Lok ritnaalden met aardappelen.


Ritnaald_volledig_uit_aardappelRitnaald_in_aardappel
klik om te vergroten

Ritnaald, ook goed gekend als ‘koperworm’ is een larve van de kniptor (vooral van de Agriotes lineatus en Agriotes obscurus.) Het zijn harde, oranjebruine  keverlarven van ongeveer twee tot drie centimeter lengte. Ze kunnen tot vier jaar in de grond overblijven en leven er van plantenwortels. Vooral op pas gescheurd grasland, of pas ontgonnen  braakliggend land,  kunt u de eerste jaren veel hinder ondervinden van ritnaalden. Het is dus een typische plaag op pas ontgonnen gronden. Ritnaalden kunnen niet goed tegen uitdroging. Het is  goed pas ontgonnen grasland een paar keer te bewerken zodat de bovenlaag goed uitdroogt. Het aantal ritnaalden zal dan zeer snel afnemen.

Ritnaalden bijten van zaailingen soms net onder de grond de plant door. Tevens wil dit insect wel nog eens boorschade geven in gewassen zoals wortel, aardappel, en rode biet.  Bij gebrek daaraan zullen ze ook andere wortels aantastenZe maken gaatjes en gangen in de knollen of wortels. Op de foto ziet u de ritnaald bovenop de aardappel, maar eerst zat hij wel goed verscholen in het gaatje dat geboord was in de aardappel (tweede foto)

Tip : hebt u nogal wat problemen in de groentetuin met deze ‘wormpjes’ dan kunt u ze lokken door stukken aardappel in de grond te stoppen tussen de groçenteplanten. Prik er een stokje in zodat u ze achteraf makkelijker weet te vinden. Na enkele dagen haalt u de stukken aardappel op en en kunt u ze meegeven met het huisvuil, met de ritnaalden erin! 

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' op de Belgische Google-startpagina »

Volg de nieuwste berichten van 'Groenten in het Nieuws' bij de Nederlandse Google-startpagina »



 
WWW   Deze site

Serie Groenten in Potten

Meloenen kweken

Courgettes telen

Tomaten telen

Aardappelen telen

Paprika's kweken

Bloemkolen kweken

Ajuin telen