Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, mei 20, 2005

Eerste venkel nieuwe seizoen en vernieuwde internetpagina

Vanaf maandag 23 mei is de eerste venkel van het nieuwe seizoen weer te koop.Venkel is een heerlijk product met een breed scala aan mogelijkheden. Bovendien is venkel rijk aan vitamine C en is caloriearm. Het product kenmerkt zich verder door de anijsachtige smaak en de geur. Stevige, gave knollen en 'rokken' die spierwit zijn, zijn het kenmerk van een goed kwaliteitsproduct.
Voor meer informatie en andere wetenswaardigheden over venkel, is sinds kort de vernieuwde internetsite http://www.venkel.nl beschikbaar. De site geeft informatie over het product zelf, heerlijke recepten en kooktips, en legio andere informatie over dit veelzijdige product.
Lees het volledige artikel op www.agf.nl

Alles over het in eigen tuin telen van venkel vindt u in het artikel "Knolvenkel een smaakmaker uit het zuiden"

donderdag, mei 19, 2005

Late grondvorst verrast tuinders.

Enkele snelle reacties van lezers (waarvoor dank)
".....Ondanks mijn nachtelijke sproei-activiteiten (om 02u en 05u deze nacht) toch nog heel wat vorstschade aan aardappelen en vooral pompoen en komkommer die verloren zijn (ondertussen al nieuwe geplant). Ook sommige tomatenplanten hebben merkbare schade opgelopen. De aardbeien en de selder zijn er blijkbaar nog goed vanaf gekomen. Hopelijk nu betere tijden." (Adelin)
Beregenen is dus enkel effectief als het gewas nat gehouden wordt, dit betekent minimum om het kwartier beregenen. Zie de uitleg van deze aardbeiteler
".....Ik heb zaterdag courgetten uitgeplant vlak naast de Velpe (riviertje in Vlaams-Brabant). Nochtans is dit het koudste punt van België maar toch is er geen schade aan mijn plantjes. Volgens mij ligt dit aan het ras, 'Black courgette' " (Björn)
".....belangrijk schade indien géén bedekking met folie.... aardappelen onder folie...bovenste bladeren hebben nog schade geleden observaties ivm met andere jaren...ondanks zelfde locatie, is er dit jaar meer schade" (Yvan)
"......vorstschade in Morkhoven (deelgemeente Herentals bovenste bladeren v aardappelen, 15 % van wijnranken (Muller Thurgau) ,rest : bonen,kolen,sla, selder, andijvie niet geraakt !! (Maurice)
Niet overal is er vorstschade in de aardappelen , de locatie en de toestand van de grond was in dat verband belangrijk, droge grond, gemulchte grond en laag gelegen percelen zijn gevoeliger, ook blijkt er een verschil tussen de rassen te zijn. In het binneland is er waarschijnlijk meer schade dan in de ruime kuststreek.
Is er bij u wel of geen nachtvorstschade? Uw berichtje op dit adres kan helpen om het geheel beter in kaart te brengen.

woensdag, mei 18, 2005

Uitzonderlijke late grondvorst zorgt voor schade

Foto : de toppen van de aardappelplanten zijn vervroren. Klik voor vergroting.
Het voorjaar van 2005 wordt er één om niet rap te vergeten. De late winterprik begin maart, de bijna zomerse temperaturen daarna, de overvloedige regen in april en begin mei en als kers op de taart een barkoude meimaand. Tot twee maal toe zijn de aardappelen door de vorst een kopje kleiner gemaakt. Op 11 mei ging de temperatuur aan de grond al eens flink onderuit, maar dat dit zelfs nog vandaag - op 18 mei- nog eens gebeurd, is vrij uitzonderlijk. Zeker voor de kuststreek. De negatieve temperaturen aan de grond zorgden voor vorstschade bij niet afgedekte vroege aardappelen. Waarschijnlijk zullen bij niet afgedekte aardbeien sommige bloemen vervroren zijn, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Deze aardbeiteler heeft alvast de beregening in werking gesteld om vorstschade te voorkomen. Indien er al vorstgevoelige, niet afgedekte, gewassen zoals pompoen, courgette en selder geplant werden kunnen deze ook schade opgelopen hebben. Het blijft nog even wachten op berichten over schade in het binnenland.
Uw waarnemingen in verband met vorstschade zijn welkom op dit adres .

Workshops groenteschikken en wokken tijdens viering '10 jaar Flandria'












Flandria bestaat tien jaar en dat zullen ze in de Oost-Vlaamse gemeente Bazel geweten hebben. Donderdag lag het hele dorpsplein bezaaid met groenten en fruit. De voorbije jaren is het kwaliteitslabel uitgegroeid tot het grootste groentemerk van Europa.


De Belgische veilingen vieren feest want het kwaliteitslabel Flandria voor verse groenten en fruit bestaat 10 jaar!
Dit gaat door op 21 en 22 mei 2005 in Bazel (Kruibeke) op het Astridplein aan de kerk. Gratis toegang.
Er zijn workshops groenteschikken de hele dag door en workshops wokken met groenten en fruit met bekende chefs (oa Peter De Clercq van het Kookeiland).
Verder: straatanimatie, steltenlopers, muziek (drum, dixie, a capellagroep), kindergrime, goochelaar, groenteverhalen en -toneeltjes. En ook: proevertjes, authentieke groentemarkt, educatie en informatie over nieuwe sla- en tomatensoorten, gezonde voeding...
Mogelijkheid tot een fietstocht, wandeling of autoroute in het kader van de groentestreek.
Bekijk het volledige programma op www.lava.be



dinsdag, mei 17, 2005

Jean-Luc Dehaene heeft als tuinspecialisatie groenten en fruit!

Uit "Celie Dehaene verklapt haar culinaire geheimen in een kookboek" (Het Nieuwsblad Online)

"Sinds een paar jaar heeft Jean-Luc Dehaene zich ontpopt tot een volwaardige tuinadept, met specialisatie groenten en klein fruit. Toen hij en Celie in 1992 een huis bouwden in Koningslo bij Vilvoorde mocht zij beslissen hoe het huis eruit zou zien. Maar van de tuin moest ze afblijven. ,,Want Jean-Luc wilde boeren'', zegt Celie.
,,Ik had nooit verwacht dat hij dat ook daadwerkelijk zou kunnen. Het was niks voor hem. Maar nu, zoveel jaar later, moet iedereen toegeven dat hij de slag beet heeft. Er staat wel dikwijls onkruid tussen, maar hij doet dat graag en goed.''
Celie: ,,Het lukt Jean-Luc wonderwel om allerlei groenten ordentelijk uit de grond te krijgen. Hij zaait spinazie, wortelen, radijsjes. Hij teelt zelfs meloenen. Dat werk ontspant hem. En achteraf een douche en het zwembad in, waarna hij op het maniakale af baantjes begint te trekken.''
,,Onze diepvriezer zit altijd vol. Ik moet in de zomer nog weinig groenten kopen. Voor paling gebruik ik veel groenten en kruiden uit onze tuin of uit de potten in mijn keuken: zuring, spinazie, peterselie, waterkers, citroenkruid, salie, tijm en laurier. Kervel koop ik. Bij mij zijn de groenten echt groen. Jean-Luc, de kinderen en kleinkinderen klagen daar niet over, integendeel.''

Lees het volledige artikel in Het Nieuwsblad Online:

maandag, mei 16, 2005

Eerste aardappelplaag op het veld waargenomen


Zoals al vermoed werd in het artikel Eerste brandhaarden aardappelplaag: de eerste aantasting kon niet lang meer uitblijven. Getuige dit artikel uit Oogst.
Op een perceel vroege aardappelen in Noord-Holland is vorige week een grote haard van Phytophtora gevonden. Het perceel is op last van de Plantenziektenkundige Dienst inmiddels gerooid. De betrokken teler heeft een gele kaart gekregen.
Lees het volledige artikel op Oogst

zondag, mei 15, 2005

Nieuw aardbeiras Sonata voorgesteld

De Aardbeienmarkt in Beervelde opende met de introductie van een nieuwe aardbeienvariëteit. Het zijn grote vruchten met een goede smaak en aroma geworden. Het plantenveredelingsinstituut van het Nederlandse Wageningen CPRO won de nieuwe aardbei uit een aantal soorten en bevond ze na jarenlang onderzoek goed voor de handel.
De Sonata heeft veel eigenschappen heeft van de Elsanta. De Sonata is beter resistent tegen vorst, waardoor de aardbei ook in Scandinavië geteeld kan worden. Nu nog afwachten hoe de consument zal reageren op deze nieuwe variëteit.
Uit : VILT - Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw en Wageningen redt Vlaamse aardbeiteelt


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen