Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, maart 17, 2007

Aardappelen oogsten half maart.

Een grillige zomer, gevolgd door een warme winter kan voor gekke toestanden zorgen, getuige dit bericht uit De Boerderij van gisteren.

De tijd om aardappelen te planten breekt aan. Maar het Nederlands loonbedrijf Koopman is nog aardappelen aan het rooien bij akkerbouwer Tonny Pot in Sint Maartensdijk. De akkerbouwer heeft in het najaar gekozen om zijn consumptieaardappelen niet te oogsten. "De kwaliteit was toen heel slecht. Door de doorwas waren de aardappelen niet te bewaren." Met alle risico's vandien liet Pot de Bintjes in de grond, om te proberen in het voorjaar alsnog te rooien. Doordat het niet serieus gevroren heeft, is dit gelukt. "De aardappelen komen vers uit de grond en er zitten geen rotte aardappelen meer in." De aardappelen worden nu alsnog ingeschuurd om op een later tijdstip verkocht te worden. "Het is wel apart om tegelijk aardappelen te rooien en zomergerst te zaaien op één dag", aldus de akkerbouwer.

Om het nog gekker te maken, misschien gaan we met al die warmte naar een jaarrondteelt van aardappelen, want we hadden hier al het bericht over aardappelen oogsten met kerstmis en het bericht over aardappelen oogsten midden de winter  en niet te vergeten aardappelen oogsten uit de kas in april......

Of laten we maar normaal doen en het houden op een simpele primeurteelt van aardappelen.

woensdag, maart 14, 2007

Tomaten telen met Herman

Op  de website www.plantaardig.com verschenen zopas vier pagina's over tomaten kweken met Herman.

De combinatie van een boek én een website over groenten waar men terecht kan om nog meer info op te doen over groenten, maar ook met bijkomende vragen aan de auteur, is een uniek gegeven.
Heel wat mensen weten dit dan ook te waarderen! Zo kon ik vorig jaar  Herman, lezer van het boek en van de website adviseren bij zijn tomatenteelt.
Herman De Moor is gepensioneerde (61jaar) en ex IBM werknemer/techn ing electronica en heeft sinds zijn pensioen volop tijd om tuinieren als een mooie hobby uit te bouwen. Zijn echtgenote en hijzelf zijn verzot op sla en tomaten.  Daarnaast teelt hij ook nog suikerbrood, andijvie, boontjes, prei en selder. Herman is van nature nogal een nauwkeurig iemand.  Hij noteert alles heel nauwkeurig.
Hij vindt het goed, dat speciaal voor de lezers van www.plantaardig.com zijn bevindingen over de teelt van tomaten in 2006 gepubliceerd worden.

Lees zijn aantekeningen over zijn tomatenteelt in 2006 in  de artikelenreeks Tomaten telen met Herman. Hou deze pagina in de gaten, want er verschijnen dit jaar regelmatig bevindingen over zijn tomatenteelt die zopas weer opgestart werd.  Er zullen dan ook digitale foto's gepubliceerd worden

maandag, maart 12, 2007

Saladegroenten : Meer vitamines in het bloed!

Bij Tuinkrant is zopas het tweede deel verschenen van de reeks "Saladegroenten telen, één maal zaaien, meerdere malen oogsten". Klik hier om het te lezen.

 

 

Hierbij een overzicht van al de delen.

- Februari Deel 1 : Het zaaien en de voorbereiding
- Maart    Deel 2 : Kiemgroenten oogsten
- April      Deel 3 : Kiemplantjes verspenen
- Mei       Deel 4 : Babyleaf en slamix oogsten
- Juni      Deel 5 : Laten uitgroeien tot volwassen plant

  • Maar, er is meer, je kan deze serie ook gewoon binnenhalen op uw PC als een complete pdf-brochure met tientallen instructiefoto's. Hoe? Heel simpel, schrijf in op de gratis nieuwsbrief over groenten (in de kolom hiernaast), en u krijgt onmiddelijk het adres toegestuurd waar u deze brochure gratis kan vinden.

Dat rauwe groenten heel gezond zijn, blijkt nogmaals uit dit artikel van AGFPN, de Nederlandse Promotiedienst van Groenten en Fruit

Mensen die sla en rauwkost eten, hebben hogere niveaus van diverse vitamines in hun bloed. Ook halen de sla- en rauwkosteters gemakkelijker de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van verschillende vitamines. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. De onderzoekers zijn van mening dat bij het stimuleren van een hogere groenteconsumptie zeker ook aandacht moet zijn voor gebruik van rauwkostsalades. De inname van vitamine C, E, B6 en foliumzuur komt veel meer in de buurt van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden bij de eters van saladegroenten. Mensen die rauwe groente eten hebben hogere gehaltes van de betreffende vitamines in hun bloed. Het gemiddelde verschil tussen geen en hoge salade-eters is 15%. De gehaltes van het in vetoplosbare lycopeen zijn vooral hoger als men ook dressing gebruikt. Olie in dressings vergemakkelijkt de opname van vetoplosbare vitamines door het lichaam. De salade- en rauwkosteters in dit onderzoek aten gemiddeld 86 tot 96 gram rauwe groenten per dag.  (Bron : Nieuwsbrief agfpn)

Meer info over vitaminen in groenten


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen