Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, oktober 27, 2006

Professionele teelt van kiemgroenten

Vrijdag 27 oktober werden op de REO Veiling voor het eerst kiemgroenten verkocht. Spruitgroenten zie je steeds vaker in de groentenafdeling van winkels liggen. Nochtans kan je in België het aantal professionele telers op één hand tellen. Voedingsingenieur Wim Bouden en landbouwingenieur Isabelle Piesschaert menen dat er zeker nog een markt is voor dit soort “garnituurgroenten”. Ze hebben de voorbije maanden hard gewerkt om een geconditioneerde ruimte te bouwen voor de productie en verpakking van kiemen of scheuten.

De meest speciale machines zijn de “rota-techs”, dit zijn trommels waarin de scheuten ronddraaien en op regelmatige tijdstippen besproeid worden. Sommige kiemende groenten moeten immers regelmatig gespoeld worden. 

 

 

De teelt van kiemgroenten kan ook op schalen (foto links). Ook hier worden de plantjes regelmatig bevochtigd. Dat is ook het geval voor de scheuten die in bakken (foto rechts) gekweekt worden. Afhankelijk van de soort, hebben de kiemen 4 tot 10 dagen nodig tot ze klaar zijn voor consumptie. Eenmaal oogstklaar worden de zaadhuiden eraf gewassen en komen de scheuten in een centrifuge om te drogen. In een aparte ruimte worden de scheuten in een ideaal klimaat verpakt. In de koelcel, bij 4° graden C wachten ze op gekoeld transport naar de REO Veiling. Scheuten of kiemen hebben een pittige smaak en worden gebruikt als groenten bij slaatjes, belegde broodjes en andere gerechten. Wim en Isabelle zullen starten met 13 verschillende soorten: prei, luzerne, rodekool, radijs daikon, sangoradijs, rode biet, zonnebloem, erwtenasperge, linzen, venkel, look, rosabi en broccoli. Eenmaal op “kruissnelheid” hopen Wim en Isabelle een productie te halen van 700 kg/week.

Enkele voorbeelden van kiemgroenten die door hen geteeld worden. Rodekoolscheuten zijn het mooist met hun fuchsia, witte en groene tinten. De verfijnde en heerlijke toets van jonge kool zal in de smaak vallen bij kinderen. Ze zijn heel licht verteerbaar en zijn rijk aan calcium en zwavel en bevatten ook ijzer, mangaan, zink, pro-vitamine A en vitaminen B1, B2, B3 en C.

Lookscheuten parfumeren op een verfijnde manier sauzen, salades en grillades. Het zijn ideale kruiden voor spaghetti met olijfolie, tomaat en mozzarella, sauzen (tomatensaus, pesto...), salades en bereidingen in de oven of in de kookpan zoals kip, lamsbout, vis…. Ze zijn veel lichter verteerbaar dan de traditionele teentjes en ze geven geen slechte adem.

Venkelscheuten zijn heerlijk geparfumeerd en gekruid met anijs. Ze zijn geel en bruin gestreept en worden geserveerd bij gegrilde of gepocheerde vissoorten, gerookte zalm, pasta en grillades, maar ook bij bepaalde soorten gebak. Ze hebben onder andere digestieve eigenschappen.

Preischeuten bevatten op hun beurt al het frisse van jonge prei en zijn een waar genoegen, gerold in een sneetje gerookte zalm. De groene fluokleur met zwarte punten is een streling voor het oog (prei is vochtafdrijvend en bevat veel calcium en ijzer).

Linzenscheuten hebben de smaak van linzen en zijn tegelijk knapperig. Ze passen bij alle gerechten en deze mooie roze bolletjes en takjes met gele bladeren geven kleur aan uw bord.

Luzernescheuten (of alfalfa) worden het vaakst gegeten. Hun neutrale kleur past bij andere variëteiten en hun smaak verzacht enigszins het scherpe van radijs of prei. (Uit Fine Fleur)

Zelf kiemgroenten kweken? U vindt alles wat u nodig hebt in de webshop van LivingFoods, en je vindt er ook een teelthandleiding.

Ook op de website van van der Plas Sprouts vindt u heel wat info over kiemgroente, er is ook een mooie poster (pdf)!

Boomtomaten of Tamarillo's verkocht op Belgische veiling

Deze tropische, eivormige fruitsoort wordt geteeld door een tuinbouwer uit Moorslede in België. In de REO Veiling van Roeselare werden ze vandaag voor het eerst verkocht. Boomtomaten worden in het noorden van Zuid-Amerika al eeuwen verbouwd door de indianen.
"Ik wou zo’n boom graag eens zien groeien. Omdat het een tropisch product is en niet tegen de vorst kan, heb ik tegen een zijwand van mijn serre 40 boompjes geplant. Het duurde bijna 2 jaar - de boom was dan al meer dan 3 m hoog - voor ik vruchten had. Ze zijn nu 4 tot 7 cm lang.” vertelt de tuinbouwer.
Typisch voor de boomtomaten zijn de donkergroene, onregelmatige strepen op de schil.  Als de vrucht rijp is, kleurt de schil oranjegeel tot rood. Het vruchtvlees ruikt naar abrikozen. Het is stevig, smaakt zoet en is kruidig van smaak. Je kan de tamarillo uitlepelen zoals een kiwi of gebruiken in een stoofpotje bij vlees. De schil is taai en niet eetbaar. Het fruit zou een laxerende werking hebben en bovendien ook goed zijn voor diabetici. 

Meer info over deze vrucht en foto's op Wikipedia en bij De gezonde apotheker


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen