Winterui (winterajuin) planten en oogsten.


Planten
Het is een eigenaardig zicht, plantajuin in de herfst. Maar winterui moet nu eenmaal in het najaar geplant worden. Bij voorkeur tussen 15 september en 15 oktober. Maar het kan ook nog tot half november.
Winteruien hebben als voordeel dat ze altijd minimaal 2 weken vroeger oogstbaar zijn dan de vroegste voorjaars(plant)uien. De nadelen zijn de zwakke huid, en de minder goede bewaarbaarheid. "RADAR" is kwalitatief een van de betere winteruien. Er zijn ook nog andere rassen winterajuin en zelfs rode winterui. Electric is een gekend ras van rode winterplantajuin. Rode winterplantajuin kan interessant zijn omdat de rode zaaiui niet zo lang bewaart. Op het moment dat je de rode winterplantajuin kan oogsten is er dan ook geen rode bewaarajuin van het vorige jaar meer beschikbaar.
Tijdens de winter kunnen de planten afsterven door uitvriezen, door wateroverlast of door dichtslempen van de bodem. Om die reden komen voor de teelt van winterui enkel goed ontwaterde percelen in aanmerking.
Winterui wordt ook als zaaiui geteeld. Na zaaien ter plaatse rond eind augustus blijft het gewas de ganse winter op het veld. De oogst als jonge busselui geschiedt al in mei-juni.
Als bemesting voor de teelt van winterplantajuin kan je, op lichte gronden, een 30g/m² patentkali gebruiken.


Vroege voorjaar (zie foto)
De winterui die geplant werd op 11 oktober (2005) deed het goed. Op dit moment, begin april 2006, zijn er zijn enkel wat droge punten aan de uiteinden van de bladeren. Het was dan ook geen kletsnatte winter en, alhoewel het geen zachte winter was is het kwik nooit heel diep onder nul gegaan. Ideaal dus voor winterajuin en ook voor de winterbloemkool. De pas gegroeide jonge blaadjes zien er alvast weer mooi groen uit. De oogst zal later zijn, maar het belooft wel een goede oogst te worden. Na een natte winter en op lichte grond geef je best een kleine hoeveelheid kaliumrijke meststof om de hergroei te bevorderen.


WinterajuinveldMei-juni
Het verhaal van de winterui of winterajuin loopt nu, begin juni 2006, stilaan ten einde. Het is alvast één van de langst durende teelten in de groentetuin: acht maanden! Al enkele weken konden ze geoogst worden als busseluitjes. Nu als flink uit de kluiten gewassen verse ajuin en straks de laatste exemplaren als bewaarui. Alhoewel de gewone plantui en de zaaui beter zijn bij de bewaring.

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen