Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

woensdag, juni 08, 2005

Oogst spinazie

Klik op de foto's voor een grotere weergave!
Zie ook artikel spinazie zaaien.
Spinazie van het type Viroflay is bleker van kleur, heeft vrij grote en zachte bladeren en is snelgroeiend. En was dan ook het vroegste oogstbaar. Half mei kwam deze spinazie stilletjes aan bij het oogstbare stadium. Zorg bij het oogsten voor dat het hart van de plant intact blijft en u kunt wat later nog oogsten
Traaggroeiende spinazie (hier Rico F1, type Viking) is minder schietgevoelig en beter geschikt voor teelten naar de zomer toe. Het blad is kleiner, donkerder en harder. De groei komt wat trager op gang. Uiteindelijk levert deze spinazie ook een mooie oogst, met een tiental dagen vertraging. De schietgevoeligheid is klein.
Links is spinazie Rico F1 (Viking-type) met kleinere en donkerder bladeren. Rechts is spinazie van het Viroflay type, het blad is bleker en zachter.
Door enkele zeer warme dagen die we in mei kenden is begin juni de Viroflay spinazie aan het schieten gegaan. Wacht dan niet meer met plukken, want de kwaliteit kan vanaf dit stadium alleen maar verslechteren.
Op de traagroeiende spinazie is nog geen bloemstengel te zien. We kunnen dus nog wat extra blaadjes uit het hart van de plant verwachten
Lees alles over de teelt van spinazie

Labels:

zondag, juni 05, 2005

Aardbeien en tomaten kruisen kan niet!

Het nieuws staat in vele kranten deze week en is afkomstig uit Engeland. De aardbeitomaat heeft de vorm van een aardbei, proeft zoet, maar het is een tomaat. Deze 'strawmato', zoals de Britse uitvinders de fruitige groente noemen, is binnenkort te koop bij Marks & Spencer in Engeland. Ideaal om in chocolade te doppen of tussen de salade te mengen. Sommige bronnen hebben het over de kruising tussen een aardbei en een tomaat. Wie wat op de hoogte is van plantenveredeling weet dat dit niet kan, want aardbeien behoren tot verschillende plantenfamilies.
Aardbeien komen er dus niet aan te pas, de creatie is het resultaat van kruisingen van verschillende puntige tomaatsoorten.
Hoewel het de vorm van een aardbei aanneemt, smaakt het meer als een cherrytomaatje en kan het beste in een salade geserveerd worden. De strawmato wordt ontwikkeld door Flavour Fresh Salads.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen