Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juli 29, 2006

Water met geperste groenten wint award.

Over toegevoegde waarde gesproken....

Het Limburgse bedrijf Yagua heeft op de Amerikaanse vakbeurs Food Expo in Chicago een award gekregen voor een gezondheidsdrankje dat bestaat uit gezuiverd water met geperste groenten.

WaterSalad is een heerlijke dorstlesser van koolzuurvrij gezuiverd water en vers geperste groenten. Het is 100% natuurlijk en is rijk aan mineralen en bio actieve stoffen die een positieve invloed hebben of onze gezondheid en welzijn. WaterSalad ondersteunt het transport van gezonde voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen) naar alle cellen en helpt het lichaam de giftige afvalstoffen te verwijderen.

Ingrediënten
Gezuiverd water, groentesap (groene boontjes, komkommer, broccoli, paprika, peterselie, wortel, citroen, sla), fructose, citroensap, rozemarijnsap.

Yagua - Waters.

donderdag, juli 27, 2006

Diepvriesgroenten : productie, aanbod en voorraad blijft verder dalen.

Het zit de producenten en verwerkers van diepvriesgroenten niet mee. Voor de vierde maal op rij raakt de voorraadplanning in de war.


Zowel de Belgische (Vegebe) als Nederlandse (Vigef) organisatie voor groenteverwerkende bedrijven berichtten hierover. Zie VeGeBe: "Hitte zet aanbod groenten sterk onder druk"
en Groenteverwerkers (Vigef) luiden noodklok

Het aanbod diepvriesgroenten en groenten in conserven kan zwaar onder druk komen te staan door de droogte en hitte. Dat heeft het Verbond van Groenteverwerkende Bedrijven en industriegroenten (VeGeBe) woensdag aan Belga gemeld.
-Erwten : -20 procent
-Bloemkolen -20 procent
-Spinazie -20 procent, maar dit kan eventueel nog goed gemaakt worden door extra najaarspinazie te zaaien.
-Wortelen, prei, spruiten zijn nog aan de groei, maar ook daar worden verliezen verwacht

Niet alleen de Belgische groenten hebben te lijden onder het warme en droge weer, ook andere landen in Europa stevenen af op een tekort. Het is een echt Europees probleem. Zelfs in Polen en Hongarije ligt het aantal groenten veel lager dan normaal. Zowel in Nederland, Frankrijk als Groot-Brittannië is er voor erwten een tekort van 20 procent
"De situatie doet terugdenken aan het catastrofale jaar 1976 toen er sprake was van een vergelijkbaar gebrek aan regen", aldus de Nederlandse Groenten- en Fruitverwerkende Industrie (Vigef).
Ook de groenten die pas later worden geoogst zien sterk af van de hitte en droogte.

Labels:

woensdag, juli 26, 2006

Aubergine - Update

Er zijn onderaan het artikel enkele foto’s toegevoegd aan de stap voor stap reeks over dieven en indraaien van aubergines

Labels:

dinsdag, juli 25, 2006

Groenten en vitaminen goed voor de ogen.

Dit artikel verscheen in BN DeStem vandaag.

Wel eens een konijn met een bril gezien? - Flauwe grap, maar het is écht zo dat in wortelen spul zit dat goed is voor je ogen.
Niet alleen in worteltjes trouwens, ook andere verse groenten zoals broccoli, paprika, spinazie en boerenkool bevatten allerlei vitaminen en bouwstoffen die goed zijn voor het zicht. Alleen, heel veel brillen- en lenzenmensen weten dat niet of staan er nooit bij stil. Daarom is de landelijke opticienketen Specsavers begonnen met een gezondheidscampagne die de slogan ‘Geef je ogen goed de kost’ meekreeg. Het is de eerste fase van een langdurige voorlichtingscampagne waarin de nadruk steeds op iets anders ligt; over een paar weken bijvoorbeeld gaat het in de Specsaverswinkels over de relatie tussen roken en kijken. Lees verder in het artikel in  BN/DeStem.

 

Meer info vind je in het artikel over  groenten en vitaminen

zondag, juli 23, 2006

Broccoli kweken, een tweede oogst

Sommigen onder jullie hebben misschien de serie Broccoli? Gezondheid! opgemerkt in het voorjaar. De vroege broccoliteelt die toen beschreven werd kon half juni tot begin juli geoogst worden.
Bij het oogsten werd het broccolischerm zo hoog mogelijk afgesneden, dat wil zeggen, met een heel korte steel. Daardoor blijven er voldoende ogen over om nieuwe scheutjes te vormen. Deze scheutjes kunnen nu geoogst worden, zoals je kunt merken op de foto. 
Let op  de bruine vlek, dat is de snijwonde die ontstaan is bij het oogsten van het hoofdscherm

Broccoli_tweede_oogstHet Dossier Broccoli? Gezondheid! bestaat uit vier delen

Deel 1 : Waarom is broccoli de gezondste groente? Een samenvatting.
Deel 2 : De teelt van broccoli
Deel 3 : Zaaien en verspenen van broccoli, fotoreportage
Deel 4 : Planten van broccoli, fotoreportage

Labels:

Meloenen telen | De vruchtzetting en de uitgroei van de vruchten.

Wat vooraf ging : Meloenen telen | Bestuiven en bevruchting

Vruchtjes die bevrucht zijn zullen na slechts enkele dagen al dikker worden.

Foto 1 : De eerste dagen nadat de bloemetjes uitgebloeid zijn weet je nooit of deze vruchten zullen uitgroeien. Van deze vrucht is nog niet te zien of ze gezet is of niet.

Meloen_gezet_ofniet

Foto 2 : Enkele dagen later worden ze dikker (de vruchten zijn gezet). 

Meloen_gezet

Foto 3 : Of zie je dit, de vruchtjes worden bleker, ze worden geel en ze drogen op. Geen goede bevruchting dus.

Meloen_vruchtje_vergeeld

Foto 4 : Het is normaal dat er enkele vruchten in een korte periode zetten, waarna de vruchtzetting een tijdje slecht is en er geen nieuwe vruchten komen. Opgelet : Indien meer dan één vrucht op één zijscheut, dan wordt er één verwijderd.
Drie_meloen_pasgezet

Dikwijls zijn de zijscheuten ook minder groot in die periode.
Als de vruchten wat groter geworden zijn zuller er, in een warme zomer, nog een serie vruchten zetten hogerop in de plant.

Foto 5 : Daarom mag je de planten ten niet toppen. Je brengt de top van de plant, als die de draad bereikt heeft, gewoonweg over de draad en laat ze afhangen. Veel kans dat daar ook nog een paar vruchten zullen zetten als het weer wat meevalt.

Meloen_draad_bereikt

Dit was het derde artikel van de nieuwe serie Meloenen kweken, meloenen telen. Er volgen er nog, blijf deze website volgen!


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen