Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, mei 14, 2005

Bloemkool weegt vijf kilogram.


Het Volk Online: "Bejaarde Brit kweekt monsterbloemkool "

Er wordt in het artikel gemeld dat de bloemkool tien maanden nodig had om te groeien. Het betreft hier dus een winterbloemkool. Welk ras is niet meegedeeld.
Lees alles over de teelt van (ietwat kleinere...) winterbloemkolen.

vrijdag, mei 13, 2005

Aardbeien uit eigen tuin

Het aardbeiseizoen komt jaar heel geleidelijk uit de startblokken. Het duurt alvast nog een tijdje vooraleer de piekaanvoer van aardbeien uit het open veld er is.
In Het Nieuwsblad Online verscheen onlangs een uitgebreid artikel over Aardbeien
"Aardbeien zijn makkelijke tuinplanten. Ze hoeven echt niet in de moestuin, maar kunnen ook als bodembedekker gebruikt worden in de siertuin. De oogst aan smaakvolle vruchten is net dezelfde!
Niets zo lekker dan zongerijpte aardbeien uit eigen tuin. Eens je aardbeien hebt, kan je makkelijk zelf plantgoed telen. Alle kindplantjes op het eind van de uitlopers zijn volwaardige aardbeiplantjes. Met slechts een tiental plantjes heb je al een voldoende grote oogst om een zomerse fruitsla, een overheerlijk ijsdessert of een fruittaart te bereiden en dat enkele keren gespreid over verschillende weken. ....."
Lees verder op Het Nieuwsblad Online
En vergeet ook niet het aardbeidossier van deze site nog eens boven te halen.

dinsdag, mei 10, 2005

Courgettes en meloenen opkweken

Courgettes zijn heel snelle kiemers en misschien wel de makkelijkste plantjes om zelf op te kweken. Na vijf dagen staan ze boven, tenminste als ze bij 20°C gezet worden. Wie buiten courgettes wil planten heeft nu nog ruim de tijd om courgettes te zaaien. In een vorige bericht werd er al attent op gemaakt dat je courgettes best niet allemaal in één keer zaait. Pompoenen worden ongeveer op dezelfde manier opgekweekt.


Meloen doet er wat langer over, reken toch maar op 10-14 dagen als je in een minikasje op de vensterbank zaait. Als je ze dag en nacht bij 25 graden zet, zullen ze al na 5 tot 6 dagen boven staan. Wie toch nog meloenen wil telen in de kas deze zomer, die moet zich nu wel haasten. Beter is het meloenen te zaaien de eerste helft van april in een warme ruimte.





Zowel courgette als meloen worden apart gezaaid in potjes zodat achteraf niet meer hoeft verspeend te worden. Voeg één vijfde wit zand toe aan de zaai- en stekgrond om het geheel nog wat luchtiger te maken. Maak het mengsel twee dagen vooraf klaar om het te laten opwarmen en bevochtig het goed. Duw het zaad met het meest puntige deel (hier komt het worteltje uit) naar beneden zodat het ongeveer 1 centimeter diep komt te zitten. Bij twijfel leg je het zaad gewoon plat, afgedekt met 1-1,5 cm grond. Neem voor courgettes potjes van 8 of 9 centimeter, je moet courgettes niet te groot laten worden voor je gaat uitplanten. Jonge courgetteplanten groeien makkelijker weer weg. Voor vroeg gezaaide meloenen nemen we wat grotere potten.
Hoe hoger de temperatuur hoe sneller de kieming, ideale temperatuur voor een goede kieming (zeker voor meloen) is dag en nacht 23°C. Kom je daar niet aan, zet de kleine potjes dan in een al dan niet zelfgemaakt minikasje, daar kan het door de zon overdag makkelijk 30°C warm worden, dit compenseert dan de te lage nachttemperatuur en het substraat blijft dan toch voldoende warm. Hou wel in de gaten dat het niet te warm wordt en start met luchten van zodra de eerste tekenen van kieming waar te nemen zijn.

Labels:

zondag, mei 08, 2005

Werkzaamheden uitgesteld, plantengroei verzwakt.

Met dit weer wordt onkruidbestrijding door schoffelen haast onmogelijk. De dag nadien zorgt een regenbui voor de hergroei van wat geschoffeld is. Onkruid opruimen is zowat de enige mogelijkheid.
Wie zich dit jaar verkeken heeft op de warme dagen rond 1 mei ondervindt stilaan dat het zaaien of planten van warmteminnende gewassen pas kan aangevat worden rond 15 mei.
Ook de andere gewassen die gezaaid of geplant zijn tijdens de maand april zullen hier en daar een zwakke opkomst kennen. Natte en koude zijn nefast voor de kieming van jonge plantjes. Ook plantjes die dan uitgepoot werden zijn door het aanhoudende kwakkelweer zwak geworden. De wortelvorming blijft achter en de opname van voedingsstoffen verloopt moeilijk door de koude en natte grond.
Daarom is het goed dat er waarschijnlijk een geleidelijke overgang naar droog en koel weer komt. Overdreven warmte en droogte is nu echt niet nodig, want weinig van de gewassen die nu buiten staan kunnen dit aan.
Als we straks toch aan de slag kunnen is het belangrijk om dit niet overhaast te doen. Doe geen diepe grondbewerking en zaai of plant niet in te natte grond. Maak de grond eventueel eerst wat los met een cultivator zodat die wat kan opdrogen.
In ieder geval breekt straks een drukke periode aan.


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen