Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, oktober 30, 2004

Daar komen de torenbloemkool, de bruine tomaat en het mini-witloof

Uit Het Nieuwsblad, maandag 25 oktober,pagina 2.
■ SINT-KATELIJNE-WAVER Zo'n honderd standhouders toonden afgelopen weekend hun nieuwste tuinbouwproducten op Tuinbouw Vlaanderen, een organisatie van de Mechelse Veilingen. Groene torentjesbloemkool, bruine tomaten en mini-witloof waren enkele van de blikvangers. (CRM)
„Torentjes blijven rechtop staan"
De groene torentjes-bloemkool of romanesco (afbeeldingen)is een product van Hollandia Rijk Zwaan. „Qua smaak leunt deze groente aan bij de witte bloemkool, maar voor garnering heeft ze toch iets meer te bieden", vindt teeltadviseur Peter Scheire. „Deze groente is al langer gekend in Italië. Na jaren onderzoek en na kruisingen met ook wilde bloemkoolsoorten kwamen we tot dit egaal product qua kleur, uitzicht en vorm. Nu is er nog Belgische teelt beschikbaar, maar binnenkort is er alleen Italiaanse romanesco verkrijgbaar. In gerechten kan deze groente een prima aanvulling zijn bij de witte bloemkool of als aperitiefhapje met dipsaus. De torentjes blijven overeind, ook na het koken.

„Zonde in de soep"
Syngenta Seeds doopte zijn bruine tomaat kumato. „We zochten een naam die internationaal uitspreekbaar was én herkenbaar", vertelt Rik Lootens, productmanager tomaten. „In vergelijking met de gewone tomaat heeft de kumato een iets zoetere smaak en verloopt het rijpingsproces van binnen naar buiten."
„De nieuwe vrucht werd ontwikkeld in Spanje en bevat ook pitjes. Rauw komt ze prima tot haar recht in bijvoorbeeld slaatjes met olijfolie en andere tomatengerechten. Verwerken in soep zou ik zonde vinden", lacht Lootens. „Afgelopen seizoen waren er slechts 200 planten. Maar vanaf april-mei volgend jaar is de oogst beschikbaar van 8.000 vierkante meter van een kweker uit Rijkevorser', weet teeltadviseur Peter Geerts.

„Eenpersoonsgezinnen"
Op de stand van Nunhems Zaden toont Frans Bruyninckx zijn mini-witloof of chiconnettes. „Dit witloof is kleiner dan normaal en moet dus niet meer versneden worden. De smaak is vergelijkbaar met 'gewoon witloof en de chiconnettes werden geteeld op hydrocultuur." „Met deze groente mikken we onder meer op eenpersoonsgezinnen, maar ook chef-koks en fijnproevers weten ze te waarderen."
„Door haar kleine vorm kan deze groente mooier gepresenteerd worden en komt ze niet langer terecht onder een lap vlees. Deze chiconnettes wegen 30 a 40 gram, terwijl normaal witloof vlug 150 gram haalt."

vrijdag, oktober 29, 2004

Veldmuizen hollen de krulandijvie uit.

Klik op de foto voor detail
Heb je dit al gezien? Van een verrassing gesproken als je juist van plan was enkele mooi gebleekte krulandijviekroppen te oogsten. Middenin de krop een groot gat! Bij een drietal planten blijven enkel de bladeren over. De lange penwortel die typisch is voor andijvie en zowat voor alle samengesteldbloemigen (denk maar aan witloof) werd volledig aangevreten. Veld muizen hebben zich een weg gebaand onder de zwarte folie via oude mollengangen en zorgen voor dit 'verloren' beeld.

Labels:

donderdag, oktober 28, 2004

Ideaal najaarsweer om de krulandijvie bleken

Klik op de foto's voor een grotere versie
Mooi, zonnig najaarsweer. Ideaal weer om de andijvie te bleken. Door het zonnige weer en de warme nachten groeien de kroppen goed door, waardoor na één week er al een mooi geel hart gegroeid is. Als u nog kroppen moet bleken, stel dit dan niet te lang meer uit. Als het wat koeler wordt raakt de groei immers uit het gewas. Toegebonden kroppen kunnen nog minstens twee tot drie weken in de tuin bewaard worden. De kroppen zijn toegebonden met een elastiek. Het is krulandijvie van het type "Walonne", dit is de grove krulandijvie, maar die is minder gevoelig voor bruine randen op de jonge hartblaadjes.
Klik op de foto's voor een grotere versie
Gebleekte krulandijvie is een echte delicatesse!

Labels:

woensdag, oktober 27, 2004

Brussels Grondwitloof zoekt erkenning. - Wedstrijd op de site

Eerst een stukje uit De Standaard van vandaag:
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) vraagt een Europese erkenning aan van het grondwitloof. Als Europa instemt, kan alleen echt ambachtelijk geteeld witloof nog aanspraak maken op de naam ,,Brussels grondwitloof''. ,,Het loof uit volle grond zal niet zo snel verdwijnen als sommigen hopen'', zegt Frans Croon, de bezieler van de vzw Brussels Grondwitloof. Toch daalde het aantal witloofboeren in Vlaams-Brabant van 2.400 naar 400 in twintig jaar tijd. De procedure voor de erkkenning sleept twee jaar aan, maar houdt wel enkele belangrijke voordelen in. "Het gebied en de naam zijn dan beschermd. Momenteel verbied niemand je een bordje 'Brussels grondwitloof' buiten te hangen. Met een Europese erkenning wordt dat anders".

Waarschijnlijk gaat het hier dus over de types Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB), Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en Gegarandeerde Traditionele Specialiteit Guaranteed (GTS). Meer info per land en welke landbouwproducten daartoe behoren vindt u op deze webpagina .

In Belgie zijn er heel weinig landbouwproducten Europees erkend. Kijk maar eens op de daarpas vernoemde webpagina. Frankrijk heeft er veel meer, ook voor groenten en fruit, bijvoorbeeld de Mâche Nantaise, de veldsla uit Nantes dus, en de Haricot Tarbais. En zo zijn er nog veel regionale producten erkend in Frankrijk.

De vzw Brussels Grondwitloof heeft ook een website met alle informatie over traditioneel geteeld witloof www.grondwitloof.be
En tot 31 oktober kunt er deelnemen aan een wedstrijd waar u een pakket witloof kunt winnen.

Lees ook het artikel over de forcerie van witloof

dinsdag, oktober 26, 2004

Groe(n)ten uit Balen verdwenen.

"Zijn hele gamma aan groenten moest eraan geloven. ,,Ze sneden de beste stukken uit mijn preistokken, savooikolen, tomaten, rode kolen en witte selder", vertelt de man bedrukt. ,,De groenten waren bedoeld voor drie huishoudens, nu moeten we alles in de winkel kopen."
,,Die dieven zijn erg brutaal te werk gegaan. Ik ben er echt niet goed van. Bovendien moet ik altijd extra hard werken om fatsoenlijke groenten te kweken. Scheps loopt regelmatig onder water, waardoor de grond heel drassig en moeilijk te bewerken is. De groenten waren bedoeld voor drie huishoudens, dat van mijn dochter, mijn zoon en mezelf', besluit Dierckx boos. ,,Nu moeten we al de groenten in de winkel kopen. Dat gaat ons veel geld kosten.' "
Lees meer op de website van Het Nieuwsblad

zondag, oktober 24, 2004

Palmares fotowedstrijd "Onze Flandria-groenten: een klasse apart’’

De meest opvallende bekroonde foto was zowel technisch als inhoudelijk een voltreffer. De tuinder wilde met het beeld een boodschap overbrengen. Hij vreest ,,dat de milieunormen zo streng worden dat de tuinder op lange termijn geen gewasbeschermingsmiddelen zal mogen gebruiken en moet teruggrijpen naar de traditionele methoden zoals bv. de wijding van het veld. De jury kende de boodschap niet, maar heeft toch dit beeld gekozen omwille van de originaliteit en de geslaagde compositie."
De andere winnende foto's vindt u hier

Viering 60 jaar REO onverhoopt succes.


"De viering van 60 Jaar Veilen in de REO Veiling van Roeselare is een groot succes geworden. Ruim tienduizend bezoekers zakten zondag 17 oktober naar de veiling af. Ook van buiten de tuinbouwsector was de interesse bijzonder groot. Lees verder.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen