Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, november 20, 2004

Zeegroenten : "wild" of geteeld?

Deze week verscheen een artikel in het Friesch Dagblad over zeekraal en lamsoor.
Zeegroente in wad ligt klaar voor de oogst .
Zo vond ik het gepast nog even de actualiteit van dit jaar in verband met deze minder gekende groenten op te rakelen. Zeekraal wordt o.a. in Friesland en Zeeland geoogst uit de schorregebieden. Daarover vind je ook info op de website http://zeeuwsezeegroente.nl/

Sedert juni dit jaar is er in West-Vlaanderen ook een teler die zijn eigen zeekraal en lamsoor teelt. De zeekraal wordt verkocht op veiling REO en er zijn zelfs kwaliteitsnormen voor. Kwaliteitsnormen zeekraal
Je leest er meer over in de Nieuwsbrief Fine Fleur en in het artikel Verse zeegroentjes zijn nieuwste lekkernij

In dezelfde artikels vind je ook al één en ander over het gastronomisch gebruik van deze groente. Over de mogelijkheden in de keuken van zeekraal lees je op dit adres http://www.dekooktips.com/warenkennis/groenten/zee.htm of zoek eens recepten met zeekraal of lamsoor in google .

Artikel uit het Brabants Dagblad, klik hier
door Puck Kerkhoven van 22/03/2007, over het kenmerken en gebruik van zeekraal.

donderdag, november 18, 2004

Is het witte goud bedreigd?

Als er geen actie wordt ondernomen, is de aspergeteelt over een jaar of tien uit Limburg verdwenen.
Dat zegt L. Brouns van de Stichting AspergeRijk, een organisatie die in het leven is geroepen om volgend jaar juni het aspergesymposium in Horst in goede banen te leiden. Het gaat om een internationaal symposium dat om de vier jaar op een ander continent wordt gehouden. AspergeRijk wil het symposium aangrijpen om de koningin der groente beter in de markt te zetten.
De reden: er wordt steeds meer asperge ingevoerd uit lagelonenlanden. ,,In Brabant zit een teler die zich heeft toegelegd op het schillen van asperges. Die krijgt de groente aangeleverd vanuit Peru. Transport stelt niks meer voor tegenwoordig'', zegt Brouns. Het zijn vooral de kleine bedrijven die verdwijnen; terwijl de grotere in omvang zijn toegenomen.
Lees het volledig artikel in het Dagblad De Limburger

Labels:

woensdag, november 17, 2004

De koolvlieg vliegt in de fuik

Wortelvlieg en koolvlieg vliegen laag boven grond en gewas. Tot nu toe is het steeds een efficiënte maatregel gebleken om de teelten die men vrij van koolvlieg of wortelvlieg wil houden af te dekken met insectengaas of met vliesdoek. Dit geeft zeer goede resultaten en is zelfs aan te raden voor de kleinere oppervlaktes en zeker in moestuinen. Voor grote velden is dit minder praktisch. Misschien kan de oplossing zijn om het veld te omheinen met insectengaas. Daarover gaat dit bericht uit WOS Internet.
Praktijkonderzoek Plant & Omgeving onderzoekt voor het tweede jaar een omheining van fijnmazig gaas tegen koolvlieg. Percelen tot 2,5 hectare worden omheind met gaas van 1,80 meter hoog. Aan de bovenkant zitten langs buiten uitstaande flappen in een hoek van 45 graden, waardoor een soort fuik ontstaat.
De laagvliegende koolvlieg komt daarin terecht wanneer deze op het gaas landt en naar boven kruipt. Een conclusie over de werking van de omheining is nog niet bekend, omdat er tot nu toe nog geen koolvlieg is voorgekomen. In Canada zijn er wel goede ervaringen mee.
Bron: WOS Internet - Nieuws
Meer info over de koolvlieg : klik hier

dinsdag, november 16, 2004

Een vorstelijk aspergejaar 2005

Onder het motto AspergeRijk 2005 zullen gedurende het hele aspergeseizoen van 2005 activiteiten en publieksevenementen georganiseerd worden, gericht op consument, retail en de aspergebranche zelf.
Voor elke doelgroep zijn activiteiten in het programma opgenomen: van een internationaal wetenschappelijk symposium en een internationale aspergebeurs tot en met branche- en marketingmeetings en culinaire en muzikale evenementen. Deze grootse promotiecampagne moet uiteindelijk een extra impuls leveren aan de omzetgroei van de Nederlandse asperge.
Meer info op http://www.aspergerijk.nl

maandag, november 15, 2004

Wat met de bodembedekking na
een tweejarige teelt van aardbeien


Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.
Alle afgebeelde najaarsgroenten werden gezaaid op 5 augustus 2004 en een week later al verspeend in perspotten. Het warme weer zorgde voor een zeer snelle kieming (nachttemperatuur was 18-20°C). Planten kon al op 16 augustus. Voor broccoli is dit een zeer late plantdatum, maar dankzij het goede oktoberweer kon al eind oktober geoogst worden, net zoals van de andere groenten. Bij dit goede novemberweer loopt de oogst nog steeds door. De groenten bewaren als het ware op het veld.

Al eens gedacht wat je kan doen met de bodembedekking (zwarte plastiek of gronddoek) nadat je tweemaal aardbeien geoogst hebt?Rond half juli worden de aardbeiplanten gerooid. Je kan die bodembedekking nog eventjes laten liggen en er enkele najaarsgroenten op telen die ongeveer op dezelfde afstand kunnen geteeld worden.
Omdat de bodem al wat uitgeput is na twee jaar aardbeien telen, meng je in het plangat wat gedroogde organische mest. Deze mest heeft als voordeel dat er minder kans is op verbranding als je direct plantjes in het plantgat zet.
Een ideale najaarsgroente die je er goed in kan telen is groenlof. Een beetje nachtvorst kan groenlof niet deren en met wat bescherming kun je de grote groene kroppen gebruiken tot kerstmis of later Als je de grote groene ombladeren verwijdert bekom je een langwerpige krop (de vorm is vergelijkbaar met die van Romeinse sla) die niet zo bitter smaakt als andijvie, vandaar ook de naam suikerbrood. Zowel rauw als gestoofd is suikerbrood een lekkere groente.
De klassieker voor het najaar, (krul)andijvie deed het ook heel goed op de zwarte plastiekfolie.
Broccoli telen als herfstgroente is echt de moeite waard. Tijdens de maand november heb je dan een langgerekte oogstperiode. Je kan er heel wat in één keer planten en toch zit je bij de oogst niet met een massa broccoli's die je niet de baas kan.
Ook diverse slasoorten zijn goed te telen op de bodembedekking van de aardbeien.

zondag, november 14, 2004

Perfecte groenten scheppen wantrouwen.

En dan is het weer niet goed......
Groente en fruit uit Nederland wordt in Duitsland steeds meer gewantrouwd. De producten zien er onnatuurlijk groot en te mooi uit. (...Alhoewel Nederland op wereldniveau bekend staat als koploper wat betreft milieuvriendelijk telen..)
Steeds meer Duitse consumenten prefereren de Turkse groenteboer. ,,Het assortiment van de Turkse groenteboer is groter en de paprika's en tomaten zien er natuurlijker uit dan de Nederlandse producten.
Lees verder in het Dagblad De Limburger


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen