Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, oktober 09, 2004

Kropsla telen volgens een strikt lastenboek.

Kropsla geteeld onder glas is in West-Vlaanderen nog steeds de belangrijkste groente voor de verse markt. In Vlaanderen is de groente beter bekend als serresla. Het is een zeer belangrijk exportproduct. Onder andere in Duitsland weet men de interne en externe kwaliteit van de Belgische kropsla enorm te waarderen.
Heel veel jonge Vlaamse bedrijven hebben zich gespecialiseerd in de slateelt. Nieuwe technieken werden verder ontwikkeld om het arbeidsintensieve karakter van deze sector te verlichten.De meest recente ontwikkelingen zijn de slaoogstband, de volautomatische zelfrijdende plantmachine en de spuitboom.
De slaoogstband zorgt ervoor dat de knieën en de rug veel minder belast worden, hetzelfde kan gezegd worden van de plantmachine. De spuitboom zorgt voor een optimale verdeling van de plantenbeschermingsmiddelen, waardoor de hoeveelheid product sterk verminderd kan worden.
Wist u trouwens dat voor iedere oogst de tuinder een controle moet laten uitvoeren op de eventuele aanwezigheid van plantenbeschermingsmiddelen? Dit is slechts één van de vele voorwaarden waaraan een teelt moet voldoen om te mogen gecommercialiseerd worden. Flandria kropsla wordt namelijk geteeld volgens een strikt lastenboek, gecombineerd met regelmatige controle op het bedrijf. Bijna alle bedrijven leveren kropsla onder het Flandria keurmerk.

Wilt u eens weten hoe het eraan toe gaat op zo'n serreslabedrijf? Francky Bouckaert doet mee aan het project "samen de boer op" , waardoor u in groep het bedrijf kunt bezoeken. Maar eerst moet u een kijkje nemen op de zeer informatieve website 't glazen dak waar u een alvast een mooie impressie krijgt van deze dynamische tuinbouwsector.

vrijdag, oktober 08, 2004

Weeuwenteelt van bloemkool

"De laatste twee dagen van september en begin oktober worden de eerste weeuwenbloemkolen gezaaid. Dit zijn de hele vroege zaaiingen. Om de vroegheid nog beter te maken moeten deze overwinterd worden in stenen bloempotten van dertien centimeter. Uit proeven, jaren na elkaar uitgevoerd door het proefstation te St.-Katelijne Waver, blijkt dat de planten opgekweekt in stenen bloempotten steeds het vroegst in productie gaan. Latere weeuwenteelten worden van tien tot twintig oktober gezaaid. Deze planten kunnen overwinterd worden in plastieken potten van 10 cm. Eind oktober kan ook nog gezaaid worden en dan overwinterd in grote perspotten of bloempotjes, maar hier is januarizaai te overwegen als alternatief."
Lees het nieuwe artikel over de Weeuwenteelt van bloemkool op Groenteninfo

donderdag, oktober 07, 2004

Paarse wortelen

Paars is blijkbaar in dezer dagen. Na het bericht over paarse spruiten enkele dagen terug worden er dit najaar ook paarse wortelen geoogst. Op de website van AGF maakt men gewag van een eerste oogst op Nederlandse bodem. Vorig jaar en dit jaar opnieuw werden al paarse wortelen geteeld in België. Ze werden gecommercialiseerd via het Fine Fleur project van REO veiling te Roeselare.
Ook in Engeland is men al twee jaar bezig met paarse wortelen. Lees het bericht op cnn
Op de foto van AGF is zien dat de wortelen groot zijn (type winterwortel) en oranje gekleurd binnenin. Ze hebben een dikke, paarse buitenlaag.

De foto in de nieuwsbrief van Fine Fleur toont ons fijne wortelen (busselwortelen) die paars gekleurd zijn.

Met de paarse wortelen keert men eigenlijk terug naar de vroegere vorm waarin wortelen voorkwamen. Op de Duitse affiche die je ziet bij AGF spreekt men van ur-möhre.
Na oerprei zijn er nu ook oerwortelen.

Lees het bericht op de website van AGF
Lees de nieuwsbrief van Fine Fleur van september 2003

Labels:

VILT - "Dikste Europese pompoen weegt 416 kilo"

Lees het volledige artikel over de Europese pompoenwedstrijd op www.vilt.be
Meer info over pompoenen : http://pompoenen.pagina.nl/

woensdag, oktober 06, 2004

Knoflook telen

"Knoflook moet bij voorkeur in oktober, november worden geplant. Om nog een redelijke opbrengst te halen mag dit niet tot later dan half december worden uitgesteld. Wanneer toch later wordt geplant kan structuurbederf optreden, waardoor de opbrengst lager uitvalt. Vooral op wat zwaardere grond is dat het geval. Daar komt nog bij dat de bodemtemperatuur niet lager mag zijn dan 7 à 10°C, omdat anders de planten niet goed weggroeien. Later planten - in het voorjaar - kan wel maar dan met andere rassen. Voor een goede ontwikkeling heeft knoflook een koudeperiode nodig van een tweetal maanden. Daarom geeft planten in het najaar de beste opbrengst. Vooral in een flauwe zomer is een voorjaarsplanting dikwijls een tegenvaller. "
Lees dit artikel op Groenteninfo

dinsdag, oktober 05, 2004

Tentoonstelling Vergeten Groenten (VILT)

Met onze tentoonstelling Vergeten groenten mikken we op hernieuwde aandacht voor de rijke tuinbouwgeschiedenis van onze regio”, zegt Koen Es, medewerker bij de Plantentuin in Meise.
Middeleeuwse Benedictijnen- en Cisterciënzerkloosters teelden in onze streken eeuwenlang groenten uit de Romeinse tijd. En we bleken er nog goed in te zijn ook. Onze 16de-eeuwse tuiniers waren gegeerd aan de Europese koninklijke hoven. Plantkundigen beschreven aardappel, aardpeer, rode kool, spruitjes en bloemkool lang voor Linnaeus ze in 1753 catalogeerde.
In de 19de eeuw werden ontelbare Koninklijke tuinbouwmaatschappijen opgericht in het Brabantse, Gentse, Luikse, Antwerpse en daarbuiten. Diverse gerenommeerde tuinbouwtijdschriften zagen het levenslicht. In deze publicaties verscheen teelt- en productinformatie, werden talrijke tentoonstellingen besproken en kwamen nieuwigheden uitgebreid aan bod. De Belgische cultuurvariëteiten vierden hoogtij...
Lees verder op de website van VILT

maandag, oktober 04, 2004

Marktpotentie vergeten groente is nihil

Vergeten en oude groenten kennen momenteel weer meer belangstelling. Voor wie een groentetuin heeft is het zeker de moeite waard om met deze minder bekende groenten te experimenteren. Het brengt alvast eens iets anders op tafel.Het zijn groenten die je in de supermarkt niet of moeilijk terugvindt en dus nog meer de moeite waard om zelf te telen.
En waar een gans verhaal achtersteekt. Maar zijn deze groenten ook voor de professionele groenteteler een haalbaar alternatief?
Het Nederlands Genootschap voor Vergeten Groenten schat de marktwaarde voor de zogenoemde vergeten groenten minimaal in.
lees het artikel op van 28/09/2004 op www.zibb.nl/food

Neem ook eens een kijkje op de website van Het Nederlands Genootschap voor Vergeten Groenten
http://www.vergeteneten.nl/


zondag, oktober 03, 2004

Fotowedstrijd ,,Onze Flandria groenten: Een klasse apart’’


Alle foto's die ingezonden werden voor de fotowedstrijd "Groenten en Fruit" ter gelegenheid van 60 jaar REO veiling zijn nu te bekijken op de website. Neem eens een kijkje! U kunt er ook deelnemen aan de stemming voor de publieksprijs. De uitreiking van de prijzen heeft plaats op 17 oktober ter gelegenheid van de open namiddag.
Klik hier


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen