Dit is een archiefpagina. Klik hier voor de nieuwste berichten
Groenten in het Nieuws een website van Plantaardig.com

 
WWW   Deze webstek

zaterdag, februari 03, 2007

Zaadhuizen spelen in op trends in groenten

Versheid, gemak en gezondheid zijn momenteel de trends bij groenten. Logisch dat ook de veredelaars hier op in spelen door de toegevoegde waarden van hun groenterassen op dit gebied aan te tonen.
Een voorbeeld daarvan is de persaankondiging van de aanwezigheid van Bejo Zaden op Fruit Logistica in Berlijn, toekomend weekend.

Baby Leave
Verse maaltijdsalades niet meer weg te denken uit de supermarktschappen. De verscheidenheid neemt bovendien toe. Daar komt nog eens bij dat de samenstelling snel wisselt. Bejo is zich bewust van de dynamiek in deze snelgroeiende markt en speelt hier op in met een complete range Baby Leave rassen. “Ons assortiment Baby Leaves herbergt uiteenlopende kleuren. Ze zijn bij uitstek geschikt voor gebruik in luxe verse salades. Van groen met een witte nerf tot dieprood zorgen ze voor extra aantrekkingskracht in een saladepakket”. (lees ook trends in saladegroenten)

Wil je het zelf eens proberen om deze groenten te kweken, schrijf dan nu in op de gratis nieuwsbrief (kolom hiernaast) en ontvang gratis een brochure met tientallen foto's met stap-voor-stap uitleg over saladegroenten kweken.

Groentesap.
In de Fruit Logistica-stand kunnen bezoekers van Bejo
ook groentesappen proeven. Er is zelfs een speciale juice bar. Geen toeval, legt Bejo uit. “In Oost-Europa werken we al jaren samen met grote fabrikanten van groentesappen. We bieden voor deze specifieke markten rassen met een hoog rendement, geschikte kleur en prima smaak”. (Lees de bedenking bij groentesappen onderaan het artikel waarom zijn groenten gezond)

Gezondheid
Bejo : "Inhoudstoffen zijn een belangrijk speerpunt in onze veredeling. Wij testen onze rassen op de gehaltes aan gezonde stoffen en ontwikkelen specifieke kennis over het onderwerp. In onze stand geven we bijvoorbeeld uitleg over de unieke samenstelling van onze witte, gele en paarse wortelrassen. De pigmenten van wortelen bevatten gezonde carotenen en lycopenen, wij maken hiervan gebruik in onze toekomstige productontwikkeling."

woensdag, januari 31, 2007

Minikomkommer wordt populaire groente

2007 wordt waarschijnlijk het jaar van de doorbraak van de minikomkommer, cocktailkomkommer of snackkomkommer. Drie namen voor één en dezelfde groente. 

Zelf minikomkommer telen
Het is een plant die groeit zoals de moderne glaskomkommer, dat wil zeggen met enkel vrouwelijke bloemen. De vruchtzetting gebeurt dus parthenocarp (dat wil zeggen zonder bestuiving, zonder stuifmeel). De afmetingen van de vrucht zijn beperkt.

Maar het grote verschil is dat heel wat van deze minkomkommers meerdere vruchten in één bladoksel dragen. Sommige rassen slechts één tot twee vruchten per oksel, andere tot vier vruchten per oksel. (Bij de veredelaars heeft men het over single fruited, semi- multifruited en multifruited).

Doordat de vruchten klein blijven wordt de plant ook veel minder belast dan de gewone komkommer. Vruchtdunning zoals vermeld in het artikel over komkommers kweken is hier dus minder nodig. Enkel als de groeikracht van de plant lijkt af te nemen kan je die herstellen door vruchten te dunnen. Ook als de oogst te groot dreigt te worden kan je "preventief" kleine vruchtbeginsels verwijderen. Zo wordt de plant wat ontzien en zal ze, mits wat geluk, uiteindelijk langer meegaan.
Maar, net zoals bij gewone komkommer, moet je de vruchten tijdig oogsten. Zolang ze aan de plant blijven gebruiken ze energie ten koste van de doorgroei.
De opbrengst in kilo’s is lager dan bij gewone komkommers, maar het aantal vruchten is veel hoger dan bij een lange komkommer.

Binnen de minikomkommers zijn er ook nog varianten, zo geeft het ras Alamir F1 en Passandra F1 vruchten van 16-18 cm en het ras Picolino vruchten van 10-12 cm. Picolino vormt per oksel 3 tot 4 vruchten. Variëteiten met kleinere vruchten geven over het algemeen meer vruchten per okstel. Let daar op als je de groente kiest uit het aanbod groentezaden in de catalogussen.

Behalve het reeds aangehaalde verschil in verband met vruchtdunning kan je de teelt aanpakken zoals beschreven in artikel over komkommers kweken.

Minikomkommer in de supermarkt
De minikomkommer is ook in de groentehandel vrij sterk vertegenwoordigd. De snackkomkommer wordt meestal gepromoot als een handige "groente uit het vuistje" ( zoals de komkommer die ook deel uitmaakt van de drie Vitamini's)
Maar ook andere telersverenigingen brengen snackkomkommers op de markt.

Minilkomkommer als kuipplant : de snacker
Nieuw is de minikomkommer als vruchtdragende kuipplant op het terras, waarvan je dan onmiddelijk kan oogsten, maar ook daarna nog een tijdje kan doorgaan met oogsten. De Snacker is een gelijkaardig concept als  Het Pluktomaatje en Het Plukpaprikaatje  
Gisteren stelde plantenkwekerij Van der Lugt uit Bleiswijk  op de eerste beursdag van de tuin­bouw relatiedagen in Hardenberg een nieuwe komkommerplant voor, die als kuipplant in de handel zal worden gebracht.  
Het is een opge­kweekte komkommerplant van ongeveer 80 centimeter hoog met oogstbare kleine komkommer­vruchtjes. ”We hopen met deze plant een aparte markt te bedienen”, stelt Johan de Hoog van Plantenkwe­kerij Van der Lugt. ”Het doel is dat het product uiteindelijk in de vensterbank belandt.
Aan de 80 centimeter hoge kom­kommerplant angen tussen de acht en tien oogstbare vruchtjes, die als gezonde snack direct kan worden gegeten. Na het oogsten blijft de plant sterk generatief, zo­dat wekenlang van de eigen kweek in de vensterbank kan worden geoogst.
Vanaf volgende week is er meer info over dit product op www.snacker.nl

Zelf minikomkommers of andere groenten in pot telen? Lees de uitgebreide serie Kweken van groenten in pot.

Hieronder ziet u een foto, afkomstig van de website www.agf.nl

Labels:

maandag, januari 29, 2007

Trends in saladegroenten

Dit zijn de trends in saladegroenten, die naar voor gebracht werden tijdens een bijeenkomst van meer dan 100 telers van bladgroenten vorige vrijdag 25 januari in Amsterdam.

1. Kant en klare mix van sla ("ready to eat").
2. Vitamine rijke jonge slablaadjes of babyleaf ("ready to wash").
3. Crispy Cos : Romeinse sla of Romaine, ook minicos.
4. Aromatische kruiden als sla, bijvoorbeeld Rucola en
5. Whole leaf lettuce, volledige bladeren sla, ook "Wrappers" genaamd.
6. Spinazie als rauwe bladgroente (ook babyleaf) is heel gezond.
7. Verpakt hart van kropsla ("Coeur de laitue")
8. Korte veldsla (in struikjes), gewassen en in schaaltjes.

Toevallig komen er veel van deze slavarianten aan bod  in de gratis brochure "salade groenten telen" die ik zopas als ebook gepubliceerd heb.

Gratis voor u, als u zich inschrijft op de, ook al gratis, nieuwsbrief.

zondag, januari 28, 2007

Gratis brochure saladegroenten kweken

De stap-voor-stap handleiding "saladegroenten kweken" werd zopas voltooid. Ik heb deze gids geschreven  voor wie geen tuin heeft of heel weinig plaats heeft, voor wie nog nooit groenten geteeld heeft én voor de ervaren tuinier die op zoek is naar vernieuwing . Met meer dan vijftig foto's wordt dit een praktische hulp bij het telen van uw eigen slankmakers!

Allerlei groenten kan je in een bak zaaien om daarna in  verschillende stadia uit dezelfde bak oogsten. Ondertussen kan je van dezelfde zaaiing ook plantjes opkweken. Waar je dan later opnieuw op verschillende wijzen en tijdstippen  kan van oogsten. De meest diverse saladegroenten zijn daarbij heel goed bruikbaar.  Dit gaat van slasoorten (pluksla, kropsla, eikebladsla, lollo bionda en rossa, ijsbergsla)  over cichorei-achtigen zoals andijvie en radicchio en diverse kruisbloemige groenten (rucola, bladmosterd, tatsoi, paksoi) tot snijbiet en spinazie.

Het eerste deel van de handleiding is ondertussen al te lezen op Tuinkrant.com (klik hier om het te lezen). De volgende delen verschijnen bij Tuinkrant.com in maart, april, mei en juni.

Gratis te downloaden
Maar, er is goed nieuws, voor wie niet zo lang kan of wil wachten. Maar ook als u graag alle info in één, gemakkelijk afdrukbaar, document wil. Ik heb namelijk ook een gratis pdf-brochure van deze handleiding gepubliceerd. Deze brochure is gratis voor iedereen die zich inschrijft op de nieuwsbrief. Schrijf u in op de nieuwsbrief en ontvang onmiddellijk het private adres waar je de brochure met zestien pagina's en tientallen verhelderende foto's kan downloaden. (Inschrijven op de nieuwsbrief kan in de rechterkolom hiernaast).


Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen