Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, januari 21, 2006

Meloenpeer maakt comeback voor de hobbyteler

Deze week verscheen in Het Laatste Nieuws het artikel Meloenpeer is primeur in nieuwe zaaigids Vlaams Zaadhuis.
Dit artikel deed mij denken aan 1991, want toen groeiden er in de serres (kassen) van VABI pepino's, in die tijd in samenwerking met POVLT. Ze groeiden er tussen de tomaten en werden geteeld op hydrocultuur. Al bij al bleek het voor de professionele tuinbouw niet echt een succes. De kwantitatieve productie viel wat tegen en de commercialisering verliep stroef.

Vijftien jaar later staat deze plant opnieuw in de belangstelling voor de liefhebber.
In de serres van de Provinciale Proeftuin voor Kleinfruit in Pamel stonden deze zomer 45 planten. De smaak houdt het midden tussen een meloen en een peer. Een meloenpeer past in fruitsla, bij een koude schotel of men kan er confituur mee maken.
Op de website van Easyplant kan men een pepinoplant kopen. Het zijn zaailingen. Op het forum van Groeninfo uit Paul zijn twijfels over de soortechtheid van deze zaailingen. Alhoewel de reacties van sommige andere gebruikers positiever zijn en één iemand zelfs spreekt over 'ze hangen vol met vruchten'. Vlaams Zaadhuis verkoopt geen zaailingen, maar stekken van deze plant. Ook Bakker verkoopt deze plant maar noemt ze eigenaardig genoeg appelmeloen. Vreeken's Zaden verkoopt geen pepinoplanten maar zaden.
Toch blijkt uit deze discussie en ook de discussie op het forum van Tuinkrant dat de vruchtzetting niet altijd even makkelijk verloopt.

Ik kreeg daarover een vraag van een pepinoteler uit Spanje.
Ik heb drie planten in mijn moestuin maar weet absoluut niet hoe ze te behandelen. Toevallig kwamen die mij in mijn bezit. Ik liet echter na het adres van de verkoper te noteren omdat ik dacht dat het op dezelfde wijze zou zijn waarop je andere meloenen teelt. Nu blijkt dat niet zo te zijn, bloempjes komen en zijn na een paar dagen verwelkt... de plant heeft meerdere uitschieters en heeft een gezond voorkomen dus hier geen probleem mee doch er komen geen vruchten aan. Wat moet ik doen kan u mij helpen a.u.b.

Daarop stuurde ik het volgende antwoord
Meloenpeer is voor mij geen onbekende. Reeds verschillende malen heeft men deze proberen te introduceren hier in Belgie. I
Het is dus geen familie van meloenen, noch van peren. Het is een nachtschadige en dus familie van tomaat en paprika. Misschien nog het dichtst aanleunend bij paprika wat betreft groeiwijze
Het verwondert mij dat de vruchtzetting achterwege blijft, normaal is dit een zelfbestuiver. En aangezien u buiten teelt doet de wind zijn werk en hoeft er niet getrild te worden.
Lees eens de teksten op dit adres waar ik ook eens een vraag over meloenpeer beantwoordde.
Daar schrijft Bieke dat pepino's onder glas te geweldig groeien. Blijkbaar moet de groei wat geremd worden voor een betere vruchtzetting. Dus minder water geven eventueel...
Ik hoop u alvast op weg gezet te hebben.

Heel wat weken later volgde een reactie
Als antwoord op uw verwijzing naar de door u bijgevoegde site kan ik u nu met fierheid zeggen "De vruchten doen het " Ik heb van gesnoeide takken een soort scherm gemaakt en die op redelijke afstand van de plantjes geplaatst zodat ze niet meer in volle zonlicht staan en zie de vruchten komen eraan. Vriendelijk bedankt voor deze tip.
En dit nog wat later
In verband met de Peer-meloenen u weet nog wel mijn mail een goede maand of zoiets terug, nu dat het weer zachter is en de temperatuur rond de 27 º ligt hangen de peer-meloenen in trossen op de plantjes. Ge ziet hevige zonnestralen en de hitte verdragen de plantjes blijkbaar niet..het plantje dat ik toen beschutte met allerhande snoeihout deed het al wel en geeft nu vruchten alsof het de winnaar wil zijn !

Ik denk te mogen besluiten met het feit dat pepino wat in zijn groei moet beheerst worden (geen zware bemesting) en ook wat bestuiving nodig heeft. Dit is wind, maar in de kas ook beweging van de plant of bloemen (=trillen). Andere oorzaak kan de temperatuur zijn. Volgens deze website moet de temperatuur minstens 18°C zijn voor een goede vruchtzetting. Dit is ook zo bij de bevruchting van aubergine. Volgens dezelfde webpagina verschillen de vruchtvormen en -kleuren zeer sterk binnen dezelfde soort (Solanum muricatum). Vandaar dat Paul wat weigerachtig staat tegenover zaailingen...

Update
Nog vragen van lezers over meloenpeer

Ik heb gisteren enkele struikjes \'meloenpeer - pepino -\' aangekocht, maar weet nu nog precies niet op hoeveel afstand van elkaar ik ze moet planten.
Graag tot wederhoren & alvast hartelijk dank bij voorbaat !
Met vriendelijke groeten,
Denis

Antwoord :
Beste Denis,
Plant zodanig dat je ongeveer twee planten per m² hebt. Dus je kan bijvoorbeeld planten 80 x 60 of bijvoorbeeld 70 x 70.

Ik heb nog een vraagje ivm die plant : nu ik zie dat de plant dezelfde groei heeft of gewone tomateplant & er in de bladeren ook scheuten (luizen) komen, is mijn vraag of die 'zogenaamde scheuten' ook moeten verwijderd worden.
Graag tot wederhoren,
Vriendelijke groeten,
Denis
Antwoord
Alhoewel niet altijd zo gezegd, zou ik voor onder glas lichtjes snoeien, maar niet echt dieven. Ik zou de zijscheuten niet helemaal weghalen, maar intoppen op enkele bladeren. Voor de rest de plant langs touw of stok telen zoals tomaat. Ik vrees dat als je de scheuten helemaal wegdoet dat er dan te weinig bladeren overblijven om een sterke plant te hebben. Ik zou dan wel twee stengels (touwen) per plant aanhouden. Een beetje zoals bij paprika dus.
Voor in open lucht (terrasplant) wordt er niet gesnoeid, maar meer meer struikvormig opgekweekt. Dat zou je ook onder glas zo kunnen doen. Maar dan zouden de vruchten minder goed kleuren.

Een reactie van Danny, blijkbaar kan je pepino heel lang bewaren!
Ik ben in 1986 aan enkele pepinoplantjes geraakt.Deze stek ik elk jaar in september en houd ik over in de veranda op een 10 graden.De eerste jaren in een grote pot op het terras, nu plant ik een 6-tal planten in volle grond vanaf 10 mei.Jaarlijks heb ik van deze planten een oogst van 80 tot 200 vruchten al dan niet volledig rijp. Voor de eerste vorst worden alle vruchten geplukt en in kistjes in de berging bewaard waar ze naargelang ze afrijpen worden verorbert, de laatste meestal einde maart.

vrijdag, januari 20, 2006

Diepvriesgroenten : vroeger oogsten is nodig in 2006

De vraag naar diepvriesgroenten is groot dit seizoen. Echter, de productie van afgelopen zomer en herfst, net zoals deze van de typische wintergroenten, is niet zo omvangrijk als verwacht.
Ardo wil dan ook vroeger oogsten dan gepland in 2006 om dit tekort op te vangen. Dit staat te lezen in het markt- en oogstbericht van Ardo waarvan ik hier de belangrijkste passages citeer.

....Onder andere de winterse kou die in heel Europa vroeg op de afspraak was,gaf de afzet van vriesverse groenten een extra push. De grote stroom van informatie over het gebruiksgemak, de kwaliteit, de ruime keuze en het gezonde aspect van vriesverse groenten stimuleerde de consumptie.
Ook waren er de minder goede oogstresultaten in 2005. Dit jaar was het – onder meer door de grillige weersomstandigheden in het voorjaar – vrij moeilijk om op Europees vlak de geplande hoeveelheden tuinerwten, bloemkool, broccoli en paprika te produceren. We beschikken, van Zuid-Europa tot Scandinavië, echter over een uitgekiende teeltorganisatie om voorraadtekorten te vermijden. Zo zullen we in 2006 enkele gewassen vroeger oogsten dan voorzien. Om dat te kunnen, is de keuze van het teeltgebied enorm belangrijk.
Tot slot blikken we nog even vooruit op de oogst van typische wintergroenten, zoals spruiten, boerenkool en schorseneren. Buitengewoon grote oogstvolumes worden hier niet verwacht....

Labels:

woensdag, januari 18, 2006

Radijs, rammenas, daikon.
Een variatie aan vormen en kleuren.



Radijs, daikon, rettich en rammenas zijn variëteiten van de soort Raphanus sativus.
Bij iedere variëteit is er een mooie variatie aan kleuren en vormen.
De uitwendige kleuren zijn rood, wit of een combinatie daarvan. Bij winterrammenas is de uitwendige kleur zwart. Van binnen zijn ze allemaal wit. Soms zijn de wortels kegelvormig, soms zijn ze rond. Het eetbare deel, de knol, is een verdikking van het stukje stengel tussen wortel en kiemblaadjes.
De teelt stelt weinig eisen. Zomerse temperaturen en droogte (bij radijs) kunnen, net zoals de koolvlieg, de teelt dwarsbomen. Op lichte grond is het makkelijker om lange, rechte rammenas of daikon te oogsten. De soort Raphanus sativus behoort tot de familie van de kruissbloemigen (Brassicaceae), waartoe ook alle koolsoorten behoren. Daar moet terdege rekening gehouden mee worden bij de vruchtafwisseling.
Radijs en zomerrammenas wordt meestal rauw verbruikt, bijvoorbeeld in salades. Maar rammenas kan ook worden gekookt of gebruikt in roerbakschotels. In de Aziatische keuken is de daikon heel populair. Zomerrammenas heeft een sterkere smaak dan radijs. Zwarte winterrammenas is pittig en peperachtig.
Lees het vervolg in het nieuwe artikel over teelt van radijs, rammenas en daikon.

dinsdag, januari 17, 2006

Kerrie op de spruitjes helpt prostaatkanker voorkomen.

“Kurkuma (geelwortel), het belangrijkste bestanddeel van kerrie, kan helpen bij de preventie van prostaatkanker. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek waarover zondag is gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research.
Volgens de onderzoekers is de preventieve werking van kerrie bijzonder sterk, als de specerij wordt gebruikt bij groentes zoals bloemkool, broccoli en spruitjes.
Deze groentes bevatten de stof PEITC die, in combinatie met kurkuma, een sterk prostaatkankerremmend effect heeft, aldus de onderzoekers. In landen als India, waar veel kerrie wordt gebruikt, komt prostaatkanker verhoudingsgewijs minder vaak voor dan in de Verenigde Staten.”

Uit : telegraaf.nl [Buitenland]
(PEITC = (2-phenethyl isothiocyanate )

maandag, januari 16, 2006

Groenten houden ook de geest gezond.

Dat de consumptie van groenten uw lichamelijke gezondheid op peil houdt komt hier regelmatig aan bod.
Wie zelf zijn groenten teelt vindt hierin trouwens de ideale manier om het hoofd even 'leeg' te maken. Met twee tuinieren in de moestuin is nog leuker, want dat brengt een 'gedachtenloos' gesprek op gang.
Het bericht dat zopas verscheen in het Laatste Nieuws (' Moderne voeding maakt depressief ')maakt het plaatje compleet.
Hieronder de voornaamste passages uit Het Laatste Nieuws

Depressies zijn voor een deel het gevolg van het moderne voedingspatroon. Volgens een onderzoek van twee Britse organisaties ontbeert ons dieet enkele chemische stoffen die noodzakelijk zijn om de geest gezond te houden. Vooral het tekort aan groenten en fruit is nefast.....
Dat velen van ons weinig of geen groenten en fruit, vis of noten eten maakt namelijk dat de hersens een tekort hebben aan noodzakelijke vitaminen en voedingsstoffen.....
Sinds de Tweede Wereldoorlog nemen groenten en fruit een steeds minder belangrijke plaats in ons voedingspatroon in, ondanks alle campagnes waarin de overheid ons tot gezondere gewoonten proberen te brengen.

Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat kan dus ook met groenten!

zondag, januari 15, 2006

Grond, temperatuur en water in de kas

De trouwe lezer weet dat er op deze website heel wat aandacht besteed wordt aan het telen van groenten onder glas of plastic.
Immers, wie een tijdje bezig is met groenten telen zal vroeg of laat overwegen om een kas (in Vlaanderen een 'serre') te bouwen. Het is een ideale plaats om in het voorjaar plantjes op te kweken. U kan er in de zomer warmtebehoeftige vruchtgroenten in telen. Heel wat groentesoorten kunnen vervroegd of verlaat worden. De aanschaf van een kas vergt ook verhoogde aandacht voor de teelten. Denk aan water geven, luchten, schermen, temperatuur controleren, vorstvrij houden. De enge vruchtwisseling vormt onmiskenbaar een probleem.
In het vernieuwde artikel 'Het groeimilieu in de kas' wordt aan dit alles de nodige aandacht besteed.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen