Bedoeling is een halt toe te roepen aan de doorwasontwikkeling en bij aanhoudende regen volgende week de kansen op lastig rooien en/of natrot te reduceren. In veel gevallen is het oogstresultaat naar gewichtsopbrengst toe erg triestig. De warmte/hitte blokkeerde de groei. Voor al deze gevallen zouden we aanraden eerst de burgemeester van de gemeente te verwittigen en te vragen de schadecommissie zo snel als mogelijk langs te sturen. Desnoods kunnen foto's worden gemaakt en notities en/of een expertenverslag opgesteld door een derde alvorens met het rooien te beginnen. Ook een ‘minut-vaststelling’ van de medecontractant kan behulpzaam zijn. Er is hier veelal wel degelijk sprake van ernstige schade veruitwendigd via een verlaagde gewichtsopbrengst, een schade die in de meeste gevallen meer dan 20% bedraagt. Deze dient, in het voordeel van de individuele landbouwer en van de agrarische sector in 't algemeen, best te worden gemeld.
Tomatenblad is de naam van de maandelijkse nieuwsbrief waar iedereen gratis kan op inschrijven. Van “Madametomate” en van Angelo ontvang je regelmatig via mail uitgebreide informatie over oude tomatensoorten en vergeten groenten : beschrijving met foto, zaadwinning, teeltwijze, ervaringen en tips. “Madametomate” zal uit haar verzameling van oude recepten, van over gans de wereld, telkens een specifieke bereidingswijze meesturen die ze eerst zelf heeft uitgeprobeerd en geevalueerd. Angelo geeft uitgebreid uitleg over tomatenrassen,...kleur,gewicht,gebruik en vele meer! Meer info en inschrijvingen: – Lacegarden of hier rechtstreeks inschrijven – Angelo's tomatentuin of hier rechtstreeks inschrijven PS : de tomaten op de weegschaal zijn een ‘klein’ voorbeeldje van een geslaagde oogst van de vele plantjes en tomatenrassen die ik de vorige twee jaren van Rita mocht krijgen!
Is er een vervolg op dit bericht van twee jaar geleden?
Deze week waren volgende berichten in de krant te lezen Coca Cola en Pepsi moeten geheim prijsgeven Het Indiase gerecht heeft frisdrankgiganten Coca Cola en Pepsi gevraagd het geheim van hun product uit de doeken te doen. Dat is niemand waar ook ter wereld de voorbije 120 jaar gelukt. De rechter meent nu over voldoende argumenten te beschikken. In het bruine goedje zouden zich onaanvaardbaar veel insecticiden bevinden. Coca Cola is niet onder de indruk. ,,Als we toegeven, gaat India meteen aan de slag om zelf cola te maken.'' Het cola-recept wordt in een kluis in een bank in Atlanta bewaard. Slechts twee bestuursleden kennen de exacte samenstelling. Zij reizen nooit samen. Uit : Het Nieuwsblad - Coca Cola en Pepsi moeten geheim prijsgeven. en dit Begin deze maand is een onderzoek gepubliceerd van de Indiase ngo Centre for Science and Environment (CSE). Daaruit bleek dat in 57 stalen van elf frisdranken van de twee Amerikaanse groepen, een grote hoeveelheid pesticiden werd aangetroffen. Uit : Het Nieuwsblad - Coca Cola en Pepsi nu ook verboden in Indiase scholen. Iemand bladluizen in zijn groentetuin en die wel een de proef op de som wil nemen?
Richting Brouwershaven, in Zonnemaire, kunnen liefhebbers van bijzondere of bijna vergeten groenterassen zich op afspraak laten rondleiden door Dieneke Klompe. Haar biologische kwekerij vol natuurlijke geur-, kleur- en smaakstoffen is in juni op haar mooist. Hier groeien ijskruid, gele snijbiet, citroenkomkommers en kweeperen, van alles wat herinneringen aan vervlogen tijden oproept . Hier bloeien donkerrode zonnebloemen, de bloemen van de pompoenplanten, de oostindische kers, daglelies, afrikaantjes en goudsbloemen. De artisjokken, blauwe suikermaïs en kardoen geven met hun blad tegengas aan de kleuren. Een vrolijke hectare vol eetbare bloemen en planten. En wat te denken van de boksbaard, ook wel haverwortel genoemd, een soort schorseneer? Of zeekool waarvan de gebleekte bladstengels als groente bereid worden? De gele en rode snijbiet zijn in hun geheel te eten, even lekker laten stoven. Daarentegen zijn de blauwe kolven van de blauwe suikermaïs rauw het lekkerst. Het ijskruid is als sla maar ook geroerbakt lekker en heeft een knapperige, wat nootachtige smaak. Het citroenkomkommertje is heel decoratief maar ook eetbaar. Basilicum is er in diverse soorten al is het Japanse basilicum (chiso) geen echte basilicum. (tekst gemaakt met de persberichten op www.bijzonderegroenten.nl) Vandaag nog een artikeltje in de Provinciale Zeeuwse Courant Eetbare planten en bloemen in bloei ZONNEMAIRE - Klimatologisch is het een raar jaar, van extreem koud naar extreem warm naar extreem nat. Dat betekent veel extra werk voor boeren en tuinders, dus ook voor de consumptieve kwekerij in Zonnemaire. Toch is het eigenaresse Dieneke Klompe gelukt om al driekwart van haar eetbare bloemen, kruiden, bijzondere groente en zaadteelt te oogsten.
„Als biologisch kweker gebruik ik geen leidingwater. Toevallig heb ik vlak voor de droogte een grote watertank in laten graven en daar heb ik echt geluk mee gehad.“ De witte muskaatsalie, gele citrusafrikaan en daglelie en de blauwe en paarse korenbloem geven het land een mooi aanzicht, maar ook een lekkere geur. Zoon Janick (8) snoept van de muskaatsalie wanneer hij kan. Het kruid levert honing op als je er hard genoeg op zuigt. „Van oma geleerd“, glundert hij. Op aanvraag geeft Klompe dit seizoen rondleidingen over de kwekerij; volgend jaar wil ze ook proeverijen en lezingen gaan geven. foto Marijke Folkertsma Meer info vind je op de website van de kwekerij www.bijzonderegroenten.nl. Onder andere heel wat foto’s en heel veel persberichten die de afgelopen jaren over deze bijzondere kwekerij verschenen zijn
In het forum van tuinkrant postte Alex een foto van gebarsten tomaten. Een beeld dat bij heel wat tuinliefhebbers niet onbekend is. Wat is dit? Dit zijn cirkelvormige barsten. Er zijn ook stervormige scheuren (natte scheuren, bij rijpe vruchten) en zwelscheuren (zeer fijne, kleine, bijna onzichtbare scheurtjes). Typisch bij deze vorm van cirkelvormige scheuren is dat ze ook al voorkomen bij tomaten die nog niet (volledig) rijp zijn. Foto : Cirkelvormige barsten bij tomaat, klik voor vergroting
Oorzaak? Cirkelvormige scheuren ontstaan als de tomaten in jong (groen) stadium iedere dag volop in de zon hangen. De vruchthuid wordt dan vrij stug. Als de tomaat verder groeit rekt de vruchthuid niet meer goed mee. Hierdoor ontstaan barsten. Als de vrucht vrij veel in één keer gaat zwellen zal dit nog meer voorkomen. Bij een ploste weersovergang van zonnig en warm weer naan bewolkt en koeler weer zal de sapstroom nog een tijdje blijven doorgaan. Maar de bladeren kunnen niet voldoende verdampen. Een deel van de sapstroom wordt in de vruchten geperst waardoor de vrucht barst. Hoe voorkomen? Dit is typisch een geval van de vruchten die te lang in de volle zon hangen. Je moet dus zorgen dat de vruchten wat beschermd zijn door de bladeren. Het afschermen van de zonnekant van de serre is een goede maatregel indien de hoeveelheid blad dit niet toelaat. Het is niet waar dat tomaten volledig in de zon moeten hangen om te rijpen. Ze moeten ietwat, maar niet volledig beschermd worden door de bladeren tegen de felle zon. Niet alleen cirkelvormige scheuren zijn er een gevolg van, ook een slechte kleuring is mogelijk. Pas vanaf eind augustus kan je wat blad rond de trossen wegdoen omdat dan de zon minder sterk geworden is. De vruchttemperatuur wordt dan niet meer zo hoog. Reacties van lezers.Frans, een professionele tomatenteler uit het Westland, Monster klikte op de knop Reageren, Vragen en laat ons zijn advies in verband met de cirkelvormige scheuren weten. Dit is zijn reactie : (nvdr : EC, betekent Electrical Conductivity, en dat is op zijn beurt een maat voor de totale concentratie aan meststoffen en zouten, het is dus een andere benadering voor het gegeven zoutconcentratie.)"Ik kwam zojuist de foto tegen met circelvormige barsten bij de tomaat. De oorzaak is niet alleen de zon rechtstreeks op de vrucht, maar een combinatie van intraling met een hoge EC bij de wortels. Bij alleen instraling van de zon zie je met name scheuren(barsten) vanuit de kroon. kringen, zoals op de foto, is bijna altijd een gevolg van een hoge EC op het moment van zetting van de vrucht (tomaat). De vrucht wordt gezet (gemaakt) ongeveer 8 weken voor rijping. Het wordt verergerd door na die hoge EC deze weer sterk te verlagen. Groetjes, Frans."
Klik hier voor een overzicht van de artikels over tomaten
Labels: tomaten
Er verschijnt zo nu en dan een bericht in de pers over de inspannende en ontspannende functie van de groentetuin. Je geest ontspant en het lichaam doet een flinke inspanning. En je ziet nog resultaat ook. Meer en meer mensen beginnen dat te ontdekken. Een moestuin hebben, dat is ook een sporttak! Een mooie benadering hiervan staat vandaag in het NRC Handelsblad. Uit NRC : Koken Etc » Eten uit de tuin. Als je maar lang genoeg wacht wordt alles een keer hip. Zelfs de onhipste dingen als gezondheidssandalen, kruidenthee en nu ook volkstuinen.
De volkstuin begon zijn carrière als uitvloeisel van een socialistisch ideaal, waarbij iedereen recht had op een eigen stukje grond. Na een lange werkdag konden de fabrieksarbeider, de havenwerker en de kleine middenstander hun erfdeel aarde omploegen, er aardappels, uien en kool in poten en genieten van hun mini-vrijheidsstaatje langs het spoor. Nog even en zo’n landje is opnieuw een ideaal, maar dan van jonge, hoogopgeleide mensen die niet de stad uit willen maar wel willen wroeten.
Een van mijn hipste vriendinnen – ze draagt Birkenstocksandalen en drinkt muntthee, overweegt er een te nemen. Honderd euro per jaar is geen geld voor een eigen oase buiten de stad, onbeperkt frisse lucht en een beetje therapeutisch modderen in moeder aarde. Het scheelt bovendien een abonnement op de sportschool en levert een goed deel van het jaar gratis onbespoten groente op.
En zo worden, met een beetje geduld, zelfs je schoonouders hip. Die van mij hebben al jaren een volkstuin. Om eerlijk te zijn vind ik dat nog veel idealer dan er zelf een te bezitten. Wel de lusten, niet de lasten zal ik maar zeggen. Van april tot en met september krijgen wij wekelijks zakken vol versgestoken aardappels, asperges, bietjes en worteltjes, net gesneden sla en kruiden, pasgeplukte courgettes en komkommers, aardbeien, bessen en bramen zo van de struik en tomaten, paprika’s, en pepers uit het kleine kasje. Tijn en Pep, die vaak bij opa en oma logeren, weten precies hoe een spruitje groeit, wanneer je tuinbonen plukt en welke frambozen rijp zijn.
Van vakanties neem ik lokale zaadjes mee, die mijn schoonmoeder voor me opkweekt. Kan ik thuis ook Portugese grellos (rapengroen), Italiaanse cavolo nero (donkerpaarse kool) en Griekse rigani (oregano) eten. Jong en oud, en alles er tussenin, geniet van dat ene lapje land. Ideaal toch?
Er staan enkele goede reacties van lezers bij dit bercicht, lees ze op Koken Etc » Eten uit de tuin.
|