Andijvie als herfstteelt
foto
Deze krulandijvie werd opgekweekt in kweekplaten. De planten hebben een goed doorwortelde potkluit en zijn klaar om uit te planten.
Andijvie kent twee verschillende verschijningsvormen . Enerzijds de gladbladige of breedbladige andijvie en anderzijds de krulandijvie.Bij de gladbladige rassen maken we onderscheid tussen types die vooral geschikt zijn voor voorjaars- en zomerteelt (Nummer Vijf - types genoemd soms), en de rassen van het type 'Breedblad Volhart Winter' die we moeilijker kunnen kweken in voorjaar en vroege zomer wegens de te grote gevoeligheid voor opschieten. Deze benamingen zijn bij de recente rassen dikwijls niet meer terug te vinden. Het is dus zaak te letten op het aanbevolen teelttijdstip als je een pakje zaad koopt.Wat betreft krulandijvie kan je rekenen op de beste slaagkansen wanneer je kiest voor het grove krultype 'Walonne'. Hou je van het fijnere werk en van een fijnere smaak dan kan je je misschien wagen aan een teelt van het type 'Très Fine Maraîchère'. Deze laatste is een risicoteelt want de kans dat er bruine randjes in het hart van de plant ontstaan is heel groot. Enkel voor gevorderde liefhebbers dus.
De teelt van andijvie wordt verder besproken in
het nieuwe artikel "Andijvie planten als tweede teelt" (met talrijke illustraties)
Labels: andijvie