Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, april 01, 2006

Cannabisolie voor in de lenteslaatjes.


Wist je dat hennep olie kan gebruikt worden in de groentensalades of om mee te koken? Het is de voedzaamste olie die bestaat en ze bevat veel omega 3 en 6. Je vindt tegenwoordig zelfs hennepolie bij Delhaize, maar die is van Franse makelij. Er is nu ook een Belgisch product.

De jonge landbouwer Peter de Herdt (25) uit Haasrode heeft vorig jaar zijn eerste lading legale cannabis geoogst en opent vandaag, zaterdag, de eerste eerste winkel in het land die uitsluitend hennepproducten slijt.

Sinds 1992 kun je in België legaal cannabisplanten kweken, er bestaan zelfs subsidies voor. Je moet natuurlijk wel een vergunning aanvragen bij de overheid.

Cannabis is pas een drug als de plant zo'n zeven procent THC bevat, een product dat vergelijkbaar is met alcohol. De variant die Peter De Herdt gebruikt bevat maar een half percent THC bevat en dient speciaal om er olie uit te persen.

De winkel die vandaag open gaat heet Hempmade. Je koop er producten van kleding over cosmetica tot voeding. De prijzen van de producten variëren van erg redelijk tot gepeperd. Een laptoptas voor 30 euro, een jeans voor 80 euro vallen heel erg mee. Zeker als je weet dat henneptextiel veel langer meegaat dan katoen of kunststof. Voor de hennepolie - "voor al uw slaatjes" - moeten consumenten dan weer dieper in de buidel tasten met een prijs van 11,20 euro voor 250 ml.

Hennep is nog veel te weinig bekend in België, terwijl er wel al een breed gamma aan Europese producten beschikbaar is.

De voordelen van de plant wil de boer best nog wel eens op een rijtje zetten. "De plant groeit heel snel en zorgt dus voor een groot rendement, het materiaal is enorm duurzaam, in voeding is het erg gezond en er is nauwelijks een gewas dat zo veelzijdig is", luidt het. Een tiental boeren die hennep willen aanbouwen, hebben intussen contact opgenomen met De Herdt. De pionier gaat er dan ook van uit dat dit jaar al heel wat meer hennep zal geteeld worden in Vlaanderen.

(uit 30/9/05: Jonge boer uit Haasrode oogst 35 are hennep en 01/04/2006 Eerste hennepboer wekt nieuwsgierigheid bij collega's )

Update : artikel uit het Nieuwsblad van 02/04/2006 :
Burgemeester bezoekt eerste hennepshop

Groenten kennen geen seizoenen meer.

Op zaterdag 1 april opent het Openluchtmuseum te Arnhem weer alle deuren voor het publiek.
Je maakt er kennis met het telen van oude gewassen. Dit is een onderdeel van het thema ‘Eten en Drinken’ die dit jaar aan bod komt. Vroeger at je wat de pot schafte, al was het slechts een ‘boterham met tevredenheid'. Zomergroenten waren er in de winter niet.

Vanaf het blauwe ‘los hoes’ uit Harreveld begint een wandeling langs boerderijen, huizen en velden in het museum. Bezoekers ontdekken hoe het eten werd verbouwd en vergaard, bewaard en verwerkt. Ook maken ze kennis met oude gewassen en groenten en granen als spelt, boekweit, pronkbonen en pastinaak.

In het blauwe ‘los hoes’ uit Harreveld hangt vanaf 1 april de kookpot te pruttelen boven het vuur. „Daar wordt ook geregeld echt gekookt“, zegt Berkhof. ,,De mensen proeven zo de sfeer van vroeger, waar beesten en mensen samenleefden in één ruimte en er maar één pot beschikbaar was voor een karige maaltijd.“

Meer info : het openluchtmuseum van Arnhem

vrijdag, maart 31, 2006

De erwten zijn geplant.

De erwten van Daniël zijn vandaag geplant lezen we op zijn weblog.
Hierbij een samenvatting, met telkens een link naar de juiste beschrijving en de verhelderende foto's.
1. Het begon allemaal op 18 februari met het voorkiemen van de erwten.
2. Na drie dagen waren de kiemen zichtbaar en werd er gezaaid in potjes van 7x7cm.
3. Een week na het zaaien zijn de erwten gekiemd en worden ze in de serre (kas) geplaatst.
4. Nog eens twee weken later werden de erwten al eens buiten gezet overdag bij zonnig weer om af te harden.
5. De laatste week voor het planten stonden de erwten ook al 's nachts buiten.
6. Zowat zes weken na het zaaien zijn de erwten geplant.

Klik hier om alle berichten over erwten vervroegen van Daniël te lezen.

Zeker de moeite waard om een mooie voorsprong op te bouwen of toe te passen op zware grond die pas laat in het voorjaar bewerkbaar wordt. Daar tegenover staat het vele extra werk (voorkiemen, vochtig houden, zaaien in potjes, uitplanten) ten opzichte van het ter plaatse zaaien van erwten.
Zij zaaien doperwten, maar sluimerwten of peulen zijn ook een heerlijke lentegroente.

Labels:

donderdag, maart 30, 2006

Witte Vlieg

Er waren enkele reacties van lezers op het bericht Over aardappelplaag, witte vlieg, citroenmelisse en koperdraad bij tomaten, ik heb ze bijgevoegd onderaan dit artikel

Labels:

Tuinbonen zaaien en planten (fotoreportage)

Bekijk de fotoreportage met elf foto's van het volledige proces van zaaien tot uitplanten door te klikken op : tuinbonen zaaien en planten.

Bekijk ook de videoreportage over tuinbonen planten

Wil je meer weten over tuinboon telen, lees
dan ook nog eens het artikel over tuinboon zaaien en planten.

Labels:

woensdag, maart 29, 2006

Tuinbonen planten

Wil je meer weten over tuinboon, lees
dan ook het artikel over tuinboon zaaien en planten

Wie dit voorjaar zijn tuinbonen voorgezaaid heeft zal daar ruimschoots de vruchten van plukken. Het koude voorjaar heeft immers verhinderd om vroeg tuinbonen ter plaatse te zaaien. Je kan zowat 6 weken voor de voorziene plantdatum tuinbonen zaaien in potjes, na ze eerst een nachtje voorgeweekt te hebben in water. Deze grote zaden kunnen heel wat water opnemen.

Je kan twee zaden in één kleiner potje zaaien. Of je kan grotere potten nemen en daar een tiental zaden inleggen. Of je kan zaaien in een zaaikist of zelfs de koude bak.

Met twee zaden per potje plant je de volledige potkluit in een voldoende diep plangat. Er mogen wel geen bladeren in de grond gaan natuurlijk. Deze 'tweelingen' planten we op 70x20 centimeter. (enkele seconden geduld, vooraleer de video automatisch afspeelt)

Tuinboon, heeft sterke, dikke wortels, het kan geen kwaad de plantjes die dicht opeen gezaaid zijn uit elkaar te halen en elk afzonderlijk uit te planten, bijvoorbeeld op 70x13 centimeter.

Labels:

dinsdag, maart 28, 2006

Groenten in potten, tips van anderen (de serie, deel 8)





(8)Tips van anderen


Nee, dit is niet het laatste artikel over Groenten in Potten. Gewoon tussendoor enkele tips van anderen.

1. Een veel gevraagd onderwerp bij mijn lezingen voor De Volkstuin is "Groenten in Potten".
Drie denkoefeningen die mij bijgebleven zijn uit de reacties uit het publiek zijn:
- Potten? Voor mij betekent dit plaatsbesparing. Sluitkolen kan ik op die manier opkweken tot eind juli. Zo ben ik zeker dat er voldoende plaats is in de tuin om de koolsoorten uit te planten. Indien ik kleine plantjes zou opkweken dan heb ik in juni geen plaats vrij om deze te planten. Zo doe ik het ook met bloemkoolplanten.
- Potten? Voor mij is dit een ideaal middel om de "overproductie" in ons klein gezin op te vangen. Tot nu toe teelde ik wel eens veel te grote hoeveelheden, dat zal mij bij het telen in potten niet overkomen.
- Potten? Voor mij is dit een ideaal middel om een teelt te vervroegen. Zo plant ik al vroeg in het voorjaar enkele ajuintjes in pot.

2. Op de website De Lusthof, een tuin voor veel zintuigen van Lieven David lees ik de volgende passage over het gebruik van potten. Ook hier is vervroegen aan de orde.

Ik start nu wortel en radijs, maar dan niet gewoon in de serregrond: de worteltjes (Amsterdamse Bak) zaai ik dun en breedwerpig in vijfliterpotten vol gezeefde compost, en de radijsjes (French Breakfast of een ander vroeg ras) zaai ik in ondiepe kweekbakken van 40 op 45. Deze bakken en potten zet ik binnenshuis, tot de kiempjes verschijnen: dan verhuizen ze naar de serre. Zo kunnen we met wat geluk in de tweede helft van maart radijs oogsten, en half mei de eerste worteltjes.
Potten en bakken zijn verplaatsbaar, en zo staan deze groentjes nooit in de weg bij serrewerkzaamheden. Ook kan ik de hele radijzenbak bij felle voorjaarszon gewoon even buitenzetten: hoge serretemperaturen deden vroeger vaak hele rijen serreradijsjes doorschieten, en dat is bij deze verholpen. Natuurlijk moet ik deze teelten op tijd water geven, en het is ook soms een gesleur, maar dat neem ik er dan graag bij.
Het loont trouwens even de moeite de website van Lieven te bezoeken. Vooral het gebruik van het composteringsproces als verwarming van de kas is mij bijgebleven.

3. De website van Laurent Brits laat heel wat mooie voorbeelden zien van groenten in pot. Laurent heeft al vele jaren ervaring met de teelt in metserkuipen en laat op zijn website veel mooie voorbeelden zien daarvan.
De teelt in metserkuipen met een mulching van hooi levert mooie resultaten op van vroege aardappelen.
Laurent kweekt zowat alles in metserkuipen, van sla over tomaten tot twee meter hoge stokslabonen.
Ook hier komt het aspect van vervroeging aan bod, ditmaal door de kuip te overkappen of af te dekken met plastic.


Klik hier voor de lijst van al verschenen artikels in de serie "Groenten in Potten"

Labels:

maandag, maart 27, 2006

Warmste nacht in maart ooit

In de artikels Geen lente in de groentekas en Een late lente? werd bericht over de uitzonderlijk donkere en koude februarimaand. Daarna volgde een uitzonderlijke koude maand maart. Althans tot vrijdag laatstleden. Want toen konden we al schrijven "Hoge nachttemperaturen, het startschot is gegeven"
En nu zien we dit

De afgelopen nacht was in Vlaanderen de warmste ooit gemeten in maart. Dat was deze middag te horen en te zien in het VTM-nieuws. (Bron)
Zoals gemeld in het vorige bericht Hoge nachttemperaturen, het startschot is gegeven maakt de natuur op enkele dagen tijd een grote inhaalbeweging. De groei kwam op drie dagen in één sprong op gang. (Uw gazon al eens bekeken?). Ook nog op het VTM-nieuws:

Op het veld toont een landbouwer hoe het kiemproces van de erwten in enkele dagen tijd vlot op gang kwam en hoe alzo verloren gewaande groeidagen nog gedeeltelijk kunnen worden gerecupereerd. Wat verder in de straat blijkt net hetzelfde aan de hand te zijn bij Rode Eersteling: een primeuraardappelras voor directe verkoop.
Een wat rijpere landbouwer zei : "De natuur herstelt steeds zichzelf. De verliesdagen zullen nu wel gedeeltelijk worden gerecupereerd". (Bron)
Inderdaad, de natuur komt altijd op zijn pootjes terecht.....

zondag, maart 26, 2006

Kookfornuis bij de groenten.

Nog niet zolang geleden hadden we het hier over het innovatieve bedrijf Koppert Cress. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van microgroenten, dit zijn kers-varianten van diverse groente- en kruidensoorten.

Welke dat zijn en hoe dat alles in zijn werk gaat kunt u lezen in het artikel Tuinkers krijgt gezelschap van andere microgroenten

Het bedrijf wil echt wel baanbrekend zijn op alle gebied. Het heeft nu een kookstudio gebouwd bij het bedrijf. Met niet zomaar een fornuis, maar wel één waar er op de hele wereld nog maar drie van zijn.

Het is de bedoeling dat koks kunnen experimenteren met allerlei toepassingen van de door Koppert Cress geteelde Cress-varianten. Koppert Cress wil op deze manier actief trends in de horeca gaan zetten, met culinaire gerechten waar zijn producten in zijn verwerkt.
De belangstelling om te koken aan de 'Ferrari onder de kookfornuizen' is groot. Zo zullen de 'Euro-tocs', leden van een exclusieve koks-sociëteit, er hun jaarvergadering gaan houden. Naast de keuken bestaat het kookdemonstratiecentrum uit een eetzaal waar bedrijven hun klanten kunnen uitnodigen voor een maaltijd. (Bron)

Je kan foto's van dit gewaagde experiment bekijken via deze link

Kiemen en microgroenten kan je ook makkelijk zelf telen. Hoe? Lees er alles over in het zeer praktische boekje Kiemen en Microgroenten (bestel hier voor de prijs van 10,44 euro) van Peter Bauwens. Ik heb het boekje zelf ook gelezen en vind het bijzonder praktisch en begrijpelijk geschreven. Na het boekje door te nemen kan je onmiddelijk aan de slag!


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen