Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, juni 23, 2006

Nieuwe groente BIMI vandaag in de groentewinkel.

Er waren nog wat onduidelijkheden bij het artikel
Een nieuwe groente in de winkel: de BIMI
Dankzij de reacties van enkele lezers (zie onderaan voornoemd artikel) en een artikel op zibb.nl (zibb.nl / landentuinbouw - Alleen groenteboeren mogen Bimi verkopen) is er nu al wat meer klaarheid.
– In Engeland wordt de groente tenderstem genoemd. Zo vindt u via Google afbeeldingen en info. Klik op tenderstem of tenderstem (afbeeldingen)
– Dit zijn informatieve websites over BIMI : www.bimi.eu.com  (Nederlandstalige info) en www.tenderstem.com . Blijkbaar maakt de nieuwe naam BIMI deel uit van een Europese lanceringscampagne.
– het is een kruising van Chinese stengelkool (kailan) en broccoli (en niet zoals elders gemeld gewone Chinese kool)
– De groente wordt niet in Europa geteeld, maar in landen met warm klimaat. De Nederlandse import komt uit Kenia. Bij ons buiten telen lukt niet en in de kas telen is voor de beroepsteler niet rendabel. (te weinig opbrengst)
– De groente is in België al een tijdje te koop via Delhaize.
– De eerste drie maanden zal het enkel bij de gespecialiseerde groentewinkels van Nederland te koop zijn.
– In Engeland worden zaden verkocht onder de naam Tenderstem (klik hier ).
Lees meer info in het vorige artikel over BIMI  

Hebt u deze groente al gekocht? Wat zijn uw ervaringen?
Laat het de lezers weten via  Reageren? Vragen? onderaan dit artikel.

woensdag, juni 21, 2006

Een groentespies op de barbecue

Nog een extraatje in de serie Groenten op de Barbecue.
De aubergines en courgetten wassen en in blokjes snijden. De champignons schoonborstelen. De paprika's in niet al te kleine stukken snijden.
Een sausje maken van citroensap, kruiden, geperste knoflook en peper. Hierin de aubergines ongeveer 1 uur laten marineren.
De blokjes eruit halen en de olijfolie toevoegen.
De groenten op spiesjes steken en rijkelijk bestrijken met het sausje.
Gedurende ongeveer 10 minuten roosteren op de barbecue of onder de grill. Regelmatig keren en met het sausje overgieten.

Ingrediënten
Voor 4 personen:
2 aubergines
2 courgetten
200 g champignons
1 paprika (rood)
1 paprika (geel)
2 cl olijfolie (extra vierge)
2 eetlepels citroensap
1 teentje knoflook
1 eetlepel peterselie (fijngehakt)
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
peper

Bron VLAM - Flandria.
Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

Nog tomaten op de barbecue (2x)

1. Gegrilleerde tomatenDe tomaten wassen, afdrogen en aan de bolle kant (de kant tegenover het steeltje) een inkerving maken.
De tomaten insmeren met olie, kruiden met peper, zout, rozemarijn en basilicum en laten grilleren. Eerst de steelkant grilleren gedurende 3 à 5 minuten, de tomaten omdraaien en de andere kant grilleren.
Dit kan zowel in de oven, onder de grill als op de barbecue.
Past heel goed bij lamsvlees of rood vlees.

Ingrediënten
Voor 4 personen:
8 tomaten
2 cl olijfolie (extra vierge)
peper
zout
2 eetlepels basilicum (fijngehakt)
3 takjes rozemarijn
(bron VLAM - Flandria)

2. Of ook nog Tomaten roosteren (variatie) (Een variant op Geroosterde tomaten op de barbecue, recept, te vinden in dit bericht)

Steeltje verwijderen. Tomaten halveren (van de steelaanzet naar de andere kant). Mengeling van verse peterselie, beetje broodkruim en fijngemalen kaas over de tomaat strooien en op de rooster leggen tot ze doorgewarmd is.

Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

Groenten op de barbecue

Rechtstreeks op de vuurgloed van uw barbecue kunt u veel méér groentesoorten roosteren dan u denkt. Zelfs asperges, witloof en sla! Maar ook het groentegebeuren naast de barbecue kunt u lekkerder maken.

Op de barbecue

Als u groenten rechtstreeks op het rooster van de barbecue wil bereiden, blijft de allereerste vereiste dat u werkt met verse producten van goede kwaliteit. Om groenten met succes te kunnen roosteren, legt u ze best op een niet te hevige gloed. In de meeste gevallen betekent dit: op de zijkanten van het rooster. Zorg ook voor een goede keukenkwast om de groenten geregeld met olie te bestrijken. En blijf er vooral bij, want de meeste soorten hebben maar een korte roostertijd nodig.
Leuk meegenomen: geroosterde groenten zijn vaak ook lauw nog lekker (en soms zelfs lekkerder, zoals witloof of radicchio rosso). Dat maakt het mogelijk eerst te groenten te bereiden en pas dan met het vlees, de vis of het gevogelte te starten.

Asperges
Niet te dikke Flandria-asperges zijn hier de beste keuze. Maak ze schoon en schil ze op de gewone manier. Leg telkens vier asperges naast elkaar en verbind ze met elkaar door een satéstokje of een lange tandenstoker door hun onderste helft (op 3,5 cm van de onderkant) te prikken. Verbind ze ook aan de bovenkant met een tweede stokje onder de punten. Op die manier krijgt u een klein aspergevlot en voorkomt u dat de asperges door het rooster vallen. Rijg ze echter niet helemaal tegen elkaar, maar laat telkens een kleine opening. Strijk ze in met olie (gemengd met knoflook en eventueel wat sojasaus), kruid ze met peper en zout en laat ze op een niet te hevig vuur roosteren. Reken wel 5 minuten aan elke zijde (6 bij dikkere exemplaren).

Aubergines
Snijd een Flandria-aubergine in schijven van 0,5 cm dik of overlangs in langwerpige plakken van dezelfde dikte. Spreid ze uit en bestrooi ze met zout. Laat ze een half uur trekken. Er verschijnen druppeltjes op de stukken aubergine (het overtollige water). Spoel ze weg en dep de stukken groente goed droog. Strijk ze aan weerszijden in met olijfolie en bestrooi ze telkens met geperst knoflook, peper en origano. Laat ze aan elke zijde 5 tot 8 minuten roosteren op een zachte gloed (ze mogen niet verkolen!). Draai elke zijde in de helft van de roostertijd 90 graden, zodat u een mooi ruitjespatroon krijgt.

Champignons
Neem hier grote champignons of reuzenchampignons. Die kunt u ofwel in hun geheel roosteren ofwel in niet te dunne plakjes versnijden, die u zo plat mogelijk op een satéstok rijgt tot brochettes. Strijk de onderkant (de kant van het voetje) van de hele champignons (of één zijde van de brochettes) in met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de champignons of de brochettes met de ingestreken zijde op het barbecuerooster. Laat 3 minuten roosteren, strijk het bolle hoedje (of de andere kant van de brochettes) nu ook in met olie en laat nog 3 minuten roosteren.

Courgettes
Snijd een Flandria-courgette in de lengte in plakken van zo’n 6 cm dik. Spreid de plakken uiteen op een schaal en kruid ze met knoflookpoeder, origano, een beetje chilipoeder en flink wat zout en peper. Overgiet ze met 2 eetlepels olijfolie en laat ze 15 minuten marineren. Leg de plakken dan op een goed hete barbecue en laat ze 4 minuten aan elke zijde roosteren. Draai elke zijde na 2 minuten roostertijd 90 graden, zodat u een mooi ruitjespatroon krijgt.

Paprika’s
Om paprika’s goed verteerbaar te roosteren moet u in twee fasen tewerk gaan. De eerste fase: leg de Flandria-paprika’s (liefst meerdere kleuren) in hun geheel en niet schoongemaakt op een hete barbecue. Laat ze roosteren tot hun vel begint op te blazen en zwart ziet (draai ze onder het roosteren geregeld om met een knijper). Leg de warme paprika’s in een kom die u goed afdekt met plastic keukenfolie. Laat ze 20 minuten rusten. Met een scherp mesje zult u daarna gemakkelijk het vel kunnen verwijderen. Snijd de paprika’s vervolgens open en verwijder het kapje, de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in brede repen. De tweede fase: strijk de gepelde repen paprika in met knoflookolie en kruid met peper en zout. Laat ze nog even roosteren op een niet te hevige gloed (1 minuut aan elke zijde).

Slasoorten
Vooral radicchio rosso laat zich goed roosteren. Reken 1 Flandria-radicchio per 2 personen. Snijd elke krop in vieren en prik een tandenstoker door ieder kwart. Op deze manier vallen de blaadjes niet van elkaar bij het roosteren. Leg de kwartjes sla Page 7 op een niet te hevige vuurgloed en laat ze 3 minuten aan elke zijde roosteren. Strijk ze na 1 minuut in met olijfolie en kruid ze met peper en zout. Op dezelfde manier kunt u stukken ijsbergsla en het knapperige hart van kropsla op de barbecue bereiden.

Tomaten
Kies zeker voor Flandria-tomaten want die hebben stevig vruchtvlees en een gave schil! Grotere losse tomaten zijn iets beter geschikt voor de barbecue dan trostomaten. Snijd ze eerst doormidden. Strijk de zijkant van het barbecuerooster in met wat olie. Leg er nu de halve tomaten op met het snijvlak naar beneden. Dus niet eerst de bolle kant! Laat 3 tot 5 minuten roosteren op een niet te hevige gloed. Draai de halve tomaten na 2 minuten roostertijd een kwartslag zodat ze een decoratief ruitjespatroon krijgen. Zodra ze bruin beginnen te worden, keert u ze met een knijper ondersteboven. Bestrooi de geroosterde zijde met zout, peper, geperst knoflook en eventueel wat paneermeel. Laat nog 3 tot 5 minuten roosteren tot de ronde onderkant bruin is.

Witloof
Snijd stronken Flandria-witloof overlangs doormidden en verwijder deze keer de kern van de stronk niet. Leg de helften op een niet te hevige vuurgloed en laat ze 5 minuten aan elke zijde roosteren. Strijk ze na 1 minuut in met olijfolie en kruid ze met peper en zout. Geroosterde witloofhelften smaken heel lekker met een zoetzure saus.

(Bron: Nieuwsbrief Flandria juni 2003)
Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

maandag, juni 19, 2006

Peulen, Sluimerwten : tijd om te oogsten.

Ook wie gewoon ter plaatse zaaide in april kan stilaan zijn eerste portie peulen oogsten. Wie de erwten voorkiemde en uitzaaide in potjes kon al een weekje geleden oogsten. Bij eenzelfde zaaitijd zijn de lage soorten vroeger te oogsten dan de hoog groeiende soorten. Vandaag was er ook de oogst van de erwten in pot. Het leverde alvast een aardbeibakje vol met peultjes op, een heerlijke delicatesse voldoende voor een tweetal personen. Er kon nog bijgeplukt worden uit de eigen groentetuin
Erwten-draad-oogst Erwten-pot-detailDeoogsterwtenpot Erwten_pot_terras
Peulen oogsten?
Peultjes oogsten bij Tuinclub Jabbeke op 3 juni, voorgezaaid eind februari De eerste peultjes pluk op 8 juni in de minimoestuin van Margreet, ook voorgezaaid. De eerste oogst van peulerwten in pot op 17 juni, gezaaid eind maart. De eerste oogst van peulerwten in de tuin op 17 juni, gezaaid eind maart.

Labels:

zondag, juni 18, 2006

Barbecue? Kumato is de beste tomaat.

KumatoDe Kumato is een opvallende bruine tomaat die zonder kroontje wordt geoogst. De smaak is verrassend zoet.

De Flandria Kumato is de ideale tomaat voor de barbecue of de oven. Snijd de tomaat doormidden en bestrooi hem met knoflook, paneermeel en olijfolie. Rooster hem op de barbecue of onder de ovengrill (of laat hem garen in de oven). De Flandria Kumato is ook zeer geschikt voor koude bereidingen (opvullen), sorbet en marmelade. Jaarrond verkrijgbaar in schaaltjes met 4 tot 5 tomaten.
Uniek voor de consument:
• De zachte smaak, de sappigheid en het aroma geven een speciaal smaakboeket
• Rijpt van binnen naar buiten
• Een dieprood interne kleur en de donker groene zaad gel, geven bij het versnijden tot schijven een zeer attractief beeld
• Uitstekende houdbaarheid
• Aanwezigheid van originele menu’s, ontwikkeld door topkoks
(bron : Flandria Nieuwsbrief )
Download de productfiche van Kumato (pdf)

Zelf bruine tot bijna zwarte tomaten kweken? Het kan via de heirloomrassen Ananas Noir, Black Prince, Black from Tula, Triffle Black , Black Krim (Noire de Crimée) en vele andere.
Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

Gemarineerde groenten bij de barbecue

Zoekt u nog naar een originele garnituur als afwisseling van de klassieke kom geraspte worteltjes, denk dan eens aan gemarineerde groenten.

Deze zuiderse bereiding smaakt bijzonder lekker bij vrijwel alle geroosterde gerechten. Niet alleen paprika’s komen ervoor in aanmerking, maar ook courgettes, aubergines, plakjes champignons, blaadjes witloof en plakjes primeuraardappelen.

Heel decoratief is ook een salade waarin u verschillende slatypes gemengd hebt. In het Flandria-aanbod vindt u vandaag keuze genoeg: kropsla, de twee kleurenkrulsalades (lollo bionda en lollo rossa), veldsla, eikenbladsla, radicchio rosso, veldsla, bataviasla, koraalsla, rode sla, Romeinse sla, ijsbergsla en Chinese kool. In zo’n gemengde salade doen croûtons het altijd goed (stukjes brood die u eerst met geperst knoflook inwijft en vervolgens in olijfolie bakt). Maak de bijhorende vinaigrette niet te zuur: ze moet prikkelen maar mag niet bijten.

Gemarineerde groenten
Ingrediënten voor 6 tot 8 personen: 2 Flandria-aubergines, 1 Flandria-courgette, 2 rode Flandria-paprika’s, 2 gele Flandria-paprika’s, 4 knoflookteentjes, 7,5 dl goede olijfolie, 1 eetlepel rode-wijnazijn, 6 blaadjes salie, 1 eetlepel balsamico-azijn, 6 cl droge sherry, peper, zout, enkele blaadjes verse basilicum.

• Snijd de aubergines en de courgette in schijfjes van 0,5 cm dik. Spreid de schijfjes uit op enkele borden en bestrooi ze met zout. Laat 30 minuten trekken. Spoel de schijfjes af onder de koudwaterkraan en dep ze goed droog met keukenpapier.
• Leg de paprika’s onder een hete ovengrill tot hun vel begint op te blazen en zwart ziet (draai ze onder het roosteren geregeld om met een knijper). Leg ze in eenkom die u goed afdekt met plastic keukenfolie. Laat ze 20 minuten rusten. Met een scherp mesje kunt u nu gemakkelijk het vel verwijderen. Snijd de paprika’s vervolgens open en verwijder het kapje, de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in brede repen.
• Pel de knoflookteentjes en hak ze. Verhit de olie met de wijnazijn in een grotepan. Voeg de schijfjes aubergine en courgette en de stukken paprika, de blaadjes salie en de helft van het knoflook toe. Kruid met peper en zout en laat 7 minuten sudderen.
• Schep de groenten, het knoflook en de salie met een schuimspaan uit de olie enschik ze in een serveerschaal. Bestrooi alles met de rest van het knoflook.
• Klop de balsamico-azijn op met de sherry en de olijfolie waarin de groenten gegaard hebben. Kruid met peper en zout. Giet het mengsel over de groenten en laat afgedekt een nacht marineren in de koelkast. Bestrooi net vòòr het opdienen met fijngehakte basilicumblaadjes (Bron: Flandria Nieuwsbrief)
Bekijk alle artikels uit de serie Groenten op de Barbecue.

Hitte veroorzaakt brandkoppen bij komkommer

De warmte van vorige week kwam vrij ongelegen voor veel komkommerplanten. De planten zijn nog in volle groei en waren nog niet echt gewend om veel water op te nemen. De specifieke bladstand van de kop van de plant maakt dat de kleine, jonge blaadjes niet goed kunnen verdampen. De vele blaadjes zitten dicht opeen en belemmeren zo de afgifte van waterdamp. Verdamping van deze jonge blaadjes is nochtnas nodig  voor de afkoeling ervan.
Dit is niet voldoende gebeurt, terwijl het in de kas een eind  boven de 30°C was en de zonnestralen de bladeren nog hoger in temperatuur deden stijgen.
Brandkoppen_komkommerBrandkoppen_komkommer2
Brandkoppen bij komkommers (klik voor vergroting)
Oorzaken
– te weinig wateropname, door te droge grond, zwak wortelstel of zware plantbelasting
– moeilijke verdamping door de specifieke stand van de jonge blaadjes in de kop van de plant
– te intense zonnestraling op de blaadjes
Wat doe je er aan?
De kas schermen, al dan niet tijdelijk
– Zorgen voor voldoende vocht in de grond
Wat als het toch gebeurt?
Zorg er steeds voor dat je de zijscheutjes niet te gauw verwijdert. Verwijder ze pas als ze tien centimeter lang zijn. Zo kan je toch nog verder als het groeipunt van de komkommerplant toch verbrand is.

 

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen