Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juli 01, 2006

Tomaten drogen

Naar aanleiding van het deze week gepubliceerde artikel over Gebarsten tomaten commercialiseren! waarbij een tuinder het idee opvat om zijn gebarsten tomaten te drogen deze tip om zelf tomaten te drogen.
Deze tip is overgenomen uit de Flandria Nieuwsbrief van januari 2001.De mode van de gedroogde tomaten komt uit de mediterrane keuken.

• Werk met tomaten die stevig aanvoelen. Snijd ze in niet te dunne plakjes. De pitjes tussen de schotjes van de tomatenplakjes kunt u met een lepeltje verwijderen: dan gaat het drogen sneller. Maar het is niet echt nodig dat alle pitjes verwijderd zijn.
• Schik de plakjes op een bakplaat en bestrooi ze met zout en een beetje origano.
• Verwarm de oven op 70 ° C. Ideaal is een oven met hete-lucht-circulatie. Schuif de bakplaat in de oven en houd de ovendeur op een kiertje.
• Het drogen kan, al naargelang van de grootte van de plakjes, gemakkelijk 14 tot 24 uur (en soms langer) duren. Af en toe kijken is nodig, al hoeft u er niet bij te blijven zitten. Weersta vooral aan de verleiding om de ovenwarmte te verhogen “om het vlugger te laten gaan”. Pas wanneer de plakjes half opgerold en gerimpeld zijn en stevig en taai aanvoelen, haalt u ze uit de oven.
• Bewaar ze in een niet afgesloten doos of leg ze in een bokaal met olijfolie met zout, knoflook, basilicum en Provençaalse kruiden. De gedroogde tomaten gaan dan weer wat soepeler worden en wat zwellen

Witte komkommers zijn eigenlijk lichtgroen.

Witte_komkommerNadat het product enkele jaren uit het aanbod verdwenen was, heeft de REO Veiling vrijdag weer witte komkommers verkocht. De vruchten werden geteeld door de bewoners van De Lovie in Poperinge, een centrum voor begeleiding van personen met een mentale handicap.

"Via een Nederlands zaadhuis kregen we de zaden", zegt Eddy Lobeau, teeltbegeleider bij de Lovie. "De planten werden in onze serres opgekweekt. We hebben er 175 uitgeplant. De vruchten hebben een lichtgroene kleur, de nek kleurt geel.”
De witte komkommer is het perfecte product om koude schotels mee te verrijken. Het verschil met de groene komkommer is de aangenaam zoete smaak en de lichte verteerbaarheid. Maagoprispingen zijn m.a.w. uit den boze bij de witte komkommer. Dit is te verklaren door het opvallend minder aanwezig zijn van zaadjes. Bovendien differentieert de witte komkommer zich door een lager watergehalte, zodat hij langer bewaarbaar is.  

De komkommers zullen gecommercialiseerd worden onder de labels Flandria en  Vanaf begin juli worden ze elke woensdag en vrijdag op de REO Veiling te koop aangeboden.

Bij De Lovie kweken ze nog enkele andere specialiteiten: klik hier

Recept: witte komkommer in een fris slaatje vergezeld van een geitenkaasje

bereidingswijze
  • Was de groenten.
  • Versnipper de ui, snij de paprika’s in blokjes, de witte komkommer in driehoekjes en pluk de bladeren van de krulsla los.
  • Vermeng de azijn, de olie en de mosterd in een kleine kom voor de vinaigrette.
  • Roer en voeg de gesnipperde ui en de pijnboompitten toe.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Plaats het geitenkaasje in het midden van het bord, schik de sla en de stukjes paprika errond.
  • Schik de komkommer als een kroontje langs de bordrand,
  • voeg de maïs toe en garneer het geitenkaasje met de fijne takjes rode biet.
  • Overgiet het gerecht met de vinaigrette.

benodigdheden 1 krop rode krulsla 1 witte komkommer 2 oranje paprika’s 250 gr maïs 10 natuur geitenkaasjes 25 gr rode bieten (fijne takjes).

(Bron  VILT - Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw. en Fine Fleur.)

Nog berichten over speciale kokommers (Vilt.be)
27/6/06: Tuinbouwstudenten kweken zeven komkommersoorten
1/6/06: REO Veiling verkoopt voor het eerst cocktailkomkommer

 

Labels:

woensdag, juni 28, 2006

Gebarsten tomaten commercialiseren!

Johan Vlaemynck uit Nevele wil aan zijn gebarsten trostomaten die op zich zeer lekker zijn, maar geen commerciële waarde hebben, een meerwaarde geven. Hij zou ze willen drogen en in een betere olijfolie aan de man brengen. Hierbij mikt hij duidelijk op het topsegment in de markt. In de nabije toekomst vind je in onze toprestaurants misschien wel Vlaamse gedroogde tomaten op je bord!
Johan is één van de laureaten van de Innovatiecampagne 2006. Tweejaarlijks bekroont het Innovatiesteunpunt voor land- en tuinbouw, een initiatief van de Boerenbond, verrassende en vernieuwende projecten van land- en tuinbouwers.

Bron : Innovatiesteunpunt.

Update : er verscheen een artikel met wat meer duiding in Het Nieuwsblad over dit innovatieve idee.

Zongedroogde tomaten in olijfolie. Dit importproduct is al langer te koop in warenhuizen en het bracht tomatenkweker Johan Vlaemynck uit Nevele op een idee. Zijn gebarsten trostomaten, die eigenlijk niet meer verkoopbaar zijn, wil hij nu zelf drogen en in goede olijfolie aan de man brengen. Tijdens de Dag van de Landbouw op 17 september wil hij zijn innovatie voorstellen aan het grote publiek.

Jaarlijks produceert het familiebedrijf van Johan Vlaemynck, dat hij runt met zijn broers, zo'n 1.600 ton trostomaten. "Normaal hangen er vijf tomaten aan een tros en die rijpen heel gelijkmatig. Maar soms gebeurt het, bij extreme omstandigheden, dat een aantal tomaten gaan scheuren"', vertelt Johan Vlaemynck in Het Nieuwsblad. "We kunnen die nog wel verkopen, vaak voor soeptomaten, aan een prijs van zo'n 2 euro voor zes kilo".

Omdat het toch gaat om lekkere en sappige kwaliteitstomaten zocht de creatieve tuinder naar een manier om er meer aan te kunnen verdienen. Die andere manier is ze als delicatesse in olijfolie op de markt brengen, al komt het idee wel van zijn vrouw, geeft hij toe. "Op een dag kwam ik binnen in mijn keuken en vond dat het er wel erg lekker rook. Mijn vrouw had eens geprobeerd om de tomaten gedurende anderhalf uur te drogen in de oven met wat kruiden. Echt lekker".

Vergelijkbare zongedroogde tomaten zijn al verkrijgbaar in de winkels, maar die vindt Johan Vlaemynck maar niks. "Ik vind die taai en droog. Ik vermoed ook dat ze hiervoor in het buitenland geen tomaten van topkwaliteit gebruiken, terwijl wij van een goed product willen vertrekken".

Het idee is nu gelanceerd, en daarvoor kreeg Johan Vlaemynck maandag een bekroning van het Innovatiesteunpunt. Schatten denkt Vlaemynck niet onmiddellijk te verdienen aan zijn idee. "Ik zocht gewoon een oplossing om mijn gebarsten tomaten een meerwaarde te geven, maar dat gaat om nauwelijks een half procentje van mijn tomatenproductie. En wat de distributie betreft, denk ik dat ik die gedroogde tomaten enkel via een Nevelse primeurzaak voor groenten en fruit laat leveren aan enkele restaurants".

dinsdag, juni 27, 2006

Infectiekansen voor aardappelplaag in Vlaanderen zijn maximaal

Wat vooraf ging op zaterdag 24/06 : Er is veel regen gevallen op zondag 25/6 en maandag 26/6. De infectiekansen voor aardappelplaag worden dan ook optimaal. Er was een lange bladnatperiode met relatief hoge temperaturen. Ook de tomaten geteeld in open lucht kunnen nu zeer makkelijk geïnfecteerd worden. Ook hier is behandeling aangewezen.
Vraag advies in uw professioneel (tuin)centrum omtrent de te gebruiken producten. Gebruik best een afwisseling van twee producten, liefst één met preventieve werking en één met terugwerking (moderne middelen). Hou er rekening mee dat niet alle producten gebruikt voor aardappelen ook mogen gebruikt worden in tomaten. Voor België(!) vindt u in dit bericht een opsomming van mogelijke middelen bij aardappelen.

Zoals u merkt uit de onderstaande citaten van het PCA is het juiste tijdstip van bestrijding ook belangrijk.


Hierbij een uittreksel en synthese uit de recente waarschuwingen van het PCA

Geschiedenis en evolutie van de aantasting gedurende de vorige weken.
Er zijn enkele nieuwe aantastingen sinds 20 juni. In de week van 12 juni werden geen nieuwe aantastingen gemeld of waargenomen, wat te verklaren is door de periode zonder infectierisico van 2 tot 13 juni.

Sinds begin vorige week (week 19 juni) werden enkele nieuwe aantastingen gezien; in een aantal gevallen gaat het om één of enkele aardappelstruiken die volledig door plaag zijn aangetast, wat wijst op een latent geïnfecteerde poter als bron. Een eerste verspreiding - wat blaadjes aangetast in een straal van enkele meters rond deze bron - werd reeds waargenomen.

Nieuwe - lichte - infectiekansen deden zich vorige week voor op woensdag 21 juni in een beperkt aantal meetposten, afhankelijk van een plaatselijke bui en het tijdstip ervan. De ontluiking ervan (dwz. einde incubatie met zichtbare vlekken) wordt verwacht vanaf maandag 26 juni.

Nieuw advies op maandag 26 juni 2006
De twee of drie snel opeenvolgende ziektegeneraties sinds half juni zorgen, tezamen met de talrijke infectiebronnen en de snelle groei van het gewas, voor een sterke uitbreiding van de ziekte in onbeschermd gewas en een hoog risico.
Advies:
in elk geval preventief op vrijdag 30 juni behandelen, indien nodig ook terugwerking gebruiken op dinsdag 27 juni, indien langer dan vijf dagen geleden een behandeling uitgevoerd. In elk geval is een goede bescherming gewenst op vrijdag 30 juni. Nieuwe infectiekansen vanaf deze dag kunnen voor een zeer hoge ziektedruk zorgen. Preventief: een gewoon contactmiddel volstaat in principe, al zal de gewenste regenvastheid afhangen van de weersvoorspelling eind deze week.

Bron PCA.

Meer info over de aardappelplaag

Topkoks ontdekken verse groenten en Flandria

Jarenlang werden verse groenten en zelfs fruit in onze restaurants nogal stiefmoederlijk behandeld. Met het bekende verhaal van de twee worteltjes, de drie peultjes en de vier plakjes champignon als extreem voorbeeld. Nu stappen steeds meer jonge topkoks in de voetsporen van Ferran Adrià en Frank Fol als het om het werken met groenten gaat. Voor een deel van hun basisingrediënten kiezen ze heel bewust voor het Flandria-keurmerk, aldus Lava.

Eén van die beloftevolle koks is Bart De Poorter (37), chef-exploitant van het gastronomische restaurant 'Pastorale' in Reet, goed voor één Michelinster. "Verse groenten bieden heel wat mogelijkheden om veelzijdig uit de hoek te komen", vindt de chef. "Ik hou van het spelen met texturen en smaken".

De Poorter serveert bijvoorbeeld bloemkool als beetgare miniroosjes, als 'zalf' en als schuimpje. Het kookvocht van asperges en rode paprika's blijkt ideaal voor espuma's. Zijn purees krijgen aparte accenten door toevoeging van rauwe stukjes groenten, specerijen en kruidenolie. Handige tips die overigens ook door de thuiskok te gebruiken zijn. De Poorter zorgt ervoor dat groenten ook een verrassende plaats krijgen in nagerechten zoals asperge-ijs, cake met gelei van wortelen en gekonfijte venkel met abrikoos.

Sedert vorig jaar runt Wouter Van der Vieren Clandestino, zijn eigen zaak in Haasdonk, een dorpje tussen Antwerpen en Sint-Niklaas. Van Frank Fol, bij wie hij drie jaar aan de slag was, leerde hij zorgzaam omgaan met groenten. Van der Vieren gaat zelfs zover dat hij het hoofdingrediënt kiest volgens het groentegarnituur en niet omgekeerd. "Gooi bijvoorbeeld nooit het kookvocht weg. Dat van asperges laat ik inkoken. Die reductie meng ik dan met gemixte peterselie en natuurlijke gelatine. Op die manier kan ik bolletjes met een diepe smaak maken en serveren als speels garnituur."

Bepaalde groenten vragen ook specifieke bereidingen. "Neem nu tomaten. Coeurs de Boeufs verwerk ik graag rauw, Barons zijn geschikt voor sauzen en Ministars doen het goed in allerlei hapjes. Prunella's gebruik ik dan weer graag om te konfijten".

Bron : VILT - Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw, gebaseerd op het uitgebreide artikel in de nieuwsbrief Flandria juni 2006

Grote diversiteit in komkommers.

ROESELARE - Geel, bruin, wit, rond, gebobbeld of met stekels. De Katho-laatstejaars bachelor agro- en biotechnologie kweekten dit schooljaar zeven verschillende komkommersoorten in evenveel kleuren en maten. De opgedane kennis presenteren ze graag aan de sector om de tuinder aan meer inkomsten te helpen.

Lees verder in Het Nieuwsblad - Komkommers in aparte maten en kleuren.

zondag, juni 25, 2006

Een groentesalade op de barbecue


Snijd de paprika's elk in de lengte in 4 stukken, verwijder steelaanzet en zaadlijsten. Snijd of schaaf de aubergine en courgette in 3 mm dikke lengteplakken. Leg de aubergineplakken in lagen in een vergiet en bestrooi iedere laag met wat zout. Laat de aubergine zo 15 minuten staan. Spoel de plakken daarna af met koud water en dep ze droog met keukenpapier. Kwast de groente dun in met wat knoflookpuree en groene olijfolie en rooster ze in een roosterpan, onder de grill of op een speciaal rooster op de barbecue aan beide kanten 2-3 minuten. Laat de paprika's aan de velkant helemaal zwart worden en trek het zwarte velletje er af. Maak op een laagje salade (bijvoorbeeld een melange met rucola) een stapeltje van de verschillende groente en bestrooi elke laag met verse marjoraanblaadjes, zout en peper. Druppel er vervolgens naar smaak balsamicodressing over en bestrooi de borden met grof gehakte zwarte olijven en geroosterde pijnboompitten.
Ingrediënten:

* 10 rode paprikas
* 1 middelgrote aubergine
* 1 middelgrote courgette
* knoflookpuree
* groene olijfolie
* blaadjes majoraan
* zout en peper
* peper
* balsamicodressing
* geroosterde pijnboompitten
* zwarte olijven

Bron : Receptdetails | The Greenery.

Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

123 ouderwetse tomaten - planten te koop

GROOT AMMERS – In Streekcentrum Ooievaarsdorp "Het Liesvelt" Wilgenweg 3 te Groot Ammers is sinds kort de Stichting Erfgoedgewassen gevestigd. Vanaf vandaag kunnen bezoekers in de demonstratietuin met 123 verschillende tomatenplanten kennis maken. Een beperkt aantal planten van iedere soort zal 24 en 25 juni en 1 en 2 juli te koop worden aangeboden. De tomatenplanten kunnen opgekweekt worden in de vensterbank, op het balkon, op het terras of in de tuin.

Deze tomatentuin is het eerste project van de Stichting Erfgoedgewassen. De planten zijn op natuurlijke wijze opgekweekt (zonder extra verlichting) van voornamelijk biologische zaden. Er zijn meer zaden gezaaid dan nodig was voor tentoonstelling en studie, om zeker te zijn dat er genoeg planten zouden zijn. De planten die over zijn, zullen worden verkocht om het project betaalbaar te houden. Voor bezoekers is er in het weekend van 24 en 25 juni en van 1 en 2 juli gelegenheid om deze bijzondere tomatenplanten aan te schaffen. Tomaten kunnen opgekweekt worden in de vensterbank, op het balkon, op het terras of in de tuin. De tomatenplanten die nu geplant zijn op het veld in het Streekcentrum zijn 'vast ras' soorten en komen uit vele landen, waaronder veel soorten uit Rusland en Oekraïne.

Behalve de tomatenplanten verkoopt de stichting ook tomatenzaden en toont producten die bij het kleinschalig telen van tomaten van pas komen. De stichting bezit nu reeds tomatenzaden van meer dan 1000 oude rassen.
Vanaf eind juli zullen de tomaten rijpen.
Eind augustus/begin september organiseert de stichting een tomatenfestival. Daar kan kennis gemaakt worden met tomaten die echt naar tomaat smaken.
Openingstijden en entreeprijzen
Bij aankoop van ten minste 12 tomatenplanten ontvangen bezoekers de prijs van één toegangskaart retour.

Bron : 123 Soorten ouderwetse tomaten in streekcentrum geplant.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen