Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, april 09, 2005

Promotie stellingteelt aardbeien

"Veiling Borgloon gaat telers financieel ondersteunen die omschakelen van de teelt van aardbeien in de vollegrond naar zogeheten 'beschermde stellingteelten' waarbij de aardbei op stellingen geteeld wordt. De telers zijn daardoor minder afhankelijk van het weer en de grondsamenstelling. De stellingteelt is ecologisch meer verantwoord en minder arbeidsintensief voor de teler. De grote kracht van de stellingteelt is de gecontroleerde vroege en verlate teelt met een constante goede oogst. Dat zorgt voor een betere prijs."
Lees het artikel op
VILT.be :

vrijdag, april 08, 2005

Vlaamse groenten publiekstrekker op Foodex Tokyo

Op de beurs Foodex in Japan was de Japanse consument zeer te vinden voor het hoogkwalitatieve groenteaanbod. Velen kwamen de groenten monsteren en lieten zeer tevreden geluiden horen. Witloof bleek een blijver, tomaten een welkome nieuwkomer. De aanwezige vertegenwoordigers kregen vele concrete vragen te verwerken. Foodex Tokyo bewees eens te meer zijn gevestigde waarde als gespecialiseerde voedingsbeurs voor Japan en, per extensie, Azië.

Met deze deelname kreeg het imago van de Vlaamse tuinbouw in Azië een serieuze duw in de goede richting. Op Foodex zelf werd duidelijk dat Vlaanderen zeker een rol kan blijven spelen op de Japanse markt wat de export van groenten betreft. Desondanks blijven de fytosanitaire belemmeringen parten spelen. De zeer strikte reglementen die de Japanse overheid de exporteurs van voedingsproducten oplegt zorgen ervoor dat het zowel voor de producenten als voor de handelaars erg moeilijk blijft om producten klaar te maken voor de Japanse markt. Het is van belang dat deze invoerrestricties goed worden opgevolgd en op topniveau in vraag worden gesteld.
Lees het volledige artikel op de website van VLAM

donderdag, april 07, 2005

Intensiever zwavelen voorkomt meeldauw

Een citaat uit AgriHolland Nieuws: Intensiever zwavelen voorkomt meeldauw in belichte paprika
De maatregelen die heeft genomen zijn: een zwavelpotje per 500 vierkante meter kasoppervlak, iedere nacht zwavelen, om de 100 uur de zwavel vervangen en poederzwavel in plaats van pijpzwavel gebruiken.

dinsdag, april 05, 2005

Fine Fleur : fijne, vreemde of exclusieve groenten

Koolrabi klinkt niet lekker maar is het wel, rauw geraspt in de soep of gevuld met gehakt. Vitelotte ligt vlotter in de mond maar wie weet nog dat dit een paarse aardappel is die soms tot chips wordt verwerkt? En ooit gehoord van mizuna of mosterdsla? Al deze groenten groeien op West-Vlaamse velden en maken deel uit van het Fine Fleur-project van de Reo-veiling in Roeselare.
Lees het artikel over Fine Fleur in Het Nieuwsblad Online

maandag, april 04, 2005

Erwten zaaien

Erwten zijn typische voorjaarsgroenten en groeien het best in het koele voorjaar. 's Zomers groeien de erwten niet meer zo goed, is de vruchtzetting minder en is de kans op massale luisinfecties groot. Vanaf februari tot en met april is de ideale teeltperiode om te starten met erwten. Voor een goede oogstspreiding kan je proberen vroeg en laat te zaaien. Later dan begin mei is af te raden. Het hoeven heus niet alleen doperwten te zijn, peulen (sluimerwten) zijn ook heel makkelijk om te telen.
Lees hier over de verschillende soorten erwten

Erwten zaaien is niet zo moeilijk. Laat de erwten 24 uur weken in een laagje water. De droge erwten nemen heel veel water op waardoor ze al een voorsprong hebben bij het kiemen.

Maak een geultje van een tweetal centimeter diep en leg om de vier cm een zaadje. Het geultje toedekken en lichtjes aandrukken met de hand of een blokje hout. Erwten worden dikwijls in dubbele rijen gezaaid met een onderlinge afstand van dertig centimeter. Tussen deze dubbele rijen zit dan 60 cm (lage) of 120 cm (hoge) afstand.

Na een paar dagen is er al een worteltje en na een tweetal weken is er groen aan de oppervlakte te bespeuren.
Op heel wat plaatsen moet men ook voorzorgen nemen opdat de vogels de erwten niet uit de grond halen.
Lees ook het artikeltje een variatie van erwten

Labels:

zondag, april 03, 2005

Vroeg in het voorjaar peterselie oogsten

Klik op de foto's om detail te zien.
Gladbladige peterselie of bladpeterselie is minder gekend als de krulpeterselie. De smaak is aromatischer en de groeikracht is groter waardoor de teelt eigenlijk iets makkelijker is dan deze van krulpeterselie. Je kan al vroeg in het voorjaar peterselie zaaien, maar om de teelt te overwinteren zaai je begin augustus zodat de plantjes eind augustus de grond in kunnen.

Nog hetzelfde najaar kan er al geoogst worden door regelmatig blaadjes te snijden of te plukken. Tijdens een zachte winter loopt de oogst gewoon door. Na de winter is er een flinke hergroei waardoor je al vanaf het vroege voorjaar verse peterselieblaadjes kan oogsten. Vanaf de maand mei zal de peterselie bloeien waarna de plant zal afsterven.

Krulpeterselie kan ook gedaan worden als winterteelt, maar dan best met een bescherming (bijvoorbeeld plastic tunnel). Zaai in augustus in de tunnel of plant begin september. Tot in mei kan je dan regelmatig peterselie oogsten.

Labels:


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen