Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, augustus 11, 2006

De truc met de gegrilde groenten en de tapenades...

Tapenade, wrap, quorn,  bruschetta, het zijn allemaal nieuwe ideeën die uw tussendoortje of lunch aangenamer kunnen maken. U vindt er alles over in de nieuwe website over Snacks met groenten, gezond en smakelijk, een kort citaat...

Elk gerecht van The Foodmaker is zo ontworpen dat je het gemakkelijk moet kunnen eten terwijl je over straat loopt. Robby Dubois weet dan ook waarover hij spreekt als hij het over hedendaagse snacks heeft. “Vandaag hebben we veel meer mogelijkheden om een gezonde en meer uitgebreide snack mee te nemen, die bovendien past bij de hedendaagse keuken”, zegt hij. “Verse groenten en fruit moeten daarbij beslist een hoofdingrediënt vormen. We gaan die combineren met eigentijdse producten zoals wraps (maïspannenkoeken), ciabattabroodjes, panini (warme broodjes), baguettes en pestosaus”. Om een gezonde snack mee te nemen naar het werk of aan je kinderen mee te gevennaar school, hoeft u niet noodzakelijk veel vroeger op te staan of dure keukenapparaten te hebben. Meestal kunt u een groot deel van de bereiding ’s avonds al doen. En met een goede blender, keukenrobot of mixer met cutterhulpstuk komt u thuis al een heel eind.

De truc :

Twee regels voor een gezonde hap

  • Groenten die we niet of minder gemakkelijk rauw kunnen eten (aubergine, courgette, paprika, venkel, asperge…), kunt u best grillen en dan in de snack verwerken. Grillen is een gezonde bereidingswijze en zorgt voor extra smaak. Ook kinderen zullen gegrilde groenten gemakkelijker eten. Het grillen kan bovendien de avond voordien gebeuren.
  • Vervang mayonaise en vetstoffen als smeersel door een groentetapenade of een groentepuree, bij voorbeeld wortel- of auberginetapenade of kikkererwtenpuree (ook bekend als houmus). Zo’n tapenade of puree kunt u voor een hele week klaarmaken en bewaren in de koelkast (zie de recepten verderop).

Dankzij Flandria, hét Belgische kwaliteitslabel voor groenten en fruit vindt u hier de website over snacks, lunch en tussendoortjes  met groenten, gezond en smakelijk

De teelt van tomaten in Zuidoost Gran Canaria in gevaar

Tomaten_kassen_Gran_CanariaDe dagen van de tomatensector in het Zuidoosten van Gran Canaria zijn bijna geteld, als er niets verandert en dit zeggen niet alleen de de grootste pessimisten.
De afgelopen tomatenoogst was een van de rampzaligste van de laatste jaren, dank zij de meedogenloosheid van het weer en de meer dan 90 virussen die, volgens de telers, “op het eiland blijven binnenkomen vanwege een gebrek aan controle”. Daarom hebben de tomatencoöperaties de helft minder tomaten aangeplant dan in het seizoen 2005/2006. “Zonder twijfel zal de komende tomatencampagne (2006/2007) beslissend zijn in het voortbestaan van de tomatensector”, volgens Roberto Góiriz, de voorzitter van de Federación de Exportadores Hortofrutícolas de Canarias (Fedex), “De tomatenteelt op Gran Canaria beleeft momenteel de ernstigste crisis sinds jaren.”

Er zijn diverse oorzaken die verantwoordelijk zijn voor de teruggang in de tomatenteelt.
Virussen, zoals het lepelvirus - dat zoveel schade heeft toegebracht aan de campagne van 2001/2002-, of factoren waarmee de telers geen rekening konden houden: het weer. In 2005 hebben zware regenval, veel wind en vooral de lage temperaturen ervoor gezorgd, dat de oogst gekwalificeerd kon worden als “rampzalig”.

Antonio Vega, voorzitter van de San Rafael-Coöperatie in Vecindario heeft dit jaar 30 hectare minder aangeplant. “Als telers zijn we weinig enthousiast en teleurgesteld, ik ben ervan overtuigd, dat als de sector verdwijnt, dit niet onze schuld is, maar dat dit komt, door de weinige controle op de plagen die op het eiland heersen.”

Vega merkt ook op: “We hebben te kampen met meer dan 90 ongecontroleerde virussen en daar kunnen we niet tegenop. We zijn zeer voorzichtig, dat er geen virussen in de tomaten komen, daar geven we geld aan uit, maar de overheid geeft vervolgens helemaal niet thuis.”

De tomatentelers in het Zuidoosten van Gran Canaria zijn niet gemotiveerd, onbeschermd en triest, en ze verzekeren, dat dit komt, omdat de overheid helemaal geen hulp biedt. “We vechten voor herstel, maar er resten ons weinig mogelijkheden; ik zie dat de landbouw weinig interesse ondervindt”, zo voegt Vega hier aan toe, die een pessimistische kijk heeft op de toekomst van de tomatensector, een van de motoren van de economie in de regio.

uit: de Hollandse Nieuwe, je Nederlandstalige informatiebron van Gran Canaria.


Update 18 september
Grote hitte en droogte zet Canarische tuinbouw verder onder druk
“Onze plantages zijn behoorlijk aangetast”, onderstreept Antonio Vega, de voorzitter van de San Rafael-Coöperatie in Vecindario. De temperaturen zijn heel hoog geweest en in de plastic tuinbouwkassen werd 60 graden Celsius bereikt. Technologische tuinbouwkassen echter, hebben minder schade ondervonden, omdat men daar de temperatuur kan regelen.

Dezelfde mening is de voorzitter van de Yeoward del Campo-Coöperatie, Antonio Medina Monzón, toegedaan, die aangeeft, “dat er ‘onherstelbare schade’ is aangericht, waardoor men de zwaarst getroffen boerderijen helemaal opnieuw moet aanplanten.” “Het klimaat is hels geweest voor de planten, zowel voor de tomaten als voor de komkommers, de calebacines en de paprika’s, waarvan de oogst vertraagd is”, zo voegde Monzón hier aan toe. “De aanhoudend hoge temperaturen hebben de planten verbrand, en de meeste plantages hebben hier mee te maken gekregen.” (Bron)
Update 20 sept
Canarisch gewas is uitgeput
Vruchtgroentetelers op de Canarische Eilanden moeten lijdzaam toezien hoe hun gewas bezwijkt onder de hitte.
Temperaturen tot soms wel 36 graden zorgen er voor dat de jonge planten hun bloemetjes verliezen, dat meldt freshinfo.com. In de meest extreme gevallen drogen de plantjes zelfs helemaal uit. Diverse telers zijn dan ook al begonnen met een complete vervanging van hun uitgeputte gewas.
Een lokale telersorganisatie verwacht dat de tomatenproductie op de eilanden wel eens een kwart lager zou kunnen uitvallen dan vorig jaar.

Al voor het seizoen daadwerkelijk gestart is, hebben telers nu te maken met extra kosten. Ondanks de keuze voor nieuwe rassen en betere teeltsystemen, blijft de Canarische tuinbouwsector op deze manier onder druk staan. (Bron)

www.emmen.nu - 11de Country en Pumpkin Fair

Update voor 2007!
COUNTRY & PUMPKIN FAIR 2007
14-15 en 16 sept. van 10.00 tot 17.00 uur.
Sfeervolle outdoor Fair met meer de 80 standhouders.
Zij laten u genieten van prachtige artikelen voor Huis & Hof, maar ook de Beauty Saloon zal wegens groot succes in 2007 niet ontbreken.
Nieuw: de FASHION-STYLE SALOON een tent vol mode!!
Dames dit is echt genieten van het Drentse Landleven, rond de Pompoenerie-Boerderij is het gezellig en echt de moeite waard om eens langs te komen, u bent hartelijk welkom.

Pumpkinfair

Tineke Huizing uit Nieuw-Weerdinge organiseert voor de elfde keer de Country en Pumpkin Fair in haar achtertuin. Wat is verworden tot een grote trekpleister is terug te voeren tot de achtertuin van haar schoonvader. ’’Mijn schoonvader verbouwde pompoenen in zijn groentetuin en vroeg mij om te oogsten. Dat was mijn botsing met pompoenen. De veertig pompoenen stalde ik rondom mijn boerderij en binnen de kortste keren had ik ze allemaal verkocht,’’ blikt de 52-jarige pompoenenpionier terug. Een piepkleine pompoenenmarkt volgde en trok tot haar verbazing 750 bezoekers.

Inmiddels is de Country en Pumpkin Fair een populair uitstapje. Bussen uit Nederland en Duitsland reizen af richting de Pompoenerie in Nieuw-Weerdinge. Vier duizend belangstellenden rukten vorig jaar aan voor alles omtrent de pompoen. “Het loopt uit de hand, maar wel op een leuke manier.’’ Ook dit jaar is de fair van 15 tot en met 17 september weer groots opgezet. Een dikke zeventig standhouders met een variërend aanbod van woon- en tuindecoraties, buitenkleding, kazen, wijn proeven, kunst en antiek beslaan de landerijen rondom de boerderij.

’’Dit jaar krijgt de fair een extra dimensie door de Beauty Saloon. Hier wordt de pompoen cosmetica lijn uitgestald. Natuurlijke verzorgingsproducten als bodymilk, olie en nachtcreme zijn daar te koop.’’ Ieder jaar vliegt Huizing naar Amerika om zaden in te slaan. ’’Amerika is vanwege Halloween toch de bakermat van de pompoen. Wat veel mensen niet weten is dat de pompoen super gezond is door de vele vitaminen en anti-oxydanten. Zo hebben we dit jaar ook de spaghettipompoen. Voor mensen die niet tegen zetmeel kunnen is dit een goed alternatief. Een andere primeur is de donkergroene pompoenenpitolie, een zeer gezonde aromatische olie voor over salades.’’ Verder prijkt de markt nog met pompoengerechten in de vorm van cake, broodjes en soep. ’’Wat ook het proberen waard is, is het pompoenenpof gebakje van Janoux Ensing’’, meldt Huizing. Naast diverse workshops, demonstraties en exposities is er nog de strijd om de leukste vogelverschrikker. (Persbericht www.emmen.nu - 11de Country en Pumpkin Fair.)

Meer info op de website http://www.pompoenerie.nl/pumpkinfair.php en http://www.pompoenerie.nl

Hebt u ook een pompoenententoonstelling of een andere expo, opendeurdag …die met groenten te maken heeft in Nederland of België? Laat het weten via dit formulier! Of mail (eventueel met bijlagen zoals foto’s of tekstdocumenten) naar tentoonstellingen@plantaardig.com

donderdag, augustus 10, 2006

Zeetuinen voor teelt zilte groenten

Dit bericht duikt vandaag op in verschillende kranten en nieuwsbronnen. Ze zijn allemaal gebaseerd op het persbericht van de Stichting Duinbehoud

Het unieke van zee, strand en duin wordt voor een deel bepaald door de ligging tussen de zoute zee en de zoete binnenwateren. Duinbehoud wil de natuurwaarde van de zoet-zout overgangen en alle gradiënten daartussen bekender maken. Samen met Ecomare, het Pieter Vermeulen museum, gemeente Velsen, Stichting Ark en Nationaal Park De Oosterschelde gaat Duinbehoud bijzondere 'Zeetuinen' ontwikkelen. Heemtuinen onder invloed van het getij met daarin planten als zeevenkel, zeepostelein, zeekool en zeekraal. Deze planten groeien verspreid langs de hele kust, maar in hele lage aantallen. Sommige veroveren de Nederlandse kust vanuit het zuiden, nu de aarde opwarmt. De zeetuinen zullen niet alleen natuurinformatie geven, maar er worden ook recepten en menu's opgesteld met groenten van de kust..

Lees de meer uitgebreide artikels over dit onderwerp in de volgende kranten
Proeftuin voor zoute planten
Provinciale Zeeuwse Courant
Zeetuinen moeten zeegroenten op de kaart zetten
Volkskrant
Zeetuin wil zilte groente op de kaart zetten
Reformatorisch Dagblad
Zeetuinen: Groe(n)ten van de kust
Op Texel
Zeetuinen voor teelt zilte groenten
Zibb.nl

Update in Provinciale Zeeuwse Courant.

Natuurdeskundige Chiel Jacobusse juicht het toe dat er meer aandacht komt voor zilte planten. Hij zet wel vraagtekens bij de haalbaarheid......

......Hij realiseert zich ineens dat veel van deze planten te vinden zijn in de Oosterschelde bij inlaag Keihoogte op Noord-Beveland, in beheer bij stichting Het Zeeuwse Landschap. „Daar staat een keur van zeldzaamheden bij elkaar. En iedereen kan en mag er gewoon naar komen kijken. Want betreding is juist goed.“
Toegankelijk
Tot de soorten die de medewerker van Het Zeeuwse Landschap er heeft waargenomen, behoren: zeekool, zeevenkel, strandbiet, zeelathyrus, zeepostelein, zeekraal, zeeaster, zeealsem, zeewolfsmelk en gele hoornpapaver. „Je kunt het zo als tuin gaan beheren en nog versterken. Het is een vrij toegankelijke plek.“........ Lees het volledige artikel in de Provinciale Zeeuwse Courant.

woensdag, augustus 09, 2006

Groente en Fruit Encyclopedie positief in de kijker bij het maandblad Tuinieren.


Groente en fruit encyclopedieTuinieren_augustus

 

 

 

 

 

 

 

Leontine Trijber is redacteur en fotograaf van het maandblad Tuinieren. Elk vrij moment is zij te vinden in haar moes– of stadstuin. In de maandelijkse Moestuinkrant (de rubriek ‘moestuinieren’ beslaat maandelijks vier bladzijden) geeft zij praktische informatie waarmee u meteen aan de slag kunt.

Het is dan ook een opsteker te horen dat Leontine daarbij regelmatig de Groente en Fruit Encyclopedie uit het tuinhuis haalt. Zij wist mij zelfs te vertellen dat ze er twee in haar bezit heeft, één voor thuis en één voor in ‘t tuinhuis.

Het enthousiasme van Leontine over het boek is groot. Ze vroeg mij dan ook voor een babbel aan de telefoon. Zo kwam er  een zeer uitgebreid artikel over de Groente en Fruit Encyclopedie in het augustusnummer van Tuinieren  
(Nu in de krantenwinkel, ook in België).
Het volledige interview vindt u hieronder.

Een boek voor in ‘t tuinhuis…

Het is geen boek voor in de boekenkast maar een om bij de hand te hebben. Een naslag- werk voor iedereen die groente en fruit wil telen, voor de beginner maar ook voor de gevorderde liefhebber, aldus Luc Dedeene, een van de twee Belgische auteurs van de Groente & Fruit Encyclopedie.

 

Ik kan u verzekeren, als uw interesse voor het kweken van groente en andere eetbare zaken gewekt is, gaat dat gewoon vanzelf! Dan wil je niets liever dan deze ‘pil’ heel dicht bij je in de buurt hebben. Sommige mensen krijgen het kweken van groente, kruiden en fruit met de paplepel mee naar binnen. Dat is een soort tweede ‘taal’, gewoon vanzelf geleerd alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Die zijn van kinds af aan gewend, hoe je zaait, verspeent, plant en oogst. Als je niet met die vanzelfsprekende kennis bent opgegroeid, en die groep mensen wordt steeds groter, is het zo nu en dan een halsbrekende toer om van al die soorten groente bijvoorbeeld de teeltwijze te weten.

 

Onmisbaar

Gelukkig zijn er specialisten die hun jarenlange opgebouwde ervaring en kennis toevertrouwen aan het papier waardoor er prachtige boeken ontstaan. 

 

Zo is de Groente & Fruit Encyclopedie van Luc Dedeene en Guy De Kinder een ‘must’ voor de groente- en fruit liefhebber. Een heerlijk toegankelijk boek met een onnoemelijke hoeveelheid bruikbare informatie geserveerd in hap-klare brokken. Vooral met de teeltschema’s heeft u in één opslag zicht op wat, waar en wanneer er iets moet gebeuren. U hoeft alleen nog maar het een en ander uit te voeren…maar dat is een heel ander verhaal! Met bonen, erwten en sla heb je ook al een groentetuin.

 

Luc Dedeene; “Het hoeft niet zo ingewikkeld. Als je te veel moet van jezelf loop je het risico dat ook de moed je direct in de schoenen zinkt. Moestuinieren is vooral leuk en dat moet ook vooral zo blijven. Begin niet te ingewikkeld. Groente die snel oogstklaar zijn, kan iedereen zaaien zoals boontjes, erwten, radijs, spinazie en sla. U kunt ook groenteplantjes kopen. Begin augustus kunnen er nog allerlei groenten geplant worden zoals: broccoli, bloemkool, andijvie, venkel en sla kunt u zelfs tot begin september planten.”

Als ik aan Luc een van mijn groenteblunders vertel: stambonen (die niet klimmen) planten aan de voet van een prachtige klimconstructie en geduldig wachten totdat ze gaan klimmen wat ze natuurlijk niet doen, krijg ik een wijze tip. “Als je bonen gaat zaaien is het handig om eerst het hoofdstuk over bonen te lezen, zo kun je beginnersfouten vermijden.” Daar heb ik natuurlijk niks tegen in te brengen en de volgende keer zal ik dat ook braaf doen want het is natuurlijk wel zo aangenaam als je het wél goed doet. Toch zijn fouten niet erg en in mijn geval zijn ze op een bepaalde  manier wel vermakelijk omdat ik er altijd over kan schrijven. Bovendien als je alles precies doet zoals in het boek beschreven staat, heb je natuurlijk grote kans op succes. Maar ook dat is geen garantie omdat je nu eenmaal te maken hebt met de natuur waarin zich altijd onverwachte situaties kunnen voordoen. Een heerlijk idee, dat je zo nu en dan ook je improvisatietalent mag gebruiken en kunt relativeren.”    

Groente-kennis

Als je met Luc Dedeene praat, een van de auteurs van de hiernaast beschreven Groente & Fruit Encyclopedie, komen de tips en trucs zo over de tafel rollen. Zo weet hij mij te vertellen dat het beter is om je kas zomers (juni, juli en augustus) ‘s nachts een kiertje open te laten staan. Zo kan de kas in verband met temperatuurwisselingen toch zijn vocht kwijt . In België noemen ze dit dan ook niet voor niets een ‘vochtkier’.

Voor de groente-fruit-kruiden-informatie hongerigen onder ons, is zijn site
www.plantaardig.com een absolute aanrader. Met veel interessante artikelen en onder andere een weblog met actuele groente-informatie.

Klik hier voor alle  info over de Groente en Fruit Encyclopedie

PCA stelt veel doorwas vast bij beroepstelers

 Een tiental dagen geleden kon u hier al een artikel over doorwas bij aardappelen in de tuin lezen. Ook de beroepstelers melden problemen met doorwas in de aardappelen. Hierbij twee opvallende berichten.

De gevolgen van de hittegolf zijn divers. Vooral Bintjes lijken massaal scheuten te vormen op de knollen. Hier en daar is ook al sprake van secundaire knolvorming. Andere rassen lijken (voorlopig) minder symptomen te vertonen (wel losse ogen). Het PCA wijst verder op het belang van een snelle start en een goed sluitend gewas op het ogenblik van de hitte. Het vervolg van het doorwasverhaal zal voornamelijk afhangen van de grootte van de doorwasinductie, van het weer én van de kracht van het gewas (vitaliteit) om secundaire knollen te vormen en te vullen. Lees meer in PCA stelt veel doorwas vast[AGRI PRESS BENELUX].

 

en ook nog dit bericht

Versnelde verkoop en oogst aardappelen[AGRI PRESS BENELUX].
Deze morgen liepen een aantal berichten binnen al zouden een aantal landbouwers hun aardappelen verkopen af-veld voor onmiddellijke levering.

Bedoeling is een halt toe te roepen aan de doorwasontwikkeling en bij aanhoudende regen volgende week de kansen op lastig rooien en/of natrot te reduceren.

In veel gevallen is het oogstresultaat naar gewichtsopbrengst toe erg triestig. De warmte/hitte blokkeerde de groei.

Voor al deze gevallen zouden we aanraden eerst de burgemeester van de gemeente te verwittigen en te vragen de schadecommissie zo snel als mogelijk langs te sturen. Desnoods kunnen foto's worden gemaakt en notities en/of een expertenverslag opgesteld door een derde alvorens met het rooien te beginnen. Ook een ‘minut-vaststelling’ van de medecontractant kan behulpzaam zijn.

Er is hier veelal wel degelijk sprake van ernstige schade veruitwendigd via een verlaagde gewichtsopbrengst, een schade die in de meeste gevallen meer dan 20% bedraagt. Deze dient, in het voordeel van de individuele landbouwer en van de agrarische sector in 't algemeen, best te worden gemeld.

dinsdag, augustus 08, 2006

Gratis : Het Tomatenblad!

Tomaten-weegschaalTomatenblad is de naam van de maandelijkse nieuwsbrief waar iedereen gratis kan op inschrijven.
Van “Madametomate” en van Angelo ontvang je regelmatig via mail uitgebreide informatie over oude tomatensoorten en vergeten groenten : beschrijving met foto, zaadwinning, teeltwijze, ervaringen en tips.
“Madametomate” zal uit haar verzameling van oude recepten, van over gans de wereld, telkens een specifieke bereidingswijze meesturen die ze eerst zelf heeft uitgeprobeerd en geevalueerd.
Angelo geeft uitgebreid uitleg over tomatenrassen,...kleur,gewicht,gebruik en vele meer!

Meer info en inschrijvingen:
– 
Lacegarden   of  hier rechtstreeks inschrijven
– 
Angelo's tomatentuin  of hier rechtstreeks inschrijven

PS : de tomaten op de weegschaal zijn een ‘klein’ voorbeeldje van een geslaagde oogst van de vele plantjes en tomatenrassen die ik de vorige twee jaren van Rita mocht krijgen! 

Coca Cola en Pepsi tegen bladluizen

Is er een vervolg op dit bericht van twee jaar geleden?

Luizen gaan plat voor cola. (Indiase landbouwers gebruikten cola om bladluizen te bestrijden)
Deze week waren volgende berichten in de krant te lezen
Coca Cola en Pepsi moeten geheim prijsgeven
Het Indiase gerecht heeft frisdrankgiganten Coca Cola en Pepsi gevraagd het geheim van hun product uit de doeken te doen. Dat is niemand waar ook ter wereld de voorbije 120 jaar gelukt. De rechter meent nu over voldoende argumenten te beschikken. In het bruine goedje zouden zich onaanvaardbaar veel insecticiden bevinden. Coca Cola is niet onder de indruk. ,,Als we toegeven, gaat India meteen aan de slag om zelf cola te maken.''
Het cola-recept wordt in een kluis in een bank in Atlanta bewaard. Slechts twee bestuursleden kennen de exacte samenstelling. Zij reizen nooit samen.
Uit : Het Nieuwsblad - Coca Cola en Pepsi moeten geheim prijsgeven.
en dit

Begin deze maand is een onderzoek gepubliceerd van de Indiase ngo Centre for Science and Environment (CSE). Daaruit bleek dat in 57 stalen van elf frisdranken van de twee Amerikaanse groepen, een grote hoeveelheid pesticiden werd aangetroffen.
Uit : Het Nieuwsblad - Coca Cola en Pepsi nu ook verboden in Indiase scholen.

Iemand bladluizen in zijn groentetuin en die wel een de proef op de som wil nemen?

Kwekerij van eetbare bloemen


Eetbare-bloemenRichting Brouwershaven, in Zonnemaire, kunnen liefhebbers van bijzondere of bijna vergeten groenterassen zich op afspraak laten rondleiden door Dieneke Klompe. Haar biologische kwekerij vol natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen is in juni op haar mooist.

Hier groeien ijskruid, gele snijbiet, citroenkomkommers en kweeperen, van alles wat herinneringen aan vervlogen tijden oproept . Hier bloeien donkerrode zonnebloemen, de bloemen van de pompoenplanten, de oostindische kers, daglelies, afrikaantjes en goudsbloemen. De artisjokken, blauwe suikermaïs en kardoen geven met hun blad tegengas aan de kleuren.

Een vrolijke hectare vol eetbare bloemen en planten. En wat te denken van de boksbaard, ook wel haverwortel genoemd, een soort schorseneer? Of zeekool waarvan de gebleekte bladstengels als groente bereid worden? De gele en rode snijbiet zijn in hun geheel te eten, even lekker laten stoven. Daarentegen zijn de blauwe kolven van de blauwe suikermaïs rauw het lekkerst. Het ijskruid is als sla maar ook geroerbakt lekker en heeft een knapperige, wat nootachtige smaak. Het citroenkomkommertje is heel decoratief maar ook eetbaar. Basilicum is er in diverse soorten al is het Japanse basilicum (chiso) geen echte basilicum. (tekst gemaakt met de persberichten op www.bijzonderegroenten.nl)

Vandaag nog een artikeltje in de Provinciale Zeeuwse Courant

Eetbare planten en bloemen in bloei
ZONNEMAIRE - Klimatologisch is het een raar jaar, van extreem koud naar extreem warm naar extreem nat. Dat betekent veel extra werk voor boeren en tuinders, dus ook voor de consumptieve kwekerij in Zonnemaire. Toch is het eigenaresse Dieneke Klompe gelukt om al driekwart van haar eetbare bloemen, kruiden, bijzondere groente en zaadteelt te oogsten.

„Als biologisch kweker gebruik ik geen leidingwater. Toevallig heb ik vlak voor de droogte een grote watertank in laten graven en daar heb ik echt geluk mee gehad.“ De witte muskaatsalie, gele citrusafrikaan en daglelie en de blauwe en paarse korenbloem geven het land een mooi aanzicht, maar ook een lekkere geur. Zoon Janick (8) snoept van de muskaatsalie wanneer hij kan. Het kruid levert honing op als je er hard genoeg op zuigt. „Van oma geleerd“, glundert hij. Op aanvraag geeft Klompe dit seizoen rondleidingen over de kwekerij; volgend jaar wil ze ook proeverijen en lezingen gaan geven. foto Marijke Folkertsma

Meer info vind je op de website van de kwekerij www.bijzonderegroenten.nl.
Onder andere heel wat
foto’s en heel veel persberichten die de afgelopen jaren over deze bijzondere kwekerij verschenen zijn

 

maandag, augustus 07, 2006

Cirkelvormige barsten bij tomaten

In het forum van tuinkrant postte Alex een foto van gebarsten tomaten. Een beeld dat bij heel wat tuinliefhebbers niet onbekend is.
Wat is dit?
Dit zijn cirkelvormige barsten. Er zijn ook stervormige scheuren (natte scheuren, bij rijpe vruchten) en zwelscheuren (zeer fijne, kleine, bijna onzichtbare scheurtjes). Typisch bij deze vorm van cirkelvormige scheuren is dat ze ook al voorkomen bij tomaten die nog niet (volledig) rijp zijn.

Foto : Cirkelvormige barsten bij tomaat, klik voor vergroting
Tomaten-barsten-cirkelvormig

Oorzaak?
Cirkelvormige scheuren ontstaan als de tomaten in jong (groen) stadium iedere dag volop in de zon hangen. De vruchthuid wordt dan vrij stug. Als de tomaat verder groeit rekt de vruchthuid niet meer goed mee. Hierdoor ontstaan barsten. Als de vrucht vrij veel in één keer gaat zwellen zal dit nog meer voorkomen. Bij een ploste weersovergang van zonnig en warm weer naan bewolkt en koeler weer zal de sapstroom nog een tijdje blijven doorgaan. Maar de bladeren kunnen niet voldoende verdampen. Een deel van de sapstroom wordt in de vruchten geperst waardoor de vrucht barst.

Hoe voorkomen?
Dit is typisch een geval van de vruchten die te lang in de volle zon hangen. Je moet dus zorgen dat de vruchten wat beschermd zijn door de bladeren. Het afschermen van de zonnekant van de serre is een goede maatregel indien de hoeveelheid blad dit niet toelaat.

Het is niet waar dat tomaten volledig in de zon moeten hangen om te rijpen. Ze moeten ietwat, maar niet volledig beschermd worden door de bladeren tegen de felle zon. Niet alleen cirkelvormige scheuren zijn er een gevolg van, ook een slechte kleuring is mogelijk. Pas vanaf eind augustus kan je wat blad rond de trossen wegdoen omdat dan de zon minder sterk geworden is. De vruchttemperatuur wordt dan niet meer zo hoog.

Reacties van lezers.
Frans, een professionele tomatenteler uit het Westland, Monster klikte op de knop Reageren, Vragen en laat ons zijn advies in verband met de cirkelvormige scheuren weten. Dit is zijn reactie :
(nvdr : EC, betekent Electrical Conductivity, en dat is op zijn beurt een maat voor de totale concentratie aan meststoffen en zouten, het is dus een andere benadering voor het gegeven zoutconcentratie.)

"Ik kwam zojuist de foto tegen met circelvormige barsten bij de tomaat. De oorzaak is niet alleen de zon rechtstreeks op de vrucht, maar een combinatie van intraling met een hoge EC bij de wortels. Bij alleen instraling van de zon zie je met name scheuren(barsten) vanuit de kroon.
kringen, zoals op de foto, is bijna altijd een gevolg van een hoge EC op het moment van zetting van de vrucht (tomaat). De vrucht wordt gezet (gemaakt) ongeveer 8 weken voor rijping. Het wordt verergerd door na die hoge EC deze weer sterk te verlagen. Groetjes, Frans."
Klik hier voor een overzicht van de artikels over tomaten


Labels:

Volkstuinen worden hip

Er verschijnt zo nu en dan een bericht in de pers over de inspannende en ontspannende functie van de groentetuin. Je geest ontspant en het lichaam doet een flinke inspanning. En je ziet nog resultaat ook. Meer en meer mensen beginnen dat te ontdekken. Een moestuin hebben, dat is  ook een sporttak! Een mooie benadering hiervan staat vandaag in het NRC Handelsblad.

Uit NRC : Koken Etc » Eten uit de tuin.


Als je maar lang genoeg wacht wordt alles een keer hip. Zelfs de onhipste dingen als gezondheidssandalen, kruidenthee en nu ook volkstuinen.

De volkstuin begon zijn carrière als uitvloeisel van een socialistisch ideaal, waarbij iedereen recht had op een eigen stukje grond. Na een lange werkdag konden de fabrieksarbeider, de havenwerker en de kleine middenstander hun erfdeel aarde omploegen, er aardappels, uien en kool in poten en genieten van hun mini-vrijheidsstaatje langs het spoor. Nog even en zo’n landje is opnieuw een ideaal, maar dan van jonge, hoogopgeleide mensen die niet de stad uit willen maar wel willen wroeten.

Een van mijn hipste vriendinnen – ze draagt Birkenstocksandalen en drinkt muntthee, overweegt er een te nemen. Honderd euro per jaar is geen geld voor een eigen oase buiten de stad, onbeperkt frisse lucht en een beetje therapeutisch modderen in moeder aarde. Het scheelt bovendien een abonnement op de sportschool en levert een goed deel van het jaar gratis onbespoten groente op.

En zo worden, met een beetje geduld, zelfs je schoonouders hip. Die van mij hebben al jaren een volkstuin. Om eerlijk te zijn vind ik dat nog veel idealer dan er zelf een te bezitten. Wel de lusten, niet de lasten zal ik maar zeggen. Van april tot en met september krijgen wij wekelijks zakken vol versgestoken aardappels, asperges, bietjes en worteltjes, net gesneden sla en kruiden, pasgeplukte courgettes en komkommers, aardbeien, bessen en bramen zo van de struik en tomaten, paprika’s, en pepers uit het kleine kasje. Tijn en Pep, die vaak bij opa en oma logeren, weten precies hoe een spruitje groeit, wanneer je tuinbonen plukt en welke frambozen rijp zijn.

Van vakanties neem ik lokale zaadjes mee, die mijn schoonmoeder voor me opkweekt. Kan ik thuis ook Portugese grellos (rapengroen), Italiaanse cavolo nero (donkerpaarse kool) en Griekse rigani (oregano) eten. Jong en oud, en alles er tussenin, geniet van dat ene lapje land. Ideaal toch?

Er staan enkele  goede reacties van lezers bij dit bercicht, lees ze op Koken Etc » Eten uit de tuin.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen