieuws) schrijft over 
(krant zaterdag 22/07) 
Tijd om aardbeien te planten
Slakken zijn niet mals voor je tuin
en over
(krant zaterdag 29/07) 
Spinazie, de krachtpatser in de moestuin
.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen