Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, juli 28, 2007

Andijvie, een groente voor na de langste dag.


Als je andijvie zaait bij een te lage temperatuur (minder dan 15 graden) is er veel kans dat de krop niet voldoende uitgroeit en al snel zal doorschieten. Ook lange dagen (meer dan 14 uur licht) tijdens de uitgroei van de krop zijn ideaal om de plant snel te doen bloeien.

Wie vanaf nu andijvie zaait kan dit doen bij voldoende hoge temperaturen. De uitgroei van de krop zal verlopen bij korter wordende dagen. De beste teeltperiode voor andijvie is nu aangebroken. Dan kunt u misschien wel kroppen kweken van een halve meter.
Zaaien kan tot eind juli, daarna wordt het echt wel laat.

Lees alle teeltinformatie in het artikel over de teelt van andijvie (met talrijke foto’s).

Labels:

vrijdag, november 10, 2006

Andijvie kweken van een halve meter

Andijvie is het schoolvoorbeeld van een najaarsgroente. Zijn de nachten te koud tijdens de opkweek of de dagen te lang tijdens de kropvorming, dan gaat de plant makkelijk opschieten.
Andijvie telen in het voorjaar en de vroege zomer was lange tijd heel moeilijk. Dankzij de introductie van nieuwe rassen is dit veranderd, maar het is nog steeds niet eenvoudig. 
Kroppen met een diameter van een halve meter en een gewicht van anderhalve kilogram, die kweek je nog steeds met gemak in het najaar. Trouwens, een stamppot met gekookte andijvie is toch ook iets voor de herfst?
  Maak de foto's groter door te klikken
Dankzij het zachte najaar kon de andijvie de afgelopen weken blijven doorgroeien. Het hart van de krop kon zich helemaal opvullen met jonge blaadjes, waardoor bleken eigenlijk niet meer nodig was.

Bewaren
Misschien hebt u nu ook zo'n kroppen van vijftig centimeter en 1,5 kg in uw tuin? En vraagt u zich af wat u er mee moet?
Vriest het slechts een of twee graadjes dan kunt u ze in de tuin laten staan. Worden er enkele dagen na elkaar vorst voorspeld, dan kunt u ze afdekken met vliesdoek of folie. Dit kan echter niet te lang, omdat de kwaliteit van de krop snel achteruit zal gaan door het vochtige klimaat onder de afdekking.

Wilt u de kroppen toch langer overhouden, rooi ze dan met een grote kluit eraan. En plant ze over in de kas. Zo kan u nog  andijvie hebben tot half december. Als u de kluit vochtig houdt natuurlijk.

 
Maak de foto's groter door te klikken 

Gebruik
Denk u dat één zo'n 'reuzen' krop het hele gezin dagen aan een stuk van eten kan voorzien?  Als u de andijvie rauw gebruikt, misschien wel. Maar als u zo'n krop gaat koken (stoven) smelt die plots weg als sneeuw voor de zon. Dan blijft er net genoeg over voor het klassieke "vier personen" gerecht. En begrijpt u misschien waarom die kroppen best héél groot mogen worden.
(Bij rauwe andijvie, in salades of een aardappelstamppot kunt u uitgaan van 150 gram per persoon. Voor gekookte andijvie kunt u rekenen op 300-500 gram per persoon. Greenery - Andijvie)


Andijvie is immers ook een schoolvoorbeeld van een stoofgroente. Andijvie rauw eten was voorheen niet zo gebruikelijk. Dankzij de introductie van nieuwe rassen is de bittere smaak nu veel minder uitgesproken en kan andijvie ook als sla gebruikt worden.

Hoe  je zo'n zware kroppen andijvie teelt lees je in dit artikel : Andijvie kweken

Labels:

vrijdag, augustus 18, 2006

Sclerotinia, een schimmel die heel wat groenten aantast.

Sclerotinia is een niet waardspecifieke schimmelziekte. Dat wil zeggen dat er heel wat groenten kunnen door aangetast worden, zowel in de open lucht als in de kas/serre.
Meestal blijft de schade beperkt tot hier en daar een plant die afsterft.  Alhoewel dit, als je maar enkele planten staan hebt, toch best vervelend kan zijn natuurlijk Er moet de nodige aandacht aan besteed worden.
Doordat de schimmel leeft op heel veel verschillende groentesoorten is  vruchtwisseling geen goede preventie. Zeker niet als je weet dat de schimmel tot zeven jaar in de grond kan overblijven.
Wie zieke planten niet goed opruimt kan mettertijd meer en meer problemen verwachten met aantasting door Sclerotinia. De overlevingsstructuren die de schimmel aanmaakt zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn bolvormige stukjes schimmeldraad die helemaal ingedroogd (gedehydrateerd) zijn, waardoor ze zwart en keihard worden. De naam rattekeutelziekte die dikwijls aan Sclerotinia gegeven wordt is daar niet vreemd aan.
De zwarte bolletjes, samen met het sneeuwwitte schimmelpluis op de aangetast delen van de plant zijn dan ook heel typisch een kenmerk van deze schimmel.

Op de foto bovenaan ziet u een aantasting op komkommer. De stengel is volledig aangetast en het gedeelte van de plant boven de stengel zal  ook volledig afsterven. Deze plant wordt best onmiddelijk opgeruimd en verwijderd met het huisvuil.

Lees ook Sclerotinia in wortelgroenten: te lijf gaan met antagonisten

Meer foto's van aantastingen door Sclerotinia.
Dit maakt alvast duidelijk dat zowel stengels, bladeren, wortels als vruchten kunnen aangetast worden door Sclerotinia.
(klik op de foto's voor vergroting)

 
Aantasting door Sclerotinia bij bonen ( zie ook Schimmelaantastingen bij bonen
Aantasting door Sclerotinia bij knolvenkel ( zie ook Misschien toch beter de knolvenkel binnenhalen?)

Aantasting door Sclerotinia bij respectievelijk andijvie en radicchio, het witte schimmelpluis is goed zichtbaar. Het zijn de bladeren die zich aan de onderkant van de krop bevinden die aangetast zijn.(klik op de foto's voor vergroting)
 
Aantasting van de knol van knolselder.(klik op de foto voor vergroting)

Labels:

zaterdag, augustus 27, 2005

Andijvie als herfstteelt


foto
Deze krulandijvie werd opgekweekt in kweekplaten. De planten hebben een goed doorwortelde potkluit en zijn klaar om uit te planten.


Andijvie kent twee verschillende verschijningsvormen . Enerzijds de gladbladige of breedbladige andijvie en anderzijds de krulandijvie.Bij de gladbladige rassen maken we onderscheid tussen types die vooral geschikt zijn voor voorjaars- en zomerteelt (Nummer Vijf - types genoemd soms), en de rassen van het type 'Breedblad Volhart Winter' die we moeilijker kunnen kweken in voorjaar en vroege zomer wegens de te grote gevoeligheid voor opschieten. Deze benamingen zijn bij de recente rassen dikwijls niet meer terug te vinden. Het is dus zaak te letten op het aanbevolen teelttijdstip als je een pakje zaad koopt.Wat betreft krulandijvie kan je rekenen op de beste slaagkansen wanneer je kiest voor het grove krultype 'Walonne'. Hou je van het fijnere werk en van een fijnere smaak dan kan je je misschien wagen aan een teelt van het type 'Très Fine Maraîchère'. Deze laatste is een risicoteelt want de kans dat er bruine randjes in het hart van de plant ontstaan is heel groot. Enkel voor gevorderde liefhebbers dus.
De teelt van andijvie wordt verder besproken in
het nieuwe artikel "Andijvie planten als tweede teelt" (met talrijke illustraties)

Labels:

vrijdag, oktober 29, 2004

Veldmuizen hollen de krulandijvie uit.

Klik op de foto voor detail
Heb je dit al gezien? Van een verrassing gesproken als je juist van plan was enkele mooi gebleekte krulandijviekroppen te oogsten. Middenin de krop een groot gat! Bij een drietal planten blijven enkel de bladeren over. De lange penwortel die typisch is voor andijvie en zowat voor alle samengesteldbloemigen (denk maar aan witloof) werd volledig aangevreten. Veld muizen hebben zich een weg gebaand onder de zwarte folie via oude mollengangen en zorgen voor dit 'verloren' beeld.

Labels:

donderdag, oktober 28, 2004

Ideaal najaarsweer om de krulandijvie bleken

Klik op de foto's voor een grotere versie
Mooi, zonnig najaarsweer. Ideaal weer om de andijvie te bleken. Door het zonnige weer en de warme nachten groeien de kroppen goed door, waardoor na één week er al een mooi geel hart gegroeid is. Als u nog kroppen moet bleken, stel dit dan niet te lang meer uit. Als het wat koeler wordt raakt de groei immers uit het gewas. Toegebonden kroppen kunnen nog minstens twee tot drie weken in de tuin bewaard worden. De kroppen zijn toegebonden met een elastiek. Het is krulandijvie van het type "Walonne", dit is de grove krulandijvie, maar die is minder gevoelig voor bruine randen op de jonge hartblaadjes.
Klik op de foto's voor een grotere versie
Gebleekte krulandijvie is een echte delicatesse!

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen