Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, februari 11, 2006

Aardappelen die slank maken?

Het artikel dat woensdag in Metro verscheen en dat berichtte over de ontwikkeling van een calorie-arme aardappel is toch wel uit zijn context gerukt. Als je de originele artikels uit de Engelstalige pers leest dan wordt het een ander verhaal. De Engelse artikels verschenen nadat de website van de Engelse firma die de Vivaldi aardappel promoot het nieuws doorstuurde naar de media.
(Meer informatie:Artikels in Daily Telegraph | Daily Mail |www.channel4.com|www.thesun.co.uk|www.bbc.co.uk en op de website van de Vivaldi aardappel)
Volgens deze Engelstalige artikels en volgens de website is deze aardappel met de naam "Vivaldi" al vijf jaar op de markt. Het aardappelras werd ontwikkeld en staat bekend om zijn boterachtige smaak. Pas nu werd door een volledige ontleding van de voedingswaarde van deze aardappel bekend dat deze veel minder calorieën bevat dan sommige andere soorten aardappelen. Ook voor de firma die de Vivaldi aardappel promoot kwam dit als een absolute verrassing. Het zou dus heel goed kunnen dat er nog aardappelrassen zijn die veel minder calorieën bevatten. Maar zover ik weet is daar nog nooi studie naar gedaaan. Zo kun je nog eens vaststellen hoe sommige persartikels aangepast worden om het bericht wat "aantrekkelijker" te maken.

Ook in Nederland wordt Vivaldi geteeld , zie de rasbeschrijving op deze pagina!

Vivaldi is dus geen 'nieuw ontdekt' aardappelras, men heeft enkel gevonden dat de caloriewaarde van dit ras lager is dan het gemiddelde bij aardappelen.

Hieronder staat het artikel uit Metro.

Na negen jaar onderzoek hebben Britse wetenschappers een nieuwe aardappelsoort ontwikkeld die slechts half zo veel calorieën telt als andere soorten. Een Vivaldi-aardappel van 170 gram telt amper 128 calorieën. Daarmee heeft de aardappel een caloriewaarde die 33 tot 56 procent lager ligt dan bij een gewone patat. Volgens de telers verschilt het aantal vitamines en andere voedingswaarden niet van andere soorten.
Aardappelen hebben vaak de naam dikmakers te zijn. "Nochtans ten onrechte", zegt Hilde De Geeter van het Nutrition Information Center (NICE). "Aardappelen zijn een bron van zetmeel en veel mensen denken dat zetmeel, en dus ook de aardappel dik maakt".
Eén gram zetmeel levert slechts 4 kcal op, terwijl 1 gram vet 9 kcal bevat. Deegwaren of rijst bevatten zelfs bijna tweemaal zoveel calorieën als een portie gekookte aardappelen. "De manier waarop de aardappelen bereid worden, kan wel heel wat extra calorieën opleveren", waarschuwt De Geeter.


Het is dan ook jammer dat gereputeerde kranten daags nadien het ongenuanceerde bericht uit Metro overnemen zonder de originele Engelstalige bronnen te raadplegen.(zie dit bericht in het Nieuwsblad en dit bericht in het HLN)

Update 12/02/2006 : Vivaldi is alvast niet het enige ras met minder calorieën, op de website van HZPC, producent van pootgoed en van het aardappelras Vivaldi staat het volgende:
Vivaldi is niet het enige ras met minder calorieën. Ook HZPC's Adora, is onder de merknaam SunLite® bekend geworden in met name Noord-Amerika als de 'low carb potato'.

vrijdag, februari 10, 2006

Groene bloemkool groot succes in Oost-Europa

Onlangs stond hier een artikel over de voortreffelijke smaak van groene bloemkool. Ook in Polen is men blijkbaar gevallen voor de groene bloemkool. De introductie in de supermarkten was er een groot succes. Ook de telers zien de groene bloemkool wel zitten.

“De teelt is afgelopen zomer naar tevredenheid verlopen. Volgend jaar wil ik ook gaan planten voor productie in het vroege voorjaar en de herfst. Opmerkelijk is dat de groene bloemkool veel beter bestand bleek tegen ziektes op het veld dan zijn witte zusjes. Groene bloemkool heeft bij mij een streepje voor vanwege het arbeidsvriendelijke karakter. Anders dan bij witte bloemkool hoef je als teler de kolen niet handmatig tegen de zon te bedekken tijdens de veldperiode.” Józef Wilk (teler).

“Polen is een echt koolland. Afgelopen zomer zijn we dan ook vol vertrouwen de uitdaging aangegaan om groene bloemkool te introduceren in onze Poolse winkels. Het verkocht prima. De houdbaarheid van groene bloemkool is beter dan die van romanesco. We zijn erg positief en willen volgend jaar de aantallen aanzienlijk verhogen. Ook gaan we de kolen dan actief onder de aandacht van onze kopers brengen.”Mirosław Maziarka (Tesco).

"De proef met groene bloemkool bij Kaufland was een succes. Onze voorraad was na een maand al op! De producten gaven een mooie presentatie in het schap en ik denk dat deze zichtbare kwaliteit veel consumenten heeft overgehaald de groene bloemkool te kopen. Volgend jaar komt de groene bloemkool in grotere aantallen terug in onze winkels." Wojciech Szczepanowski ( Kaufland).

De beweegredenen van de Poolse consument worden binnenkort onderworpen aan een Rijk Zwaan consumentenonderzoek. Als alle voordelen goed in kaart zijn gebracht, is wat Rijk Zwaan betreft de opmars van groene bloemkool niet meer te stoppen. Eerst verder in Oost-Europa en uiteindelijk ook naar het westen.
Het volledige artikel staat op www.agf.nl , de informatie is van Rijk Zwaan.

woensdag, februari 08, 2006

Wortelen en wortelvlieg : bestaat resistentie of is het tolerantie?

Op de lezing "Basisprincipes voor de moestuin" die ik vorige zondag gaf in het prachtige kasteeldomein van Poeke kwam opnieuw de strijd tegen de wortelvlieg ter sprake. Het insectengaas is daarbij nog steeds wapen nummer één.
Iemand uit het publiek had ook al het nieuwe ras Fly Away F1 getest. De wortelen werden gezaaid in mei en geoogst in oktober. Ze stonden dus een relatief lange periode in de tuin, wat de kans op overschrijding van de schadedrempel veel groter maakt. Het bleek dat de schadedrempel niet overschreden was. Er was lichte aantasting, maar de wortelen waren nog voor consumptie vatbaar.

In het kaderstuk, onderaan het artikel De zaadhandel staat klaar voor een nieuw seizoen van het tijdschrift Moestuin van Februari staan ongeveer dezelfde bevindingen.

...Vrijwel alle bedrijven waar Moestuin mee sprak hadden positieve ervaringen met een relatief nieuw wortelras Fly Away F1 hybride en Resistfly F1. De rassen zouden een stuk minder gevoelig zijn voor de wortelvlieg,...
...Overigens lijken de resultaten wel wat wisselend te zijn, bij de één helemaal geen aantasting, bij de ander toch wel wat, maar wél minder dan 'normaal'. De ervaringen van Bauke Beukens waren ronduit negatief: 'De wortel Flyaway was bij ons even erg aangetast als de Amsterdamse Bak en Mokum F1. Beslist niet voor consumptie geschikt. Onze tip: gebruik insectengaas, dat heeft 100% werking!'...
In de catalogus van het Vlaams Zaadhuis staat het volgende over dit ras:
Het eerste ras met een goede resitentie tegen wortelvlieg, evenwel niet volledig resistent (nvdr dit is dus tolerant) Plant bij voorkeur een rij andere wortelen naast Flyaway, de wortelvlieg zal haar eieren dan eerder bij het andere ras leggen.

Wat kunnen we daar nu uit besluiten? De infectiedruk speelt hier een grote rol . Als de infectiedruk zeer hoog is en alle factoren voor wortelvliegaantasting gunstig zijn dan zullen deze tolerante rassen wel degelijk aangetast worden. Het is daarom belangrijk als we deze tolerante wortelrassen willen telen zonder insectengaas er rekening gehouden wordt met de factoren die de aantasting door wortelvlieg bevorderen. Dit zijn
  • luwte en windstilte, probeer wortelen te telen op een plaats waar de wind goed aan kan.
  • gebruik van organische mest (ook de gedroogde organische mest) trekt wortelvlieg aan
  • zandgronden hebben van nature een veel hogere infectiedruk tegen wortelvlieg
  • warm, vochtig, zwoel weer
  • mei en juni zijn de twee topmaanden voor de wortelvlieg
  • een schrale ontwikkeling van het gewas bevordert de eiafzet van de wortelvlieg
  • wortelen telen na groenten van de familie van de schermbloemigen
Lees meer over de wortelteelt en de levenswijze van de wortelvlieg

Labels:

dinsdag, februari 07, 2006

Roodloof heeft nu ook Flandria kwaliteit.

Vrijdag 4 februari werd op de Mechelse Veilingen in Sint-Katelijne-Waver voor het eerst roodloof van het keurmerk Flandria verkocht.

Teler Geert Mortelmans van WITMO is tot nu toe de enige teler die roodloof met Flandria-kwaliteit aanleverde op de Mechelse Veilingen. Tien jaar geleden trachtte zijn vader het reeds te introduceren, maar de resultaten bleven onder de verwachtingen en de kroppen vielen veel te klein uit.

In november 2005 probeerde zoon Mortelmans het opnieuw met het ras "Redoria", een sterk ras dat heel het jaar geproduceerd kan worden. Naast de klassieke witloofproductie wil Mortelmans op kleine schaal met de productie van de roodloofteelt doorgaan tot juni 2006.

De rode slasoort radicchio en witloof behoren tot dezelfde familie, waardoor het mogelijk is om te kruisen en tot roodloof te komen. Het roodloof heeft dezelfde groeicondities nodig en wordt dan ook samen met het klassieke witloof geproduceerd. De structuur van roodloof wijkt lichtjes af van dat van witloof en heeft minder, maar wel langere blaadjes.

Op het vlak van de smaak zijn er weinig verschillen. Roodloof brengt wat kleurrijke variatie op het bord, wat het product zeker kansen biedt in restaurants en op feestelijke gelegenheden thuis. Men moet echter opletten bij de bereiding, want de kleur kan sterk verminderen bij het koken. Een betere garantie op kleurbehoud is bereiding met stoom of in de microgolfoven.

maandag, februari 06, 2006

Teeltschema's groenten zijn verhuisd.

Belangrijk bericht
De druk geraadpleegde teeltschema's over groenten zijn niet meer te vinden op het oude adres. Vanaf nu vindt u ze op dit adres
Teeltschema's voor de groenteteelt en de moestuin: wanneer zaaien, planten en oogsten?
http://www.plantaardig.com/groenten_kalender_zaaien_planten_oogsten
De gepubliceerde teeltschema's werden voor het eerst samengesteld in 1998. De verbeterde en definitieve versie vindt u in het boek de Groente en Fruit Encyclopedie .

zondag, februari 05, 2006

Bladgroenten in de kas?
Vang de weersovergang op.

De hele week is de zon al niet meer te zien. Ook in de kas blijft het dan koud en vochtig. Maar ondertussen zijn we in de maand februari aanbeland. Alhoewel februari op de tweede plaats komt wat betreft de laagste buitentemperaturen is dit in de kas helemaal anders. De kracht van de zon is ondertussen fel toegenomen. Wist je dat de zon in februari vijf maal zoveel energie aanbrengt als in december? De dagen zijn langer en de zon staat ook hoger aan de horizon.

Als het één van de komende dagen zonnig wordt zal er in de kas een grote klimaatsovergang plaats vinden. Nadat de temperatuur een hele tijd niet veel hoger kwam dan 5 tot 10°C overdag zal dit dan plots richting 20°C gaan. Voor groenten zoals veldsla, peterselie, winterpostelein en slasoorten die in de kas staan is dit (tijdelijk) te veel. De wortels zitten in de koude grond en kunnen de plotse verdamping niet bijhouden.

Daarom dit advies : als een lichtrijke dag voorspeld wordt na een donkere periode, maak dan de eerste dag 's morgens het gewas nat. Wilt u dit niet doen wegens de kans op aantasting door shimmelziekten, dek dan het gewas de eerste zonnige dag af met krantenpapier.
Luchten kan ook. Maar doe dit dan wel voorzichtig. Wacht niet tot het 20°C is in de kas om te gaan luchten. Dan is er een te grote vochtschok door koude, droge lucht die binnenkomt. Beter is 's morgens al de ramen zo'n 10% open te zetten aan de luwzijde. Streef de eerst dag naar een temperatuur van maximaal 15°C.

Al deze technieken zijn er op gericht de plotse overgang wat te temperen en hoeven dus niet altijd toegepast te worden.

Lees ook het artikel
Vorst in de kas eind februari, wat nu?

Labels: ,


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen