Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, februari 04, 2006

Salanova wint Fruit Logistica Innovation Award

In het recente artikel innovatieve groenten zijn genomineerd. werden de nominaties voor de Fruit Logistica Innovation Award uit de groentesector besproken.
Vandaag, op de laatste dag van de beurs werd de winnaar bekend gemaakt. Door het publiek van de beurs werd Salanova tot meest innovatieve AGF product uitgeroepen.
Salanova : snijden, wassen en klaar.
Salanova nog makkelijker met speciale slaboor.

Univeg wordt wereldspeler op de markt van groenten en fruit

Volg in dit artikel de laatste berichten over de indrukwekkende expansie van Univeg onder leiding van Hein Deprez
Laatste Update 07/09/2007 : Overname Katopé, zie onderaan.

Het groenten- en fruitconcern De Weide Blik wordt dankzij een fusie met het Italiaanse Bocchi een absolute wereldspeler in de markt van groenten en fruit. De Weide Blik is ook wel bekend als Univeg.
Het publiek mag dan al weinig vertrouwd zijn met de naam De Weide Blik (DWB), in de wereld van super- en hypermarkten kennen ze de groep des te beter. Bijzonder talrijk zijn de consumenten die producten van De Weide Blik nuttigen. De groep voert geen eigen merkenbeleid maar zet alles op zijn klanten: de winkels. Op het juiste tijdstip de juiste hoeveelheid leveren met daaraan gekoppeld een concept van ,,one stop shopping'': de groep biedt een breed scala aan groenten en fruit aan.

Hoe een champingnonteler uit Belsele groentehandelaar werd en uitgroeide tot een multinational kunt u hier lezen

Over deze fusie kunt u vandaag drie artikels lezen in De Standaard
De Weide Blik via fusie wereldspeler in groenten en fruit
Belgisch concern hertekent Europese fruit- en groentemarkt
Kloof met Amerikaanse multinationals scheelt een banaan

  • Update 19/07/2007 uit www.vilt.be : Hein Deprez: "Ik stap nooit uit Univeg"

(Lees nog meer recente updates verderop)

Ondertussen is Univeg een volledig geïntegreerd bedrijf, goed voor een omzet van 1,9 miljard euro en bijna 7.000 werknemers. De groep produceert niet alleen fruit en groenten, ze verwerkt ze ook en neemt alle transport tot bij de klant voor haar rekening. "Van grond tot mond, zeggen ze soms", stipt Deprez aan. "Maar wij zien dat omgekeerd: van mond tot grond. Wij denken liever vanuit de klant en de markt. Wat is de vraag? Vervolgens passen wij ons volledig aan, de logistiek en de organisatie. Dat zorgt voor flexibiliteit en een optimale kostenstructuur".

"Er zijn een heleboel dingen die ons tot die verticale integratie hebben gebracht. Voedselveiligheid bijvoorbeeld. Zicht en controle hebben over de hele keten, bepaalde stappen op elkaar afstemmen. Als wij mango's produceren in Zuid-Amerika en die daar verpakken, weten wij al precies bij welke klant die terechtkomen. Daarmee onderscheiden we ons van de rest. Velen kiezen pas op basis van de prijszetting waar ze gaan verkopen. Maar dan moeten ze heel hun logistiek omgooien. Zo creëer je extra kosten, inefficiëntie, je verliest versheid en levert in op houdbaarheid", aldus Deprez. "Klanten zekerheid en service geven en de kosten daarbij onder controle houden, dat is de sterkte van onze organisatie".

2005 en 2006 werden mijlpaaljaren voor Univeg. Na een fusie met de Nederlandse sectorgenoot Bakker Barendrecht in 2005, waardoor de omzet van de groep verdubbelde van 450 miljoen tot 900 miljoen euro, volgde amper een jaar later nog een monsterdeal: Univeg smolt samen met het Italiaanse familiebedrijf Bocchi. Het leverde nog maar eens een omzetverdubbeling op en het bracht de aansluiting met de wereldtop.

"Het bedrijf kreeg in een klap een heel andere dimensie", zegt Deprez. "En na ondernemers als Dumolin en Van de Vyvere kwam nu ook nog eens de familie Bocchi, ook rasechte ondernemers, in het kapitaal". Zoveel mensen, zoveel visies, en daarom zocht Deprez in de private-equitygroep CVC Capital een nieuwe partner. Die kwam in de plaats van de oude minderheidsaandeelhouders. Deprez: "Het was tijd om een nieuwe fase in de ontwikkeling van het bedrijf in te gaan. Ik kende Geert Duyck en Steven Buyse van CVC al lang, nog van in de tijd toen ze bij de BBL zaten. Dat zat dus goed, we hadden dezelfde visie over waar het bedrijf naartoe moest".

CVC bracht volgens Deprez ook de professionalisering die Univeg nodig had. "Want hoe bestuur je een bedrijf van 7.000 mensen met honderd verschillend entiteiten? Hoe bestuur je dat goed zonder een waterhoofd te creëren dat onbetaalbaar is, en zonder in te boeten aan flexibiliteit en dynamiek? Hoe maak je goede deals? Wij hadden een gedegen kennis van onze business - groenten, fruit, planten, bloemen en logistiek - maar op dat vlak moesten we nog veel leren. CVC had de contacten en kennis om daarbij te helpen".

"Private equity komt vaak negatief in beeld", wijdt Deprez even uit. "Soms misschien terecht als je ziet welke schuldgraad ze laden op een overgenomen bedrijf. Dat gebeurt, maar niet bij ons. Wij hebben geen zware schulden, we zijn nu niet meer 'geleveraged' dan twee jaar geleden, integendeel. Ik heb zelf nog nooit één aandeel van Univeg verkocht. Meer nog, ik tracht er bij te kopen. Wij gebruiken private equity niet om te cashen, maar om verder te groeien".

Dat CVC de investering in Univeg slechts op middellange termijn ziet, hoeft volgens Deprez geen hypotheek te leggen op de toekomst van het bedrijf, door bijvoorbeeld een te snel winstbejag. "CVC vormt nu gewoon een goede brug", zegt Deprez. "Wij houden er rekening mee dat ze er niet zitten voor de lange termijn". Sinds Deprez meerderheidsaandeelhouder is van het genoteerde Pinguin, wordt volop gespeculeerd dat CVC zal uitstappen middels een beursgang van Univeg via Pinguin. Een optie die de topman niet zomaar van tafel veegt. "Ik neem daarin geen standpunt in. Vandaag weet ik niet wat de toekomst brengt. Eén ding weet ik wel: zelf zal ik nooit uitstappen. Ik wil bouwen aan dit bedrijf".

Er ligt een operationeel toekomstproject voor dat volgens Deprez alvast meerdere pistes voor groei omvat. "Vandaag halen we driekwart van onze omzet in drie landen: België, Nederland en Duitsland. Onze activiteiten in de andere landen zijn er tot nu toe vooral op gericht om te exporteren naar die drie thuismarkten. We werken eraan dat te veranderen. In Zuid-Europa en Zuid-Amerika bouwen we aan een plaatselijke afzetmarkt. Dat gaat erg snel, de groeipercentages zijn enorm. Over vijf of tien jaar zal de lokale verkoop daar een belangrijk deel van onze omzet uitmaken".

"We schuiven ook op naar het oosten", zegt Deprez. "We hebben al stappen gedaan in Bulgarije, Polen, Rusland en Tsjechië. In het Oostblok zijn we alles aan het ontwikkelen op eigen kracht. Maar niets sluit uit dat we ook verdere overnames zullen doen, in China of India bijvoorbeeld. Maar dat is voor de middellange termijn. We gaan ons nu niet haasten om bedrijven te kopen, gewoon om te kopen". In zijn geografische expansie volgt Univeg grotendeels zijn belangrijkste klanten. Deprez steekt ook niet onder stoelen of banken dat hij veel van zijn groei kan realiseren dankzij de concentratiebeweging in de distributie.

Als een klant als het Franse supermarktconcern Carrefour zich versterkt in Brazilië, Rusland of China, profiteert Univeg daarvan. "Wij groeien mee met de klant. We proberen ook met hen mee te denken. Gaan we met z'n allen over tien jaar nog kroppen sla of bussels prei kopen? Waarschijnlijk wel, maar veel minder. Als een klein gezin vandaag vier soorten sla wil eten, kunnen zij wel vier kroppen kopen, maar wat dan? Dat kost geld en aan het eind van de dag zal drie vierde in de vuilbak verdwijnen. Dan is een zak voorgesneden slamix veel beter en paradoxaal genoeg goedkoper", zegt Deprez.

"Behalve dat aspect van convenience, gemak, zien we ook in onze thuismarkten een verschuiving naar exotische en bioproducten. Er zijn nu veel meer soorten fruit en groenten beschikbaar dan vroeger. Dat betekent kleinere volumes per product en meer specialisaties. Als je daar goed mee omgaat, win je marktaandeel", aldus de Univeg-topman. "Vergeet niet, wij zitten in een harde, moeilijke sector. Omzet zegt hier niets. Vandaag kunnen wij onze tomaten tegen 1 euro verkopen en over drie weken verkopen wij diezelfde tomaten tegen 10 eurocent. Die prijsschommelingen maken dat alles draait om volumes en marktaandeel. Hoe kan je je dan wapenen? Door je ogen en oren goed open te houden en goed geïnformeerd te zijn.Zo zijn we zeker dat het juiste product op het juiste moment op de juiste plaats belandt".(KS)


  • Update 11/04/2006 Interview met Hein Deprez
Champignonboer verorbert groente- en fruitmarkt
“Heeft de primaire productie nog wel toekomst in Vlaanderen?” Dat is de laatste vraag van het interview met de 44-jarige Hein Deprez. Klinkt de naam u onbekend in de oren? Dat is geen grove beroepsfout, want de CEO van De Weide Blik schuwt nu eenmaal de mediabelangstelling. Wie in iets meer dan twintig jaar tijd uitgroeit van champignonkweker tot baas van een multinational die zich kan meten met de Chiquita’s van deze wereld, heeft blijkbaar andere prioriteiten dan persbabbels. En wat het antwoord betreft op de vraag of de Vlaamse boer blijft ploegen: “Alleen met een klantgerichte aanpak creëer je gezonde bedrijven. ‘Van grond tot mond’ is een populaire leuze in de agrarische sector. Wel, wij draaien die redenering om”..........
...Lees verder op VILT

  • Update 08/01/07 De familie Deprez versterkt haar greep op het West-Vlaamse diepvriesbedrijf Pinguin.
Veerle Deprez (Nova Natie) en Hein Deprez (Univeg) zijn na een kapitaalverhoging de nieuwe dominante aandeelhouders van het diepvriesgroentebedrijf Pinguin geworden, terwijl het belang van de familie Dejonghe verder verwatert. De operatie van € 12,5 miljoen werd voor € 10 miljoen onderschreven door de Nederlandse Stichting Administratiekantoor (STAK) Pinguin. Hein en Veerle Deprez vergrendelen hun aandelen in het STAK Pinguin samen met de familie Desimpel in de controleholding 2 D. Die bezit nu 72,8 % van het Nederlandse administratiekantoor, dat nu 51% van Pinguin in handen heeft. Volgens Herwig Dejonghe, algemeen directeur van Pinguin, verandert het gewijzigde aandeelhouderschap niets aan de operationele leiding van de groep. Die berust bij hemzelf, zijn neef Koen en financieel directeur Steven D'Haene, die in april 2006 Jan Dejonghe opvolgde. (bron : De tijd)

  • Update 06/03/2007 De Weide Blik staat dicht bij overname Ready Pac
Het Belgische groente- en fruitconcern Univeg, ook bekend als De Weide Blik, heeft een intentieverklaring getekend om in het kapitaal van zijn Californische sectorgenoot Ready Pac te stappen . Mogelijk komt het eind deze week tot een definitief akkoord. Ready Pac tekent voor een omzet van 535 miljoen euro. Univeg is goed voor circa 2 miljard euro omzet.
Details over de operatie wil men bij Univeg, een wereldspeler in groenten en fruit, niet kwijt zolang er geen definitieve overeenkomst is bereikt. Maar de groep geeft wel aan dat de transactie "een grootschalige investering in het kapitaal van Ready Pac" zou inhouden. Momenteel zit Hein Deprez, oprichter en sterke man bij Univeg, in de Verenigde Staten om voort te onderhandelen. Mogelijk komt het eind deze week tot een akkoord.
In de Amerikaanse pers werd Univeg eerder al in verband gebracht met Ready Pac. Maar bij de laatste toenadering zouden de problemen van de Amerikaanse groep met de restaurantketen Taco Bell roet in het eten hebben gegooid. Ready Pac zou producten geleverd hebben aan Taco Bell die besmet waren met de bacterie E. Colli. Als gevolg van de affaire verloor Ready Pac het contract met de keten.
Net als Univeg is Ready Pac een sterk familiaal verankerd bedrijf. Oprichter Dennis Gertmenian is nog steeds eigenaar en topman van de groep. Gertmenian stampte het bedrijf uit de grond in 1969. Terwijl zijn vader op reis was, kwam er een bestelling van een belangrijke klant die in de plaats van kroppen sla voorgesneden sla wou. Om de klant niet te verliezen, kocht Gertmenian snijplanken, messen en een badkuip om de sla in te wassen. Drie dagen later kwam de bestelling ter plaatse en Ready Pac was geboren. Het duurde niet lang voor de badkuip vervangen werd door moderne apparatuur om verdere groei mogelijk te maken. In 1978 breidde de groep haar klantenbestand uit van foodservice naar supermarkten. Sinds de jaren 90 specialiseerde Ready Pac zich ook steeds meer in de slamixen, naar het voorbeeld van Europese sectorgenoten.
Op vandaag is Ready Pac volgens Univeg goed voor een omzet van 535 miljoen euro. Het bedrijf telt zeven productiesites en 2.500 werknemers. Het levert een gamma gaande van fruit en groenten, voorgesneden sla en complete maaltijden aan cateraars, supermarkten en groothandel in de VS en Canada. Via een deal kan Univeg zijn positie tegenover zijn internationale klanten aanzienlijk versterken. Momenteel heeft de groep al Amerikaanse activiteiten via Seald Sweet, een producent van citrusvruchten, en de bloemenkweker W.R. Vanderschoot of Virginia.
Vanuit de plantages in Zuid-Afrika wordt ook geëxporteerd naar de VS. Maar met Ready Pac kan Univeg zijn Europese klanten die ook actief zijn in de VS beter bedienen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om Delhaize. Die Belgische supermarktketen is voor zijn Europese activiteiten klant van Univeg - onder meer voor voorverpakte sla en bereide maaltijden -, die relatie zou doorgetrokken kunnen worden voor de Amerikaanse winkels van de groep. Delhaize haalt zowat een derde van zijn omzet in de VS en baat er ketens als FoodLion, Bloom, Hannaford en Sweetbay uit.(KS) Bron: De Tijd via Vilt



Univeg is de jongste jaren bezig aan een flinke opmars. Het bedrijf ontstond in 1983, toen Hein Deprez een champignonkwekerij opzette. Meer dan twintig jaar later is de groep uitgegroeid tot een speler die zich op internationaal niveau kan meten met concerns als Dole en Chiquita. In 2004 nam Univeg zijn Nederlandse sectorgenoot De Bakker Barendrecht over en verdubbelde zijn omzet van 450 miljoen euro. Begin vorig jaar volgde een fusie met het Italiaanse Bocchi, waardoor een concern met een omzet van 1,8 miljard euro ontstond. ( Bron Vilt)

  • Update 03/04/2007
Alle Bocchi-bedrijven zijn op 1 april 2007 omgedoopt tot Univeg. Dat is het gevolg van de fusie van het Italiaanse groente- en fruitbedrijf Bocchi en zijn Belgische sectorgenoot Univeg begin vorig jaar. Door die fusie ontstond een van de grootste groente- en fruitspelers ter wereld, met ruim 6.500 werknemers en een omzet van circa 2 miljard euro.

Volgens Univeg weerspiegelt de beslissing de Bocchi-naam te vervangen het gemeenschappelijke beleid van de bedrijven. De operatie moet gezien worden als de definitieve afronding van de fusieoperatie. Het bedrijf is in handen van de families Deprez en Bocchi, het management en CVC Capital. ( Bron De Tijd)

  • 27/06/2007 Familie Deprez bezig aan uitbouw wereldconcern
    De overnames van Padley Vegetables en Lutosa door Pinguin waren niet mogelijk geweest zonder de financiële steun van de familie Deprez. Hein Deprez en zijn zus Veerle, allebei jonge veertigers, hebben in een indrukwekkend tempo een imperium uitgebouwd. Hein Deprez startte in 1983 als kleine champignonkweker maar geeft ondertussen samen met zijn zus leiding aan Univeg, een groep met twee miljard euro omzet en circa 7.000 werknemers.
    Univeg is in omvang één van de grootste groenten- en fruitcombinaties in de wereld en, belangrijker nog, van alle grote spelers de meest rendabele. Deprez werkt keihard, heeft sterk strategisch inzicht en staat heel dicht bij de klant. "Ik denk vanuit de markt, de consument en klanten. Waar is er groei en zijn er kansen?" Zo investeert Deprez momenteel in Philadelphia in een eerste Amerikaanse vestiging van Hot Cuisine om er bereide gerechten te maken voor de supermarkten van Delhaize in Amerika. Hij kocht Hot Cuisine drie jaar geleden over van Carestel omdat hij geloofde in de markt van convenience.
    Een geloof dat met de overname van Lutosa door Pinguin, dat door hem en zijn zus Veerle gecontroleerd wordt, bevestigd wordt. Toen de familie Deprez twee jaar geleden in Pinguin stapte, was dat eveneens omdat Deprez geloofde in de toekomstkansen van Pinguin dat het toen in de Britse markt zeer moeilijk had. Een concurrent probeerde de groep er met alle middelen uit de markt te jagen, maar de intrede van Deprez in het kapitaal van Pinguin heeft de strijd in het voordeel van de West-Vlaamse groep beslecht. Pinguin nam recent zelf lastpak Padley Vegetables over en verwacht nu na jaren van verlies opnieuw rendement.
    Bij Pinguin is Deprez enkel strategisch bezig. Herwig Dejonghe leidt er het bedrijf. Met de overname van Lutosa doet Pinguin een gouden zaak. Het betaalt slechts 5,1 keer de operationele cashflow voor de overname van één van de modernste en performantste spelers in de markt van diepgevroren aardappelproducten. De Oost-Vlaamse broers Guy en Luc Van den Broeke, die hun groep in het Waalse Leuze uitbouwden, verkochten liever aan een Belgische groep die complementair was in plaats van aan een duurder betalende concurrent wat nefaste gevolgen zou gehad hebben voor het personeel.
    Deprez had al lang zijn oog op Lutosa laten vallen en had eerder al contacten met de familie. Tussen Pinguin en Lutosa is heel wat synergie mogelijk, zoals het begeleiden van de landbouwers in hun teelt. Op dezelfde grond kunnen maar om de vier jaar aardappelen gekweekt worden. In de andere jaren kunnen dat 'Pinguin-groenten' zijn. De klanten zijn vaak dezelfde zodat de koelwagens kunnen volgestouwd worden met producten van beide bedrijven.
    Lutosa heeft een sterke R&D-afdeling en zette zo zijn stempel op de markt van diepgevroren aardappelen. De combinatie Lutosa-Pinguin creëert een krachtig platform in de diepvriesgroentenmarkt naast dat van West-Vlaamse leidende diepvriesgroentengroepen als Ardo. Pinguin komt financieel versterkt uit de fusie. Het lijkt logisch dat Deprez zijn groep Univeg - ook bekend als De Weide Blik - op een dag inbrengt in de beursgenoteerde tandem Pinguin Lutosa. Dat zou de manier zijn om binnen enkele jaren CVC Capital Partners een exit te bieden.
    CVC Capital Partners stapte begin vorig jaar in het kapitaal van De Weide Blik. Dat gebeurde bij de overname van de Italiaanse groenten- en fruitgroep Bocchi. CVC nam toen de rol over van de minderheidsaandeelhouders rond Christian Dumolin, ING, de familie Luc Desimpel en Philippe Van de Vyvere. Die waren in 1996 in De Weide Blik gestapt. "We hadden een prachtig groeiverhaal met hen geschreven en konden met Bocchi en CVC Capital Partners een nieuw hoofdstuk aanvatten. CVC heeft ons organisatorisch en financieel naar een hoger niveau getild. Ik ben zeker dat indien meer Vlaamse ondernemers zo'n partij in hun kapitaal zouden nemen, ze sneller zouden groeien en dit met behoud van de operationele controle".
    Deprez verkocht zelf geen enkel aandeel en liet ook geen klassieke buy-out-structuur los op zijn bedrijf, maar gebruikte de middelen van 'slim Angelsaksisch kapitaal' om versneld door te groeien. Dinsdag nog maakte de groep bekend dat ze in Dela stapt naast de familie De Pelsmaeker met wie het sinds kort Ben Fresh uitbaat. Dela en Ben Fresh zullen hun distributiekrachten bundelen waardoor de verdeling van charcuterie, verse maaltijden en groenten en fruit voortaan vanuit een gezamenlijk platform kan gebeuren.
    Univeg is vooral bekend als groenten- en fruitspeler maar heeft ook een belangrijke bloemenpoot, een groeiende tak 'convenience', 6.000 hectare eigen productie en een belangrijke poot logistiek die distributiecentra uitbaat voor Metro, Carrefour en Rewe (buiten Duitsland).(KS)
    Bron: De Standaard
    Update 27/06/2007

  • Pinguin (Deprez) koopt diepvriesgroep Lutosa

Pinguin, de West-Vlaamse specialist in diepvriesgroenten, duikt verrassend op als koper van de aardappelspecialist Lutosa. Pinguin organiseert een publieke kapitaalverhoging.

Hein Deprez, een jonge veertiger, is de man die gisteren een stevige stempel zette op het Vlaams economisch nieuws. Pinguin, de diepvriesgroentenspecialist die gecontroleerd wordt door de familie Deprez -bekend van het groenten-, fruit- en bloemenimperium Univeg- koopt Lutosa voor 175 miljoen euro. Lutosa is een van de grootste Europese aardappelverwerkers en is wereldwijd nummer tien.
Hein Deprez, een volbloedondernemer, is de architect van de operatie. Deprez controleert en leidt in het dagelijks leven een van de grootste fruit- en groentencombinaties ter wereld, goed voor een omzet van 2miljard euro en circa 7.000 medewerkers.
Net zoals Pinguin is Lutosa vooral in het diepvriessegment actief. Het samengaan van beide creëert een krachtig diepvriesplatform met wereldwijd vele vertakkingen. Lutosa zelf is in verschillende continenten rechtstreeks aanwezig en heeft België en Frankrijk als belangrijkste kern. Pinguin, dat jarenlang afzag in Engeland, heeft ondertussen 22% van de Britse diepvriesgroentenmarkt in handen en is bezig aan een sterke modernisering in België.
De nieuwe diepvriescombinatie telt circa 1.200 medewerkers, een omzet van 350 miljoen euro, een operationele cashflow van 39 miljoen euro en een eigen vermogen van 140 miljoen euro. Er ontstaat een sterk platform in de diepvriesgroentenmarkt die de middelen heeft om verdere stappen te doen. Het platform komt er als gevolg van een goede samenwerking (en deels financiële samenwerking) tussen drie Vlaamse families: Deprez, Van den Broeke en Dejonghe. De familie Deprez is de hoofdaandeelhouder. Zij controleert de vennootschap 2D die 72,8% van de stichting boven Pinguin heeft die bijna 52% van Pinguin bezit.
Pinguin betaalt 175 miljoen euro voor Lutosa maar vindt er een nettokaspositie van 65 miljoen euro wat de aankoopprijs op slechts 110 miljoen brengt voor een groep met een cashflow van 21,5 miljoen. De familie Deprez en Van den Broeke kopen voorafgaand het vastgoed van Lutosa over. Pinguin zal zijn kapitaal met 65 miljoen verhogen waarvan de familie Van den Broeke 20 miljoen opneemt. Het publiek zal na de zomer kunnen intekenen. Deprez garandeert de goede afloop en gaat voor zijn deel intekenen.
Tussen Lutosa en Pinguin zijn vele synergieën. Zowel op leveranciersniveaus (landbouwers), commercieel, logistiek als inzake R&D. De ultieme vraag is wanneer Deprez Univeg inbrengt in Pinguin/Lutosa en op die manier een concern van 2,5 miljard euro omzet in de Bel-20 brengt.
(Pascal Dendooven in De Standaard.)

September 2007 : Katopé verschaft Univeg toegang tot de bananenmarkt.

Het Belgische groente- en fruitconcern Univeg neemt zijn Franse sectorgenoot Katopé International over. Katopé haalt een omzet van 230 miljoen euro. Met de deal breit Univeg alweer een vervolg aan zijn opmerkelijke groeiverhaal. Sinds begin 2005 is de groep in omvang vervijfvoudigd. Bovendien krijgt ze nu met Katopé eindelijk toegang tot de wereldwijde bananenmarkt, analyseert De Tijd.

"We kennen elkaar al lang", zegt Hein Deprez, de topman en hoofdaandeelhouder van Univeg, over Katopé. "De stichtersfamilie Azoulay heeft er nog steeds de controle, maar de leden zijn ondertussen de zestig gepasseerd. Daarom gingen ze op zoek naar een partner. Zo kwamen ze bij ons. Wij vonden Katopé interessant omdat het bedrijf perfect complementair is met wat wij doen".

De voornaamste activiteit van Katopé, goed voor een omzet van 230 miljoen euro, is exotisch fruit, zoals mango's, lychees en ananassen. Het bedrijf heeft productieafdelingen in Afrika en Zuid-Amerika en controleert net zoals Univeg de hele distributieketen tot bij de klant. Die klanten zijn vooral supermarkten. "De belangrijkste afzetmarkt van Katopé is het VK", zegt Deprez. "Univeg is daar niet actief in groenten en fruit. In hun tweede markt, Frankrijk, zijn we erg klein. We kunnen ons met deze overname dus zeker versterken. Doordat de twee bedrijven vooral complementair zijn en weinig overlappen, zal de transactie geen gevolgen hebben voor het personeel".

Afgezien van de verdere uitbreiding van het productgamma met exotisch fruit en de versterking op de Britse en Franse markt, biedt Katopé Univeg ook een andere troef: het Franse bedrijf is ook actief in bananen. Het gaat om een relatief beperkte, maar symbolische activiteit. Sinds Univeg begin 2006 fuseerde met Bocchi tot een groente- en fruitconcern met een omzet van 1,8 miljard euro, speelt het bedrijf mee op wereldniveau. Enkel groepen als Dole, Chiquita, Fresh Del Monte Produce en Fyffes zijn nog groter. Maar zij halen in tegenstelling tot Univeg een belangrijk deel van hun omzet uit bananen, een product dat tekent voor een tiende van de wereldwijde groente- en fruitmarkt.

Univeg heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat het ook in bananen wilde handelen. Immers, met het wegvallen van het Europese licentiesysteem ligt daar heel wat groei te halen. Met Katopé kan daar nu een voorzichtig begin mee worden gemaakt. Meteen heeft Univeg opnieuw meer perspectieven. Het bedrijf dat ontstaan is uit de champignonkwekerij die Deprez in de jaren tachtig oprichtte, kende de voorbije jaren een explosieve groei. In 2003 was de groep goed voor een omzet van net geen 400 miljoen euro. Dit jaar stevent ze af op een cijfer van meer dan 2 miljard euro.

De overname van Katopé bewijst dat het einde nog niet in zicht is. "We werken voortdurend aan verschillende dingen", zegt Deprez. "Niet alleen overnames, maar ook interne uitbreiding. Zo bouwen we nu een fabriek in de VS voor kant-en-klare maaltijden. Die moet in januari operationeel zijn". Univeg hoort toe aan de holding De Weide Blik, waarin Hein Deprez samen met zijn zus Veerle en de familie Bocchi de meerderheid heeft. CVC Capital heeft een minderheid.(KS) (overgenomen van www.vilt.be)

donderdag, februari 02, 2006

Tuinboon nu zaaien in potjes.

Tuinbonen worden traditioneel in het vroege voorjaar in open lucht geteeld.
Zaaien
Voor de vroegste teelten wordt voorgezaaid onder koud glas.
Tuinboon kiemt vanaf 5 graden en kan lichte vorst verdragen. Vanaf eind januari kan u voorzaaien in potjes, op een zaaibed in de koude bak, of in een verplaatsbare kist of bloembak met minimum 10 cm grond in. Druk de bonen een of twee centimeter in de grond en breng er drie centimeter grond op. Er mag inderdaad diep gezaaid worden, ook bij ter plaatse zaaien.
Afharden
Voorgezaaide tuinboon moet op een koele (10-12°C)en lichtrijke plaats geteeld worden om korte, gedrongen planten te bekomen. Vooraleer uit te planten moet er afgehard worden. Dit betekent enkele dagen bij goede weersomstandigheden overdag buiten zetten (of de koude bak openen). En wanneer de weersomstandigheden het toelaten ook eens ‘s nachts buiten laten staan. Na een tiental dagen kunnen de planten dan op het plantbed worden uitgezet.
Uitplanten
Als de plantjes zo’n 10 centimeter hoog zijn wordt er in maart (van zodra de grond bewerkbaar is) uitgeplant. Naast het klassieke éénrijensysteem (70 x10) kunt u ook uitplanten op dubbele rijen met een tussenafstand van 20 en een zaaiafstand van 20. Tussen de dubbele rijen zit 60-70.
Bekijk hier het teeltschema van tuinboon
Grondsoort
Tuinboon doet het goed op veel verschillende grondsoorten. Ook armere gronden zijn geschikt. Zware, maar goed gedraineerde, gronden geven de grootste oogst, lichte gronden zijn meer geschikt voor de vroege teelten. (Dit is voor veel teelten zo)
Meer bemesting
Tuinboon mag, in tegenstelling tot andere peulgewassen, toch wat bemest worden. Geef tien liter compost per m² of strooi 40 g/m² samengestelde meststof (samenstelling ongeveer 12+12+18). De ideale pH voor tuinbonen is hoog en schommelt tussen 7-7,5, deze waarden zijn dan ook niet altijd haalbaar. Tijdig bekalken is voor tuinboon wel aan te raden.

Tip
Bekijk de fotoreportage over tuinboon zaaien en planten.
Bekijk de videoreportage over tuinbonen planten

Labels:

woensdag, februari 01, 2006

Onderhoudsbekalking uitvoeren in februari.

Regelmatig moet aan de grond kalk toegediend worden.
Waarom?
Zo houden we de natuurlijke verzuring van de grond tegen. Lichte grondsoorten verzuren sneller dan zware grondsoorten. Gronden die goed voorzien zijn van organisch materiaal (doordat ze regelmatig compost toegediend gekregen hebben) zullen ook veel minder snel verzuren. Afhankelijk hiervan zal er om de twee tot drie jaar een bekalking uitgevoerd worden.
Kalk strooien zal de vertering van het organisch materiaal bevorderen en zo de 'oude kracht' van de bodem vrijgeven. Ook de grondstructuur wordt beter behouden als er regelmatig bekalkt wordt. Wie te kwistig is met kalk loopt wel het risico dat het humusgehalte van de bodem te sterk daalt.
Wanneer?
Bekalken gebeurt in het najaar of in het vroege voorjaar. Februari is dan ook een goede periode om een bekalking uit te voeren.
Zuurtegraad bepalen?
Twijfelt u aan de zuurtegraad van uw grond? Of is het al een tijdje geleden dat er een bekalking uitgevoerd werd? Laat dan een pH-test uitvoeren. Gespecialiseerde tuincentra kunnen dit dikwijls voor u doen. Deze test neemt heel weinig tijd in beslag. Verzamel grond tussen 0 en 25 cm diepte, op enkele plaatsen in de tuin. Meng deze grond en neem daar een staal van mee naar het tuincentrum.
Hoe?
Bekalken doe je op onbeteelde percelen. Kalk mag niet samen met andere organische of minerale bemesting uitgevoerd worden en mag je al zeker niet toedienen tussen de groeiende planten.
Bekalk de grond enkele weken vooraleer de compost ingewerkt wordt. Denk eraan dat aardappelen geen verse bekalking verdragen. Dit veroorzaakt immers ruwschilligheid. De kalksoorten en hun prijzen vindt u op deze pagina.
Zeewierkalk.
Moet u noodgedwongen nog een bekalking uitvoeren kort voor een teelt. Gebruik dan zeewierkalk, deze kalksoort is gekend voor zijn zachte werking. De hoeveelheid kalk die je moet gebruiken wordt best bepaald na een pH-test en is verder afhankelijk van de factoren vernoemd bij het begin van dit artikel. Bij een normale bodemtoestand kan je rekenen op 100 g per vierkante meter.

zondag, januari 29, 2006

Fijne groenten worden akkerbouwgroenten

Het artikel "Buren maken van Polder een spruitjeszee" dat gisteren in De Stentor verscheen bevestigt de stille (r)evolutie van de intensieve groenteteelt met veel handenarbeid naar de grootschalige en akkerbouwmatige groenteteelt. De bonenteelt onderging deze evolutie al vele jaren geleden, net zoals de wortelen, erwten, ajuin en schorseneren.
Bij de teelt van spruiten is deze evolutie volop bezig. Handgeplukte spruiten zijn zo goed als van de markt verdwenen. De machines om spruiten te plukken worden steeds duurder en zijn enkel nog rendabel als er jaarlijks tientallen hectare kunnen mee geoogst worden.

Het bedrijf HerBo (de Zeewoldse landbouwers J. Herbert en A. Boon) beschikt over een spruitjeszee van zo’n 240 hectare in het zuidwesten van de gemeente Zeewolde. Er komt in de periode augustus tot eind maart per dag 50 tot 60 ton spruiten van het land. Momenteel ligt de oogst stil vanwege de vorst. ‘De kleine spruitjes zijn voor de diepvries. De grove, zo'n 70 tot 80 procent, gaat via The Greenery naar de export,' vertelt Boon. 'De grootste afnemers zijn Frankrijk en Duitsland, vooral Duitsland, verder gaan er ook aardig wat naar de Scandinavische landen.
In een tijd waarin de landbouw te lijden heeft onder concurrentie van collega’s uit Oost-Europa - die goedkoper arbeid kunnen inkopen - is het hebben van een spruitjesfarm geen sinecure en niet vanzelfsprekend. Het grote verschil is de kwaliteit van de Hollandse spruit, weten de telers.
De spruiten van HerBo zijn vrij van residuen. 'Er zitten dus geen resten van bestrijdingsmiddelen in', verzekeren de bedrijflsleiders, ‘dat kan je van spruiten uit Italië, Spanje, Marokko of Griekenland bepaald niet zeggen’. Daar komt bij dat de spruiten op het bedrijf een speciale behandeling krijgen. Ze worden ijsgekoeld. Dat wil zeggen dat we ze in ijswater wassen in water van nul graden Celsius.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen