Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, mei 28, 2005

Eerse anijschampignons (akkerchampignons) verkocht.

(foto http://www.champignon.nl/)
In de REO Veiling van Roeselare werden vrijdag voor het eerst anijschampignons verkocht. In België is er nog zo goed als geen ervaring met deze champignon. Het proefcentrum voor de Champignonteelt in Beitem heeft deze naar anijs smakende champignon echter opgenomen in het proefprogramma.

Akkerchampignons komen in Europa her en der in het wild voor. Deze wilde paddestoelen groeien op weiden en in sparrebossen. Op zonnige plaatsen maken ze in het voorjaar heksenkringen.

In Nederland werkt een beperkt aantal champignonteeltbedrijven al enkele jaren met de akkerchampignon, maar in België bestaat zo goed als geen ervaring. De zoektocht naar alternatieve paddestoelenteelten wordt steeds intensiever. De interesse bij de consument voor andere groenten groeit en de malaise in de champignonsector geeft deze tendens nog een duwtje in de rug.

Een belangrijke afzetmarkt voor de voornamelijk in Nederland geteelde anijschampignon is Engeland. Daar noemen ze hem de field- of horsemushroom.
Het volledige artikel staat op VILT
Meer info over akkerchampignon of Agaricus arvensis vind je op http://www.champignon.nl/home.html, bij de rubriek variëteiten.

donderdag, mei 26, 2005

Italianen kunnen hun tomaten niet meer betalen

"Italië gaat gebukt onder de kostprijs van de tomaten. Sinds 2001 zijn de prijzen van vleestomaten er verdrievoudigd. Voor een land waar tomaten even vanzelfsprekend op het menu staan als brood en water, is dat een bittere ervaring.

'De prijzen worden door de Italiaanse burgers niet meer aanvaard', schrijft de krant La Repubblica. De rode groenten krijgen er steeds meer de status van delicatesse. Ook de kleine kerstomaatjes worden er steeds duurder en kosten voor een kilo al tussen 3,50 en 5,50 euro. Een zondebok hiervoor is gauw gevonden. De krant schrijft fijntjes dat de prijzen honderd procent hoger liggen dan voor de invoering van de euro...

Volgens Jos Vanwever, woordvoerder van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT), ligt het gewoon aan het weer. 'Hun kwekerijen, meestal in open lucht, hebben veel last gehad van droogte', zegt hij. 'Italië is overigens op het vlak van verse tomaten maar een kleine producent......"
Lees de rest van het artikel op de website van VILT


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen