Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, november 19, 2005

De eerste nachtvorst kwam laat

De eerste nachtvorst kwam dit jaar wel heel laat. Pas deze morgen gaven de resterende bladeren van de pompoenen en siervruchten de geest. (foto 1)
Samen met de vorstschade die je ziet bij vorstgevoelige onkruiden zoals knopkruid (foto 2) en zwarte nachtschade duidt dit er op dat het echt wel gevroren heeft. Ook in thermometerhut dus. De vorstschade valt op doordat de bladeren er verwelkt uitzien en een glazig uiterlijk hebben. Andere kruidachtige planten zoals andijvie, knolvenkel, knolselder hebben nog geen last gehad van deze eerste nachtvorst, het was hier immers slecht een halve graad onder nul. Al bij al toch een signaal dat wie het nog niet gedaan heeft stilaan de vorstgevoelige groenten mag binnenhalen of in ieder geval afdekken tijdens de nacht.
Grondvorst hadden we al enkele dagen vroeger. Vorig jaar was de eerste nachtvorst onder thermometerhut rond 20 oktober. (klik op de foto's voor vergroting)

donderdag, november 17, 2005

Zijn bijen de gewasbeschermers van de toekomst?

Europa is heel streng als het op erkenning van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen aankomt. En met de regelmaat van een klok worden erkenningen van bestaande middelen ingetrokken. Deze evolutie stimuleert onderzoekers om alternatieven te bestuderen. Zo wordt heel wat onderzoek gedaan rond biologische bestrijding met insecten (denk aan sluipwesp-witte vlieg) en de insecten bestrijding met roofschimmels
Aan de WUR heeft men nu goede resultaten bekomen door bijen te gebruiken als verspreider van het gewasbeschermingsmiddel (in dit geval een biologisch bestrijdingsmiddel, een schimmel)

De bijen gaan op zoek naar de nectar in de bloemen van de aardbeiplanten, en dat is precies waar de schimmel botrytis normaliter begint te woekeren. De bijen laten op de bloemen een beetje van de schimmel ulocladium achter, die de botrytis in een periode van een aantal weken verdelgt.
De bijen brengen het bestrijdingsmiddel precies naar de ziektehaard. Dat betekent minder verspilling in vergelijking met bespuiten van de gewassen, waarbij vaak nogal wat bestrijdingsmiddel naast de planten terechtkomt.
Deze bestrijdingsmethode is ideaal voor de bestrijding van botrytis bij aardbeien. Het is immers geweten dat de start van de vruchtrotaardbeien in de bloem plaats heeft. Dan kiemen de schimmelsporen, afkomstig van de schimmel Botrytis cinerea.
Deze nieuwe gewasbeschermingsmethode is dus alleen effectief als de infectie inderdaad op de bloem of vruchtbeginsel gebeurt.
(Artikel gebaseerd op WB - Weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum )

woensdag, november 16, 2005

Koolvlieg in de fuik, deel 2


Dag op dag één jaar geleden verscheen hier het artikel "Koolvlieg vliegt in de fuik".
Je kon er onder andere dit lezen

Praktijkonderzoek Plant & Omgeving onderzoekt voor het tweede jaar een omheining van fijnmazig gaas tegen koolvlieg. Percelen tot 2,5 hectare worden omheind met gaas van 1,80 meter hoog. Aan de bovenkant zitten langs buiten uitstaande flappen in een hoek van 45 graden, waardoor een soort fuik ontstaat. De laagvliegende koolvlieg komt daarin terecht wanneer deze op het gaas landt en naar boven kruipt. Een conclusie over de werking van de omheining is nog niet bekend, omdat er tot nu toe nog geen koolvlieg is voorgekomen. In Canada zijn er wel goede ervaringen

Onlangs kon ik een foto van een proefopstelling van dit systeem nemen op het PCG te Kruishoutem. Vandaar dit extra bericht.
Klik op de foto voor een vergroting.

dinsdag, november 15, 2005

Bewegen en meer groenten strijdmiddel tegen suikerziekte

“Behalve beweging, spoort de Vlaamse overheid de burger ook aan tot gezonder koken. Een bevraging van de VLAM leert dat we dagelijks amper de helft van de vereiste portie groenten en fruit (idealiter 300 gram groenten en twee stuks fruit) binnenkrijgen. Tijdsgebrek, losse eettijden, kant-en-klare maaltijden, impulsaankopen en buitenhuis eten zijn de grote boosdoeners. In 2006 wil Vervotte daarom een brochure aan de man brengen waarin per seizoen de groenten worden opgesomd, met vermelding van hun vitaminen en voedingswaarde. De brochure wil focussen op inheemse en ook wel vergeten groenten.”
Lees het volledige artikel op Het Nieuwsblad Online.

zondag, november 13, 2005

Misschien toch beter de knolvenkel binnenhalen?

klik op foto's voor vergroting
Het zachte weer kan ook wel voor onaangename verrassingen zorgen. Normaal gezien is de knolvenkel nu al geoogst of op zijn minst binnengebracht in de kas of garage. Dit jaar blijft deze soms wat langer op het veld. Daardoor stijgt wel de kans dat er schimmelinfecties optreden. Zo zijn op deze plant grijs schimmelpluis en bruine vlekken te zien. Een gevolg van een aantasting door Botrytis cinerea.




Met deze hoge nachttemperaturen is het nog zeer goed mogelijk dat enkele knolvenkelplanten aangetast zijn door Sclerotinia. Deze schimmel is zeer goed te herkennen aan het sneeuwwitte schimmelpluis.





De stengels van de knolvenkel groeien ook nog verder door. Daardoor kan het zijn dat de bol gaat openbarsten. De wonden die daarbij ontstaan kleuren bruin en zijn natuurlijk invalspoorten voor schimmels.



Tot slot nog een tip van Tuinclub Velt Jabbeke.

'Verleden jaar kuilde ik de venkel in de serre in maar vergat één keer weer af te dekken en was natuurlijk de klos. Nu plant ik ze in een kuip in rijnzand. Eerst buiten onder een afdak en dan als het begint te vriezen verhuist de kuip naar de garage die vorstvrij is.'
Je kan hier de foto ervan bekijken.

Lees ook het artikel Knolvenkel, een smaakmaker uit het zuiden

Vier gratis kruidenpotjes

Zorg ervoor dat vier vrienden zich abonneren op de nieuwsbrief "het recept van de week" en krijg zomaar, gratis, vier exclusieve, stijlvolle potjes met aardappelkruiden.

Alle info op http://www.aardappel.be



Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen