Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, augustus 27, 2005

Andijvie als herfstteelt


foto
Deze krulandijvie werd opgekweekt in kweekplaten. De planten hebben een goed doorwortelde potkluit en zijn klaar om uit te planten.


Andijvie kent twee verschillende verschijningsvormen . Enerzijds de gladbladige of breedbladige andijvie en anderzijds de krulandijvie.Bij de gladbladige rassen maken we onderscheid tussen types die vooral geschikt zijn voor voorjaars- en zomerteelt (Nummer Vijf - types genoemd soms), en de rassen van het type 'Breedblad Volhart Winter' die we moeilijker kunnen kweken in voorjaar en vroege zomer wegens de te grote gevoeligheid voor opschieten. Deze benamingen zijn bij de recente rassen dikwijls niet meer terug te vinden. Het is dus zaak te letten op het aanbevolen teelttijdstip als je een pakje zaad koopt.Wat betreft krulandijvie kan je rekenen op de beste slaagkansen wanneer je kiest voor het grove krultype 'Walonne'. Hou je van het fijnere werk en van een fijnere smaak dan kan je je misschien wagen aan een teelt van het type 'Très Fine Maraîchère'. Deze laatste is een risicoteelt want de kans dat er bruine randjes in het hart van de plant ontstaan is heel groot. Enkel voor gevorderde liefhebbers dus.
De teelt van andijvie wordt verder besproken in
het nieuwe artikel "Andijvie planten als tweede teelt" (met talrijke illustraties)

Labels:

vrijdag, augustus 26, 2005

Ajuin : 's nachts wat water belet valse meeldauw zich te verspreiden!

Onderzoeker Johan Wander, ontdekte dat een beregeningsgift van 2 mm water tussen 2:45 en 3:15 uur een duidelijk lagere aantasting tot gevolg had vanwege het uitblijven van sporulatie van de schimmel.
Praktijkonderzoek Plant & Omgeving is vorig jaar het onderzoek naar 's nachts beregenen tegen valse meeldauw gestart. Met het uienadviesprogramma van Opticrop werd op basis van de weersvoorspelling berekend of de omstandigheden 's nachts gunstig waren voor sporulatie door valse meeldauw en of de omstandigheden 's morgens gunstig zijn voor infectie. Waren beide rond 16:30 uur gunstig, dan werd besloten om 's nachts te beregenen. Om praktische redenen en vanwege het feit dat voor dit doel geen zware regeninstallatie nodig was, werd met een elektrische pomp, een tijdschakelaar en een sprinklerinstallatie de beregening uitgevoerd. Technisch is het haalbaar om de computer 's nachts te laten beslissen of er beregend moet worden zonder tussenkomst van de teler. Nagegaan moet worden of een heel beregeningssysteem voor dit doel financieel haalbaar is.
Lees het volledige artikel op de website van WAU
Lees ook het actuele artikel Groenten in het najaar : controleer op schimmels.

donderdag, augustus 25, 2005

Koolgewassen hebben dit jaar uitzonderlijk veel last van valse meeldauw en zwartpoten.

"In koolgewassen wordt op dit moment een forse aantasting waargenomen van valse meeldauw. Vooral rode kool en broccoli zijn flink aangetast en het is hoofdzakelijk zichtbaar op de onderste, oude bladeren...
Ook wordt hier en daar een aantasting van Rhizoctonia gevonden. Dit leidt tot insnoering van de stronk/stengel iets boven de grond. Vervolgens kleurt de stronk/stengel bruin tot zwart.... "

Lees het volledige artikel op de website van Bejo Zaden. (of rechstreekse link)
Lees ook het actuele artikel Groenten in het najaar : controleer op schimmels.

woensdag, augustus 24, 2005

Kwakkelzomer brengt aardappelplaag en bladvlekkenziekte in de tomaten.

Zeventien jaar geleden is het volgens de weerman. Ook in 1988 was er een zomer met ontelbaar veel dagen met ondermaatse temperaturen en op té regelmatige basis een grote portie regen. Dat dit gevolgen zal hebben voor de tomatenoogst in de particuliere tuintjes laat zich raden. Er is niet alleen de oogstverlating. In juni waren er door het droge warme weer, weinig problemen met de aantasting door de aardappelplaag. Maar in het putje van de zomer kregen we dan wel te maken met een plotse opstoot van aardappelplaag in de openluchtteelten van tomaat. Daarnaast werden we op grote schaal geconfronteerd met een zware aantasting door bladvlekkenziekte. Wat ook al een tijdje geleden was. Wie geen preventieve maatregelen nam ziet zijn oogst sterk verminderen.
Lees het uitgebreide artikel met uniek fotomateriaal.

Labels:

maandag, augustus 22, 2005

Tomatensoorten in de supermarkt

In een gemiddelde supermarkt zijn ten minste zes verschillende tomatensoorten te koop. Dit is veel meer dan vroeger, maar met dit aantal loopt Nederland toch nog achter op het buitenland. Daar vinden meer en nieuwe soorten tomaten makkelijker hun weg naar de klant. Voor een supermarkt die zich niet op prijs wil onderscheiden zijn er tomatensoorten genoeg.....
Lees verder op MKB.net


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen