Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

woensdag, november 22, 2006

Een mandje vol met groenten dank zij warmste herfst.


Klik op de foto's voor vergroting

Een warme herfst heeft ook zijn voordelen. Als je in augustus nog één en ander gezaaid en geplant hebt kan je er ook nu nog van oogsten. Dit mandje vol met groenten werd nog niet zo lang geleden geoogst. Het lijkt wel lente....

Hoe dat komt?
Wel, het zijn allemaal groenten die al in heel klein stadium kunnen gebruikt worden als zogenaamde "baby leaves of babyleaf".
Als je ze echter nu en dan wat kan uitdunnen krijgen ze de plaats om door te groeien. Zo kan je in een later stadium al wat grotere bladeren oogsten.
En zit het weer in de herfst mee, dan kan je in november de helemaal uitgegroeide bladeren of planten oogsten.
Zoals dit jaar (en vorig jaar!)


Deze "mini cos" (= Romeinse sla) met gekleurde bladeren werd eerst gezaaid als pluksla halfweg augustus. Half september werd er een eerste maal gedund en halfweg oktober nog eens. En als laatste kunnen er minikropjes Romeinse sla geoogst worden.


Hetzelfde verhaal bij de tatsoi. Met dit verschil dat je er nu nog altijd kleine blaadjes kunt van blijven plukken. Of dat je het rozet in zijn geheel kan oogsten.


Ook de bladmosterd werd als babyleaf geteeld in het begin. Nu zijn het eerder "big leaves". Grote, sierlijke bladeren die apart kunnen geplukt worden.


Deze snijbiet staat er al langer dan half augustus, er werd gezaaid in juni en regelmatig uitgedund. In het najaar bekom je dan hele grote planten. De bladstelen kunnen nog gegeten worden.


Worteltjes kan je half augustus nog zaaien om te oogsten in november. Ook in een normale herfst levert dit nog een oogst op.


De eikebladsla wordt hier niet als krop geoogst. De onderste blaadjes worden regelmatig geplukt. Zo kan de plant lange tijd blaadjes blijven vormen. Ook al omdat in de herfst het opschieten (vorming van een bloemstengel)niet zo snel op gang komt. Op de achtergrond zie je nog net de andijvie, nog zo'n typische najaarsgroente, waarover je al kon lezen in het bericht Andijvie kweken van een halve meter


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen