In het artikel "Merkappeltje" steekt Henk van Weert de draak met merken bij groenten en fruit. Liever een anoniem spruitje zegt hij.
Misschien heb jij liever geen onbekend spruitje, maar graag eentje dat traceerbaar is. (link naar het artikel “traceerbaarheid in woord en beeld)?
In deze tijd van strenge regels voor de voedselveiligheid een must?
Ondertussen staat het vast dat merken of labels wel degelijk een meerwaarde hebben voor de consument. Zo is de verbruiker er zeker van steeds kwaliteit, zowel innerlijk als uiterlijk, in zijn boodschappenmandje te hebben. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Belgische groenten die verkocht worden onder het keurmerk Flandria.
Henk van Weert heeft wel groot gelijk als hij de trend naar gemaksvoeding aangeeft.
Veel mensen vinden asperges lekker, maar ze beginnen steeds meer een hekel te krijgen aan het schoonmaken van de stengels. Je moet het ook kunnen. Met een dunschiller de bovenkleding eraf schrapen, dat kost inderdaad enige concentratie en tijd. Sommige mensen hebben dat er niet meer voor over.
Daarom gaat de veiling over een tijd voorgeschilde asperges naar de winkel brengen. Keurig in pakketjes van een kilo, groen of wit. Die kunnen thuis zo de pan in.
Zo gaan we door op het almaar langer wordende pad van de gemaksvoeding. Wie koopt er nog een ouderwetse krop sla? In de schappen liggen rijen met plastic zakjes sla, in alle tinten en variëteiten. Gesnipperde champignons, geschaafde kool en zelfs zakjes met gesnipperde ui.
Eindhovens Dagblad.
11 mei : er is een reactie van Eugène
"Vergeet de dunschiller en het tijdsaspect om asperges te schillen. Momenteel is er een toestelletje op de markt hetwelk in één enkele beweging een asperge volledig schilt."
Er kwam ook nog een terechte reactie van Christo. In het geciteerde artikel spreekt men ook over groene asperges, maar die hoeven niet noodzakelijk geschild te worden.
"Hoezo groene asperges schillen? Alleen de taaie onderkant van de stengel afsnijden en effe bakken in boter of olijf olie, of stomen en lekker smullen. Ik heb ze nooit van mijn leven geschild. Witte moeten wel geschild worden."
Labels: asperges