Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, september 16, 2006

Moestuindag Twickel

Naast de tuinen van Twickel ligt aan de Twickelerlaan 11 te Ambt-Delden de ommuurde moestuin. Hier worden als vanouds groente, fruit en bloemen gekweekt. In 1993 werd begonnen met de gedeeltelijke reconstructie van deze tuin met al haar karakteristieke elementen zoals de grote pronkkas ('Iron House'), het leifruit langs de muren, de rabarber, gebleekt in potten en de sla onder de glazen cloches.
Zo functioneert de moestuin weer als 'gebruikstuin' voor het Kasteel, Tuinen, Park en nu ook voor de Landgoedwinkel. Met een grote groep vrijwilligers lukt het om de moestuin weer een levend cultuurmonument te laten zijn. Meer info over

Van mei tot december is er op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur gelegenheid de moestuin te bezoeken. U kunt er dan groenten en bloemen kopen.

Een keer per jaar is er in de herfst een speciale moestuindag.

DELDEN - Landgoed Twickel houdt zondag van 11.00 tot 17.00 uur de jaarlijkse moestuindag aan de Twickelerlaan 11 in Ambt Delden. Enige jaren geleden is de tuin in oude glorie hersteld.
Vrijwilligers wieden, zaaien, plukken en verkopen er groente en bloemen op woensdag en vrijdag middag.

Tijdens de moestuindag informeren zij bezoekers over hun werkzaamheden. Ook de Landgoedwinkel is er vertegenwoordigd. Er komt een valkenier, die in vroeger tijden de vogels uit de moestuin verjoeg. Ook is er een imker. De hoveniers laten zien hoe er geënt wordt. Pachters tonen producten zoals geiten-, schapenkaas en meerval. Kinderen mogen heksensoep koken. De entree voor de moestuin is gratis. (Uit: TC Tubantia)

Toch iets speciaal, dat langoed Twickel:
"Vlakbij het Twentse stadje Delden ligt het kasteel Twickel temidden van een prachtig landgoed van 4000 hectare"
Lees alles over het landgoed Twickel op www.twickel.nl.

zondag, september 10, 2006

Maak kennis met (de groenten van) Boer Louwagie.

Nick, de journalist van 'Culinair Ontdekt' op Brusselnieuws.be,  gaat zo nu en dan eens bij Het Warandehof in Gijverinkhove. Dit keer haalde hij er zijn inspiratie voor een verhaal over knolvenkel.

Wanneer ik in de buurt ben, spring ik graag eens binnen bij Boer Louwagie in Gijverinkhove, een dorpje langs de IJzer, ongeveer waar de weg van Veurne naar Ieper de stroom oversteekt. De laatste keer kwam ik er ter voorbereiding van onze herfstportie confituur, maar éénmaal in de schuur werd ik neergebliksemd door de bijzonder intense geur van verse venkel.

Ze zagen er rank en fijn uit en de donkere werkplaats rook naar een zaal vol Provençaalse landbouwers op het uur van de apéro. Venkel ruikt immers naar anijs, net zoals Pastis of Ricard. Ik kocht onmiddellijk een kistje. Boer Louwagie was wat verrast. “Kent u dat?” vroeg hij. Het is de typische situatie van de boer die wel met liefde groente kweekt, maar eigenlijk niet weet wat ermee te doen. “Ja, ik maak dat regelmatig klaar”, stelde ik hem gerust. “In Brussel verkopen ze wel meer vreemde dingen”, zag ik hem denken. Lees meer over de culinaire eigenschappen van deze groente op  brusselnieuws.be : Eten en drinken, Culinair Ontdekt: Venkel

Ken je Het Warandehof nog niet? Dan kan je er vrijblijvend eens gaan kijken op zondag 17 september 2006, ter gelegenheid van de Dag van de Landbouw.

Pol en Katrien presenteren knapverse groenten en rabarber om van te snoepen. Ze oogsten het jaar rond groenten volgens de seizoenen. Rabarber is hun specialiteit: de teelt, vermeerdering en verwerking. Zelf telen ze voor de verse markt en verkoop in hun hoevewinkel waar ook verwerkte producten van rabarber worden aangeboden. Daarnaast wordt ook prei, veldsla, rode kool, peterselie en vele andere groenten gekweekt. Bovendien leggen ze zich ook toe op het onthaal van bezoekers en kunnen ze met hun ‘rabarberverhaal’ iets heel uitzonderlijks bieden. Speciaal voor de Dag van de Landbouw voorzien zij een stropartij om op te klimmen en te spelen. Opendeur van 10 uur tot 18 uur.

Familie Louwagie-Zyde ‘Het Warandehof’
Elzendammestraat 11 8691 Gijverinkhove (Alveringem)
www.hetwarandehof.be of www.rabarber.be


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen