Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, maart 24, 2006

Hoge nachttemperaturen, het startschot is gegeven.

Volgens alle weersverwachtingen worden de komende zeven nachten vrij zacht. Dit betekent dat de natuur eindelijk tot leven zal komen. Voorjaarsplanten die al lang moesten groeien en bloeien, maar nog niet op gang kwamen, zullen hun achterstand nu wel heel snel inhalen. Vandaag zijn op één warme dag de Narcissen 'Tête-à-Tête' geel geworden.

Wie de vorige dagen al wat kon zaaien en planten zal nu zijn geduld beloond zien. Zij hebben immers kunnen zaaien in vrij droge omstandigheden. Plantgoed en zaad zullen dankbaar zijn voor de voorspelde malse regen en de hogere temperaturen.
Wie straks wil starten heeft de koude als tegenstander afgeschud, maar zal nu de regen als spelbreker moeten aanvaarden. Probeer niet te zaaien of te planten in doorweekte grond. Dit geeft nadien alleen maar opkomst en inwortelingsproblemen.

Al bij al lijkt door de plotse weersverandering het startschot gegeven voor het nieuwe groenteteeltseizoen.

Volgende teelten kunnen alvast zonder enig risico opgestart worden

De Teeltschema's kan je hier opzoeken

woensdag, maart 22, 2006

Groenten in potten, de bemesting (de serie, deel 7)





Groenten in potten (7), de bemesting.



Na een tijdje ( 6-8 weken) zullen de planten die u teelt wat extra voeding nodig hebben. Hoeveel en wanneer u daarmee moet starten hangt af van de groenten die u teelt en het groeimedium. Zo zal u voor snijsla of raapsteeltjes in bloembakken niet moeten bijbemesten. Grotere planten die langer in de pot blijven, zoals tomaten en courgettes zullen vanaf dat ze goed vruchten beginnen dragen toch wel wat extra voeding nodig hebben.

Daartoe zijn er verschillende mogelijkheden.
*Strooi samengestelde meststof (een koffielepel per 10 liter grond) op het grondoppervlak. Telkens als u dan water geeft zal er wat meststof oplossen en dieper in de grond dringen.
* Gebruik meststoffen die je zelf oplost in het gietwater. Los nooit meer dan 2 gram per liter op.
Tip : Maak een stamoplossing van 1 kg meststof per 10 liter water en giet hiervan telkens 200 ml in een gieter (inhoud 10 liter) bij het water geven.
*Voor langdurige teelten in pot is het daarenboven aan te raden traagwerkende meststoffen in het substraat te mengen. Meng ongeveer 40 gram in 10 liter potgrond.

Er zijn verschillende types traagwerkende meststoffen
1. Meststoffen die traag werken doordat ze gevat zitten in een half doorlaatbaar laagje. Hierbij komen alle voedingselementen geleidelijk vrij gedurende een aantal maanden. Afhankelijk van het type meststof schommelt dit tussen 3 en 9 maanden. Dit zijn meststoffen van het type 'Osmocote' of 'Agroblen'.
2. Meststoffen die traag werken doordat de stikstof onder de vorm van Isodur aanwezig is. de ureumstikstof wordt slechts geleidelijk omgezet naar nitraatstikstof. Dit zijn meststoffen van het type 'Floranid Permanent'.
3. Meststoffen die traag werken doordat de omzetting van ammoniumstikstof naar nitraatstikstof geremd wordt. Dit zijn meststoffen van het type 'Entec'
4. Organische handelsmestoffen. Deze werken traag omdat de organische stof geleidelijk in voeding omgezet wordt door mineralisatie.

*Voor wie dit allemaal te omslachtig vindt : Er is ook speciale vloeibare meststof voor de bemesting van moestuingewassen. Deze moestuinmest is vloeibaar en kan zelfs als bladvoeding aan het gewas worden toegediend. Geeft zeer snel resultaat. Telkens bij het water geven moet dan de aangegeven dosis bij het gietwater gemengd worden.

Probeer alvast bij de keuze van de meststof ook rekening te houden met de groep waartoe de groente behoort. (Let dus op de N+P+K formule van de gebruikte meststof) De aangehaalde getallen zijn enkel voorbeelden, waarbij vooral de verhoudingen tussen de elementen van belang is.
Bladgroenten : vragen ongeveer evenveel stikstof, fosfor en kalium (bv 8+8+8)
Vruchtgroenten : vragen veel stikstof en fosfor, maar ook extra kalium (bv 8+8+16)
Wortelgroenten : vragen weinig stikstof, maar wel extra kalium (ook bv 8+8+16, maar dan minder toedienen)
koolgewassen : vragen veel stikstof en fosfor en iets meer kalium (bv 8+8+12)

Klik hier voor de lijst van al verschenen artikels in de serie "Groenten in Potten"

Labels:

dinsdag, maart 21, 2006

Kinderen maken kennis met de groenteteelt




Voor meer info en het volledige artikel: www.reo.be


Sla je Slag biedt kinderen uit het 5e en 6e leerjaar de kans om op een boeiende en interactieve manier kennis te maken met de tuinbouwsector. De leerlingen brengen in de voormiddag een bezoek aan de REO Veiling waar ze een kijkje nemen achter de schermen. Ze zien er hoe tuinders hun groenten en fruit aanvoeren, hoe de producten zorgvuldig gekeurd worden, hoe de veilingklokken werken en hoe heftrucks de producten vervolgens naar de laadkaaien brengen. Aansluitend kunnen ze een en ander zelf ontdekken op de interactieve tentoonstelling Sla je Slag van LAVA (Logistieke en Administratieve Veiling Associatie).

De leerlingen zetten in de namiddag hun ontdekkingstocht verder met een bezoek aan een tuinbouwbedrijf in de streek. Dit is voor vele kinderen het hoogtepunt van de dag waar ze een pak leuke herinneringen aan overhouden. Opdat de bezoeken in alle weersomstandigheden zouden kunnen plaatsvinden, komen vollegrondsgroenten niet aan bod. De nadruk ligt op glastuinbouw (sla, tomaat, aardbei), witloof en champignons.

De organisatoren willen met dit initiatief kinderen op een aangename manier laten kennismaken met de tuinbouw. Het is eveneens een belangrijk initiatief waarmee de sector het imago van de tuinbouw wil verbeteren.

maandag, maart 20, 2006

Groenten van het Flandria keurmerk hebben nieuwe website.

Sedert kort is de volledig vernieuwde website over Flandria groenten actief.
Je vindt er informatie over al de verschillende groentesoorten die verkocht worden onder het Flandriakeurmerk.

De website wil in de eerste plaats de consumenten helpen aan goede en nuttige informatie en recepten over groenten en fruit en in het bijzonder over het Flandria-keurmerk. Ze kunnen zelf recepten en tips insturen en zich registreren om elke week een seizoensgebonden recept in hun mailbox te vinden. Elke vrijdagnamiddag wordt de rubriek ‘Groenteman’ vernieuwd. Net vóór de weekendaankopen kan men hier lezen welke producten in de afgelopen dagen op de LAVA-veilingen voordeliger of duurder werden. Nieuwsberichten en actuele dossiers kan de gebruiker downloaden uit de rubriek ‘Flandriamail’.

Een aanrader is de pagina met productinfo. Je vindt er informatie over alle groenten die verkocht worden onder het Flandria keurmerk. En dat zijn er heel wat!

En zou je nog niet weten wat het Flandria keurmerk voor groenten inhoudt, dan kan je op deze pagina terecht.

http://www.flandria.vlam.be

zondag, maart 19, 2006

Over aardappelplaag, witte vlieg, citroenmelisse en koperdraad bij tomaten

Deze voormiddag was ik te gast bij de Volkstuin van Kortrijk. Ik gaf er een lezing over tomaten telen. Zoals steeds kwamen er heel wat vragen uit het publiek.

Daarbij veel gestelde vragen zoals

Dit is steeds een interessant moment. Via onderlinge discussie komt er heel wat jarenlange praktijkervaring opgedaan door gedreven liefhebbers bovendrijven.

Deze zijn mij vandaag vooral bijgebleven:

- Het planten van enkele planten citroenmelisse in de deuropening van de kas vermindert de druk van witte vlieg. Dit werd alvast bevestigd door twee verschillende aanwezigen op de lezing.

- Op iedere lezing komt het verhaal van het stukje koperdraad en de preventie van aardappelplaag weer bovendrijven. Als je een stukje koperdraad onderaan de plant doorheen de stengel steekt kan dit de kans op aantasting door aardappelplaag sterk verminderen. Dit is een zeer wijd verbreid gebruik bij moestuinbezitters in de Lage Landen.

Tot nu toe moest ik op deze vraag steeds onbeslist antwoorden omdat ik het zelf nog niet uitgetest heb. Het is wel zo dat oudere preventieve gewasbeschermingsmiddelen tegen de aardappelplaag koper bevatten.

Eén van de aanwezigen had echter wel de proef gedaan. Uit zijn ervaring blijkt dat planten met een stukje koperdraad minder of niet aangetast worden door aardappelplaag. Je moet wel met schuurpapier het vernis van de koperdraad afwrijven. Zoniet kan het koper niet oxideren en wordt de opname via de sapstroom belet.

Opgelet! Er is echter ook een negatieve kant aan deze methode. Uit proeven van de Universiteit Gent is gebleken dat op die manier de hoeveelheid koper in de plant aan de hoge kant wordt en op het randje van de toelaatbare norm. Een belangrijke waarschuwing toch. Die proeven waren mij tot nu toe onbekend en ik ben nu op zoek naar de resultaten van deze proef. Klik onderaan dit artikel op Reageren? Vragen? indien u hier meer over weet of om uw ervaringen met koperdraad kenbaar te maken. Ik ben echt benieuwd.

- De resultaten met het gebruik van sluipwespen als bestrijding van witte vlieg bleken bij een liefhebber zeer goed als enkele bladeren met zwarte poppen van witte vlieg (deze zijn dus geparasiteerd door de witte vlieg, zie artikel) in de kas gebracht werden. Deze bladeren kunt u misschien bekomen van een tomatenteler in de buurt.
Aangekochte sluipwespen gaven bij één moestuinder minder goed resultaat. Daarom dit advies:
Wie sluipwesppoppen aankoopt moet nagaan of het transport niet te lang zal duren en als dit steeds gekoeld gebeurt (piepschuimdoos met koeler erin) , zoniet kunnen de sluipwespen te vroeg uitkomen en krijgt u enkel lege zwarte poppen thuis geleverd. Ook het toepassingstijdstip is van belang. Als er één witte vlieg te zien is, dan moeten de sluipwespen onmiddelijk ingezet worden. Gele vangplaten kunnen u helpen om deze vroege vogels waar te nemen. Lees meer over witte vlieg en sluipwespen

- Ook over het planten van een tabaksplant in de kas was één aanwezige niet tevreden. Nochtans wordt dit soms aangeprezen als een goede preventie van witte vlieg. De plant trekt heel wat witte vlieg aan in plaats van deze af te stoten. Alhoewel de ervaringen tot nu toe hiermee wisselend zijn lijkt het ondertussen (na het beluisteren van tientallen ervaringen) dat de meerderheid van de tuinliefhebbers eigenlijk minder goede resultaten heeft met deze methode.
update 30/03/2006
Er waren enkele reacties van lezers op dit bericht.
Ton schrijft

Ik heb ook tabaks planten geprobeerd bij de tomaten tegen de witte vlieg in de koude kas. Geen resultaat de witte vlieg was nog veel aanwezig , ondanks de vroege zaai van deze tabaksplant.
Henri uit Spanje schrijft
Sinds een tweetal jaar planten wij tussen de tomaten wat basislicumplantjes en zaaien ook wel peterselie tussen de rijen tomaten, deze beiden houden de witte vlieg ook weg en op die manier hebben wij onze kruiden ook.
Gijsbert schrijft

Mijn ervaring is dat gewone siertabak wel last heeft van witte vlieg, de echte ken ik niet goed genoeg. Wat ik wel weet is dat fijne tabak, de restjes uit een pakje shag, wel prima helpen tegen ongedierte, dus vandaar dat ik ervan uit ga dat het werkt :)

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen