Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juli 07, 2007

De spinazieacademie over historisch koken en kweken

De blog van Lizet Kruyff, die deel uitmaakt van de website http://spinazieacademie.nl/ is al een tijdje actief. En heel actief moet ik zeggen. Er komt bijna dagelijks een nieuw artikeltje bij.
Daarom dat ik het de moeite vond om haar blog even in de kijker te zetten (klik hier
Dit blog gaat over haar ervaringen met het historisch koken, met het kweken van historische en andere groenten, over de oude appelrassen in de tuin, over historische kookboeken en alles wat daar mee te beleven valt. Zij heeft het zowel over haar de oogst uit haar eigen groentetuin als over wat je met die groenten kan doen, dikwijls gebaseerd op antieke kookboeken uit vorige eeuwen.

 

Een greep uit wat al verschenen is.

 
   

De auteur Lizet Kruyff is wetenschapsjournalist met specialisatie culinaire geschiedenis. Ze is de auteur van  onder meer Twintig Eeuwen Koken en Eten, Lekker Glutenvrij, Mozarts Menu, , Cha cha cha, tja wat zullen we eten.

Inspiratie vindt zij in haar uitgebreide collectie historische kookboeken en boeken over de geschiedenis van het eten en uit haar moestuin met historische groenten en oude appe- en perenrassen. Workshops en lezingen over dit onderwerp zijn een
mogelijkheid voor haar om de liefde voor het culinaire erfgoed uit te dragen. Zij is ook lid van het genootschap der vergeten groenten.

Labels:

donderdag, juli 05, 2007

De vrolijke tuinier in de moestuin

Doordat Anjo een reactie stuurde op het artikel Eigen moestuin doet de jeugd groenten eten ontdekte ik de moestuinafdeling van de website www.vrolijketuinier.nl.
Anjo startte dit jaar met een moestuin. Op de moestuinafdeling van haar website www.vrolijketuinier.nl kan je alles meevolgen. Er is al heel wat info en foto's te vinden.

"Onze siertuin was niet groot genoeg voor alle groenten die we wilden verbouwen. Dus namen we er een aparte moestuin bij. In ons dorp was juist vorig jaar een moestuinvereniging van start gegaan, en daar was nog plaats genoeg. We konden ons dus gelijk aanmelden." 

Het tuinplan en veel foto's van de eerste teelten vind je op deze pagina : Eigen moestuin
Meer moestuininfo en de laatste nieuwtjes vind je op deze pagina:
Info en nieuwtjes over de moestuin

Op de pagina groentelijst vind je al van enkele groenten de ervaringen in dit eerste moestuinjaar

Leuk dat een beginnende moestuinder op die manier zijn kennis wil delen!

Oh ja, nog de tekst die Anjo instuurde over kinderen in de moestuin:

"Ik heb ook goede ervaringen met een stukje moestuin voor kinderen. Mijn 2 dochters van 4 en 7 jaar hebben elk een eigen stukje in de moestuin en siertuin. Hun interesse voor plantjes en tuinieren is er flink door gegroeid. Eigenlijk zijn het niet zulke groente-eters, vooral de jongste. Maar gisteren hebben ze heel lekker gegeten van de eigengekweekte peultjes, erwtjes en courgettes. Zelf mogen ze meehelpen en zaaien als ze er zin in hebben, en ze willen veel meer proeven en uitproberen als ze daaraan meegeholpen hebben. Heel leerzaam en lekker dus!"

maandag, juli 02, 2007

www.hetabcvandevolkstuin.be

Volkstuinen: seizoensgebonden groenten, een praatje met de allochtone buurman, zicht op de oprukkende stad, een stoel in de schaduw van het tuinhuis, een voorbijrazende trein. Het mag misschien vreemd klinken, maar deze groene lappendekentjes kennen een rijke geschiedenis. De recente aandacht voor de volkstuintjes wijst er bovendien op dat ze nog steeds velen aanspreken.


Verleden en heden van dit - vaak letterlijk én figuurlijk verdoken fenomeen komen deze zomer aan bod in vijf activiteiten :

  • drie tentoonstellingen
  • in een publicatie
  • tijdens een zomercursus.

Alle info hierover is te vinden op www.hetabcvandevolkstuin.be Hieronder volgt een kort overzicht.

Tentoonstelling 1
In “Het abc van de Volkstuinen” ontdekt u een stuk levendige volkscultuur in 26 stappen waarvan u misschien amper weet had.
A(mateur), B(ernard) en C(omplex) en de 23 andere letters van het alfabet dompelen u onder in een eeuw verse groenten, en de geheimen van de vruchtwisseling.
Op het einde van de negentiende eeuw bewerkten de Belgische werklozen en industriearbeiders voor het eerst volkstuintjes in georganiseerd verband. Het motief opbrengst is nu voor velen bijkomstig geworden.

Tentoonstelling 2
In ‘Down to Earth’ brengt Freya Maes op een aparte manier de fascinerende architectuur en de eigen leefwereld van volkstuinen in beeld. Aanvankelijk dacht de fotografe bij volkstuinen aan "volks ingerichte tuinen", maar dat waren het niet. Het ging om grote lappen grond, meestal aan de rand van de stad, verdeeld in kleine paradijsjes.

Tentoonstelling 3
Het schone van het schamele
Mijn kijk op volkstuinen. Foto's van Karel Rimanque

In geen enkele omgeving heeft Karel Rimanque zo vaak het materiaal gevonden voor de foto’s die hij wil maken, dan in volkstuinen. Beschouw ze als kunstzinnige beelden, als picturale foto’s. Compositie, vorm, kleur en sfeer primeren op het documentaire of het verhaal.

De publicatie ‘Volkstuinen, een geschiedenis’ bevat acht artikelen. Het boek is een realisatie van KADOC onder redactie van Yves Segers (ICAG) en Leen Van Molle (K.U.Leuven). Rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal van lokale volkstuinafdelingen en actuele foto, te koop op de tentoonstelling en in de boekhandel. Een publicatie van Uitgeverij Davidsfonds.

“Zomercursus, het abc van de volkstuin” is een zomercursus over de geschiedenis van de volkstuinen die doorgaat in Gent op 22 en 23 augustus.

Alle informatie zoals toegansgelden, openingstijden  en verschillende locaties van deze activiteiten vindt u op www.hetabcvandevolkstuin.be

zondag, juli 01, 2007

Een eigen moestuin doet de jeugd groenten eten.

In een tijd waar aardbeiensnoepjes de voorkeur krijgen boven echte aardbeien en alles netjes verpakt uit de supermarkt komt, is het moeilijk kinderen fruit en groenten te doen eten. Een kleinschalige Britse studie reikt een mogelijke oplossing aan: schooltuinen. Kinderen die zélf fruit en groenten konden laten groeien en bloeien, bleken er dubbel zoveel van te eten dan voor het project. Dit meldt de website van de Britse krant The Times.
Eigen tuin
De studie volgde 99 kinderen tussen de 10 en 13 twaalf weken lang. De tieners startten hun eigen schooltuin, waar ze onder andere aardappelen, spinazie, sla, aardbeien, komkommers en allerlei kruiden plantten, water gaven en oogstten. Tijdens de lessen werd aandacht besteed aan het klaarmaken van voedsel, het belang van fruit en groenten bij elke maaltijd en hielden ze een klaskookboek bij.
Verdubbeling
De resultaten waren er onmiddellijk en onmiskenbaar: de kinderen gingen van een gemiddelde van 1,9 stukken groenten en fruit per dag naar 4,5. Het doel van vijf komt zo heel dicht in de buurt. De hoeveelheid ingenomen vitamine C, vezels en bèta-caroteen steeg dan ook significant.
Beperkingen
De studie heeft evenwel zijn beperkingen. Zo was ze erg beperkt in tijd en vond ze maar plaats bij een kleine groep kinderen. Langer en groter onderzoek zal moeten uitwijzen of kinderen na verloop van tijd evenveel fruit en groeten blijven eten. (hln) Bron : HLN.be: vrouwnieuws - Tuinieren doet kinderen fruit en groenten eten (443989)


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen