Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, februari 10, 2007

Veldsla bevat uitzonderlijk veel omega 3 vetzuren.

De laatste jaren komen steeds meer voedingsmiddelen op de markt die rechtstreeks of onrechtstreeks zijn verrijkt met omega-3-vetzuren. Zo ver hoef je het echter niet altijd te zoeken. Naast vette koudwater-zeevis (makreel, haring, zalm, ansjovis, sardinen) bevatten ook sommige plantaardige producten Omega 3. Veldsla is niet alleen een makkelijk te telen groente, maar ook heel gezond. 100 gram van deze groente bevat 12 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van Omega 3 vetzuren van plantaardige oorsprong.(Zou de oude benaming van veldsla 'broeivet' hiermee verband houden?)
Omega 3 wordt over het algemeen aanbevolen voor de gezondheid van de bloedvaten en de vermindering van het risisco op een hartaanval. Ook heel wat hersenfuncties worden ook door Omega 3 bevorderd. De gemiddelde persoon consumeert helaas dagelijks slechts 25% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

In Frankrijk spelen de groentetelers duidelijk in op de Omega-3-trend. Zo zag ik deze verpakking van veldsla onlangs op de grootste groothandelsmarkt van de wereld (Rungis, bij Parijs).

Klik om te vergroten.

De nutritionele samenstelling staat op de verpakking, volledig terecht trouwens. Heel dikwijl vind je bij de meest natuurlijke en gezonde producten die je kan indenken - groenten dus - geen vermelding van de  samenstelling. Terwijl andere "gemaakte" producten niet nalaten allerlei gezondheidsaspecten te benadrukken.

Veldsla per 100 gram
Energetische waarde 81 kJ
Eiwitten 2 g
Suikers 2 g
Vetten 0,4 g
waarvan verzadigde vetzuren 0,068 gram
waarvan 0,25 gram Omega-3-vetzuren

Het bakje veldsla is afkomstig van de Loire Vallei, met meer dan 5.000 hectare één van de grootste veldslaregio’s (Mâche Nantaise).  Hun campagnes gericht op de Engelse markt, waar de omzet aan veldsla spectaculair toeneemt, wezen de consumenten in 2006 op de gezonde eigenschappen van veldsla en vooral op de aanwezigheid van Omega-3.

Ook andere groene bladgroenten zoals spinazie en koolsoorten bevatten meer omega 3 vetzuren. 100 gram veldsla bevat 0,24 gram van het gezonde ALA Omega 3, vergeleken met "slechts" 0,13 gram in spinazie en 0,02 gram in broccoli en waterkers. De zachte bladgroente die veldsla is, is nu ook veelzijdig gezien haar geschiktheid als gezonde voeding en als alternatieve voeding voor vegetariërs. Ook kan veldsla door haar milde, niet overheersende smaak goed gebruikt worden als bijgerecht en in salades. (Lees veldsla gebruiken in de keuken )

Alleen postelein bevat nog meer Omega 3 dan veldsla. Postelein bevat 0,30 gram per 100 gram. Postelein is trouwens bekend als een belangrijk onder deel van het dagelijkse menu van de inwoners van Kreta. Kreta staat bekend voor het zeer lage percentage hartaanvallen die er voorkomen. Over het algemeen is de mediterrane levenswijze met veel bladgroenten en meer vis gekend voor zijn hogere inname van omega 3 vetzuren.

Ook zaden en noten bevatten heel veel Omega 3. Logisch want het zaadje heeft een reserve nodig bij de kieming. Gekende plantaardige omega 3 leveranciers zijn koolzaadolie, lijnzaad, noten. Eén koffielepel lijnzaadolie bevat zwoat 2,5 gram omega 3. Vijf okkernoten bevatten 2,25 gram Omega 3. 

Omega-3 of n-3 vetzuren, soms ook vitamine F genoemd, zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn zg. essentiële vetzuren , wat betekent dat ons lichaam ze nodig, maar ze niet zelf kan aanmaken en dus uit de voeding moet halen, net zoals vitamines.
De belangrijkste omega-3-vetzuren zijn:
• alfa-linoleenzuur (ALA of LNA), van plantaardige oorsprong
• eicosapentaeenzuur (EPA), van dierlijke oorsprong 
• docosohexaeenzuur (DHA), van dierlijke oorsprong
Het wordt alsmaar duidelijker dat de drie soorten omega-3 vetzuren (ALA, EPA en DHA) complementair zijn aan elkaar en tegelijkertijd in de voeding moeten aanwezig zijn.

Het wordt aanbevolen om dagelijks 2,22 g Omega 3 van plantaardige oorsprong (ALA) te gebruiken en 0.67 g Omega 3 afkomstig van visolie (EPA en DHA). Soms wordt ook gesteld dat de dagelijkse inname van Omega 3 (ALA) 1 % van de totale energiebehoefte mag zijn en deze van DHA en EPA 0,3 % van de dagelijkse energiebehoefte.

Lees ook
Het rapport van de hoge Gezondheidsraad over Omega-3-vetzuren, zin en onzin van Omega 3.
Veldsla kweken

Labels:

donderdag, februari 08, 2007

Mannelijke courgettebloemen zijn de echte delicatesse.

In mijn artikel over de teelt van courgettes staat ergens

Maar wist je dat je van courgettes ook de bloemen kan gebruiken? De vrouwelijke courgettebloemen zijn voor  velen  een echte delicatesse. Op www.courgettefleur.nl vind je heel wat recepten

Vandaag komt hetzelfde innovatieve bedrijf in de pers met het bericht dat ze vanaf nu ook de mannelijke courgettebloemen op de markt brengen. De Courgette Fioretta (zo heet het nieuwe product)  is een bloem met daaraan alleen een klein steeltje. Deze bloem wordt al jaren in Italië en Frankrijk gebruikt om te frituren. Volgens de website Dolcevia.com zijn het net deze bloemen die er de echte delicatesse zijn : "Fiori di zucca fritti".
De vrouwelijke bloemen worden bij de zuiderburen beschouwd als net iets minderwaardig en enkel te gebruiken in geval van nood om te frituren. De vrouwelijke courgettebloemen zijn wel veelzijdiger toepasbaar, zoals in een pasta met courgettebloemen, (zoals beschreven op de website Cucina del Sole) of of als gevulde bloem, waarvan je het recept kan vinden op www.courgettefleur.nl.

Artikels op deze site
Courgette kweken
Bevruchting en bestuiving bij courgettes

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen