Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, september 08, 2006

Het Grom opent zijn deuren

Wat het Westland was voor de Nederlandse tuinbouw, dat was Sint-Katelijne-Waver voor de Belgische intensieve tuinbouw. Je kan nog profiteren van de nazomer om de geschiedenis van deze tuinbouwstreek op twee verschillende manieren te ontdekken

Met de fiets

Fietsroute Sint-Katelijne-Waver : Tuindersroute
Start : Station Sint-Katelijne-Waver . prov . Antwerpen
Afstand : 49 km
G.P.S. 48.850 km

45. Tuindersroute : Een ‘gezonde’ trip: fietsen door de groentetuin van Europa, in een decor van hoeven, serres en veilingen. De Tuindersroute toont de diverse facetten van het tuinbouwersleven in de Mechelse regio, vroeger en nu. Oude hoeven en hypermoderne bedrijven wisselen elkaar af. Ook bijzonder is ‘Torekenswaver’, het panorama van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Voor het - letterlijk - hoogtepunt van het traject zorgt de Beerzelberg, 50 meter boven de zeespiegel, geologisch het hoogste punt van de provincie Antwerpen. Lees meer op de weblog FIETSROUTES van Charel, de Fietser

Of je kan 't Grom bezoeken, een gloednieuw groentemuseum, dat voor het eerst zijn deuren opent op 17 september ter gelegenheid van de Dag van de Landbouw

Vanaf 11 uur ben je welkom op de Midzeelhoeve te Sint-Katelijne-Waver om dit samen met ons te vieren. Naast een bezoek aan de tentoonstelling en een rondleiding door de moestuinen, voorzien we ook activiteiten voor kinderen, uiteraard met groenten in de hoofdrol. Feesten gaat ook gepaard met buiken vullen. Wij voorzien lekkere groentehapjes (gratis)en verfrissende drank. Kortom, een lekker gezond en leerrijk uitje voor de ganse familie.

't Grom is niet zomaar een museum. Gelegen op een 18de-eeuwse hoevesite is het immers een combinatie van een erfgoedcentrum (verleden) en een informatieforum en promotieplatform voor groenten, duurzame consumptie en gezonde voeding (heden).
In het eerste deel geeft de tentoonstelling een overzicht van de tuinbouwgeschiedenis van 1900 tot heden. De oude voorwerpen, zoals een ploeg, een wortelwasmachine, een kruiwagen worden in een nieuw en aantrekkelijk jasje voorgesteld. Ook de socio-economische ontwikkeling van Sint-Katelijne-Waver wordt belicht. Kinderen kunnen hun groentefantasieën de vrije loop laten.
In het tweede deel staat een modern uitgeruste keuken centraal. Hier leert de bezoeker iets bij over de keukengeschiedenis, maar ook over de bewaarmethoden van groenten. De nadruk ligt echter vooral op het hedendaagse belang van groenten, ethische consumptie en gezonde voeding in het algemeen.

Opendeur van 11.00 uur tot 19.00 uur. Adres 't Grom - Midzelen 25d - 2860 Sint-Katelijne Waver
Meer info over deze dag vind je hier

De website www.tgrom.be geeft nog geen antwoord...

Tentoonstelling "Kassen bouwen het Westland"


Nog tot 1 oktober kan je in het Westlands museum de wissseltentoonstelling 'Kassen bouwen het Westland' gaan bekijken. In het museum wordt de Westlandse geschiedenis behandeld van prehistorie tot heden. Extra aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van de (glas)tuinbouw. Bij het museum bevindt zich een historische tuin, waarin een reconstructie is gemaakt met origineel materiaal van een Westlands tuinbouwbedrijf uit vroeger tijd. In de historische tuin worden op ouderwetse wijze groenten en fruit gekweekt die vroeger veel voorkwamen in het Westland.

Van 27 april tot en met 1 oktober 2006 zal in het Westlands Museum de wisseltentoonstelling ‘Kassen bouwen het Westland’ georganiseerd worden. In deze expositie wordt een beeld gegeven van de ontwikkeling van de verschillende typen kassen die in de Nederlandse tuinbouw gebruikt zijn. Daarnaast wordt er ook een overzicht gegeven van de belangrijkste en oudste kassenbouwbedrijven in het Westland in de periode van 1850 tot 1970.Van broeiramen naar kleine muurkasjes en druivenserres ging de ontwikkeling steeds verder tot de grote warenhuizen waar het Westland nu vol mee staat en we met recht kunnen spreken van ‘De Glazen Stad’. Naast alle belangrijke kastypen komen op deze expositie ook de kassenbouwers aan bod.

Meer info : www.westlandsmuseum.nl

De tuinbouw heeft een enorme (r)evolutie meegemaakt. 'Modern' tuinbouwnieuws kun je lezen op www.tuinbouw.info

zondag, september 03, 2006

Meloenen van eigen bodem smaken beter.

Wat in de titel staat kon u al vernemen in het bericht  Meloenen kweken | Wanneer oogsten? Wanneer rijp?. Of u ze nu zelf teelt, of als u ze koopt bij een teler uit België of Nederland, in ieder geval zijn ze gerijpt aan de plant en niet in de kist.
Ook in De Telegraaf vernemen we dit van van een groenteteler. Het is stilaan een zeldzaamheid, een professionele groenteteler die meloenen teelt. En dan nog wel de ogenmeloen (of is het oogmeloen) die vroeger overal in de Nederlandse kassen te vinden was. Op de foto : De typische kleur van ogenmeloen : donkergroen met lichtgroene ribben. (klik voor vergroting)

In Hekendorp, zit een groente- en fruitkweker die zelf nog meloenen teelt. Op nummer 10 hebben Mia en Theo van de Sande hun boerderijwinkel annex groente- en fruitteeltbedrijf.  

Hij fronst zijn wenkbrauwen als wij vragen waarom hij niet gewoon geïmporteerde, en dus goedkopere, meloenen verkoopt. Het is bijna een beledigende vraag. "Het smaakverschil is enorm", zegt Theo. "Dat is niet met elkaar te vergelijken. Wie één keer mijn oogmeloen heeft geproefd, wil er nooit meer een uit de supermarkt. Het probleem met meloen (en trouwens ook met andere soorten fruit) uit den vreemde is dat ze veel te vroeg worden geplukt. Ze rijpen na tijdens het vervoer. Mijn meloenen rijpen gewoon aan de plant. Ze worden pas in de winkel gelegd als ze helemaal rijp en zoet zijn. Daar hoef je niet voor te voelen, dat kun je zien aan de schil. Als er barstjes bij de steeltjes komen, zijn de meloenen op hun lekkerst. En dan ruiken ze! Daaraan alleen al merk je het verschil. Loop je in de supermarkt een stapel meloenen voorbij, dan ruik je nauwelijks iets, maar zo gauw ik mijn vruchten in onze boerderijwinkel leg, is de hele schuur vergeven van de meloenenlucht."  Bron : Meloenen van eigen bodem - telegraaf.nl [Eten & Genieten]

In het artikel is ook sprake van enten. Dit is inderdaad nodig voor wie meerdere malen in dezelfe kas traditionele meloenrassen wil telen. Zoniet moet u proberen fusariumresistente rassen te telen. Dit zijn dan hybriden die vrij recent op de markt gekomen zijn. Zo is het ras Cézanne F1 witziekte- en fusariumresistent. Cézanne is normalerwijze zonder enige gewasbeschermingsmiddelen te telen. Het is een meloen van het Charentais type.
Op de foto (klik voor vergroting) ziet u een pas oogstrijpe meloenen van het ras Cézanne F1. Let op de barstjes bij de stelen. Na een drietal dagen zijn deze oogstrijpe meloenen perfect  om te consumeren. Wilt u weten hoe deze meloenen geteeld werden, bekijk dan de drie berichten op de pagina "Alles over meloenen telen."

Groenten en voedingsstoffen : haal het onderste uit de kan.

Het antioxidant lycopeen, goed tegen veroudering en hartziekten, werkt vijf- tot zesmaal sterker in gekookte of ingemaakte tomaten dan wanneer ze rauw gegeten worden.
Ook wortelen worden beter gekookt omdat het antioxidant betacaroteen dan gemakkelijker vrijkomt.
Bladgroenten ( nvdr : groene groenten! zie commentaar hieronder..) worden bij voorkeur gegeten in olie omdat het bestanddeel luteÏne, dat oogziekten voorkomt, oplosbaar is in vet en dus beter wordt opgenomen.
Het ijzer in spinazie laat zich echter slecht opnemen door het lichaam, tenzij je samen met spinazie een glas fruitsap drinkt. De vitamine C in fruitsap zet immers de vegetarische ijzer om in het soort ijzer dat je aantreft in vlees en dus veel gemakkelijker opgenomen wordt. Thee en koffie zijn dan weer uit den boze voor ijzeropname. Die drankjes bevatten een samenstelling, carbolzuur genaamd, die net de ijzeropname verhindert.  Zo zijn er tal van voorbeelden.

Gezond eten is één, maar zorgen dat al het goede in je voeding ook door je lichaam wordt opgenomen, is twee. Dat is de gedachte achter 'bio-beschikbaarheid', een snel groeiend onderdeel van de voedingswetenschap. "We nemen lang niet alles op wat we eten, en het is de zaak om de opname van de juiste voedingsstoffen te bevorderen", zegt de Britse specialste Toni Steer.
Bron: Getting the best out of your food  (via Het Belang van Limburg via  VILT

Blijkt dat de vertaling door het HBVL een fout bevat. In hun artikel wordt gesuggereerd om bladgroenten te eten met wat vet om zo het bestanddeel luteïne beter opneembaar te maken. In het originele Engelstalige artikel  vermeld men spinazie, broccoli, kolen en erwten! En dat zijn, spinazie uitgezonderd, toch geen bladgroenten. Toch geen onbelangrijk verschil.

Het  artikel van de BBC meldt dat er ook nadelen zijn aan deze benadering:
Verwerkte tomaten bevatten wel meer antioxidant, maar door de opwarming wordt de vitamine C vernietigd.
Vet bijvoegen bij de groene groenten zorgt  voor een verhoogde cholesterolspiegel.
En een te hoge opname van bepaalde voedingsstoffen of vitaminen kan schadelijk zijn zeggen de specialisten.

Toch is bovenstaande benadering interessant om problemen met tekorten aan mineralen en vitamines te remediëren.
Maar voor de meesten onder ons : misschien toch maar normaal doen en, vooral, zorgen voor afwisseling in de dagelijkse voeding?


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen