Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, mei 06, 2006

Vandaag in Het Nieuwsblad over groenten

Drie artikels over groenten vandaag in Het Nieuwsblad.
In het artikel Meer dan raapjes worden de groenten van de maand mei besproken. Daar wordt ook knolvenkel besproken.
Maar dat is helemaal geen groente van de maand mei (tenzij geteeld in de verwarmde kas) Knolvenkel wordt nog altijd gerekend bij de typische zomer– en herfstgroenten. 
Wie te vroeg knolvenkel zaait krijgt immers met opschieters (bloemstengels) af te rekenen. De nieuwste rassen kunnen wel wat vroeger gezaaid worden. Maar ook dan kan oogsten, in open lucht, pas vanaf juli.

Dit zijn de artikels
Wie waagt zich aan warmoes?
Warmoes op grootmoeders wijze
Meer dan raapjes

Er is ook een artikel over een nuttige gast in de tuin

Help lieveheersbeestje de zomer in

Sla in drie kleuren

Niet helemaal nieuw, want er was ook al Salatrio en de home-grow-salad-bar. Nu is er in Belgie Multicolor, drie slaplantjes in één perspot. Enkele telers zijn er in geslaagd om de juiste rassen te vinden die even snel groeien zodat de drie plantjes tegelijkertijd oogstbaar zijn. Dat is niet zo evident, want het is gekend dat planten met rode (of gekleurde) bladeren altijd wat trager groeien.

Door de grote hoeveelheid rode kleurstof (anthocyaan) in de bladeren van rode sla kan het bladgroen minder goed zijn werk doen. Dus is de fotosynthesesnelheid in roodbladige sla veel trager. Er is ook belichting nodig, want de rode kleur van veel slasoorten verdwijnt als ze geteeld worden bij te weinig licht. Al eens geprobeerd rode sla te telen in het late najaar in de kas? Je zal merken dat de rode kleur duidelijk achter blijft. Met belichting kan men nu ook in het najaar en de winter Multicolor leveren. Het is een jaarrond product geworden

,,We zijn al tien jaar aan het proberen om de ideale mix te vinden, maar het was niet eenvoudig om de juiste rassen bij elkaar te krijgen. Pas de voorbije twee jaar hebben we soorten gevonden die even snel groeien. Nu we de techniek onder de knie hebben, kunnen we het hele jaar door telen,'' zegt tuinder Frans De Weerdt. Samen met drie andere Vlaamse telers zette hij het project op poten. ,,Een tros bestaat uit lollo bionda, lollo rossa en eikenbladsla. Theoretisch zijn alle combinaties mogelijk maar daar zal toch nog wat tijd overgaan, we hebben aan deze versie al tien jaar gewerkt.'' ,,We hebben ingespeeld op de marktvraag. Het aantal een- of tweepersoonsgezinnen neemt de laatste jaren sterk toe. Voor hen is een krop sla vaak te groot. Als ze een slamix van drie verschillende soorten willen maken, dan gaan er bijna twee kroppen verloren. Met deze kleinere formaten moet er niets weggegooid worden,'' besluit Frans.

Het Nieuwsblad - Mechelse Veilingen pakken uit met Multicolor.

donderdag, mei 04, 2006

Blote asperges

In het artikel "Merkappeltje" steekt Henk van Weert de draak met merken bij groenten en fruit. Liever een anoniem spruitje zegt hij.

Misschien heb jij liever geen onbekend spruitje, maar graag eentje dat traceerbaar is. (link naar het artikel “traceerbaarheid in woord en beeld)?
In deze tijd van strenge regels voor de voedselveiligheid een must?

Ondertussen staat het vast dat merken of labels wel degelijk een meerwaarde hebben voor de consument. Zo is de verbruiker er zeker van steeds kwaliteit, zowel innerlijk als uiterlijk, in zijn boodschappenmandje te hebben. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de Belgische groenten die verkocht worden onder het keurmerk Flandria.

Henk van Weert heeft wel groot gelijk als hij de trend naar gemaksvoeding aangeeft.

Veel mensen vinden asperges lekker, maar ze beginnen steeds meer een hekel te krijgen aan het schoonmaken van de stengels. Je moet het ook kunnen. Met een dunschiller de bovenkleding eraf schrapen, dat kost inderdaad enige concentratie en tijd. Sommige mensen hebben dat er niet meer voor over.

Daarom gaat de veiling over een tijd voorgeschilde asperges naar de winkel brengen. Keurig in pakketjes van een kilo, groen of wit. Die kunnen thuis zo de pan in.

Zo gaan we door op het almaar langer wordende pad van de gemaksvoeding. Wie koopt er nog een ouderwetse krop sla? In de schappen liggen rijen met plastic zakjes sla, in alle tinten en variëteiten. Gesnipperde champignons, geschaafde kool en zelfs zakjes met gesnipperde ui.

Eindhovens Dagblad.

11 mei : er is een reactie van Eugène

"Vergeet de dunschiller en het tijdsaspect om asperges te schillen. Momenteel is er een toestelletje op de markt hetwelk in één enkele beweging een asperge volledig schilt."
Er kwam ook nog een terechte reactie van Christo. In het geciteerde artikel spreekt men ook over groene asperges, maar die hoeven niet noodzakelijk geschild te worden.

"Hoezo groene asperges schillen? Alleen de taaie onderkant van de stengel afsnijden en effe bakken in boter of olijf olie, of stomen en lekker smullen. Ik heb ze nooit van mijn leven geschild. Witte moeten wel geschild worden."

Labels:

woensdag, mei 03, 2006

Diepvriesgroenten worden duurder

Onlangs kon je het hier al lezen. Er is een zeer grote vraag naar diepvriesgroenten met schaarste tot gevolg. Vandaag staat het ook in Het Laatste Nieuws.

Diepvriesgroenten worden duurder.Producenten van diepvriesgroenten gaan hun prijzen met 5 tot 10 procent optrekken bij de jaarlijkse prijsonderhandelingen met warenhuizen, cateringbedrijven en verwerkers van diepvriesgroenten, zegt Jan Haspeslagh, gedelegeerd bestuurder van diepvriesbedrijf Ardo.

Gestegen kosten
Als reden voor de prijsverhoging noemt Haspeslagh de gestegen energie- en vervoerskosten in de sector. Bovendien zijn diepvriesgroenten schaars door de strenge winter in Europa. Daar komt bij dat de verse groenten door barre weersomstandigheden tot veertien dagen later op de markt komen en duurder zijn.
(Bron : Het Laatste Nieuws)

De land– en tuinbouwers worden er op korte termijn alvast niet beter van . De contractprijzen voor het hele jaar 2006 zijn al vast gelegd. Bij de onderhandelingen hadden zij nagenoeg geen prijsstijging kunnen bekomen. De prijsvorming aan de landbouwers zit trouwens al jaren in het slop. Hopelijk kunnen zij in 2007 ook profiteren van de grotere vraag naar diepvriesgroenten.

Labels:

maandag, mei 01, 2006

Geurende verse knoflook telen in de moestuin

Knoflook behoort tot de soort Allium sativum en de lookfamilie (Alliaceae) net zoals prei en ajuin. Het uiterlijk van knoflook heeft meer weg van prei dan van ajuin. Zo is het blad niet hol en spits. De groeiwijze is opgericht en vrij hoog tot 50 cm. De bollen bij knoflook zijn meestal wit, maar er bestaan ook minder geteelde roze en rode variëteiten. Lees verder in het artikel over knoflook : Geurende verse knoflook telen in de moestuin.

zondag, april 30, 2006

Boontjes telen

Lees het vernieuwde artikel over de teelt van bonen met
grond, vruchtafwisseling, zaaien, watervoorziening, bemesting, aanaarden, ziekten en plagen, vervroeging en nog veel meer......



Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen