Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, oktober 16, 2004

De slamix van McDonalds in uw plantenbak.

Sla is in. Ook bij McDonalds hebben ze het geweten. Hun nieuwste product bevat volgens hun reclame zes verschillende soorten sla. Net deze zes soorten sla komen ook aan bod in het artikel over babyleaf telen. (opmerking voor de plantkundigen onder u: niet alles is echte sla, er is namelijk ook andijvie en radicchio bij)

Zo'n mix van slablaadjes kan je ook makkelijk zelf telen zonder zes verschillende percelen sla te moeten telen. Babyleaf is een vorm van sla telen waarbij veel dichter opeen gezaaid wordt. Daardoor ontstaat er een opgerichte groeiwijze met iets smallere bladeren, die zich uitstekend leent om met het mes of de schaar 'afgeknipt' te worden. De blaadjes zijn nog jong bij het oogsten en daardoor net iets minder knapperig dan de blaadjes afkomstig uit volgroeide kroppen.

U kunt dit in de vollegrond telen, maar evengoed in potten en bakken. Je kan best deze teelt starten vanaf februari in een zonnige veranda of kas en vanaf maart gewoon buiten. Daarna kan je tot en met september regelmatig wat zaaien.

Lees hier het gedetailleerde artikel over mesclun of babyleaf telen

vrijdag, oktober 15, 2004

Hoger inkomen, minder belasting van het milieu.

Brochure ziekten en plagen in prei beschikbaar

Tijdens het najaar is prei heel gevoelig voor een aantal schimmelziekten. Vooral roest en papiervlekkenziekte treden op als de weersomstandigheden vochtig zijn en er regelmatig regen valt. Geen gewasbescherming toepassen, leidt gemakkelijk tot een kwalitatief minderwaardig en door de consument niet gewenst product. Zelfs tegen een verminderde prijs is dit product zo goed als onverkoopbaar. De consumenten die geld willen besteden aan prei met roestvlekjes of gaten van de preimot te kopen zijn waarschijnlijk heel schaars!

Oplossing voor het probleem is geïntegreerd telen. Wat betekent dat op verantwoorde wijze omgesprongen wordt met gewasbescherming. Dit vraagt van de tuinder een zeer goede kennis over ziekten en plagen die prei kunnen aantasten. De ziektebeelden moeten in een vroeg stadium kunnen herkend worden. Door waarnemingen uit te voeren worden de kritieke perioden vastgesteld om enkel te behandelen wanneer dit echt zinvol is.

Anderzijds moeten sommige ziekten preventief behandeld worden. Proefstations zullen de teler verwittigen als de kans op aantasting groot is. Daarvoor werd in Vlaanderen een net van waarnemingsvelden uitgebouwd, waarop de ziekten en plagen op de voet worden gevolgd.
Zo slaat de teler twee vliegen in één klap, enerzijds minder chemische middelen in het milieu brengen, en anderzijds minder geld moeten uitgeven aan gewasbeschermingsmiddelen. Op die manier verbetert het financieel resultaat van het bedrijf zonder dat het milieu er onder lijdt!

Om deze ziekten beter te herkennen staat er op de website van PCG Kruishoutem een volledige beschrijving met foto's van de ziekten en plagen bij prei"
Brochure ziekten en plagen in prei (PCG, Kruishoutem)
Op de website van POVLT (Beitem-Roeselare) vindt u dezelfde brochure in een handiger pdf-formaat. (klik met rechtermuisknop en kies voor opslaan als)

donderdag, oktober 14, 2004

Pythium bij peterselie

Volgens het POVLT was er dit jaar opvallend veel peterselie die last had van een ongelijke stand. Dit betrof Pythiumaantasting. Alles wat de groei van de plant afremt is bevorderlijk voor een Pythiumaantasting. Te koude en te natte grond zijn mogelijke oorzaken. Maar ook een te droog perspotje bij het uitplanten. Te grote planten ondervinden meer wortelbreuk en dit bevordert eveneens de aantasting van Pythium. Als er problemen optreden door ongunstige groeiomstandigheden dan zal chemische behandeling dikwijls niet goed werken.

Labels:

woensdag, oktober 13, 2004

Foto galerij Uitreiking van de Beervelde Award 2004

Dankzij het prachtige weer en de inzet van de exposanten werd de 32ste editie van de Tuindagen van Beervelde opnieuw een groot succes.
Op vrijdag 8 oktober werd tijdens de Tuindagen de Beervelde Award voor het Belgisch tuinboek van het jaar overhandigd. (zie ook dit eerder verschenen bericht)
De zon, het prachtige decor, maar vooral het weerzien van de vele personen die aan het boek meewerkten en ook hun steentje bijdroegen tot het succes, maakten dit tot een intense dag.
De fotogalerij van dit evenement kunt u bekijken op
Uitreiking van de Beervelde Award 2004

Meer info over de prijs die toegekend werd aan de Groente en Fruit Encyclopedie vindt u op http://www.parkvanbeervelde.be/Pages/Herfsttuindagen1.php
Meer info over het boek op
http://home.scarlet.be/~tor-1228/groentenencyclopedie.htm

dinsdag, oktober 12, 2004

REO veiling (Roeselare) houdt open dag.

Update
Open Bedrijven Dag bij REO veiling zondag 1 oktober 2006
De groenteveiling REO uit Roeselare is de tweede grootste veiling van België. Op zondag 17 oktober houden ze een opendag ter gelegenheid van hun zestigjarig bestaan. Zeker de moeite om eens te bezoeken!
U kunt er die dag volgende evenementen bezoeken
Jaarmarkt
Fototentoonstelling
Fine Fleur Mode
Flandria Gastronomie
Lumière Stratifié
Groentenkermis
Meer info over het programma en de historiek van de veiling op
http://reo.tales.be/fotowedstrijd/
http://www.vilt.be//nieuwsarchief/detail.phtml?id=5246

zondag, oktober 10, 2004

Groenten op de 32ste Tuindagen van Beervelde

Een nieuw milieuvriendelijk product uit Frankrijk.
Peter Bauwens (kwekerij De Nieuwe Tuin) stelt in Beervelde de fertil-humuskweekpotten voor. De FERTIL-HUMUS potjes zijn gemaakt in een milieuvriendelijke fabriek in Frankrijk op basis van houtafval uit natuurbeheer. Ze bevatten geen bind- of kleefstoffen en kunnen gewoon zo met de plant mee in de grond uitgeplant worden. Vriendelijk voor het milieu en gemakkelijk voor de gebruiker.

Een maxitentoonstelling van minigroenten.

Small is beautiful, tout ce qui est petit est joli, klein maar fijn... Een belangrijke reden voor Peter Bauwens en Guy Dirix om dit seizoen op heel kleine groente te mikken. Kleinduimpje sla, mini-maïs, Petit gris de Rennes meloen, ... aangevuld met een reeks van klassieke groenten in een supersnelle microversie: broccoli, rucola, radijsjes...
Bron: Electronische Nieuwsbrief van Het Park Van Beervelde


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen