Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

vrijdag, september 02, 2005

Brusselse vroegmarkt ziet omzet groenten en fruit met helft dalen
(Nieuwsblad Online)

De vroegmarkt in Brussel, de favoriete plek van de topkoks en kwaliteitskruideniers, ziet zijn verkoop razendsnel dalen. De omzet van fruit en groenten haalt nog amper de helft van die in 1995. ,,Steeds meer inkopers trekken naar de veiling. Met de nacht alleen overleven wij niet meer'', zegt Roger Goossens (77), die zijn tomaten en paprika's verkoopt aan quasi elk sterrenrestaurant in de wijde omgeving.
In het holst van de nacht is er één plek in Brussel die bruist van de bedrijvigheid. De legendarische vroegmarkt aan het kanaal verhandelt iedere nacht gemiddeld 2.000 ton producten. Tientallen vrachtwagens, beladen met fruit en groenten, rijden af en aan.
Binnen in de gigantische markthallen is de sfeer minder uitbundig....
Lees verder op Het Nieuwsblad Online

donderdag, september 01, 2005

REO Veiling verkoopt voor het eerst witte selder kleinverpakt.

Praktisch en netjes in de boodschappentas is het wel, zo'n witte selder per stuk verpakt.
In de REO Veiling van Roeselare werd woensdag 31 augustus voor het eerst kleinverpakte, ingekorte witte selder verkocht. De bleekselder zit verpakt in kleurrijke, transparante plastiekzakjes met barcode. In een kist gaan 12 zakjes met elk een netto gewicht van 750 tot 1000 g. De selder wordt ingekort tot 35 cm. Op de nieuwe verpakking vindt de consument ook enkele gebruikstips en een eenvoudig recept.
Twee producenten hadden dinsdag samen 113 kisten bleekselder aangevoerd. Bij de simultane klokverkoop op woensdag werd gemiddeld 0,17 euro/zakje betaald. De 113 kisten gingen naar zes verschillende kopers.

woensdag, augustus 31, 2005

Voor het eerst zoete ui van Nederlandse bodem

Onder optimale weersomstandigheden kon op 21 augustus begonnen worden met het rooien van Hollandse zoete uien. Het is voor het eerst dat een zoete ui van Nederlandse bodem komt.
De zoete ui is zachter van smaak en heeft minder prikkelende werking in de ogen. Het is een teer product en gedurende het hele oogstproces wordt alles in het werk gesteld om ze niet te beschadigen.
In Amerika maakt de zoete ui al 20% van de totale uienconsumptie uit. De zoete ui is zacht van smaak en ideaal om rauw gegeten te worden. Dit maakt het product bij uitstek geschikt voor kinderen. Het is een prima smaakmaker in salades, bij haring of bij de hamburgers. (Bron http://www.agf.nl )
De zoete ui verschilt van de klassieke ui in zowel teelt als oogst. De klassieke ui wordt eind van de zomer geoogst en kan relatief eenvoudig bewaard worden. Hierdoor kan hij het hele jaar geleverd worden. Voor de zoete ui is dit anders, deze is vers het lekkerst en kan daardoor minder lang bewaard worden. In Nederland geteelde Queeno’s zijn leverbaar van eind augustus tot half januari, buiten deze periode importeert men zoete uien uit diverse landen ter wereld. Om als zoet gekwalificeerd te worden moeten deze uien minimaal 6% suiker bevatten en een laag pyruvaatgehalte hebben. Dit laatste zijn de zwavelverbindingen die de ogenprikkeling en de scherpe smaak veroorzaken.
(Bron http://www.queenos.com )

dinsdag, augustus 30, 2005

Fabels en feiten over nitraat.

"Waar of niet waar: spinazie en andere nitraatrijke groente zijn ongezond en kunt u beter niet eten? Het antwoord: niet waar. Groente is nooit ongezond. Enkel in grote hoeveelheden kan nitraat negatieve effecten hebben op het lichaam. Daarom is het advies: wel volop groente eten, maar niet niet steeds nitraatrijke groenten gebruiken.
Lees verder op http://www.agf.nl/nieuws/2005/30aug/nitraat.htm
(Bron: consumentengids augustus-september)


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen