Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, augustus 25, 2006

Groenten betaalbaar houden : zeven tips.

Het blijft iedereen bezig houden en ondertussen weten we het al, de groenten zijn duur. Maar dit leek mij toch een leuke opsomming. Misschien is het bijschrift bij de foto wel de beste tip?
Zeven andere tips staan vandaag in het Algemeen Dagblad. 

Alleen voor wie geen moestuin heeft!

Op de foto  : Zo kan het natuurlijk ook: zelf groente verbouwen, zoals hier in het Zoetermeerse volkstuinencomplex "Levenslust"? Drie volkstuinders bekijken wat hun tuintje heeft opgeleverd.

1. Kijk eens ergens anders.
Ga eens naar een andere winkel dan de supermarkt waar u altijd komt.
2. Let op de aanbiedingen. Koop de allerduurste verse groente nu even niet, maar koop verse groente uit de aanbieding.
3. Gemak kost geld.
Altijd, dus ook nu geldt: koop groente aan het stuk. Laat voorverpakte, gewassen en gesneden groente liggen. Dat is veel voordeliger.
4. Kies andere ingrediënten. Maak eens een andere salade. Als ijsbergsla duur is, neem dan kropsla. Maak een salade van groente die wel betaalbaar is.
5. Pak eens een pot.
Wissel af met groente uit glas.
6. Varieer met blik.Een voorraadje erwten aanleggen is aan te bevelen. Het schijnt dat de erwtenprijs flink gaat stijgen. De houdbaarheid loopt van 2008 tot 2010.
7. Wissel af met diepvries.

Het uitgebreidere, originele artikel leest u hier :
Groenten betaalbaar houden (Algemeen Dagblad)

Diepvriesgroenten : voor de tweede maal opslag?

Het is nog altijdk komkommertijd, dus de media blijven er over berichten. De bakken regen van afgelopen nacht zullen natuurlijk geen goed gedaan hebben.

Diepvriesgroenten slaan op (25 augustus 2006)

Door het slechte weer gaan de diepvries- en blikgroenten opslaan. Het Ardooise Ardo, één van Europa's grootste bedrijven in de sector, kondigde dat gisteren aan. Door eerst het koude voorjaar, dan de julidroogte, en tot slot de te zware regenval van augustus zijn er problemen met de oogst van groenten als spinazie, erwten, prinsessen, bloemkolen, wortelen en uien.

Hoe groot de prijsstijging is, vertelde Ardo nog niet. Source: Het Nieuwsblad - Diepvriesgroenten slaan op

Waarom de titel? Omdat er in mei ook al zo'n bericht in de krant stond....
Alleen de producenten, die zullen moeten afwachten wat ze krijgen als contractprijs (volgend seizoen).
Dit jaar alvast geen opslag voor hen!!!!!

Producenten diepvriesgroenten verhogen prijs

3 mei 2006 BRUSSEL - Producenten van diepvriesgroenten gaan hun prijzen met 5 tot 10 procent optrekken bij de jaarlijkse prijsonderhandelingen met warenhuizen, cateringbedrijven en verwerkers van diepvriesgroenten. Als reden voor de prijsverhoging noemt Jan Haspeslagh, gedelegeerd bestuurder van Ardo, een van de grootste diepvriesbedrijven in Europa, de gestegen energie- en vervoerskosten in de sector.

Dat zegt Haspeslagh woensdag in De Tijd en Het Laatste Nieuws. De sector van de diepvriesgroenten, die vooral in West-Vlaanderen is geconcentreerd, heeft opnieuw met schaarste af te rekenen. In 2005 leidden de hitte en de watersnood tot hoge prijzen en minder groenten. Dit jaar is de strenge winter de oorzaak.
De boeren zullen pas vanaf volgend jaar profiteren van de prijsverhoging. ,Bij de onderhandelingen met de boeren eind dit jaar zullen we toch hogere prijzen moeten toestaan'', zegt Haspeslagh.
Bron: Het Nieuwsblad - Producenten diepvriesgroenten verhogen prijs

Ook in Italië hebben ze last van prijsstijgingen en dan nog wel voor hun geliefde pesto.
Turbulente zomer maakt pesto onbetaalbaar

De Italiaanse fijnproevers zijn in alle staten. De zomerstormen hebben de oogst van basilicum in het honderd doen lopen. Hierdoor dreigt er een tekort aan pesto, de beroemde saus op basis van basilicum, olijfolie, pijnboompittten, knoflook en parmezaan. In Ligurië, waar de beste basilicum wordt geteeld, vernielden hagelbuien liefst 80 procent van de oogst. Wat door de stormen niet werd vernield,, werd later uitgedroogd tijdens de lange hittegolf die ook Italië trof . De prijs van basilicum is al verdubbeld en de kenners vrezen dat hun geliefde groene delicatesse onbetaalbaar gaat worden.
Bron :Het Nieuwsblad - Turbulente zomer maakt pesto onbetaalbaar.

Labels:

woensdag, augustus 23, 2006

Wie kent nog het juiste seizoen van de groenten?

Ook in januari koop je gewoon aardeien en rode kool  in juli, dat is toch normaal? Dat asperges in september helemaal fout zijn, wie heeft daar enig benul van?
Wie een moestuin heeft, die weet dat wel natuurlijk.
Aan het feit dat de seizoenen voor groenten en fruit vervagen, daar wil het Brussels Gewest iets aan doen. Men legt daarbij vooral de nadruk op de grote milieubelasting die een pakjes boontjes uit Kenia of een kilo wortelen uit Zuid-Afrika teweeg brengt.

Het Brussels Gewest start met een promotiecampagne voor seizoens- en streekgebonden groenten en fruit. Deze groenten en vruchten zijn beter voor de mens en het milieu. Het gewest laat nu 20.000 groenten- en fruitkalenders verdelen. Met de kalender kan men makkelijk zien welke groenten en fruit bij welk seizoen horen......
....Maar in het juiste seizoen hebben aardbeien en asperges wel smaak en zijn ze meestal goedkoper. Dat willen we de consument duidelijk maken....
Bekijk de video over de lancering van deze campagne

Lees het  artikel: brusselnieuws.be : Economie, Eigen groenten en fruit zijn beter voor milieu

De kalender van het Brusselse gewest kan je hier downloaden : Onze groenten en fruitkalender in pdf.

 

Op deze website van milieucentraal.nl vindt u een heel gedetailleerde seizoenskalender voor groenten en fruit. De milieubelasting waarvan in dit bericht sprake wordt vermeld als energieklasse.
Op deze pagina wordt uitgelegd hoe u best te werk gaat om de kalender te gebruiken.

La(a)t(st)e aardappelplaag slaat toe


Wie had gedacht dat dit artikel uit de zomer van vorig jaar nog actueel zou kunnen worden?
Kwakkelzomer brengt aardappelplaag  bladvlekkenziekte en botrytis in de tomaten.

Inderdaad, her en der raken de tomatenplanten die buiten staan, maar ook in vochtige serres ziek. Aardappelplaag, bladvlekkenziekte en nu ook Botrytis werden gemeld door diverse lezers.

Hebt u nog aardappelen in de moestuin? Kijk ze dan goed na op aardappelplaag. Er zijn twee mogelijkheden.

Uitbreiding van phytophtora

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt meldt dat sedert vorige week er een sterke uitbreiding wordt vastgesteld van phytophtora.

De ziektedruk is duidelijk verhoogd met de ontluiking van de derde ziektegeneratie na de droogteperiode. Er zijn diverse meldingen van (zeer) ernstige aantastingen.

In de Kempen zijn veel percelen licht tot matig of zelfs al zwaar aangetast. Een perceel vertoonde zware aantasting met ernstige knolinfectie.

Het advies luidt dan ook om het gewas continu beschermd te houden. Zowel regenvastheid, knolbescherming als aandroogtijd blijven onder deze weersomstandigheden cruciaal.

Het PCA vestigt er bij deze de aandacht op dat wanneer groen wordt gerooid op aangetaste percelen, men moet opletten voor knolbesmetting. 

Bron : Uitbreiding van phytophtora[AGRI PRESS BENELUX]

Op website van het pca staat ook het volgende

Niet verwarren met Botrytis

Veel bladvlekken van Botrytis.  Er zijn deze week diverse vaststellingen van bruinzwarte vlekken op de bladeren van het aardappelgewas. Het betrof hier vlekken veroorzaakt door de schimmel Botrytis. Verwar deze vlekken niet met die van aardappelziekte. Brond : pcainfo.be
meer artikelen over :

Extreem jaar voor de groenten, dat wel.

Dat het dit jaar een jaar van extremen was op weergebied, voor de plantengroei, de groenteteelt en de moestuin, dat mogen we wel zeggen. Daar heeft De Telegraaf in zijn artikel  gelijk in. Ook de Belgische VRT-televisie pikte vandaag het bericht op in zijn journaal. (Bekijk hier de video)

Wie deze website regelmatig volgt kon het al lezen:
Er was

Tussen de 72 reacties op het artikel in Telegraaf, lezen we ook het volgende "gelukkig hebben we een moestuin" of "dit jaar hadden we net een heel goede opbrengst in onze moestuin".

Inderdaad, alle vruchtgroenten, zoals tomaat, paprika, aubergine, meloen deden het goed. Ook courgettes, komkommer : perfect!
En dan de andere groenten. Er was een probleem met schotvorming in bladgroenten met name door de hitte. Bloemkolen hadden het lastig een kwalitatieve kool te vormen.
Maar in de moestuin kunnen de groenten nu éénmaal veel beter verzorgd worden, waardoor de problemen daar veel minder groot waren dan bij de akkerbouwers. Wie op tijd wat water gegeven heeft, die heeft inderdaad geen al te grote problemen gehad. Zeker niet wie zijn plantjes opkweekt in (pers)potjes, want ter plaatse zaaien kan zowel in extreme droogte of extreme natte voor problemen zorgen. 

Dit is het berichtje op vrtnieuws.net :

Prijs van allerlei groenten stijgt fors

di 22/08/06 - In de winkel zijn de prijzen voor allerlei soorten groenten de afgelopen weken fors gestegen. Dat komt omdat de oogst tegenvalt door het uitzonderlijke weer van deze zomer.

De hitte van juli en de zware regenval van augustus laten hun sporen na in de prijzen van de groenten. Vooral de West-Vlaamse openluchttelers hebben daar last van.

Het extreme weer van de laatste maanden leidt tot een daling van de oogst met ruim dertig procent en dus stijgen de prijzen fors.

Dankzij die prijsstijgingen kunnen de telers de schade beperken. Dat geldt echter niet voor contracttelers die hun groenten tegen een vaste prijs moeten verkopen. Zij zullen wellicht verlies lijden.

Bekijk de video over dit bericht

Lees ook het artikel in de Telegraaf : Groenten peperduur door extreem weer

Tot slot nog dit : wilt u het weer op de voet volgen, dan is  de volgende  pagina met een  duidelijk
overzicht van de voornaamste weerberichten van België en Nederland een aanrader.

zondag, augustus 20, 2006

Artisjok telen in Nederland

Artisjok is één van die groenten die niet echt winterhard is. Bretagne is dan ook de uitgelezen streek om deze groente te telen, koele zomers en zachte winters. Misschien dat Etten-Leur net iets te veel het binnenland in ligt opdat de artisjokken een 'elf steden tocht' winter zouden overleven.

Bron: Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie

Begin dit jaar liep tuinder Jan Pertijs uit Etten-Leur in Californië tegen een artisjokkenkwekerij aan. Het leek hem een leuke en makkelijke teelt. Hij maakte vervolgens de rest van het gezin enthousiast en ze besloten om het hier ook eens uit te gaan proberen. Het Amerikaanse zaad van de rassen Matterhorn en Pyreneeën is vervolgens door een Nederlands bedrijf opgekweekt en in mei uitgeplant. Intussen oogst Pertijs bijna een halve hectare met gemiddeld vier tot vijf bollen van de distelachtige planten.

Volgens dochter Nancy zijn de planten ongeveer een meter hoog, en aan de bloemstengel groeien een of meerdere artisjokken. ,,Je moet op tijd oogsten, want als de bol open gaat staan, is hij niet meer geschikt voor consumptie. Met warm weer is dat drie keer per week en nu lopen we twee keer per week door het gewas. De bollen knippen we af met een stuk stengel van vijf of zes centimeter.’’ In eerste instantie verwachtte Pertijs dit eerste jaar door de extreme warmte niet eens te kunnen oogsten van het tweejarige gewas. ,,We hebben wel flink water gegeven en ineens verschenen er een paar weken terug toch artisjokken. Hartstikke leuk joh! ’’ De delicatessenvrucht zetten ze af via de specialtieslijn van The Greenery.

De artisjok blijkt volgens Nancy niet eens geliefd te zijn vanwege zijn smaak, maar meer vanwege de manier van eten. ,,De smaak is te vergelijken met die van asperges, niet zoveel smaak eigenlijk. Maar het is gewoon leuk om ze te eten. Aan de onderkant van de blaadjes zit een wit stukje wat je eruit zuigt. Je kunt het blaadje ook met een dipsaus eten. Gewoon gezellig dus.’’

Volgend jaar verwacht de familie een topproductie te behalen, als het gewas de winter goed doorkomt. ,,Het schijnt een vorstgevoelige plant te zijn, maar dat moeten we dus nog afwachten. Net als hoe de vraag zich gaat ontwikkelen. We zijn voor zover bekend de enige telers in Nederland, dus het is allemaal nieuw. Maar we leren veel en blijven positief naar de toekomst kijken. Het is in ieder geval een grappige teelt en het bevalt tot nu toe goed.’’

 

Tip Lees hier alles over de teeltwijze van artisjok


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen