Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juli 14, 2007

Rondreizend kooktheater met groenten en fruit

 

image Eerst kijken,

dan proeven,

dan doen!


Daar gaat het in de FreshFactory om. Maar ook snel klaar, verrassen en genieten. De FreshFactory is een rondreizend kooktheater, dat gedurende 3 jaar tal van evenementen en andere locaties zal aandoen. Een heuse culinair entertainer laat zien hoe je heel eenvoudig eigentijdse gerechten met groenten en fruit kunt bereiden. Op die manier is het gemakkelijker om elke dag 2 ons groenten en 2 keer fruit te eten. En vanzelfsprekend kan het publiek ook een hapje proeven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een verrassende rucolastamppot met kerstomaatjes en mozzarella, een frisse mangosmoothie of een pittige spinazie-avocadosoep.

De FreshFactory kun je op heel veel evenementen en locaties tegenkomen. Kom zelf kijken en proeven. En ga vervolgens zelf thuis aan de slag.

Juli 2007

Augustus 2007

September 2007

Oktober 2007

November 2007

In een onlangs gehouden evaluatieonderzoek zegt een ruime meerderheid van de geïnterviewden  dat het gemakkelijk is om de gedemonstreerde gerechten thuis zelf te maken, ruim driekwart van de bezoekers zegt dat zij door de kookdemonstraties op nieuwe ideeën zijn gebracht en bijna alle ontvangers van de campagnefolder zegt een of meer recepten thuis uit te gaan proberen.
Meer info : www.freshfactory.nl. Het is een initiatief van de Nederlandse groente- en fruitsector met steun van de Europese Gemeenschap.

Groenten, de gezonde kracht in de Tour.

image 
Zou Tom Boonen gisteren dan toch de slogan "Groenten de Gezonde Kracht" opgevolgd hebben? (Proficiat, Tom)
(Groentetapijt aangelegd ter gelegenheid van de doortocht van de Tour de France 2007 in België op 9 en 10 juli)

donderdag, juli 12, 2007

Fotoreeks : komkommers, oud en nieuw

Dit jaar kocht ik een pakje zaad van Cucumber Long White bij Thompson and Morgan.
De teeltbeschrijving vermeldde niks over welk type komkommer dit was. De info deed vermoeden dat dit een recent komkommertype was. Er stond immers dat de schil niet bitter is en dat je de komkommer moet laten opgroeien tot aan de gewasdraad, dan intoppen en dan twee scheuten laten komen. Precies zoals moderne komkommers gesnoeid worden. Enkel de kleine stekeltjes op de vruchthuid deden vermoeden dat het om een ouder komkommer type gaat.
witte-komkommer-vrucht-dwarsDe soort Cucumis sativus is de basisvorm van de huidige komkommers. Door veredeling en selectie heeft men deze vorm gegeven in twee richtingen. Enerzijds de augurken zoals we ze nu kennen en anderzijds de komkommers.
Bij de komkommers was de eerste groep de vollegrondskomkommers die zaad bevatten en bestuiving en bevruchting nodig hebben om uit te groeien. Verderop worden ze de "ouderwetse" komkommers genoemd.
Later zijn de parthenocarpe F1-hybriden ontstaan die zonder bevruchting uitgroeien en geen zaad vormen.

Voor meer info en foto's van de moderne komkommertypes kan je terecht op de pagina's
Komkommerteelt
Bloei en vruchtdunning komkommers
Snoei en bloei bij komkommers

Voor mij is deze ouderwetse witte komkommer een tegenvaller. De vruchten bevatten veel en grote zaden en de schil smaakt bitter, in tegenstelling tot wat de info op het zaadzakje vermeld.

Misschien hebt u betere ervaringen met het telen van de oude, zaadvaste types? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com zodat dit artikel kan aangevuld worden.

witte-komkommer-mannelijke-bloemen
In de bladoksels van de hoofdstengel, die ingedraaid wordt in een touw, vinden we enkel mannelijke bloemen.
(Nieuwe komkommertypes : in de bladoksels vinden we de vrouwelijke bloemen. Mannelijke bloemen zijn er niet)

witte-komkommer-vrouwelijke-bloemen
Op de zijscheuten vinden we de vrouwelijke bloemen. Deze zijscheuten worden best wat ingesnoeid om een overzichtelijke plant te behouden, maar worden zeker niet verwijderd.
(Nieuwe komkommertypes : De zijscheuten worden verwijderd tot de plant de gewasdraad bereikt heeft)

witte-komkommer-vrucht
Er is bestuiving en bevruchting nodig om komkommers te bekomen. De vruchten van deze rassen lijken op grote augurken. De vorm is eerder kort en dik, met een minder gladde schil (kleine uitstulpingen). Op de zijscheuten ontstaan nieuwe scheuten, goed bijhouden van de snoei is belangrijk.
(Moderne komkommers : de vruchten zijn glad, slank en ontstaan zonder bestuiving en bevruchting. Geen last van opnieuw uitlopende zijscheuten).

witte-komkommer-vrucht-overlangs
De vruchten bevatten zaad.
(Moderne komkommersoorten : de vruchten bevatten geen zaad!)

Ondanks de vermelding op het zaadzakje blijken de komkommers bijzonder bitter te zijn. Na het schillen is de bitterheid verdwenen.
Dus wel een bittere schil!

(Moderne komkommersoorten : de vruchten zijn helemaal niet bitter)

witte-komkommer-meeldauw

De planten blijken in jong stadium al bijzonder gevoelig voor meeldauw te zijn.
(Moderne komkommersoorten : er wordt door de zaadfirma's gestreefd naar een zo groot mogelijke tolerantie tegen echte meeldauw)

Labels:

woensdag, juli 11, 2007

De oude moestuin : Open Dagen

image Er zijn verschillende open zondagen in de meer dan 200 jaar oude Moestuin van het landgoed Brakel in de Bommelerwaard. In de kas staan onder meer zestig verschillende soorten tomaten. En er zijn meer dan 2000 verschillende plantensoorten waaronder vele medicinale kruiden, inheemse planten en kuipplanten.
De tuin ligt temidden van de hoge bomen van het park. Tegen de tuinmuren groeien wilde kamperfoelie, bosrank en kiwi. Een groot gedeelte van de kruiden en inheemse planten is zeldzaam. Centraal in de tuin staat een put met oude pomp, onder een berceau met afdak. Blikvanger is de bananenboom, die rond juli/augustus prachtig in bloei staat.

De tuin wordt milieuvriendelijk onderhouden door vrijwilligers van Het Geldersch Landschap.

Het gehele jaar zijn er zaden van vele soorten planten te koop (zie de zaadlijst; dit jaar zijn dat 204 soorten). Deze zaden zijn door onszelf gewonnen uit planten die in de tuin aanwezig zijn.
Er zijn ± 25 à 30 soorten tomatenplanten te koop, soms zijn er maar enkele planten van een soort verkrijgbaar. Alle vormen en kleuren tomaten zijn er 's zomers te zien in de plantenkas.

  • In de zomermaanden is de tuin de 1ste en 3de zondag van de maand opengesteld voor bezoekers, van 13.00 uur - 17.00 uur. Dit zijn voor 2007 nog de volgende data:
    - 15 juli
    - 5 en 19 augustus
    - 2 september
    toegang gratis
    Tevens voor groepen op afspraak te bezoeken.
    Kijk voor meer info op
    www.oudemoestuin.nl.

dinsdag, juli 10, 2007

Groenten in de regen.

Aardappelen in het water (met rot tot gevolg...), boontjes die niet kiemen maar rotten, slechte broccoli (schermrot-foto), courgette en pompoen die als het ware een groeistilstand hebben, en bloemkool die glazig wordt.

De laatste weken hadden de  groenten en de moestuin nogal wat te lijden onder de wateroverlast. Rooien van aardappelen en wortelgewassen was moeilijk, planten en zaaien van de zomer- en herfst gewassen was onmogelijk. De kwaliteit van veel groenten is ronduit slecht. Plaatselijk heeft hagel veel planten beschadigd. Soms staat het land volledig onder water. Langer dan 2 dagen kunnen aardappelen, wortelen, uien, maar ook veel andere planten de verdronken grond niet aan. Door zuurstofgebrek zullen de wortels rotten.

Ook last van de waterellende in uw moestuin? Laat het weten op lezersbijdrage@plantaardig.com.

Bepaalde regio's in Nederland lijken veel erger getroffen zijn door de stortregens dan Vlaanderen, ook afgelopen maandag en dinsdag nog. Gelukkig is er beterschap op komst, en voor veel groenten is het nog niet te laat. Voor wie boontjes wil (her)zaaien dringt de tijd wel.

Plotse warmte?
De weersvoorspelling voor komende weekend maakt mij wel een beetje ongerust. Deze overgang (van 18 naar 30 graden) dreigt voor veel planten veel te groot te zijn. Alles wat nu op het land staat heeft nog niet veel wortels gevormd en is niet gewoon veel te verdampen. Reken maar dat er komende weekend heel wat slap hangende bladeren zullen te zien zijn, zowel in de koude grond als in de kas.

Reactie van Ashleigh

Bij Ashleigh ziet het er niet zo goed uit, zij schrijft:

Mijn tuin stond de afgelopen weken onder water. In de ene helft, waar de bedden verhoogd zijn kon het water makkelijker weg. De andere helft lijkt echter nog steeds op het verdronken land. De grond geeft een rottende geur af.
De aardappelen in dat tuindeel zijn geïnfecteerd door aardappelplaag en zijn nu ook nog aan het rotten gegaan. Verschrikkelijk!
Aardappelen, bloemkool, koolrabi, sla... allemaal verloren. Gelukkig heb ik de sjalotjes en de ajuin al geoogst voor de overstroming. Natuurlijk nog een beetje klein, maar voor de rest best ok. De tomatenplanten vertonen een ziekelijk, vale kleur. Geen aardappelplaag, dat niet.
De wortelen en de prei zijn ok, maar de boontjes zijn verdronken.
De groene pompoenen ('Rolet') doen het goed, terwijl de 'butternut' pompoenen wel meer last hebben van de wateroverlast.

Ashleigh in Holland
http://mydutchgarden.blogspot.com

Reactie van Arnold

Medetuinders,

Veel hinder gehad van de regen, door het vocht is er een ware slakkeninvasie opgetreden en ook gewassen die normaal niet door slakken bekeken worden staan er nu afgekloven bij , er zaten zelfs slakken in de tomaten.
Hier en daar zit er al een beetje Monillia rot in de overvloedig dragende pruimen , Victoria en Reine d'ouillins. Ik probeer er iedere keer de rotte uit te halen om besmetting tegen te gaan.

Ik heb wel vaste plastic flessen met water en kruidnagel opgehangen om de wespen weg te houden bij de pruimen . Die flessen zijn voorzien van gaten zodat de voor wespen ondragelijk lucht eruit kan.

Om van de slakken af te geraken ga ik vandaag bakjes (oud) bier neerzetten met een dakje erboven anders regent het bier er uit als het weer gaat regenen.

Als het nu snel droog wordt is de schade nog wel te overzien , maar het moet geen dagen meer duren.

Vriendelijke groeten ,

                                      Arnold van der Zijden ( Rotterdam)

Reactie van Henk

Ik lees zojuist in de mail van Ashleigh dat zij een probleem heeft met de butternuts en de water overlast. Ik heb ze vorig jaar aan gaas gegroeid en dit gaat met deze heel goed.Je moet ze wel een beetje leiden, maar ze blijven mooi schoon en droog.

Reactie van Jaak

Als zandgronden andere jaren dikwijls herleid worden tot een zandbak zijn het dit jaar de beste groeiplaatsen, ook bij Jaak

Op de zandgrond die ik bewerk valt het (behalve voor de aardappelen die ik al 2 weken geleden  moest rooien) nogal mee.

Snijbonen en prinsessen zullen volgens mijn inzicht ongeveer de helft opbrengen tegenover verleden jaar, ajuin in worteldoek geplant is ook iets minder maar ik DENK dat dit komt omdat er teveel water onder de worteldoek niet kan verdampen, broccoli die ik anders nooit kon kweken was nu uitstekend en zeer gesmaakt door de kleinkinderen met de aardappelgerechten en ook om soep te maken.

In de serre waar  ik  6 à 7 verschillende soorten tomaten staan heb ik 2 soorten  met begin van tomatenplaag maar de soorten KIEKENVILLA en de AKERS WEST VIRGINIA RED TOMAAT zijn een enorm succes, hopelijk blijf ik gespaard van de uitbreiding van de plaag. groeten, JAAK

Hieronder enkele geluiden uit de professionele groenteteelt en de pers voor de consumenten.

Hoge groentenprijs door overvloedige regenval
RTV Noord - 9 juli 2007
Door de buitensporige regenval van de afgelopen weken is de prijs van groente flink gestegen. Vooral bloemkool en broccoli kunnen niet goed tegen nattigheid. Het aanbod van deze groenten is flink gedaald, waardoor de prijzen zijn gestegen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, betaalt de klant nu één euro meer voor een bloemkool.
Bekijk de reportage uit Noord Nieuws
Groente- en fruithandelaar Apotheker interview...

Tekort aan bonen dreigt
AGF.nl - 11 juli 2007 -
Door de hevige regenval worden de jonge plantjes aangetast en loopt het zaaien bovendien vertraging op. Wanneer er niet binnen een week kan worden verdergegaan met zaaien, zal naar alle waarschijnlijkheid de oogst in het najaar vertraging oplopen en dreigt er vorstschade in oktober....

Consument verkiest nu wintergroenten 
Het Belang van Limburg - 7 juli 2007
Slagregens beschadigen veldgroenten, die bovendien minder makkelijk te oogsten zijn door de zompige akkers. Daardoor swingt de prijs van sommige groenten de pan uit. Maar er is ook iets aan de hand met de smaak van de consument. Met dit slechte weer verkiest de klant de wintergroenten boven de typische zomergroenten. Die zijn nochtans wél goedkoop, zegt men bij het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT).....

Regen is funest voor groente- en fruitoogst
Algemeen Dagblad - 11 juli 2007 Eén ding mag duidelijk zijn: groenten en fruit kunnen niet tegen storm en slagregens. Het gevolg is weinig aanvoer op de veilingen en dus hoge prijzen voor ...

Groente is extra duur door regen
Gelderlander - 7 juli 2007
"We stuitten steeds vaker op groenten van slechte kwaliteit. Zo wordt veel bloemkool afgekeurd. Maar we slagen er nog steeds in voldoende in te kopen. ...

Regen maakt groente duur
Telegraaf - 6 juli 2007
De bonenvelden zijn door de regenval 'verzopen' en daardoor is ook de prijs van de bonen ongewoon hoog. Alleen de prijs van sla is, zeker voor de tijd van ...

Ijsbergsla kan niet geplant worden
AGF.nl - 6 juli 2007
De meeste velden staan flink onder water en dat zorgt natuurlijk voor de nodige problemen bij het planten van nieuwe ijssla. "We kunnen haast niet planten. Datzelfde probleem heeft men in Duitsland. Over een week of zes zal er daarom erg weinig ijssla op de markt zijn en dat zal voor de nodige ruimte zorgen", zegt John Jenniskens.....

Prijs groente stijgt door regen
BN/De Stem - 5 juli 2007
"We komen ook meer groenten tegen met kwaliteitsproblemen, dus we keuren onder meer een heleboel bloemkool af. We weten nog voldoende in te kopen. ...

Aardappelen rooien uitgesteld
AGF.nl - 6 juli 2007
De hevige regenval van afgelopen week heeft ook een zeer nadelige invloed op de teelt van aardappelen. De planten staan in het water en er kunnen maar bar weinig aardappelen worden gerooid. "De aanvoer is een hele week al dramatisch. Er worden momenteel hoge prijzen geboden, maar de telers kunnen simpelweg niet rooien en dus ook niet profiteren van die hoge prijzen", zegt David Hage van Veiling Sint-Annaland....

Tekort broccoli dreigt -fotoreportage
AGF.nl - 5 juli 2007
De regen heeft natuurlijk een negatieve invloed op de kwaliteit van de broccoli. Stan Hage verwacht bovendien dat er tot de eerste week van augustus niet voldoende broccoli zal zijn. Er zal sprake van een krapte zijn. We kunnen op dit moment niks oogsten en het planten voor het najaar is uitgesteld. Er zijn meerdere foto's beschikbaar van de hevige regenval die Maatschap Hage-van Dalen in Steenbergen heeft getroffen. Klik hier voor de fotoreportage...

maandag, juli 09, 2007

Een klimaatbox voor juiste temperatuurmeting

Hoe de temperatuur meten in de volle zon van een kas? Een thermometer die in de zon hangt geeft veel te hoge temperaturen aan. En schaduw is er zeker in het voorjaar, als de planten nog jong zijn, niet te bespeuren. Herman geeft in dit artikel een goede doe-het-zelf oplossing voor dit probleem. Op professionele bedrijven hangt de elektronische temperatuurmeter in een witte 'klimaatbox', die verlucht wordt met een kleine ventilator. De witte kleur verhindert de opwarming van de klimaatbox en de ventilator zorgt voor toevoer van lucht buiten de klimaatbox.

Klik op de foto's om te vergroten.

schaduwhokje schaduwhokje2 schaduwhokje3

Herman schrijft :
"Omdat verschillende malen de min-max thermometer in de serre abnormaal hoge temperaturen noteerde, vermoed ik dat rechtstreeks invallende zon de meting foutief beinvloedt.

Vandaar het idee om een schaduw-hokje te maken om de thermometer (en eventueel vochtigheidsmeter of draadloze weerstation-eenheid) in te plaatsen.

Met een minimum aan materiaal (en kosten) vervaardig ik het schaduwhokje. Dit met behulp van witte geperforeerde unalit(karton)-plaat (zie evt brico), plastiek hoekmouluren,enkele latjes,gepaste vijsjes,een stuk pvc electriciteitsbuis(5/8") en een betonijzer. Dit heeft een diameter 12 mm past precies in het stukje electriciteitsbuis,om het bakje op gewenste plaats en hoogte in de serre te installeren).

De schaduwbox geeft,voor zover ik het reeds kan beoordelen nu,minder grote schommelingen(de hoge toppen van 50°C en meer zijn er af).De witte plaat reflekteert goed het zonlicht;de gaatjes en de openingen boven en onder zorgen voor een zachte luchtcirculatie."

Dit bericht werd geschreven door Herman. Wie Herman is en welke artikels hij al geschreven heeft vind je op http://herman.plantaardig.com In dit artikel geeft Herman een oplossing voor een veel voorkomend probleem.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen